Jumbo-Visma ploegleider Addy Engels: “Ons terugtrekken is de meest veilige optie voor iedereen”

dinsdag 13 oktober 2020 om 13:10
Jumbo-Visma ploegleider Addy Engels: “Ons terugtrekken is de meest veilige optie voor iedereen”

© Cor Vos

Ploegleider Addy Engels heeft vanuit Italië gereageerd op het terugtrekken van Jumbo-Visma uit de Giro. “Dit is in onze opzicht de meest verantwoorde beslissing voor ieders gezondheid.”

“Kijk naar wat gebeurd is met Michelton-Scott”, begint Addy Engels. Hij doelt uiteraard op Simon Yates, die vorige week positief testte op Covid-19, terwijl een aantal dagen later meerdere stafleden eveneens positief testten. “Daarom is ons terugtrekken de meest verantwoorde beslissing die we konden nemen, denken we.”

Engels benadrukt dat het een last minute-beslissing is geworden. “We zijn pas deze nacht geïnformeerd over de positieve test van Steven (Kruijswijk, red). Dan volgde nog een hertest deze morgen. Dan pas begint de bal te rollen. We zitten in een rollercoaster. Er is overleg gepleegd met het management op het thuisfront, met de renners én met de staf. We hebben met ieders mening rekening gehouden.”

“Niet speculeren”
Dat het niet evident is om als ploeg een grote ronde te verlaten op die manier. “We wilden niet alleen aan onszelf denken, maar ook aan de rest van het peloton. Of deze Giro nog lang kan verder gaan? Ik kan niet in de toekomst kijken of speculeren. Of we twijfelen aan deelname aan de Vuelta? Daar is niet over gesproken. We zijn hier nog maar net mee klaar.”

Tot slot kreeg Engels nog de vraag of hun vertrek nu niet een enorme druk op Team Sunweb legt. “Dat moet je aan hen vragen. Wij hebben de beslissing voor onszelf gemaakt. Wij hebben niet naar anderen gekeken.”

Dit artikel delen:

59 Reacties

Patrick 13 oktober 2020 om 13:14

Blijf maar lekker de rest van het jaar aan de kant met je ploeg Addy. Ontzettend dwaze beslissing dit.

Dion 13 oktober 2020 om 13:17

Je hebt “verstandig” helemaal verkeerd geschreven.

horsm 13 oktober 2020 om 13:18

Ik denk dat er niet veel ‘rest van het jaar’ is, Patrick. De kans is groot dat er na volgend weekend niet veel meer gefietst gaat worden.

YogiBear 13 oktober 2020 om 13:20

Dus een werkgever die zijn verantwoordelijkheid neemt jegens zijn werknemers en het peloton (zodat de kans wordt vergroot dat de Giro kan worden uitgereden), wordt als dwaas gezien. Rare jongens die wielerflitsers (vrij naar Asterix)

KevinK1986 13 oktober 2020 om 13:21

Dwaze reactie bedoel je. Ik ben zelf positief getest en mijn dochtertje van 6 maanden heeft ook hoge koorts en symptomen.

Ineens besef je dat er in het leven meer is dan fietsen, voetballen, uiteten en een pint drinken.

deluxe 13 oktober 2020 om 13:21

Ja zeg, schandalig dat je een dergelijke beslissing neemt om de veiligheid van anderen te beschermen. Waanzin!

Dion +1!

Patrick 13 oktober 2020 om 13:24

Ja als je denkt dat Covid het meest verschrikkelijke is wat de aarde ooit heeft meegemaakt en je zo bang bent geworden dat wanneer je ziet dat iemand positief heeft getest kan ik die opinie wel begrijpen. Alleen stelt Covid19 voor gezonde sporters helemaal niets voor en is het totaal dwaas om je hele ploeg daarvoor maar uit de Giro te zetten. Dit is hetzelfde als wanneer je een renner met een lichte verhoging en een verkoudheid je dan de hele ploeg maar uit de Giro zou zetten.

SjorsPatate 13 oktober 2020 om 13:25

Wat een zure opmerking. Ik denk dat er voor Jumbo behoorlijk wat belangen spelen, denk je niet? Dit is echt geen makkelijke beslissing die je zo maar even neemt maar een weloverwogen besluit. Als je nu dan ook nog Covid vergelijkt met een verkoudheid heb je er echt weinig van begrepen.

Sephiroth 13 oktober 2020 om 13:25

ohja want gezondenheid van mensen riskeren voor jouw entertainment is beter Patrick? Sorry dit soort egocentrische reacties heb ik het niet op. Duidelijke formulering van TJV dat mangement en thuisfront en alle renners zijn meegenomen in het besluit. Dit betekend dus ook de sponsoren.

Gezondheid in een na zomerse giro gaat toch echt wel voor.

en Patrick Covid stelt niks voor voor gezonde sporters? sorry dan ken je het virus niet voldoende. Ja de kans is kleiner op serieuse gevolgen bij jongere mensen doordat het immuunsysteem minder "vastgeroest" is als bij oudjes. Echter zijn er teveel gevallen van blijvende schade (gewrichten, organen, hersenen) in tegen stelling tot een griep.
Top sporters die fris zijn komen er wssch mee weg, maar lage vet percentage wielrenners die door de regen hun systeem op de limiet drijven.. De combinatie griep/verkoudheid etc met COVID is nog een stuk minder bekend dan enkel de zomerse COVID gevallen.

Angst voor mijzelf nee, maar begrip voor de veilige optie bij zwaar belaste lichamen snap ik heel goed. Daar is de buffer duidelijk minder groot.

Wheely 13 oktober 2020 om 13:26

Svp een ban voor trol Patrick, hier maak je geen grappen over.

Emergo 13 oktober 2020 om 13:27

Patrick, de Willem Engerd van de wielersport.

Patrick 13 oktober 2020 om 13:28

Een ban voor mensen die niet tegen een andere opinie kunnen en vragen om die persoon te bannen zou beter zijn.

KnightBiker 13 oktober 2020 om 13:28

-1
respect voor de beslissing van TJV: de inschatting dat iedereen nauw contact had met Kruijswijk is een goede toevoeging. Dit is een beslissing in het belang van de hele Giro en niet van de ploeg als bedrijf per se. (Er zaten genoeg renners in het team die nog een etappe hadden kunnen winnen)

Daarmee niet zeggende dat Sunweb per se moet volgen, maar dat ze er nog zijn is in hun eigen belang.

Wel benieuwd of er nog een her-test was, er was eerder toch ook sprake van een vals positief in de Tour?

Wat betreft het doorgaan van de Giro koste wat kost? De Giro heeft ook een voorbeeld functie naar de bevolking toe, het kan een goed signaal zijn naar de bevolking het serieus te nemen. In die zin maak ik me niet heel veel zorgen om de renners an sich, de maatschappelijke perceptie is eigenlijk belangrijker.

Dion 13 oktober 2020 om 13:28

Patrick snapt niet dat er ook andere mensen dan sporters betrokken zijn bij de wielersport.

Daarnaast lijkt het me volstrekt niet noodzakelijk om hier te bespreken hoeveel last deze en gene van Covid heeft.

Patrick 13 oktober 2020 om 13:37

Nee Dion laten we dat vooral niet bespreken. Laten we de mensen vooral niet vertellen dat Covid alleen voor een hele selecte groep(hoog bejaarden en zwakkeren) gevaarlijk kan zijn. Laten we vooral niet vertellen dat de meerderheid van iedereen die Covid had 0 klachten hebben gehad. Laten we niet vertellen dat de mortaliteit van Covid rond de 0,15% ligt. Laten we vooral iedereen die een andere mening heeft Willem Engel noemen en zo zijn mening afdoen als een complot.

Dion 13 oktober 2020 om 13:45

Klopt, uiteraard liggen er alleen oude, zwakke mensen in de ziekenhuizen. Gezonde mensen komen daar niet door Covid, dat is een feit. Dat die oude, zwakke mensen ook nog eens via deelnemers aan de giro besmet kunnen raken en daardoor komen te overlijden is risico van het vak.

Doei.

Koekkebakker 13 oktober 2020 om 14:10

Of is het juist dwaas om in dit soort tijden van pandemie deel te nemen aan een grote ronde?
Voor het sportieve deel uiteraard wel heel jammer dit. Maar ik begrijp de keuze wel.

jooprioolpijp 13 oktober 2020 om 14:15

Patrick heeft nog niet meegekregen dat ook topsporters kunnen overlijden aan (de middellange termijn) gevolgen van COVID19. Bij te zware belasting in een te vroeg stadium kan het virus zich naar de hartspier verplaatsen. Dat kan einde oefening zijn. Daarmee wil ik niet zeggen dat TJV niet was doorgereden als het ‘maar’ een knecht was geweest, maar het is alleszins een te verdedigen beslissing.

tdola 13 oktober 2020 om 14:29

@patrick
Wel handig als je je aan de feiten houdt.
Tuurlijk ligt de mortaliteit gelukkig voor grootste deel alleen bij de hoogbejaarden en meest kwetsbaren.
Maar helaas liggen er ook tal van best gezonde vijftigers in het ziekenhuis, met als gevolg dat reguliere zorg afgeschaald dient te worden.

Zelf afgelopen weken 2 vijftigers met covid longontsteking naar ziekenhuis moeten sturen, waarvan 1 dezelfde avond nog op IC belandde (en die persoon had geen onderliggend lijden). En ongelukkig genoeg vanuit zuid Holland werd overgeplaatst naar Apeldoorn.

Maar denk vooral dat t voor deze groep mensen niet gevaarlijk kan zijn als je wilt.
De economische schade is gigantisch en ik heb medelijden met alle zwaar getroffen ondernemers ed. Daar helpt het bagataliseren van het covid virus niks mee. Net zoals t niet opvolgen van aangeraden regels door een deel vd Nederlandse bevolking niet helpt (en t soms wijfelende optreden van de beleidsbepalers).
Vanavond strengere maatregelen die hopelijk goed opgevolgd gaan worden en hopelijk de toename van aantal covid patiënten in ziekenhuis in aantal weken doet afnemen, anders hebben we echt een probleem….

Virus waanzin? Helaas niet, keiharde realiteit…….

Ragnar Danneskjold 13 oktober 2020 om 17:18

Je kunt natuurlijk alles recht lullen wat krom is en oorzaak en gevolg volledig door elkaar halen. Maar gezonde jonge mensen in de bloei van hun leven verbieden hun sport uit te oefenen is inderdaad maar één ding: waanzin.

Sammysosa 13 oktober 2020 om 13:18

Lijkt me een te rechtvaardigen besluit. Dat geldt andersom overigens ook, voor Sunweb om wél door te gaan. We kunnen niet in de keuken kijken bij ze en weten niet hoezeer ze Chinese Walls (pun intended) hebben gebouwd tussen verschillende onderdelen binnen de ploeg. Daarom ook netjes dat Addy niet ingaat op de Sunweb casus.

horsm 13 oktober 2020 om 13:19

Prima, professioneel-verwoorde reactie.

NDI22 13 oktober 2020 om 13:20

Apart dat ze hier van te voren geen afspraken over gemaakt hebben. Het lijkt mij wel handig om van te voren in kaart te hebben wat je doet in bepaalde situaties. Zeker aangezien je hier nog wel een tijdje last van gaat hebben.

Yskoud 13 oktober 2020 om 13:25

Nou ja, laten we ook niet heiliger dan de paus zijn. Als Jos van Emden ipv van Kruijswijk positief was hadden kaarten andere gelegen.

chasse patat 13 oktober 2020 om 13:30

Dat is de vraag

Sephiroth 13 oktober 2020 om 13:30

precies en als steven 3e had gestaan was het ook anders geweest en als MS niet 5 gevallen had gehad was het ook anders geweest en als er voor de rest niemand was geweest was het ook anders geweest net zoals bij een duidelijk traceebeer zeer recente bron voor steven. Dit is allemaal niet het geval dus hebben ze op basis van feiten en belangen gekozen. Net zoals Sunweb.

The Whaler 13 oktober 2020 om 13:31

hoe dan? lijkt me juist dat ze dan ook kijken naar het contact intern in de ploeg. op Nos.nl nog aanvulling dat ze bij JV aangeven met hele staf intensief met Steven te werken (wat logisch is als kopman) en dan zou je inderdaad kunnen verwachten dat er meer besmet gaan zijn. Stel dat Jos positief was zal er wellicht anders beslist worden omdat ze met hem waarschijnlijk niet ook strategie besprekingen etc hebben tijdens de avonden.

Patrick 13 oktober 2020 om 13:40

Uiteraard, Tolhoek postitief en de ploeg had nu gewoon doorgereden. Des te dwazer is de beslissingen van Jumbo.

Mark 13 oktober 2020 om 13:43

Ik denk dat Plugge ook de ploeg uit de Giro had teruggetrokken als Kruijswijk in het roze reed en iemand anders dan Kruijswijk positief testte in de ploeg. Ja, tuurlijk doet dat pijn omdat je sportieve resultaten wil, maar hij neemt wel verantwoordelijkheid als vele anderen dat nalaten (politiek, bedrijven, scholen, kerken, etc.), de situatie is nu dat er een tweede piek op komst is, je kan alleen verantwoordelijkheid nemen of aanmodderen…

rogierb 13 oktober 2020 om 14:28

Dat is wel erg naïef gedacht Mark.

Bazzz 13 oktober 2020 om 13:28

Johnny English laat weer eens van zich horen.

havana 13 oktober 2020 om 13:32

Verstandige beslissing, die ze vooral voor de andere teams nemen. Heel collegiaal dus.

KnightBiker 13 oktober 2020 om 13:39

+1

Joaquim Agostinho 13 oktober 2020 om 14:16

Ja, sprookjes bestaan nog…

Thomas030 13 oktober 2020 om 13:34

Belachelijk beslissing, voetbal wedstrijden gaan ook door als enkele ploeg genoten zijn besmet.
Vanuit Jumbo kant snap ik het wel. Ze zullen het nooit toegeven maar zonder Kruijswijk heeft Jumbo niets te zoeken in de Giro. Met het slechte weer erbij zou ik ook snel naar huis gaan

KnightBiker 13 oktober 2020 om 13:42

Niet waar, Kruijswijk had een redelijk goede ploeg met een paar prima B klimmers die al eerder dicht bij etappe overwinningen in voorgaande Giri waren: dat had in deze ongecontroleerde giro zomaar kunnen lukken.

williams 13 oktober 2020 om 13:35

Veel viel er ook niet meer te verdedigen…

peterwinnen 13 oktober 2020 om 13:40

Je kunt er van alles vinden en ook vooral van alles roepen, maar ik denk dat elke beslissing in deze situatie te billijken en te verdedigen is.

Jean Dumas 13 oktober 2020 om 14:08

+1 Peter

AnderJ 13 oktober 2020 om 14:27

+1

rogierb 13 oktober 2020 om 13:41

Ploegen waren verontwaardigd dat ploegen in de Tour bij 2 besmettingen naar huis moesten. Nu zijn we zover dat Jumbo na 1 positief geval al zijn koffers pakt. Sportieve aspect speelt hier mijns inziens een grote rol. Gaan ze alleen nooit toegeven natuurlijk.

S. Morgenstern 13 oktober 2020 om 14:35

Wat is de sportieve winst van deze beslissing?

rogierb 13 oktober 2020 om 14:41

Sportief viel er niet veel meer te winnen, dat maakt deze beslissing een stuk makkelijker.

S. Morgenstern 13 oktober 2020 om 14:48

Sportief viel er nog genoeg te halen in aanvallen, tijdritten en als investering in de jonge renners. Ze geven hier sportief meer dan genoeg op, om te kunnen beseffen dat dit geen makkelijke beslissing is.

Rico. 13 oktober 2020 om 13:42

Deze man kan bij veel WF-ers niks meer goed doen blijkt maar weer eens uit bovenstaande reacties.

Volgens mij een prima reactie na een bewogen nacht/ochtend voor de ploeg.

Arema Pro Cycling Team 13 oktober 2020 om 13:43

Als Foss positief was getest en niet Kruijswijk reden ze vandaag nog lekker rond.

S. Morgenstern 13 oktober 2020 om 13:49

Hoe weet jij dat nou? Ik vind dat er wel heel makkelijk wordt gedaan over dit afstappen. Alsof al die gasten niet maanden naar deze koers uitkeken als enige lichtpuntje in een verder karig seizoen.

tvm 13 oktober 2020 om 13:43

Hypocriet vind ik het wel een beetje, want als je echt voor veiligheid kiest start je namelijk ook niet in Vlaanderen zondag. Maar met van Aert maken ze kans op de eindzege.

Nee, zonder kopman viel er niet veel meer te halen hier.

KnightBiker 13 oktober 2020 om 13:48

Nee, in de giro waard het virus nu rond en men heeft veel meer onderling contact. in de Ronde start iedereen in principe schoon en gaat men nadien ieder zijn weg. Eendaagse koersen zijn wat dat betreft makkelijker te controleren. Bovendien is het publiek gevraagd thuis te blijven.

nickdt 13 oktober 2020 om 14:06

Het is nog maar de vraag of de Ronde zondag doorgaat en je kan dan ook hetzelfde argument maken voor Sunweb en Mitchelton, die dan ook niet mogen starten zondag.

kaaskoers 13 oktober 2020 om 14:21

Of het nou een ethische, sportieve of financiële afweging is geweest. Ze hebben tenminste wel de ballen om de stekker uit een potentieel redelijke Giro te trekken, iets dat Sunweb niet doet. Ik vind het zeer verstandig.

skylimit 13 oktober 2020 om 14:24

Beslissing is een beetje dubbel. Als je het Tourprotocol volgt, en Jumbo heeft de Tour gereden zou er pas bij 2 besmettingen deze beslissing genomen hoeven te worden.
M.a.w. ze hadden het ook nog even kunnen aankijken, te meer daar Steven apart op een kamer sliep, hetgeen de kans op besmetting al een stukje kleiner maakt.

Verder is de kennis over dit virus helaas nog steeds te klein, en reageert de paniek/angst nog steeds.

japio 13 oktober 2020 om 14:26

Wat ik me inmiddels ook afvraag…Zou Roglic in de laatste tijdrit in de Tour niet ook al corona onder de leden hebben gehad. Zonder aanwijsbare redenen, was zijn prestatie ogenschijnlijk minder dan 3 dagen ervoor op de Col de la Loze. Net als bij Yates en Kruijswijk.

rogierb 13 oktober 2020 om 14:31

Lachwekkend.

S. Morgenstern 13 oktober 2020 om 14:50

Zeker! Vergelijkbare situatie als richting Parijs-Nice, waar ze ook met de favoriet van start zouden gaan. Gelukkig is er sinds de hervatting van het seizoen iets meer duidelijk over de mogelijkheden om zo’n koers toch te relatief te rijden.

zijwieltjes 13 oktober 2020 om 14:56

Misschien heeft AY wel anderen besmet. Zo’n peloton vormt toch een soort luchtbubbel om zich heen. Beetje hijgen, snuiven en spugen en de mannen achter je kunnen besmet raken. Vind het een redelijke beslissing van JV.

Murcia 13 oktober 2020 om 16:00

Klote situatie, maar ik kan niet anders dan het met Addy eens zijn. De belangen van je eigen ploeg tellen maar ook die van de andere teams en het veilig kunnen doorgaan van de Giro zelf. Dat een aantal Willem Engel groupies daar anders over denken, het zij zo.

Joaquim Agostinho 13 oktober 2020 om 16:27

"Dat een aantal Willem Engel groupies daar anders over denken, het zij zo."

Een beetje hypocriet ben je wel.
Kijk naar je eigen bijdrage en vergelijk deze met die op het TJV forum:

"Pijnlijk, maar niet zo pijnlijk als sommige posters die anderen op een vrij lage manier proberen onderuit te halen omwille van een andere mening"

geoffrey 13 oktober 2020 om 18:38

Ik denk dat ze alleen getest worden op de rustdag en dat ze anticiperen op meer besmettingen. In dat licht snap ik hem wel, al is het erg voorzichtig.

Headlines

Materiaalzone

Populair