Jasper Philipsen sprint naar winst in vierde rit Ronde van Denemarken
foto: Cor Vos
vrijdag 19 augustus 2022 om 17:22

Jasper Philipsen sprint naar winst in vierde rit Ronde van Denemarken

Jasper Philipsen heeft de vierde etappe van de Ronde van Denemarken gewonnen. In Skive was de snelle man van Alpecin-Deceuninck de beste in een massasprint.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De vierde etappe van de PostNord Danmark Rundt ging over 167,3 kilometer en had de start en finish in Skive, waar de koers aankwam op een plaatselijke omloop die drie keer moest worden afgelegd. Vroeg in de wedstrijd kwam Egan Bernal ten val. De Colombiaan maakte dinsdag zijn rentree na zijn zware trainingsongeval in januari. Gelukkig voor hem was het een val ‘zonder erg’ en kon hij op een reservefiets zijn weg vervolgen.

Het duurde een tijdje vooraleer de vlucht van de dag tot stand kwam, maar uiteindelijk kwam een kopgroep van zeven tot stand. De groep kreeg niet veel voorsprong van het peloton. Toen het op 55 kilometer van de finish op de kant ging, liep het verschil plots hard terug. De vluchters werden bijna gegrepen, maar nadat de rust was teruggekeerd konden ze weer uitlopen. Ze redden het echter niet tot aan de finish en op de plaatselijke ronde kwam alles bij elkaar.

Een korte heuvel op de 7,2 kilometer lange plaatselijke omloop werd door verschillende renners aangegrepen om iets te forceren. Een elitegroep maakte zich in de laatste ronde even los van het peloton, maar in de laatste kilometers van de rit kwam alles weer samen. Daarna was het aan de ploegen van de sprinters om hun kopmannen zo goed mogelijk te positioneren, waarbij Alpecin-Deceuninck en Jumbo-Visma zeer actief waren.

Philipsen maakt indruk
De mannen van Jumbo-Visma kwamen er echter niet aan te pas in de eindsprint. Jasper Philipsen maakte indruk en trok overtuigend de overwinning naar zich toe. Zijn landgenoot Sasha Weemaes van Sport Vlaanderen-Baloise eindigde tweede, Ethan Vernon (Quick-Step Alpha Vinyl) was derde. Voor Philipsen was het zijn zevende zege van het seizoen. Eerder won hij twee etappes in de UAE Tour en de Tour de France en één rit in de Ronde van Turkije en de Baloise Belgium Tour

Magnus Sheffield van INEOS Grenadiers hield de leiding in het algemeen klassement. Morgen, in de lastige slotrit naar Vejle, mag de Amerikaan proberen de eindzege binnen te slepen. Laporte staat in dezelfde tijd nog steeds tweede. Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) staat derde op drie seconden. Na hem volgen Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) en Søren Kragh Andersen allebei op vijftien tellen.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
19 augustus 2022 17:26
Wat was Jumbo daar aan het doen, Laporte was dus duidelijk voor eigen rekening aan het rijden…
    19 augustus 2022 17:27
    @adelaar Laporte reed niet voor eigen rekening. Als Weemaes Kooij niet de hekken inrijdt is er niets aan de hand. Laporte kan niet zien dat Kooij niet in het wiel van Philipsen zit
    19 augustus 2022 17:29
    Zie net de herhaling, maar is duidelijk dat Laporte voor Kooij rijdt. Of, hij is dusdanig dom bezig dat hij echt veel en veel en veel te vroeg aangaat. Maar dat lijkt mij niet logisch.
    19 augustus 2022 17:30
    @harryJohan71 hekken inreed? Die had gewoon zijn eigen lijn. Nu niet doen alsof er daar iets raars gebeurde.. stemmingmakerij van jouw kant
    19 augustus 2022 17:32
    En geen stemmingmakerij van jouw kant over Laporte? Op 300m van de meet aangaan, dat doe je niet als je voor eigen rekening rijdt.
    19 augustus 2022 17:33
    @de adelaar Weemaes hield niet zijn lijn in deze sprint. Kijk maar goed naar de herhaling
19 augustus 2022 17:26
Geen goede sprint voorbereiding van TJV, helaas voor Kooij.
    19 augustus 2022 17:59
    Kooij maakt de fout door Laporte niet te volgen. Hij zat in het wiel van Laporte maar koos ervoor om de Alpecin renner langs de andere kant te passeren, waarna Kooij werd ingesloten
19 augustus 2022 17:35
Laporte deed nu een mooie leadout voor Phillipsen.
19 augustus 2022 17:37
En het lag niet bij Kooij en Laporte.
Eerst was 't Van Dijke die 't gat dicht ging rijden, toen Laporte met Kooij en Van Der Sande bij goeie groepje zaten olv Thomas. Daardoor kon Philipsen & co. weer aansluiten. De 2e. ging 't mis met Van Der Sande, die waarschijnlijk mis schakelde, maar daardoor Kooij op achterstand zette.
Kooij had al veel moeten geven om o.a. 't heuveltje te verteren.
Daardoor kon Kooij 't wiel van Laporte niet volgen.
19 augustus 2022 17:37
Fijn dat intrinsiek de beste ook een keer mag winnen.
Nou ja, Ronde van Denemarken lijkt me verplicht nummertje voor hem.
Of om in vorm te blijven voor WK?
    19 augustus 2022 17:44
    Intrinsiek de beste valt niet te bepalen...
    19 augustus 2022 17:49
    Andere ploegen hebben ook kruimels nodig anders rijden ze morgen niet mee voor een sprintzege voor Kooij. Tot nu toe mooi om en om Kooij->iemand anders->Kooij ->iemand anders
    19 augustus 2022 19:38
    De beste is degene die wint. Soms Kooij nu Philipsen. Dus je opmerking raakt kant nog wal.
    19 augustus 2022 20:49
    Kooij was duidelijk de sterkste in koers. Ook zo'n zinloze dooddoener
19 augustus 2022 17:40
Jumbo bakt er ook niks van dit rondje
19 augustus 2022 17:56
Saaie ronde met alleen maar massasprints.
19 augustus 2022 18:05
Meine gute, wat een gezeur weer. Kooij had vandaag de benen eens niet om weer te winnen (mag het?), er was weinig fout met de lead-out van Laporte (die 10e eindigt en dus niet voor zichzelf reed) en Weemaes doet helemaal niets mis. Soms moet je de uitslag van een rit gewoon nemen zoals ze is zonder er een drama van te maken. Ik ben zeker dat Kooij dat wél kan aanvaarden en niet met vingertjes gaat wijzen.
19 augustus 2022 19:04
Toch jammer dat ze vandaag niet voor Laporte hebben gereden en Laporte voor zichzelf. Hij had volgens mij met gemak bij de eerste drie kunnen rijden dan een mooie voorschot kunnen nemen op de eindoverwinning.
Morgen moeten ze nu maar afwachten wat de huidige nummer uno nog in zijn benen heeft.
19 augustus 2022 20:37
Omdat niemand anders het doet: knap gedaan Jasper! Hoera ^^

Reacties zijn gesloten.