Jasper Stuyven klopt Lampaert in Omloop Het Nieuwsblad

zaterdag 29 februari 2020 om 16:49
Jasper Stuyven klopt Lampaert in Omloop Het Nieuwsblad

foto: Cor Vos

Jasper Stuyven heeft de 75e editie van Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. Hij was op meer dan zestig kilometer van de finish mee in de aanval gegaan met een groep van acht renners. In de slotfase verschalkte hij zijn overgebleven mede-aanvallers Yves Lampaert en Søren Kragh Andersen.

Even na half twaalf werd in Gent het startschot gegeven voor de 75e Omloop Het Nieuwsblad. De Zwalmstreek en Oudenaarde kregen hun traditionele passage in de eerste honderd kilometer waar de beklimmingen van de Leberg en Den Ast de eerste hindernissen op de route waren. Halfkoers volgden de beklimmingen in rap tempo op met om en nabij elke tien kilometer een klim. De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg moesten voor de ultieme finale zorgen.

Vijf vroege vluchters
Na zeven kilometer werd in Merelbeke het officiële startsein gegeven. De koersdirectie had amper met de vlag gezwaaid of Laurens De Vreese probeerde weg te rijden. De Astana-renner kreeg niet de ruimte, maar het spel was op de wagen. Uiteindelijk geraakten vijf renners weg. Ploeggenoten Luis Mas en Matteo Jorgenson van Movistar hadden de handen ineen geslagen met Mathijs Paasschens (Wallonie Bruxelles), Senne Leysen (Alpecin-Fenix) en Manuele Boaro (Astana).

foto: Cor Vos

Kenneth Vanbilsen probeerde nog over te steken, maar was te laat om de sprong nog te kunnen maken. In de eerste dertig kilometer reed de kopgroep ruim zeven minuten voorsprong bij elkaar. CCC, dat met Greg Van Avermaet misschien wel de topfavoriet in de gelederen had, hield de vlucht onder controle. Harde wind en zwaar weer maakten het koersen moeilijk voor elke renner in de koers.

Net na de eerste passage van de Haaghoek, na veertig kilometer, ging ook Trek-Segafredo voorin meedraaien en liep de voorsprong tot vijf minuten terug. Nog in de eerste zeventig kilometer werd het peloton in waaiers uiteen geblazen. In de voorste waaier hadden onder anderen Tim Wellens, Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Zdeněk Štybar de boot niet gemist. De anderen, waaronder Greg Van Avermaet, moesten dan achtervolgen.

Alles troept weer samen
Even voor halfkoers werd de koers opgeschrikt door een valpartij, waarbij ook Amund Grøndahl Jansen betrokken was. De Jumbo-Visma-renner moest daardoor wat later de strijd staken. De koers was enige tijd helemaal uit elkaar gewaaid, maar na de eerste honderd kilometer troepte alles weer samen. Ook de kopgroep was bijgehaald, waardoor de wedstrijd opnieuw beginnen kon.

foto: Cor Vos

Met de Katteberg begon de heuvelige tweede fase van de koers. Net na de Leberg, de volgende klim in het routeboek, ging het weer op de kant. Ditmaal zaten onder meer Yves Lampaert, Wout van Aert, Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven mee. Op de Paddestraat trok Van Aert ‘ns stevig door, maar het was nog ruim tachtig kilometer tot de finish. Het viel weer stil en renners konden terugkeren. Ook Van Avermaet schudde aan de boom, maar hij kreeg niemand mee.

Weer later probeerde Matteo Trentin met nog zeven mannen weg te rijden. De Italiaan kreeg onder anderen Lampaert, Mike Teunissen en Jasper Stuyven mee. Ook Tim Declercq, Frederik Frison, Søren Kragh Andersen en Jonas Rutsch zaten vooraan. Rutsch had het zwaar in de wind en moest lossen. De andere zeven aanvallers breidden dan hun voorsprong uit naar anderhalve minuut. Vanaf dan was het nog zestig kilometer naar de finish.

Aanvallers vergroten snel voorsprong
Deceuninck-Quick Step met twee renners, CCC, Jumbo-Visma, Trek-Segafredo, Lotto Soudal en Sunweb waren allemaal vertegenwoordigd vooraan, wat ertoe leidde dat de kopgroep snel meer voorsprong pakte op weg naar de Wolvenberg na 145,2 kilometer. Op deze klim versnelde Lukas Pöstlberger vanuit het peloton. BORA-hansgrohe zat immers niet mee vooraan, maar het gaatje naar de kopgroep bedroeg al bijna tweeënhalve minuut.

foto: Cor Vos

Van de zeven renners in de kopgroep kon Stuyven het beste resultaat overleggen in Omloop Het Nieuwsblad. De renner van Trek-Segafredo was twee jaar geleden de nummer vier. Ook Lampaert en Trentin reden al naar de top tien, terwijl Teunissen in 2017 twaalfde was. Stuyven begon als eerste aan de Molenberg, de volgende klim op het parcours. Op de uitloper van de klim versnelde Kragh Andersen tot tweemaal toe, waardoor Frison en Declercq even in de problemen kwamen.

Achter de kopgroep had Pöstlberger ondertussen enkele mannen om zich heen verzameld, zoals Heinrich Haussler, Jenthe Biermans, Pascal Eenkhoorn en Dries Van Gestel. Wout van Aert en Sep Vanmarcke gebruikten de Molenberg om naar die achtervolgende groep toe te springen, maar zij staakten even later hun achtervolging en lieten zich in het uitgedunde peloton terugzakken. De kopgroep was dan op weg naar de volgende passage van de Leberg.

Declercq wordt teruggefloten
Lampaert en Teunissen voerden de vluchters naar de top van de klim. Snel volgde de beklimming van de Berendries al. Declercq keerde zich binnenstebuiten voor zijn ploegmaat Lampaert, maar werd teruggefloten vanuit de ploegauto. De harde werker moest ook de andere mannen dwingen mee te draaien. In het peloton kwamen Van Aert en Tiesj Benoot uit hun pijp. Hadden zij nog altijd fiducie in de overwinning? Ze staken in elk geval naar de achtervolgende groep over.

Het peloton was echter niet ver weg en zou uiteindelijk het gaatje dichten naar de achtervolgers. Met 1:40 voorsprong begon de kopgroep aan de beklimming van de Muur van Geraardsbergen, op zeventien kilometer van de finish. Lampaert en Stuyven waren de sterksten op de Muur, terwijl ook Kragh Andersen zijn karretje probeerde aan te haken. Op de top kon de Deen inpikken bij de Belgen. Dan ging het in dalende lijn naar de Bosberg, de laatste klim van de dag.

Op de Bosberg trok Kragh Andersen stevig door, waardoor Stuyven even een gaatje moest laten. In een zucht en een wind kwam de Belg echter weer terug. Het was toen vooral zaak om Matteo Trentin niet terug te laten komen. De Italiaan staat normaal gezien bekend om zijn snelle benen. Op twee kilometer van de streep versnelde Lampaert. Stuyven sloot aan, maar Kragh Andersen kwam in de moeilijkheden. Dan weer reed Stuyven weg en volgde Lampaert weer.

Uiteindelijk draaide de koers uit op een duel tussen Stuyven en Lampaert. Stuyven ging van kop af richting de allesbepalende sprint en hield daarin zijn landgenoot van de winst. Kragh Andersen legde beslag op de derde plaats.

Dit artikel delen:

94 Reacties

leegloper 29 februari 2020 om 16:55

Stuyven heeft dat insluiten bij de sprint niet nodig. Lampaert moet inhouden.

Romāns Vainšteins 29 februari 2020 om 16:55

Leuke gast maar wel eentje waar geen snor bij past, echt niet.

debarreman 29 februari 2020 om 16:58

Diep terug in de jaren zeventig. Nu nog een pantalon met wijde pijpen.

VerstandOpNul 29 februari 2020 om 19:58

Gewoon niet zo’n mooie snor, denk ik..

den OPQS 29 februari 2020 om 16:55

mooie koers met een zeer sterke stuyven, Lampaert ook goed

en Declercq misschien wel de sterkste van iedereen.

Jooop 29 februari 2020 om 16:57

Als dat zo is dan heeft je favoriete ploegje toch iets helemaal verkeerd gedaan.

klootje kriekeljon 29 februari 2020 om 17:00

Toch heeft Jumbo echt een vrijwel perfecte koers gereden. Die hebben daarachter alles terug gehaald.

den OPQS 29 februari 2020 om 17:02

ik had meer verwacht bij DQS, ze waren goed mee met lampaert en declercq maar daarachter gingen ze nooit mee en heeft asgreen nog een gat moeten dichten of ze hadden grote problemen

Chippen 29 februari 2020 om 16:57

el tractor de nieuwe sprintbom van dqs

leegloper 29 februari 2020 om 16:59

Teunissen was blij dat hij het wiel kon houden.

klootje kriekeljon 29 februari 2020 om 16:58

Lekker dat we weer los zijn. Altijd prachtig om die eerste machtsverhoudingen te bekijken. Deze editie ook een mooie vroege finale met een hele sympathieke winnaar.

Laatste man 29 februari 2020 om 16:58

Heerlijke koers. Veel grote namen al gezien. Stuyven sterk. Naesen te afwachtend (had nog 2 knechten).

Pascal heel goed net als Declerq. Wout en Mike 1e koers meteen aanwezig.

Ivanoviclover 29 februari 2020 om 16:59

En waarom mag je nu wel de opkomende man opsluiten tegen de barrière en in een massasprint niet?

Romāns Vainšteins 29 februari 2020 om 17:01

Lampaert is weinig opkomends aan in een sprint, moet alleen aankomen.

Derierre de la course 29 februari 2020 om 20:39

Stuyven gaf zelf al aan dat hij hem niet klem reed maar het alleen krap maakte.

Jooop 29 februari 2020 om 16:59

De kopmannen zullen misschien toch een volgende keer zelf het bal willen openen, wat alleen maar mooi is.

WernerFranke 29 februari 2020 om 16:59

Er zijn nog zekerheden in het leven: zelfoverschatting bij den Greg.
Stuyven klopt DQS, die gaan we dit voorjaar nog zien. Ook een hele sterke wedstrijd van Kragh Andersen.

Joachim Agostinho 29 februari 2020 om 17:36

Kragh Andersen kwam net tekort, maar voor een eerste koers net na een hoogtestage is meteen podium niet verkeerd.

ditisdavid 29 februari 2020 om 17:00

Als de finales dit voorjaar zo vroeg blijven openen worden dit mooie weken en maanden. Mooi om Stuyven zich zo te zien revancheren voor vorig jaar, het komt hem toe.

Jacco van Stierop 29 februari 2020 om 17:01

Mooie overwinning van Stuyven, sterk gereden en loon naar werken. Zou mooi zijn als hij dit de komende weken door kan trekken.
Heb niet op het puntje van mijn stoel gezeten tijdens de koers.

Tuubke 29 februari 2020 om 17:03

Nee Jacco, ik ook niet. De koers lag eigenlijk te vroeg in een bepaalde plooi. Het leek nog even spannend te worden toen het peloton vrij dicht kwam, maar het enige resultaat daarvan was dat het tweede groepje werd geneutraliseerd.

Brabander 29 februari 2020 om 17:15

Jep. Dat apathische in het peloton toen het groepje wegreed, was funest voor de spanning.

Jooop 29 februari 2020 om 17:19

Welke ploeg met genoeg sterke bennen en geen mannen in de eerste groep had moeten rijden dan?

S. Morgenstern 29 februari 2020 om 17:30

Het was daarvoor al volop koers geweest, waardoor er in het peloton bij de knechten niet zoveel meer op zat.

WernerFranke 29 februari 2020 om 17:55

AG2R had toch nog wat mannen over, en uiteindelijk was Naesen toch de sterkste over de Muur en de snelste aan de finish.

Derierre de la course 29 februari 2020 om 20:41

Die hadden alleen het gat ook niet dicht kunnen rijden, dat is 2 knechten kop over kop met een aantal verstoorders tegen 8 man op kop.

Michelangelo 29 februari 2020 om 17:02

Slim gesprint van Stuyven, en niet zo slim van Lampaert.
De weg gaat licht naar links, dus de kans is groot dat je daar tegen de nadar wordt gezet. Als je niet ingesloten wilt worden, moet je langs de andere kant sprinten imo.

Maar ik denk dat Stuyven gewoon net wat explosiever is. Ook als je de demarrage van Lampaert ziet, en het gemak waarmee Stuyven terugkeert, dan lijkt me duidelijk wie de snelste benen had.

WernerFranke 29 februari 2020 om 17:05

Maar als hij buitenom wil dan moet ie een pak extra meters maken dus er was eigenlijk geen goeie optie.

Michelangelo 29 februari 2020 om 17:14

klopt,
daarom kon hij simpelweg niet winnen… voor buitenom was hij ook niet sterk genoeg.

Slim gereden van Stuyven. Denk dat hij ook net wat handiger is in dit soort aankomsten. Iets meer koersinzicht; ik zie Lampaert als iemand die eerder wint vanaf 1-2 km, ook al is hij niet traag.

Groningen 29 februari 2020 om 18:25

@Michelangelo.
Lampaert heeft het geprobeerd, maar Stuyven was gewoon te sterk, die zat vrijwel direct in zijn wiel, op dat moment stond de winnaar eigenlijk wel vast.

Henk 29 februari 2020 om 17:03

En toch had Stuyven een moeilijk momentje bovenop de Bosberg.

Marik 29 februari 2020 om 21:04

Wat een waardevolle toevoeging

Henk 29 februari 2020 om 21:24

Ben je weer eens op je teentjes getrapt Marik

S. Morgenstern 29 februari 2020 om 17:04

Leuke koers even na 100 km en vanaf De Muur weer mooi om te zien. Verrassende wending eerst met het afhaken van Trentin, zijn poging terug te keren en daarna Stuyven degene die nog het meest in de benen had. Held Declerq nog mooi voor het peloton.

Qua inspanningen van de grote voor het voorjaar wel een magere editie. Van Aert gaf een paar keer een goede indruk, maar heel veel hebben we van de groten niet gezien.

Man met de hamer 29 februari 2020 om 17:13

Deze ‘kleintjes’ zijn de groten van morgen. Nee: van nu.

Chippen 29 februari 2020 om 17:18

ja, vermakelijke koers met sterke kopgroep, maar stuyven, lampaert, ska, teunissen, trentin,… allemaal een beetje de mannen van de bijrollen, geen hoofdrolspelers.

leuke renners maar er ontbreekt toch net dat kleine beetje extra als je alleen maar dat soort renners in je kopgroep hebt

kelderfan 29 februari 2020 om 17:22

Van Aert was zich aan ’t testen in zijn 1e. race van ’t jaar.

Marik 29 februari 2020 om 17:07

Wat een promotie voor het wielrennen vandaag! Een schitterende koers!

Henk 29 februari 2020 om 17:22

Niet zo overdrijven. Aardige koers.

Marik 29 februari 2020 om 17:32

Ieder z’n eigen mening Henkie Penkie

Henk 29 februari 2020 om 19:09

Vandaar dat het mijn mening is dat je overdrijft Marik.

Marik 29 februari 2020 om 21:05

Waarvan akte Henkie, ouwe reus

GazzaBoss 1 maart 2020 om 11:51

Henk. Een uitstervende voornaam. Toch heeft Henk gelijk. Vorig jaar was veel mooier.

Haanaf 29 februari 2020 om 17:08

Tim Declercq lijkt net op een iets jongere uitvoering van Stijn Vandenbergh

Jooop 29 februari 2020 om 17:16

Zie voor het eerst een interview met Tim Declerq. Zo’n bonk met zo’n bescheiden wijze van uitdrukken. Die gun ik dan toch de winst in een mooie koers met een solo. Met afstopwerk door de mannen waarvoor hij normaal gesproken zijn ballen afdraait.

den OPQS 29 februari 2020 om 17:18

ik gun het hem ook enorm en ben zeker dat iedereen dan DQS enorm graag afstopt voor hem

Franco Ballerini 29 februari 2020 om 17:32

Idem dito. Zoals hij zelf ook al aangaf: als ik één keer een koers als deze win is mijn carrière geslaagd. Ik gun het deze beer van harte.

Jooop 29 februari 2020 om 18:19

Hij schat zijn eigen sterkte misschien toch wat te laag in. Om een keer ergens met zo’n solo te winnen zul je toch ook eens moeten proberen je weg te steken, met het oog op rijden voor de overwinning. Maar dat is misschien ook precies waarom hij die rol heeft.

Lalsacien 29 februari 2020 om 17:20

Op mijn mobiel kan ik de uitslag niet zien onder aan het artikel!

Covadonga 29 februari 2020 om 20:24

Op mijn ipad ook niet.

Jooop 29 februari 2020 om 17:25

Lampaert toch niet gelukkig met de actie van Stuyven in de spint. Leek me toch kansloos eigenlijk.

djerkson 29 februari 2020 om 17:51

In de studio achteraf leek daar niks van te merken. Stuyven was sneller, punt uit.

Jooop 29 februari 2020 om 18:20

Juist in de studio was dat wel te merken. Lampaert wilde niet beamen dat er niks was om een punt van te maken.

Erik33 29 februari 2020 om 17:31

Beetje saai koers vandaag, had graag Wout van voren gezien, jammer.

bartp25 29 februari 2020 om 17:33

Redelijk goede koers van tjv. Al denk ik dat vandaag meteen duidelijk is geworden dat van aert de absolute kopman gaat worden in het voorjaar. Teunissen had vandaag de kans om medekopman te claimen maar komt toch iets te kort spijtig.

La Primavera 29 februari 2020 om 17:41

Teunissen is sowieso meer een man voor het klassieke kasseiwerk. Die gaat er wel komen in Roubaix.

Erik33 29 februari 2020 om 18:28

Teunissen is voor dit soort wedstrijden gewoon niet sterk genoeg. Alles op Wout zou ik zeggen.

Derierre de la course 29 februari 2020 om 20:44

Misschien komt van Aert gewoon beter uit een hoogtestage dan Teunissen. Kan over een of twee weken anders liggen. Voor Teunissen dan, van Aert blijft wel in vorm.

tdfan 29 februari 2020 om 17:34

Mooi ook dat Teunissen gelijk op afspraak is. Die gaat er staan in Roubaix, samen met Wout. Van der Poel er nog bij. Naar die koers kijk ik echt uit!

miguelon 29 februari 2020 om 18:11

Teunissen zit absoluut niet op het niveau van die andere twee.

Laatste man 29 februari 2020 om 20:13

En toch gaat Teunissen heel ver komen in Roubaix.

Cochise 29 februari 2020 om 17:43

Vraag van de dag: voor wie waren Rowe en Stannard zich te pletter aan het rijden in de achtervolging? Voor elkaar? Voor Moscon en Swift?

Brabander 29 februari 2020 om 17:47

Ja. Die snapte ik ook niet helemaal

Geraint 29 februari 2020 om 20:51

Op een heel knullige manier dan nog. Elk op hun eentje er eens een snok aan geven in plaats van samen rond te draaien.

Jeroom 1 maart 2020 om 11:02

Ze probeerden in ieder geval nog iets, beter dan de waardeloze koers die Lotto-Soudal, EF en AG2R gereden hebben

kampie 29 februari 2020 om 17:47

Mooie koers hoor, Belgen mega dominant. Vind ik in t veld prima maar bij voorjaarskoersen wat minder. Kunnen zo met 7 in de top 10 staan. Maar ja mooie winnaar dat wel.

djerkson 29 februari 2020 om 17:52

Is er een reden waarom Sagan hier niet startte? Het is niet dat de kansen zo dik bezaaid zijn voor hem.

Hollow Knight 29 februari 2020 om 17:58

Sagan is op een punt in zijn carrière gekomen waar enkel de grote koersen nog van belang zijn (Monumenten, Grote Rondes, WK & OS).

Cochise 29 februari 2020 om 18:00

Nee inderdaad. Hij doet enkel maar Milaan San Remo, E3, Gent-Wevelgem, Ronde, Roubaix, Amstel, Giro, Tour, Olympische Spelen en WK.

Maar dus: hij is nu bezig om op hoogte (Colombia) een serieuze basis te leggen

Headlines

Materiaalzone

Populair