Jolien D’Hoore spurt naar winst in openingsrit Emakumeen Bira

woensdag 22 mei 2019 om 18:19
Jolien D’Hoore spurt naar winst in openingsrit Emakumeen Bira

foto: Cor Vos

Jolien D’Hoore heeft de openingsetappe van de Baskische WorldTour-rittenkoers Emakumeen Bira gewonnen. In Iurreta was de Belgische renster van Boels-Dolmans oppermachtig in de sprint. Op plaats twee eindigde Sofia Bertizzolo, Gracie Elvin werd derde. D’Hoore is tevens de eerste leider.

Voor het vrouwenpeloton was de openingsrit van en naar Iurreta een aangename opwarmer voor de komende dagen. In de route waren weliswaar de beklimmingen naar Artebakarra en Astoreka opgenomen, maar de verwachting was dat die niet voor al te veel problemen zouden zorgen in het peloton. Hoewel een sprint voor de hand lag, was dit een niet te onderschatten etappe.

Anna Plichta kleurde de eerste koershelft met een ontsnapping, maar op de eerste klim kwam alles weer samen. Deze openingsrit werd tevens aangegrepen om dure seconden te pakken. Titelverdedigster Amanda Spratt liet geen kans liggen onderweg en pakte zes tellen bonificatie, die haar wellicht nog goed van pas kunnen komen.

Spratt koos in de finale tevens de aanval; samen met Elisa Longo Borghini pakten ze bijna een minuut op het peloton. Onder impuls van Boels-Dolmans werd het gat weer dichtgereden, waarna een massasprint de beslissing moest brengen. Daarin toonde Jolien D’Hoore, die eerder dit jaar nog haar sleutelbeen brak in de Drentse Acht van Westerveld, zich met overmacht de sterkste.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Brabander 22 mei 2019 om 18:35

Leutig. Jolien is er ook weer.

Verweggistan 22 mei 2019 om 18:37

Klinkt als een koers in het Baskenland.

Headlines

Materiaalzone

Populair