Jon Aberasturi oppermachtig in tweede rit Vuelta a Burgos

woensdag 14 augustus 2019 om 16:49
Jon Aberasturi oppermachtig in tweede rit Vuelta a Burgos

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Jon Aberasturi heeft de tweede rit van de Vuelta a Burgos gewonnen. Op de oplopende aankomst in Lerma was de Spanjaard met afstand de sterkste. Giacomo Nizzolo, gisteren de beste tijdens de openingsetappe, eindigde op de tweede plaats.

Weliswaar staat de Vuelta a Burgos niet bekend als koers voor sprinters, maar op papier bood de tweede rit van Gumiel de Izán naar Lerma opnieuw een kans voor de rappe mannen om voor de zege te strijden. Een traditionele sprint zouden we zeker niet krijgen, want de laatste honderden meters liepen aan maximaal zes procent omhoog. Iker Ballarin, Matthias Brändle, Evgeny Kobernyak en Daniel Viegas sloegen al vroeg de handen ineen en vormden de lange ontsnapping.

Lange tijd bleef de voorsprong van de kopgroep stabiel rond twee minuten op het peloton, waarin Giacomo Nizzolo de drager van de leiderstrui was na zijn ritzege in de openingsetappe. Vooraan hadden de vluchters met Brändle een gerenommeerde hardrijder aan boord, want de Oostenrijker was in 2014 en 2015 enkele maanden houder van het Werelduurrecord. Met Viegas (21), Ballarin (22), Kobernyak (24) was hij met enkele jonge snaken op avontuur.

Brändle gaat solo in de finale
In de tweede koershelft werd het tijdsverschil dan teruggeschroefd en op dertig kilometer van de streep hadden de vier vluchters nog amper veertig seconden op het pak. Korte tijd later brak de kopgroep in tweeën: Brändle en Ballarin reden weg bij Kobernyak en Viegas, waarna Brändle op achttien kilometer van de streep solo verder ging. Hij had op dat moment nog ruim een minuut marge op het peloton.

Brändle zou nog lang standhouden tegen het peloton, maar op anderhalve kilometer van de finish moest hij dan toch capituleren. Daarna werd opnieuw op een oplopende aankomst gestreden om de etappezege. In de straten van Lerma was Aberasturi met afstand de beste. De Spanjaard kwam met enkele fietslengtes voorsprong over de streep. Giacomo Nizzolo eindigde als tweede en bleef aan de leiding in het algemeen klassement.

Dit artikel delen:

10 Reacties

thijssss 14 augustus 2019 om 17:03

De mannen van Caja laten er geen gras over groeien, en vandaag werd Nizzolo wel pal uit het wiel gesprint

Verweggistan 14 augustus 2019 om 17:04

We gaan de hele tijd rechtdoor rijden over een hele brede weg. En dan plots linksaf een stadspoort door, een smalle weg met steentjes en daar is de streep. Gelukkig ging t goed. Wel een mooie aankomst.

Ab Normaal 14 augustus 2019 om 17:24

Weet iemand waarom Aberasturi gisteren op meer dan een minuut binnenkwam? Was ook een etappe voor hem.

Random wielerliefhebber. 14 augustus 2019 om 17:31

Omdat hij een minuut achter de eerste reed?

Poeksel 14 augustus 2019 om 17:43

De verslaggevers van Ziggo Sport wisten het niet, had ik de indruk.

Ab Normaal 14 augustus 2019 om 18:08

Nee, die dacht dat Aberasturi de sprint aanging ipv Aranburu.
Jon kwam op meer dan een minuut. Raar dat ie het vandaag dan wel ineens kon. Tenzij er dus gisteren iets aan de hand was. Vandaar mijn vraag.

Greg4ever 14 augustus 2019 om 18:13

Valt ook op dat Narvaez ineens een uitslag rijdt… zou t met hem nog wat worden?

west 14 augustus 2019 om 21:46

Op de Pan-Amerikaanse spelen wordt ie in de kopgroep nog op een lengte gesprint door Richeze en drie goedwillende amateurs… En hier zit hij zich te plaatsen tussen Nizzolo en Belletti….

Tinus 14 augustus 2019 om 18:22

Leuk voor Caja. Rijden doorgaans prima in de kijker en zo nu en dan, zeker in het wat verdere verleden in zeker niet kansloze pogingen. De Spaanse boerenleenbank blijft het wielrennen al heel wat jaartjes trouw.

Laatste man 14 augustus 2019 om 20:19

Mooie sprint. Lekker Spaans!

Headlines

Materiaalzone

Populair