Jungels mikt op Giro en WK Tijdrijden
Youri IJnsen vrijdag 15 januari 2016 om 16:23

Jungels mikt op Giro en WK Tijdrijden

Het komende jaar krijgt Bob Jungels de kans bij Etixx-Quick-Step om zijn waarde als ronderenner te bewijzen. Het toptalent gaat als kopman naar de Giro d’Italia en zet zijn zinnen daarna op het WK Tijdrijden in Qatar, vertelt hij aan Cyclingnews.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Voorzichtige benadering Giro
De 23-jarige Luxemburgs kampioen op de weg legt zichzelf geen druk op voor de komende Giro, al werd hij in de voorbije Tour de France wel 27ste. “Ik heb geen haast om naar een algemeen klassement te kijken, maar het is makkelijker om resultaten te rijden in de Giro dan in de Tour de France. Zeker omdat de Tour dit jaar heel erg zwaar is, zonder al te veel tijdrijtkilometers. Dus de keuze voor de Giro is voor mij logisch. Ritwinst zou daarbij perfect zijn, maar dat is altijd moeilijk en niet te voorspellen. Toch ben ik altijd liever wat voorzichtig. Jacht maken op een etappezege zou mooi zijn.”

Minder tijdritten in grote rondes baart Jungels zorgen
Het accent in de grote rondes van dit jaar ligt het meest op klimmen. In de Tour zijn er dubbel zo veel bergritten als vorig jaar, tegenover één lange, individuele tijdrit. De Vuelta a España kent liefst tien aankomsten bergop en ook maar één race tegen de klok. “Ik vind het zonde om te zien dat tijdritten steeds vaker vergeten worden in grote rondes. Dit jaar zijn er veel zware koersen, met nog meer beklimmingen elk jaar. Ik weet niet waartoe het leidt, maar ik denk dat – niet omdat ik zelf goed kan tijdrijden – tijdritten altijd deel uit moeten maken van rittenkoersen. Dat maakt het wel zo interessant.”

WK Tijdrijden
Na de Giro richt Jungels zijn blik vol op de tijdrit tijdens het WK in Qatar. “Ik wil me daar heel specifiek op voorbereiden om te zien hoe ver ik kan komen, ook al verwacht ikzelf een erg vlakke tijdrit. Ik zou graag een zwaarder parcours zien, maar dat gaat daar niet gebeuren”, lacht de renner van Etixx-Quick-Step. Hij kwam bij de Belgische ploeg terecht toen Trek Factory Racing hem niet meer dan één jaar contractverlenging wilde bieden. “De ploeg geeft me veel vertrouwen en dat is voor een jonge renner heel erg belangrijk om te hebben. Ik denk dat ik dat de voorbije jaren misschien wel gemist heb.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
15 januari 2016 16:27
Waarom dan niet voor de TT op de Olympische Spelen gaan, deze heeft toch heel wat hoogtemeters?
15 januari 2016 16:29
Ik zie er eerlijk gezegd geen toekomstige grote ronde topper in. Misschien een 'kan net top 10 rijden' kandidaat, maar veel meer ook niet. Ik heb het algemene enthousiasme over Jungels ook nooit echt begrepen, aangezien hij naast tijdrijden (en daarin is hij ook geen wereldtop) niet echt een specialiteit heeft. De ronde van zwitserland was natuurlijk goed, maar dat was een vrij simpel parkoers en een vrij zwak bezette ronde.
15 januari 2016 16:50
Ik moet zeggen dat een paar jaar geleden ik echt dacht, kijk Luxemburg heeft er weer een en nu ook nog iemand die kan tijdrijden. Maar hij is een klein beetje blijven stilstaan in zijn ontwikkeling. Misschien wel te snel de stap gemaakt naar de WT. Maar hij is natuurlijk nog erg jong en misschien kan hij bij Etixx nog weer een paar stappen maken. Reed vorig jaar een redelijke tour en misschien is een stapje terug naar de Giro geen slecht idee. Ik ben benieuwd.
15 januari 2016 16:54
Ik heb Jungels altijd een erg complete renner gevonden in zijn beloften- en juniorentijd. Een renner voor het grote ronde-werk heb ik nooit echt in hem gezien.
15 januari 2016 16:58
@Youri: ja, compleet is hij wel. Maar hoe ver kom je als complete renner? Wat heb je er aan om 8e tijdrijder, 40e klimmer, 30e heuvelrenner, oid te zijn? Je loopt dan altijd tegen beteren aan, op elk parkoers. Daar ben ik een beetje bang voor bij Jungels.
15 januari 2016 17:03
Ik denk dat Jungels een ideale renner kan gaan worden voor rondes als Parijs-Nice, Romandië, Polen, Catalonië en andere koersen van een week. De belofte die hij leek te zijn in zijn beloftetijd ( die hij niet eens helemaal heeft afgemaakt aangezien hij op zijn 20e al prof was) heeft hij nog niet kunnen inlossen. Hij kwam daar als een komeet, zeker in de tijdrit. Jungels zelf grijpt vooral terug op zijn, naar eigen zeggen, sterke derde Tour de France week in 2015. Hij zegt dat het hem de bevestiging heeft gegeven dat er wat mogelijk moet zijn in de grote rondes in de toekomst.
15 januari 2016 17:04
Daarom zal hij dus zelf voorlopig inzetten op het najagen van ritwinst. Mogelijk een specialisme waarin hij goed tot zijn recht kan gaan komen in de toekomst.

Verder opmerkelijk dat Trek zelf zijn twee grootste talenten (Van Poppel en Jungels) min of meer de deur uit heeft gejaagd. Als je die jongens zelf moet geloven althans.
15 januari 2016 19:14
Benoot is geworden wat velen in Jungels zagen. Misschien zijn rondes i.p.v. klassiekers inderdaad zijn niche.
15 januari 2016 19:56
@alberto
Niet mee eens. Zo compleet is Benoot nu ook weer niet.
De onwikkeling van Jungels heeft zich niet voortgezet. Een nieuwe ploeg doet hopelijk wonderen.
15 januari 2016 23:09
Wat een blunder van Trek (lijkt me dit). Kleine rondjes winnen is ook prachtig voor je erelijst.
16 januari 2016 08:43
'Al werd hij wel 27ste in de tour de france' suggereert dat wanneer je 27ste bent geworden in de tour je jezelf druk moet opleggen voor de giro als je daar als kopman start. Ik denk dat er veel top 30 renners in de tour de france zijn geweest waar we niet veel meer van gehoord hebben. Eerst maar eens een jaar echt laten zien wat ie in zinch heeft voordat ie echt kopman kan zijn. Is pas 23 he, das nog piepjong om in een nieuw team 8 renners voor je te laten rijden.

Reacties zijn gesloten.