Jasper Philipsen sprint naar etappewinst in Turkije en wordt leider

dinsdag 12 april 2022 om 13:37
Jasper Philipsen sprint naar etappewinst in Turkije en wordt leider

foto: Cor Vos

Jasper Philipsen heeft de derde etappe van de Ronde van Turkije achter zijn naam gezet. In İzmir was de sprintkopman van Alpecin-Fenix de beste in de massasprint. Door de bonificaties nam hij ook de leiderstrui over van Kaden Groves.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De derde etappe was de kortste van allemaal. Tussen Çeşme en İzmir moest maar 117 kilometer worden afgelegd. In de openingsfase lag een helling van derde categorie, maar die moest geen opgave zijn voor de renners. Wat volgde was een lange vlakke aanloop richting de finish in İzmir, een grote stad in het zuiden van Turkije. Een massasprint leek hier niet te vermijden. Met Kaden Groves, winnaar van de tweede rit, als nieuwe leider werd het peloton rond twaalf uur lokale tijd op gang gebracht.

Al vroeg in de etappe kwam de vlucht van de dag tot stand. Noah Granigan (Wildlife Generation), leider in het berg- en tussensprintklassement, sloeg de handen ineen met zijn ploegmaat Scott McGill, Peio Goikoetxea (Euskaltel), Umberto Poli (Novo Nordisk), Léo Bouvier (Bike Aid) en Vitaliy Buts (Sakarya BB). Granigan verstevigde zijn koppositie in het bergklassement door als eerste boven de komen op de enige klim, waarna Buts, die ook wel oren had naar bergpunten, zich liet terugzakken in het peloton.

Vluchters krijgen niet veel ruimte
De overige vijf vluchters reden met elkaar door en hun voorsprong schommelde lange tijd tussen de een en twee minuten, terwijl de ploegen van de spurters controleerden op kop van het peloton. Op dertig kilometer van de finish werd het tempo opgevoerd, waardoor de voorsprong van de vijf vluchters begon terug te lopen. Granigan werd ingelopen, waarna de overgebleven vier koplopers probeerden hun rol voorin de koers nog wat te rekken. Met de kopgroep binnen schootsafstand, maakte het peloton geen haast om het gat dicht te rijden.

Goikoetxea schakelde zichzelf uit door onderuit te gaan in een bocht en ook Poli moest eraf van voren. Bouvier en McGill reden nog even samen verder, maar op veertien kilometer van de streep was alles terug samen. Met nog negen kilometer te rijden, probeerden enkele renners een sprint te ontlopen. Meervoudig Turks kampioen tijdrijden Ahmet Örken probeerde het solo door met een grote versnelling de wegen rond İzmir aan te vliegen. Op de brede driebaanswegen reed hij echter steeds in het zicht en op vijf kilometer werd hij bijgehaald.

foto: Cor Vos

Daarna was het aan de sprintersploegen om hun kopmannen zo goed mogelijk te positioneren. Israel-Premier Tech en BikeExchange-Jayco leidden de meute de laatste twee kilometer in. Ook Team DSM kwam met een trein naar voren. Het Nederlandse WorldTeam trok de sprint aan voor Alberto Dainese, maar de Italiaan moest vrede nemen met de vijfde plaats. Jasper Philipsen kon zijn sprint perfect timen en beschikte over beste eindschot. Kaden Groves werd tweede, Miguel Angel Fernandez derde.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Elvs 12 april 2022 om 13:43

DSM deed weinig verkeerd in de voorbereiding maar Dainese begint gewoon te laat met sprinten lijkt het wel.

Ewan en Bennett niet gezien, toch vreemd.

0
Thoin 12 april 2022 om 13:55

Ewan heeft nog last van zijn ziekte zo blijkt. Weinig fut, ondanks die vlotte eerste etappezege. Er zou ook een val geweest zijn in het peloton in de laatste kilometers, misschien plaatsen verloren daarmee.
Bennett rijdt al het hele jaar als een slappe pannenkoek.

0
Murcia 12 april 2022 om 13:46

Die Fernandez is natuurlijk de verrassing, daarnaast valt Bennett weer tegen en is Dainese waar ik een zwak voor heb vandaag gewoon kansloos door een mislukte timing van zijn sprint.

0
Anton van Valouwe 12 april 2022 om 14:14

Veel mooier konden ze hem niet afzetten, maar als je blijft wachten tot anderen voor je langs kruisen, wordt het lastig….

0
Murcia 12 april 2022 om 14:24

Helemaal eens Anton, deze is volledig voor zijn eigen rekening.

0
Maillot à Pois 12 april 2022 om 14:46

Fernandez ook de voorbije ritten al 2x top-10, mooi voor die ploeg.

0
Adorni 12 april 2022 om 13:50

Philipsen toch wel wat de tegenvaller van de voorjaarsklassiekers. José De Cauwer zei expliciet bij de voorbeschouwing van het voorjaar: ik verwacht veel van Jasper Philipsen in de klassiekers.
Het voorjaar is voorbij voor Philipsen en enkel een 8e plaats in de Scheldeprijs.
Misschien is hij toch minder klassiek coureur dan gedacht.

0
Steven_E 12 april 2022 om 13:53

Raar dat ie Roubaix niet rijdt om het verder te ontdekken. Gelukkig voor Alpecin is VdP tijdig teruggekeerd.

0
Panache 12 april 2022 om 14:13

Zeker geen opvolger van Tom Boonen, hoogstens van Tom Steels.

0
Romāns Vainšteins 12 april 2022 om 14:46

Tom Boonen niet nee maar op zich is hij nog redelijk jong. Echter vlot hellingen oprammen lijkt niet helemaal zijn ding te zijn.

0
wilbertdh 12 april 2022 om 14:22

Mooi dat Bouvier uit zijn hok kwam, helaas voor hem ving hij bot.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone