João Almeida besluit eerste grote ronde als vierde: “Ik heb mij mentaal gepusht”

maandag 26 oktober 2020 om 08:20
João Almeida besluit eerste grote ronde als vierde: “Ik heb mij mentaal gepusht”

foto: Cor Vos

João Almeida was sprakeloos na de Giro d’Italia, zijn eerste grote ronde. Liefst vijftien dagen had de jonge Portugees het roze gedragen en dankzij een sterke tijdrit naar Milaan beëindigde hij de ronde op de vierde plaats. “Dit voelt geweldig, ik had hier nooit van kunnen dromen.”

Almeida noteerde in de tijdrit de vierde tijd en schoof daardoor nog een plekje op. Dat een top 10-klassering zijn doel was, liet hij weten in een reactie via de ploeg. “Dus een vierde plek in het eindklassement is fantastisch. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder mijn geweldige ploegmaats van Deceuninck-Quick Step en de staf. We toonden altijd de Wolfpack-spirit en ben iedereen erg dankbaar.”

De 22-jarige Portugees heeft veel over zichzelf geleerd in de Giro, vertelde hij. “Ik heb mij mentaal gepusht en gaf elke keer alles. Ik verlaat deze zware koers met veel mooie herinneringen. De mooiste is toch wel het moment dat ik het roze veroverde op de Etna. Ik ben nog jong en we gaan zien wat de toekomst gaat brengen. Ik hoop dat er ooit weer een dag komt dat ik de iconische trui nog eens kan aantrekken.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

Arie den Blanken 26 oktober 2020 om 09:43

Hij valt niet uit de toon van de gebruikelijke interviews. Weer zo’n mediatraining uitspraak.

Wheely 26 oktober 2020 om 09:52

Wat mij betreft de revelatie van deze Giro, weer zo’n renner bij DQS die op allerlei vlakken uit de voeten kan. Tijdrijden, klimmen, sprintje – ik schrijf hem vast op voor de heuvelklasssiekers.

Secondant 26 oktober 2020 om 09:57

De revelatie van de Giro is in mijn ogen Hindley. Die had echt nog heel weinig laten zien voor deze Giro, Almeida had in het kleinere rondewerk al wel zijn neus aan het venster gedrukt (3e Coppi e Bartali, 7e in een sterk bezette l'Ain, 3e in Burgos etc.).

Hindley heeft alleen in de zwakbezette Jayco Sun Tour iets van zijn talent tentoongesteld.

Jim 26 oktober 2020 om 13:19

Hindley was ook al Australisch kampioen bij de nieuwelingen :)
Geef mij toch maar Almeida als revelatie. Is veelzijdiger dan Hindley die enkel goed bergop rijdt.

Sven.99 26 oktober 2020 om 19:17

Eens, wat een mentaliteit en geweldige koersinstelling

Michelangelo 26 oktober 2020 om 09:55

“The Wolfpack spirit”… Dat is toch huilen als wolven als je onrecht wordt aangedaan? Tweets sturen over motards de merde? Altijd anderen de schuld geven, en zelf je handen wassen in onschuld; of het nu gaat om zwiepers uitdelen of schimmige achterzak-praktijken…

Ik snap dat hij blij is met The Wolfpack, aangezien ze het als ploeg altijd heel goed voor elkaar hebben qua materiaal en omkadering, en hij deze Giro de volledige steun kreeg van de ploeg. Maar als hij voor eigen kans wil gaan (en dat zou heel logisch zijn als je als jongeling 4e wordt in een grote ronde en goed uit de verf komt in de tijdrit en behoorlijk bergop) dan denk ik dat hij niet in de ploeg rond Remco moet gaan zitten en een ander programma moet gaan rijden.

Ik vrees echter voor deze jongen dat hij voorlopig niet het alfamannetje gaat zijn bij DQS. Volgend jaar mag hij keurig de schoenen kussen van wolvenwelpje Evenepoel, lievelingetje van de grootste huiler van het pak.

Secondant 26 oktober 2020 om 10:04

Wat een gehaat op Quickstep zeg. Lefevere kan zo nu en dan eens idioot uithalen in de media, maar wat Quickstep al jarenlang laat zien is gewoon van een hoog niveau en altijd vermakelijk. Alaphilippe, Evenepoel, Asgreen, Cavagna, Lampaert, Senechal, Jungels.. allemaal renners die als ze winnen altijd mooi winnen en mooi koersen.

Quickstep en Lefevere zijn gewoon parels voor de sport. Dat een 19-jarige geblesseerde renner en een ploegleider af en toe iets roepen in de media of op social media neem ik wel voor lief.

Ik denk dat er een prima programma voor Almeida neergelegd kan worden. Evenepoel kan niet alle drie de grote rondes rijden en er rijden inmiddels prima klimknechten bij de ploeg.

Melkzuur 26 oktober 2020 om 10:06

Hij zal heus wel zijn kansen krijgen, wees gerust. Als Evenepoel echter even sterk blijft als dit seizoen (laat staan dat hij nog sterker zou worden), tja, dan is het wel duidelijk wie voor wie zal moeten werken. Ik raad je dan trouwens ten stelligste af om de wedstrijden die Evenepoel betwist van dichtbij te volgen, want dat is niet zo goed voor je tikker heb ik de indruk.

Michelangelo 26 oktober 2020 om 10:28

Misschien moet ik het nuanceren:
Ik ben een beetje klaar met het “wolfpack” gebeuren. Er wordt de laatste tijd vanuit die ploeg vooral heel veel gehuild als wolven, op een niet al te smakelijke manier. En de twee die daar het hardst aan mee doen zijn Lefevere en Evenepoel. Met nare tweets, onrespectvolle uitspraken richting collega’s of vrijwilligers in de koers. En het met de mantel der liefde bedekken van fouten of onverantwoord rijgedrag van de “blauw-witten” zelf.

Ik heb wel altijd met veel bewondering, respect en plezier gekeken naar het “jachtgedrag” van DQS. Sterk in de breedte, gedurfde tactieken, slimme ploegleiders in de auto, willen winnen en durven verliezen. En ik zie heel graag renners als Stybar, Lampaert, El Tractor, en zelfs Alaphizwiep. En ik vind het ook mooi wat jonge gasten als Masnada, Bagioli, Almeida en Vansevenant laten zien.

Misschien moet de troep wolven eens stoppen met het gehuil en gewoon weer gaan jagen… maakt ze denk ik een stuk sympatieker bij heel veel wielervolgers.

Corné 't Glansarm 26 oktober 2020 om 10:31

Wat zet je eigenlijk voor iemand die zich miskend voelt als potentiële WF-columnist op vreemde plekken komma’s. Afgezien daarvan is het ook inhoudelijk niet bepaald een stukje om trots op te zijn Michelangelo.

Massimo Bataille 26 oktober 2020 om 10:33

Het is net het hele marketing-gebeuren rond Wolfpack dat net goed is voor het wielrennen.
Sponsers komen en sponsors gaan, alleen wolfpack blijft bestaan =D
De teams zijn zo onzeker en veranderen constant van naam, geen kat die er naar uitkijkt. Ik denk dat menig wielerfan in het buitenland maar half (of niet) wee wat Deceuninck of Quickstep doet, maar dat ze de naam wolfpack wel herkennen.

Romāns Vainšteins 26 oktober 2020 om 10:46

Over huilen gesproken zeg, sjezus. Misschien een idee om je standaard jankverhaal exclusief in topics te plaatsen die er enigszins betrekking op hebben?

Almeida volgend jaar als ondersteuning naar de giro en kopman naar de vuelta + opstellen in de Ardennen als speerpunten lijkt me fraai. Dat levert meteen ook de mogelijkheid om hem voor zijn vaderland sier te maken op de OS in beide disciplines.

harryjohan71 26 oktober 2020 om 10:46

@ Michelangelo Jonge gasten Masnada die in november 27 wordt?

Cochise 26 oktober 2020 om 13:19

Dat gehuil is dan soms ongepast, het is ook gewoon een bewijs dat iedereen daar echt en oprecht voor mekaar in de bres springt en dus verongelijkt doet als een van de wolven wordt aangevallen of van de weg wordt gereden.
Soms zijn de meningen hier toch doorspekt met de nodige hypocrisie. Zeuren op de samenhorigheid bij het ene team en nu al in de plek van Almeida beslissen dat hij boos moet zijn omdat hij mogelijk ooit voor Evenepoel zal knechten, maar anderzijds ook zeuren op Sunweb als ze daar niét genoeg aan hetzelfde zeel trekken.

doorak 26 oktober 2020 om 19:08

Kijk Michelangelo, dat is oa een reden waarom anderen op een website als wielerflits stukjes mogen krabbbelen en jij niet.
Je schrijft regelmatig zinnige zaken, echter even zo vaak bijna idiote teksten vanuit bepaalde obsessies. Tja dan ben je geen objectieve ” journalist”.

CechRepublic 26 oktober 2020 om 09:56

Verwacht van hem meer op termijn dan van Hindley of Hart. toch nog even explosiever dan Hart, beter tijdrit dan beiden. Hindley waarschijnlijk iets betere pure klimmer, We gaan het zien. Goeie kans dat ik er dik naast zit.

Kannibaal van Schepdaal 26 oktober 2020 om 13:47

Het was pas de eerste grote ronde van Almeida en hij zakt er pas op het einde door. 22 jaar, goeie klimmer en meer dan degelijke tijdrijder. Het valt echt wel te verwachten inderdaad dat hij de komende jaren nog de nodige stappen zal zetten om er in de laatste week wel nog bij te zitten bergop. Dan doet hij vanwege zijn tijdrit mee voor winst, afhankelijk van de concurrentie natuurlijk. Ik verwacht dus ook meer van hem over dit en twee jaar dan van Hart en Hindley. De toekomst zal het uitwijzen.

Abdoe 26 oktober 2020 om 10:07

Het was een vreemde Giro, maar wel één met een paar grote revelaties. Hindley vind ik het meest verrassend, maar Almeida spreekt mij persoonlijk het meeste aan. Steeds als hij wat minder leek te worden, stond hij er de volgende etappe toch weer. En, zoals hierboven gezegd, is het een renner die naast het rondewerk ook een grote kanshebber kan worden voor de heuvelklassiekers. Hij komt precies op tijd om het stokje van Valverde over te nemen.

Maar uiteindelijk heet de èchte winnaar van de Giro natuurlijk Karsten Kroon ;)

(de koekjes en kalfjes-woordspeling ligt blijkbaar toch wel heel erg voor de hand)

Wheely 26 oktober 2020 om 10:32

Leuke column! :)

“Bij gebrek aan Wilco Kelderman op de hoogste trede van het podium in Milaan, moet Karsten Kroon daar straks staan, de Gouden Geit boven het hoofd houdend, geflankeerd door aan de ene kant een ezeltje en aan de andere kant Jeroen met een bokkenpoot in z’n hand.”

Massimo Bataille 26 oktober 2020 om 10:37

Ik heb het meest genoten van zijn uitspraak tijdens de Sestriere etappe.
Na 2de beklimming is Kelderman gelost en zitten er 3 renners van quickstep bij Almeida.
Kroon:” Goed voor Kelderman dat Almeida daar met een paar knechten zit. Die kunnen tempo maken en nog de Giro redden voor Wilco”.

Ik als neutrale wielerkijker, waarom zou quickstep rijden voor Kelderman?

15min later Kroon: “Natuurlijk rijdt Quickstep niet in deze groep”

Romāns Vainšteins 26 oktober 2020 om 10:53

Almeida is ook voor mij de revelatie van de giro by far.

Voor zo’n jong figuur is hij ook al erg koersintelligent en initiatiefrijk. Ook uit wat ik hem heb horen en zien zeggen lijkt het er op dat er een paar goede hersens in liggen. Het enige waar ik niet van overtuigd ben is zijn ausdauer in het hoge hooggebergte, een prototype vuelta zonder hoge uitstapjes richting de Pyreneeën of sierre Nevada met zo veel als mogelijk TT er in lijkt me zijn ideale ronde.

En wat Kroon betreft, die interesseert het helemaal niet of hij nou wel of niet Boenk er op zit, niks doet hem dat, 0. Vandaar ook de vrijheid om lekker vrij te leuteren. Zijn compagnon is dan precies 100% het tegenovergestelde waarmee deze een natuurlijke aangever wordt. Het werkt.

CechRepublic 26 oktober 2020 om 12:04

Ik ben eigenlijk vooral verbaasd dat Wielerrevue kennelijk nog bestaat. Moeten echt wat aan hun SEO doen. Ze komen bij mij letterlijk nooit te voorschijn in welke wielren gerelateerde search dan ook.

Aerosolo 26 oktober 2020 om 20:46

@Abdoe,
Of zij hebben de woordspeling van jou. ;)

Jean Dumas 26 oktober 2020 om 11:37

Heeft zich van zijn beste kant laten zien. 1 slechte dag, 1 slechte beklimming zelfs maar.

rahimns 26 oktober 2020 om 12:50

Evenepoel hoeft niet te vrezen om zijn ondersteuning volgend jaar… deze ploeg kan ook voor klassementen gaan. Echt een hele sterke ploeg.

Kannibaal van Schepdaal 26 oktober 2020 om 14:14

Als Evenepoel niet gevallen was, zou Almeida normaal gezien de Vuelta gereden hebben, aldus de ploegleiding van DQS. Ik denk dus niet dat we er zomaar vanuit moeten gaan dat Almeida volgend jaar in steun van Evenepoel naar een grote ronde gaat, zeker niet na deze Giro. Ik verwacht eerder dat volgend jaar Evenepoel uitgespeeld wordt in de Giro, Alaphilippe in de Tour en Almeida in de Vuelta. Met Cattaneo, Knox, Masnada, Bagioli, Serry en Devenyns hebben ze tegenwoordig genoeg helpers om de klassementskopmannen bij te staan.

Massimo Bataille 26 oktober 2020 om 15:21

Zouden ze niet durven gaan met Evenepoel naar de Tour? Als hij wint is hij gewoon de jongste na-oorlogse winnaar van de Tdf.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair