Johan Bruyneel werkt aan boek over dopingverleden

vrijdag 12 juli 2019 om 11:26
Johan Bruyneel werkt aan boek over dopingverleden

Johan Bruyneel (links) - foto: Cor Vos

In oktober 2018 werd Johan Bruyneel levenslang geschorst door het Internationaal Sporttribunaal CAS vanwege zijn betrokkenheid bij de organisatie van dopinggebruik bij US Postal en Discovery Channel. Het bleef vervolgens stil rondom de Belgische ex-renner, maar Bruyneel werkt nu aan een boek over zijn dopingverleden. In gesprek met De Telegraaf licht hij alvast een tipje van de sluier op.

Bruyneel werd begin deze eeuw gezien als de architect van de zeven Tourzeges van Lance Armstrong. De Amerikaan werd echter ontmaskerd als dopinggebruiker en werd in 2012 levenslang geschorst door het Amerikaanse antidopingbureau USADA. Armstrong nam in zijn val Bruyneel mee, die in 2014 voor tien jaar werd geschorst.

Die schorsing werd vier jaar later omgezet in een levenslange uitsluiting, waardoor Bruyneel nooit meer een functie mag uitoefenen in het wielrennen. “Het klopt zeker dat we schade hebben toegebracht aan de wielersport, maar dat kwam omdat we deel uitmaakten van een generatie”, zo kijkt Bruyneel anno 2019 terug op het zogeheten EPO-tijdperk.

Geen keuze 
“Wij hebben niet gekozen om te fietsen in het EPO-tijdperk, maar iedereen werd geconfronteerd met dit jarenlange onoplosbare probleem.” Volgens de Belg was er aan het begin van deze eeuw geen keuze. “Als je op het hoogste niveau wilde blijven fietsen, dan kon je niet anders dan meedoen.” En dus deed Bruyneel mee.

“Er rustte in de jaren negentig geen enkel taboe op EPO. Het was een onopspoorbaar product en op genoeg plekken eenvoudig te verkrijgen. Dan is het vrij makkelijk om het te gebruiken. Het was ook niks nieuws in het wielrennen. Elk tijdperk kent zijn eigen systemen. Alle Tourwinnaars namen de middelen die in hun tijdperk beschikbaar waren.”

Johan Bruyneel en Lance Armstrong vieren een zoveelste Tourzege – foto: Cor Vos

Medische begeleiding 
En dus faciliteerde de ploegleiding van US Postal en later Discovery Channel het gebruik van doping. “Maar ik ben het niet eens met de conclusie dat er binnen onze ploeg een dopingprogramma was. In die tijd kon je in zoveel landen EPO verkrijgen, het was allemaal niet ingewikkeld. Als er geen medische begeleiding was vanuit de ploeg, gingen renners zelf op zoek.”

En voor dat laatste wilde Bruyneel juist waken. “Want dan gingen coureurs op zoek naar kwakzalvers als Eufemiano Fuentes (de beruchte Spaanse dopingarts, red.) of op eigen initiatief EPO injecteren. En dan beginnen de echte problemen. De toekomst van de ploeg was namelijk in gevaar bij een positieve dopingtest.”

Andere cultuur 
De Amerikaanse formatie probeerde het dopinggebruik dan ook te reguleren. “Maar er waren twee basisprincipes. Ten eerste mocht de gezondheid van de renners nooit in gevaar komen, maar er mocht ook niemand positief testen. Ik ben er trots op dat niemand in onze ploeg enig gezondheidsrisico heeft gelopen.”

Bruyneel was kortom actief tijdens de verdorven jaren van de wielersport, maar de oud-renner kijkt optimistisch naar de toekomst. “Ik heb de laatste jaren voor het eerst het gevoel dat er daadwerkelijk een andere cultuur heerst. Er zullen altijd sporters zijn die naar een ontraceerbaar middel grijpen, maar de omvang is niet meer zo groot.”

Dit artikel delen:

45 Reacties

Charlie33 12 juli 2019 om 11:39

Sympathiek verhaal van een bevlogen sportman

Lapjestrui 12 juli 2019 om 11:42

En de opbrengst gaat naar slachtoffers van de Turkmeense kindergriep in Zuidwest Oeganda

rennerske 12 juli 2019 om 13:52

@ Lapjestrui. Dank voor deze toevoeging. Mooi om deze boetedoening te koppelen aan een goed doel. En ik maar denken dat Bruyneel het deed om zijn eigen zakken te vullen.

LB117 12 juli 2019 om 11:49

Hij zal wel de hele wereld aan shit overzich heen krijgen maar heeft gewoon gelijk natuurlijk.

Alle concurrentie van die tijd de fransen voorop stonden stijf van de EPO dus de hetze tegen LA en US Postal is wat mij betreft dan ook zwaar overtrokken.

Onze Raboploeg was geen haar beter!

Lalsacien 12 juli 2019 om 13:28

De Fransen voorop? Klinkklare onzin. Die werden juist strenger gecontroleerd na de Festina affaire. Daar werd doping via wet strafbaar terwijl vele andere landen niets tot een ruim gedoogbeleid hadden.
Alleen de Franse renners in buitenlandse teams konden wat meer uitproberen.

Man met de hamer 12 juli 2019 om 12:02

Het klopt dat ik drie roofovervallen heb gepleegd, maar dat kwam omdat ik deel uitmaakte van een bende.
Steek dat boek maar in je hol.

Paul1963 12 juli 2019 om 12:42

@Man met de hamer, je kunt wel raden waar jij je hamer nu kunt opbergen….. in je eigen….

kielabokki 12 juli 2019 om 15:39

Precies dit.

Jaren te laat komt Bruyneel met een laf boek aankakken met al snel die dooddoener. Hij snapt er nog steeds helemaal niks van.

Knorretje 12 juli 2019 om 12:06

Merckx die 3 keer op doping is betrapt wordt vereerd, Armstrong mag niet meer in de buurt van de tour komen. Een generatie van dopinggebruikers en uiteindelijk waren ze bij US opstal gewoon de beste.

Wat mij betreft staan de tour overwinningen van Armstrong nog steeds.

Boomie1 12 juli 2019 om 12:47

Exact. De hypocretie voorbij. Wat te denken van Virenque en Festina, ondertussen elk jaar eregast van ASO in de Tour….

Vinokourov idem dito…. Leidinggevende van Astana, welkom in de Tour, maar net zo’n grote pakhaas. Zal wel komen omdat ie lang in Franse loondienst gereden heeft…

Lalsacien 12 juli 2019 om 13:32

@Boomie misschien kun je even naar de UCI wijzen…..
En Armstrong begon pas na de Festina affaire met zijn Tour zeges. Toen werd er door de verschillende bonden anders tegen doping gestreden.
Zo kort door de bocht kun je het dus niet zien. Wellicht had Moncoutié wel 7 keer de Tour gewonnen als iedereen met gelijke wapens had gestreden.

BacarDick 12 juli 2019 om 14:32

Onze Deense gele rabo vriend waggelt ook gewoon met een accreditatie over de finishlijn. En idd LA blijft ook voor mij de winnaar!

Jean Dumas 12 juli 2019 om 12:10

Verhaal moet wel verteld worden. Men hoort het niet graag, liever 1 zondebok en de rest fietst vrolijk door, totdat ook hun melkwitte glimlach wordt ontmaskerd.

west 12 juli 2019 om 12:29

Gaan we het ook nog over de eigen carrière en ONCE en de oud-collega’s bij ONCE hebben of gaan we enkel opnieuw dit zelfde plaatje afdraaien? Ondertussen weet ik het wel.

Marszzz 12 juli 2019 om 12:41

“Het was ook niks nieuws in het wielrennen. Elk tijdperk kent zijn eigen systemen.”… Dan weet je wel hoe het er bij Once en bij Bruyneel zelf aan toe ging.

west 12 juli 2019 om 13:51

Ik zou Breukink zich daar graag weer eens zien lullen.

KnightBiker 12 juli 2019 om 12:34

Als je voortrekker bent in moet je ook een grote man zijn en verantwoordelijkheid nemen: de ploeg van Amstrong had de macht gehad om de problemen aan de kaak te stellen en wielrennen naar een schoner niveau te tillen. dat hebben ze niet gedaan, dan moet je als voorbeeld ook maar op de blaren zitten, want het mocht niet en men wist beter maar deed het toch.

Paul1963 12 juli 2019 om 12:45

@Knightbiker, dat kun jij vanuit je luie stoel erg makkelijk zeggen

Boomie1 12 juli 2019 om 12:48

Precies Paul.

Samlambeej 12 juli 2019 om 13:05

@Knightbiker
Kan u geen ongelijk geven natuurlijk maar als je ziet in welke sporten (langlaufen, voetbal, tennis etc.) nu doping wordt gebruikt kun je je afvragen of Bruyneel en co (in die tijd) werkelijk de macht, de draagwijdte en de moed hadden om verandering teweeg te brengen. Kans was groter dat ze als 'wining losers' zouden weggezet worden vermits het niet traceerbaar was en hun sponsorcontracten te verliezen. Voor fanatici als Armstrong en Bruyneel die hun hele hebben en houwen aan de topsport ophangen natuurlijk niet evident. Zelfde geldt nog steeds voor renners uit arme landen en renners zonder plan B. Dopeurs behoeven zeker geen medelijden en volledige uitsluitingen zijn terecht. Maar het blijven demoniseren van Armstrong en Bruyneel vind ik pas onrealistisch en doorgedraaid. Ik luister graag naar hun podcasts.

Het wielrennen is een voortrekker in de strijd tegen doping. Daar moet de focus op blijven liggen. Enkel met adequate testmethodes en harde sancties kunnen we verder.

KnightBiker 12 juli 2019 om 13:13

@ Paul – inderdaad, makkelijk zeggen.

Maar zijn we vergeten dat Armstrong over de ruggen van kankerpatienten de vermoorde onschuld speelde? Hij zei dat hij als Ex-kankerpatient nooit doping zou gebruiken en liet iedereen in hem geloven ware hij het achtste wereld wonder.
De mate van arrogantie was echt wel een niveau dieper dan in het geniep doping gebruiken: een heel systeem werd op poten gezet om doping te gebruiken en verkopen, dit was meer dat mee doen, dit was georganiseerde misdaad met amerikaans overheids geld (US-postal was een staatsbedrijf).

Amstrong heeft ook wel een paar keer toegegeven dat de straf grootendeels terecht is omwille van het feit dat hij en zijn ploeg destijds te arrogant waren: destijds had hij een schorsing ter waarde van 2 tourzeges kunnen accepteren. Had hij dat gedaan en toen door het stof gekropen was had hij met een halve waarheid/leugen toch 5 x tourwinnaar kunnen blijven.

jan jansen 12 juli 2019 om 16:28

Knightbiker; +1
Hoe kort van geheugen of slecht geïnformeerd zijn de volgers

Hensie 13 juli 2019 om 16:19

@NightRider,

Wat jij aanhaalt is niks anders dan emotie (“over de rug van…”, “arrogant”). Als je mensen op basis van emotie moet veroordelen is het einde zoek. Wetgeving kent geen emoties, juist om die reden. Ja, LA heeft gepakt, ja JB heeft dat gefaciliteerd, ja er was sprake van intimidatie en wellicht dwang of zelfs maffiapraktijken, maar dan nog is een levenslange schorsing totaal van de zotte, om over het ontnemen van die overwinningen nog maar te zwijgen.

Dat je LA en JB zwaarder straft dan bijvoorbeeld Virenque of Vino of Riis, allemaal begrijpelijk, gezien de zwaarte van het vergrijp. Maar hou het wel proportioneel. En vereer dan ook dopeurs als Mercx niet als een halfgod. Het is allemaal zo hypocriet!

wiebipedia 12 juli 2019 om 12:37

Prima dat hij zijn verhaal ‘mag’ doen, maar echt een realist is het nog steeds niet. Wijst nog steeds naar anderen, neemt nog steeds geen verantwoording, zegt zelf niet te willen vinger wijzen, maar doet het zelf wel. Poogt zijn eigen straatje schijn te vegen door anderen te besmeuren.

Blij dat deze narcist nooit meer een functie mag bekleden in de sport. Is er mijns inziens nog genadig af gekomen door niet strafrechtelijk vervolgt te zijn.
Zijn boek ga ik vast en zeker lezen, want de hoofdstukken Bruyneel/Armstrong zijn een cruciaal onderdeel van het wielerboek. Bovendien houdt iedereen toch van Eem beetje dramatiek

Boomie1 12 juli 2019 om 12:48

Volgens mij lees jij iets anders dan ik. Dit is een openlijke bekentenis..

wiebipedia 12 juli 2019 om 13:29

Bekentenis? Bruyneel is allang berecht en heeft bekent. Dit is het onvermijdelijke verweer op basis van door hem verkozen gedrag en route. Dat hij daarin nog steeds zichzelf als pion/speelbal afschildert en zegt dat hij geen keuze had want… Zijn methodiek en machtspositie heeft hem voor een keuze gezet. Hij had die positie kunnen gebruiken voor iets anders dan maffiabaas binnen de wielersport.
Bruyneel en Armstrong zijn geen ‘gewone’ dopingzondaars. Het zijn criminelen en doortrapte lieden, die mensen financieel en mentaal aan de grond hebben geholpen voor persoonlijk gewin en behoud van hun positie.

jan jansen 12 juli 2019 om 18:58

wiebipedia; +1
En deze boef gaat zijn crimineel verleden omzetten in geld door een boek te schrijven.

Paul1963 12 juli 2019 om 12:48

@wiebipedia, grow up! Ik geloof niet dat jij weet wat een narcist is dus gebruik svp geen woorden die je niet begrijpt.

Man met de hamer 12 juli 2019 om 12:56

Krijg een hoop treffers als ik zoek op Paul Bruyneel. Zal wel toeval zijn.

wiebipedia 12 juli 2019 om 13:31

Opgroeien omdat ik het woord narcist gebruik in context met een voormalig topsporter die over lijken ging om zijn eigen ambities te verwezenlijken.

leor 16 12 juli 2019 om 13:49

@ Paul1963, lijkt me wel duidelijk dat Bruyneel/Armstrong narcisten zijn.
Even een lijstje gemaakt van de belangrijkste kenmerken:

-Hebben een overgewaardeerd gevoel van belangrijkheid
-Fantaseren over successen en macht
-Hebben een verheerlijkt zelfbeeld
-Zijn verslaafd aan aandacht
-Verwachten dat anderen altijd meegaan in hun wensen
-Hebben een gebrek aan empathie
-Maken misbruik van anderen om hun doelen te bereiken
-Gedragen zich hooghartig/arrogant
-Zijn meestal charismatisch
-Hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie
-Gaan vaak in conflict met anderen

Kan je allemaal zo afvinken, dus geen idee waarom je dat in twijfel trekt ?

KnightBiker 12 juli 2019 om 15:08

+1 Leor

Ik kijk wel eens naar de pocast/show van Armstrong en het is best vermakelijk, maar de zelfreflectie moet uit zijn tenen komen ondanks dat hij het wel probeert.

wielerman 12 juli 2019 om 12:59

Heeft gewoon gelijk!
Iemand die 6x de bolletjestrui won , zat ook tot zijn nek vol en alle fransen lopen met hem weg.
Walgelijk!

Lalsacien 12 juli 2019 om 13:36

Alle Fransen lopen met hem weg??? Er zijn net zoveel Fransen die hem uitkotsen.
Ga even ergens anders generaliseren!

VerstandOpNul 12 juli 2019 om 13:07

Boeken van dopingzondaars lees ik soms wel, maar ik betaal er principieel niet voor..

ZureVla 12 juli 2019 om 18:58

Deel je de link van de PDF of het gratis e-boek dan hier? Kunnen we met z’n allen gratis deze heerlijke lariekoek lezen. Dank je!

Emergo 12 juli 2019 om 13:08

Geen dopingprogramma , er werd alleen gefaciliteerd en gereguleerd. Hoe heet dan zoiets ? Tegenwoordig heet zoiets zich niet herkennen in hun eigen onzin. Wat mij betreft: mijnheer Bruyneel, get lost.

jooprioolpijp 12 juli 2019 om 13:22

‘Begeleiden’ is wel het understatement van het jaar voor de wijze waarop het komisch duo Johan en Lance anderen de facto dwong om mee te doen, en waarop mensen die uit de school dreigden te klappen met grove middelen monddood werden gemaakt. Voor mij is dat een heel groot verschil tussen het geval Armstrong/Bruyneel en de gemiddelde EPO-pakker uit die tijd. Zoals Bruyneel het hier vertelt was het bijna een liefdadigheidsprogramma…

Chris Van Uden 12 juli 2019 om 13:36

Precies dit. Goed verwoord!

Polleke 12 juli 2019 om 13:32

Even optellen: als renner door doping rijk geworden, als ploegleider door doping nog rijker geworden, nu nog een boekje open doen met de bedoeling nog rijker te worden…hoezo doping loont niet…?

LaurentJalabert 12 juli 2019 om 13:35

Leuk dat hele verhaal over EPO, maar volgens gebruikte ze nog een halve apotheek aan doping. Dus je kan wel zielig gaan doen over EPO en dat het wel moest, de rest hebben ze er dan toch ook maar even bij gepakt….

Evan Evans 12 juli 2019 om 13:54

Zal wel een dik boek worden..

leor 16 12 juli 2019 om 14:03

Tegelijk grappig als onrustwekkend dat er hier nog steeds mensen geloven dat Armstrong een ‘slachtofffer’ van zijn tijd was. En dat hij ook zonder het meest gesofisticeerde dopingprogramma, wel eventjes 7 keer de Tour had gewonnen.

Ik denk dat het feit dat Bruyneel Fuentes een kwakzalver noemt, voldoende zegt over hoeveel verder US Postal stond met hun dopingprogramma, in vergelijking met de concurrentie.

Dougi 12 juli 2019 om 14:16

Ik ga dat boek zeker niet lezen. Zelf heb ik er geen problemen mee dat ze ook doping gebruikten net als alle andere die hier benoemt worden. Maar ik eer die andere mannen ook niet.
Het is wel zo dat deze 2 het doping gebruik en alles circus er omheen tot een hoger plan hebben gezet. Iederen die al een beetje kritiek werd gelijk aangeklaad voor smaad en weggezet als leugenaars en heel de wereld liep er achter aan. Er werden mensen in het verdom hoekje gezet en hadden niks meer en Bruyneel en Armstrong werden maar rijker en rijker. En nu vervolgens zeggen, ach we deden het allemaa,l is echt je kop in het zand steken. Als ze echt spijt hebben moeten ze een groot deel van hun bezit delen met de mensen die ze gedupeert hebben.

Nee deze 2 worden niet voor niks verguist, en terecht.

Mwielerfan 13 juli 2019 om 10:56

Gênant dat veel mensen het misdadige karakter van deze ploeg zo snel vergeten zijn, met intimidatie achteraf en gedwongen doping gebruik richting renners. Is wel iets anders dan gewoon gebruik. Uci die positieve test maskeert. Terecht dat ze dus anders behandeld worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair