Jelle Wallays over noodlottige val Lambrecht: “Wist meteen dat het ernstig was”

dinsdag 6 augustus 2019 om 13:21
Jelle Wallays over noodlottige val Lambrecht: “Wist meteen dat het ernstig was”

Jelle Wallays - foto: Cor Vos (archief)

De reacties na het overlijden van Bjorg Lambrecht blijven binnendruppelen. Ook zijn ploegmaat Jelle Wallays, die logischerwijs zeer is aangeslagen, heeft gereageerd. Tegenover Belga doet hij zijn verhaal: “Bjorg heeft brute pech gehad. We gaan hem zo hard missen.”

“Het nieuws over de val van Bjorg kwam door het oortje”, blikt Wallays een dag later terug op het noodlottige incident. “Ik hoorde dat er paniek was. Ik wist meteen dat het ernstig was. Voor mij was het ook een déjà-vugevoel, want ik heb het allemaal al eens beleefd met Stig Broeckx. Hij leeft nog, hij kan nog lachen en babbelen, voor Bjorg is dat helaas niet het geval.”

“Bjorg heeft brute pech gehad. Hij reed gewoon in het peloton, raakte een klinkertje of verkeersreflector of wat dan ook, kwam uit balans en viel hard. De omstandigheden doen er niet meer toe. Hij is er niet meer, het was een dom ongeluk.”

Hoewel Wallays het ongeluk niet heeft zien gebeuren had hij wel direct het gevoel dat het serieus mis was. “Ik draai al een tijdje mee in het wielrennen, het is al mijn tweede keer (na Stig Broeckx, red.) dat ik zoiets meemaak. Toen we door ons oortje plots de tweede ploegleider hoorden (Kevin De Weert, red.) wist je ook dat het niet goed was. Mario Aerts, de eerste ploegleider en de dokter bleven bij Bjorg, Kevin voerde het woord. Dan voel je onmiddellijk dat het ernstig is.”

“Het kwam hard aan”
Aan alle koerslust was een einde gekomen. Wallays wilde maar een ding: naar de finish, van de fiets af. “Aan de finish gebeurde hetzelfde als met Stig. Iedereen werd meteen naar de bus geleid en dan was het wachten tot alle ploegmaats binnenkwamen. En dan kwam het nieuws. Ik vermoedde al dat het niet goed zou zijn. Je moet wielrenner zijn om dat te beseffen, je moet dat al eens meegemaakt hebben. Het kwam hard aan.”

Wallays koestert warme herinneringen aan Lambrecht: “Vorig jaar was hij mijn kamergenoot in de Vuelta, zijn eerste grote Ronde. Bjorg was enorm leergierig, hij stelde veel vragen en ik hielp hem graag. Het was ook altijd lachen met hem. Ik noemde hem ‘Kleinen’, hij was zo’n goedlachs persoon, zo’n vechter, hij ging er zo hard voor. Hij had zo veel in zijn mars. Ik keek er naar uit om opnieuw met hem de Vuelta te rijden. Hij heeft zo veel progressie gemaakt de voorbije maanden, je wist dat hij iets moois zou kunnen doen in die Vuelta. We gaan hem zo hard missen, maar we gaan hem meedragen in ons hart, in de koers en hij zal voor mij altijd de ‘Kleinen’ blijven, die goedlachse persoon die we nooit zullen vergeten.”

Dit artikel delen:

1 Reactie

Vincent Lacressonniere 6 augustus 2019 om 20:03

Hartverscheurend

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.