Jumbo-Visma steunt Dumoulin bij vertrek uit MPCC

woensdag 27 mei 2020 om 21:11
Jumbo-Visma steunt Dumoulin bij vertrek uit MPCC

foto: Cor Vos

De keuze om de MPCC te verlaten is door Tom Dumoulin zelf gemaakt en niet ingegeven door zijn ploeg Jumbo-Visma, zo laat zijn ploegleider Merijn Zeeman weten. “Het is gegrond op de mening van Tom en hij moet doen wat hij denkt dat juist is.”

“We maken er geen geheim van dat ketonen een supplement zijn dat we soms gebruiken”, vertelt Zeeman aan Cyclingnews. “Het advies van de MPCC is om het niet te gebruiken, dus heeft Tom twee opties. Hij kan erover zwijgen, maar hij wil geen huichelaar zijn omdat het een supplement is dat hij wil gebruiken. Ik denk dat hij een goed argument heeft.”

Zeeman nuanceert de effecten van het voedingssupplement. “Mensen denken dat dit het verschil maakt tussen winnen en verliezen en het wordt gebruikt als excuus als je niet wint. Maar als je alle onderzoeken volgt, kun je zien dat deze aanname niet klopt.” Hij benadrukt dat de ploeg alle richtlijnen van de MPCC volgt die de afgelopen jaren door de UCI en het WADA zijn verwezenlijkt.

Dat de ploeg naar buiten treedt over het gebruik van ketonen en Dumoulins vertrek uit de MPCC komt voort uit de ambitie om open te zijn naar de wielergemeenschap en alle fans. “We proberen een transparant team te zijn en geen geheimen te hebben. Als mensen willen geloven dat een supplement beslist over succes, dan is dat aan hen. Maar er zijn mensen die beter weten.”


Dit artikel delen:

15 Reacties

Samlambeej 27 mei 2020 om 21:15

haha ok nu wel genoeg over geleuterd.

S. Morgenstern 27 mei 2020 om 21:19

Dumoulin had het inderdaad ook stilletje voorbij kunnen laten gaan en er nooit over kunnen spreken. Niemand die naar zijn lidmaatschap van de MPCC had gekraaid. Het had hem alleen een stuk minder transparant gemaakt, voor wie dat belangrijk vindt..

Samlambeej 27 mei 2020 om 21:37

Inderdaad, want hij begon op een heel korte tijd al serieus te zwalpen.
Voor een volgend diepte-interview toch ff in de leer bij Armstrong.

S. Morgenstern 27 mei 2020 om 22:13

Het zichtbaar houden van een interne worsteling met een lastige beslissing, zou ik altijd verkiezen boven een gladgestreken verhaal vol leugens. Maar ieder zijn voorkeur natuurlijk.

TijmenCamps 27 mei 2020 om 21:22

Had de titel zelf anders gevormd, bijvoorbeeld ‘Dumoulin niet beïnvloed door ploeg om uit het MPCC te stappen’ of iets in die richting…

TijmenCamps 27 mei 2020 om 21:22

Had de titel zelf anders gevormd, bijvoorbeeld ‘Dumoulin niet beïnvloed door ploeg om uit het MPCC te stappen’ of iets in die richting…

S. Morgenstern 27 mei 2020 om 21:28
Quote:
Hij benadrukt dat de ploeg alle richtlijnen van de MPCC volgt die de afgelopen jaren door de UCI en het WADA zijn verwezenlijkt.

Deze passage leek me nogal een open deur; iets anders doen dan het volgen van de regelgeving van de UCI en het WADA zou nogal verkeerd zijn. Iets verderop in het cyclingnews stuk volgt echter nog een uitbreiding op die benadrukking, waarin hij aangeeft dat ze alle extra MPCC richtlijnen volgen (ook de cortisonen richtlijn), behalve het ketonen advies/verbod.

$kedel 27 mei 2020 om 21:42

"Zeeman nuanceert de effecten van het voedingssupplement. “Mensen denken dat dit het verschil maakt tussen winnen en verliezen en het wordt gebruikt als excuus als je niet wint. Maar als je alle onderzoeken volgt, kun je zien dat deze aanname niet klopt."

Nou, als ik de onderzoekjes lees dan lijken mij de voordelen toch uiterst substantieel om het zacht uit te drukken..

Al zou het een schamele 1% winst opleveren(dit is in onderzoeken bij amateurs altijd veel meer) dan is dat nog vrij baanbrekend in een peleton vol toppers.

Dat Zeeman het effect van Ketonen lijkt te bagetaliseren roept toch wel wat vraagtekens op over zijn geweten in deze kwestie.

Panache 28 mei 2020 om 07:41

“ Dat Zeeman het effect van Ketonen lijkt te bagetaliseren roept toch wel wat vraagtekens op over zijn geweten in deze kwestie.”

Wat een opmerkelijke conclusie, leg uit als je wilt.

$kedel 28 mei 2020 om 17:12

Hij doet alsof ketonen het verschil niet zullen maken terwijl onderzoek toch echt anders uitwijst.

KimJungPoels 28 mei 2020 om 08:31

Ketonen kunnen natuurlijk wel gewoon het verschil maken tussen winnen en verliezen. Ook als je de onderzoeken leest kun je dat gewoon concluderen, al zal het effect misschien niet zo gigantisch zijn als sommige mensen denken.

De houding van Sunweb t.o.v. Ketonen is denk ik ook gewoon een hele belangrijke reden geweest voor Dumoulin om daar te vertrekken. En om vervolgens voor een ploeg te kiezen die openlijk toegeeft te gebruiken.

Op zich allemaal niks mis mee. Helaas nu gewoon het belangrijkste wielernieuws, omdat er geen koers is.

Joachim Agostinho 28 mei 2020 om 14:55

Waarom denk je dat? Als dat een reden was zou hij dat in het kader van de “tranparantie” toch wel hebben verteld ..?
Hij vertelde ook dat de MPCC heeft gezegd dat ketonen héél gevaarlijk zijn en dat was een keiharde leugen van de sympathieke Limburger.
Dumoulin, die zijn lidmaatschap al in maart opzegde, is een beetje dom geweest en Zeeman komt de zaak achteraf recht lullen onder het mom van transparantie, maar wellicht transpiratie..!

Samlambeej 28 mei 2020 om 16:32

“We maken er geen geheim van dat ketonen een supplement zijn dat we ‘soms’ gebruiken.”

Kijk dat woordje ‘soms’ vind ik al het belang van ketonen minimaliseren. Evenals: “sommigen renners gebruiken het in de ploeg, sommige niet.”

De kopmannen gebruiken het. En niet wanneer ze het zelf peinzen maar binnen een wel afgemeten plan en hoeveelheid en voor de grote wedstrijden. Klaar.

Samlambeej 28 mei 2020 om 16:46

"De houding van Sunweb t.o.v. Ketonen is denk ik ook gewoon een hele belangrijke reden geweest voor Dumoulin om daar te vertrekken."

Nwua… hij had er maar een gedeelte van 3 x 1,8 miljoen voor over.

Cyclinglife 28 mei 2020 om 08:47

Jumbo-Visma steunt Dumoulin bij vertrek uit mpcc
Niet echt nieuwswaardig.
Een stuk nieuwswaardiger zou zijn geweest
Jumbo-Visma steunt Dumoulin niet bij vertrek uit mpcc
:p

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair