Jasper Philipsen sprint naar de winst in GP de Denain

dinsdag 21 september 2021 om 16:21
Jasper Philipsen sprint naar de winst in GP de Denain

foto: Cor Vos

Jasper Philipsen heeft de GP de Denain achter zijn naam gezet. Aan de streep was de Belgische sprinter van Alpecin-Fenix de sterkste in de eindsprint. Overigens had het niet veel gescheeld of een aanvaller was met de overwinning aan de haal gegaan; Michał Kwiatkowski, Stan Dewulf en Clément Davy werden pas ver in de laatste kilometer voorbijgestreefd door het peloton.

Parijs-Roubaix is nog maar twaalf dagen ver, dus was de GP de Denain een generale repetitie voor de Helleklassieker. Van het 200,3 kilometer lange parcours rond Denain ging immers 20,8 kilometer over kasseien, verdeeld over twaalf secteurs pavés. In 2020 kon de wedstrijd niet doorgaan en dit jaar moest die naar de eerste herfstdag worden verplaatst. Het parcours bestond uit drie lussen, waarvan de laatste twee keer moest worden verreden. In die lus waren ook de zes kasseistroken opgenomen. Na de laatste strook was het nog elf kilometer tot de aankomst.

Onder zonnige omstandigheden werd om half twaalf de koers in de Nord op gang gebracht. Vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep met vijf man. De Fransen Clément Carisey (Delko), Dylan Kowalski en Maxime Urruty (beiden Xelliss-Roubaix Lille Métropole) en Jason Tesson (St Michel-Auber93) sloegen de handen ineen met de Canadees Adam de Vos (Rally) en zij pakten maximaal zes minuten voorsprong op het peloton. Door toedoen van Alpecin-Fenix en EF Education-Nippo liep het verschil terug in aanloop naar de eerste kasseistrook.

De Vos beschikt over goede benen
Op 91 kilometer van de streep sneed de kopgroep met een voorsprong van nog minder dan twee minuten de eerste kasseistrook aan. Daar kwamen voor de eerste keer de verhoudingen aan het licht. De Vos reed zijn medevluchters op een gaatje, terwijl Kowalski een gaatje moest laten. Op de twee stroken die volgden viel de kopgroep definitief uit elkaar. Carisey werd teruggeslagen met materiaalpech en ook Kowalski moest eraf, en op de derde strook reed De Vos weg bij Urruty en Tesson. De Canadese kampioen van 2019 had van voren de beste benen.

Daarachter voerde INEOS Grenadiers de forcing, terwijl tweevoudig winnaar Arnaud Démare door pech achteropraakte. Door de versnelling van de Britse ploeg werd De Vos op 77 kilometer van de finish als laatste vluchter bijgehaald. De Canadees kwam daarna terecht in een nieuwe kopgroep met Owain Doull, Michał Kwiatkowski, Luke Rowe (INEOS), Stan Dewulf (AG2R), Julius van den Berg (EF), Clément Davy, Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), Quinten Hermans (Intermarché), Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation), Connor Swift (Arkéa) en Jérémy Lecroq (B&B Hotels).

TotalEnergies had de slag gemist en moest een gat van veertig seconden dichtrijden. De Franse ploeg naderde de kopgroep tot op twintig seconden, maar omdat hulp uitbleef liep het verschil vervolgens weer op. Met een voorsprong van weer meer dan veertig seconden begonnen de elf vluchters, waarvan aanvaller van het eerste uur De Vos nog steeds deel van uitmaakte, aan de laatste lus door en rond Denain. Omdat TotalEnergies het gat niet dicht kreeg, werd ook de ploeg van Cofidis opgetrommeld in de achtervolging.

Kat-en-muisspel tussen de kopgroep en het peloton
Op de zevende kasseistrook trokken Edvald Boasson Hagen en ook Jasper Philipsen het peloton op een lint: het was nu aan de kopmannen zelf om te proberen de kloof te overbruggen. Toch liep het verschil daarna weer op tot vijftig seconden. Het begon een patroon te worden, want bij die marge versnelde het peloton opnieuw – deze keer met Alpecin-Fenix. Langzamerhand begon de voorsprong van de kopgroep wederom terug te lopen. Ook Groupama-FDJ hielp mee in functie van Démare, ondanks dat de ploeg twee mannen in de kopgroep had.

Het ging Taco van der Hoorn echter niet hard genoeg. De Nederlander probeerde in zijn eentje op de lange negende kasseistrook naar de kopgroep toe te rijden, en vlamde daarbij voorbij aan Swift die door materiaalpech was gelost. Vooraan zat men ook niet stil en waren het de mannen van INEOS Grenadiers die versnelden, met de hete adem van Van der Hoorn en het peloton in de nek. Door de versnelling van de Britse ploeg liep de kopgroep niet voor het eerst deze wedstrijd uit op het peloton.

Op weg naar de voorlaatste kasseistrook trok Kwiatkowski hard door en alleen Dewulf kon die versnelling beantwoorden, en op de strook naar Saulzoir stelde de Pool zijn mede-aanvaller fors op de proef. Hermans probeerde naar het kopduo toe te rijden, en met succes: na het afdraaien van de kasseien sloot de Belgische wielrenner-veldrijder van voren aan, net als de verrassend sterke Davy. De andere aanvallers waren verslagen, terwijl Vanmarcke kreeg af te rekenen met een lekke band.

Vanmarcke zet zich dan maar op kop
Vanmarcke zette zich dan maar met zijn ploeg Israel Start-Up Nation op kop van het peloton; de Belgische renner had sterke benen en zijn lekke band had op geen slechter moment kunnen komen. Op vijftien kilometer van de finish probeerde Tom Wirtgen in zijn eentje over te steken naar de vier koplopers, maar de Luxemburger bleef hangen. Alles reed binnen vijftien seconden van elkaar toen de kopgroep aan de laatste kasseistrook begon. Kwiatkowski trok hard door en daarmee bracht hij Hermans in de problemen.

Kwiatkowski, Dewulf en Davy hadden nog altijd achttien seconden toen zij van de laatste strook kwamen. Vanaf dat moment was het nog tien kilometer naar de streep. Kwiatkowski was de grote motor in de ontsnapping, terwijl ook Dewulf en Davy hun kopbeurten bleven doen. In het peloton nam de nervositeit toe omdat de kopgroep maar vooruit bleef rijden, terwijl de ploegen van de drie koplopers zoveel mogelijk probeerden af te stoppen. Met nog drie kilometer te gaan was het verschil nog nauwelijks tien seconden.

In de slotkilometer gooide Kwiatkowski al zijn krachten in de strijd om het peloton voor te blijven, en Dewulf had ook nog wat in de tank. Ondanks hun inspanningen werd was het toch het peloton dat om de overwinning ging sprinten. Jordi Meeus maakte er een lange spurt van, maar Jasper Philipsen wachtte het juiste moment af en ging zijn landgenoot vlak voor de streep voorbij. Voor de sprinter van Alpecin-Fenix was het al zijn derde succes in korte tijd. Vrijdagmiddag won hij nog het Kampioenschap van Vlaanderen en zondag schoot hij raak in Eschborn-Frankfurt.

Dit artikel delen:

28 Reacties

LeoR 16 21 september 2021 om 16:24

Arme Stan ..

0
Dolfy 21 september 2021 om 16:25

Wat een sprint, sowieso al dat de koplopers zo laat worden gegrepen en dan nog Philipsen, die leek ingesloten te zitten en te ver maar weet een gaatje te vinden.

0
De Cabybara van de Conradkade 21 september 2021 om 16:33

Mooie wedstrijd zeg!

Philipsen wint drie keer in één week in niet de minste wedstrijden. Man in topvorm. Snel nog als joker naar het WK meenemen?

Taco heel sterk. Snel nog naar het WK meenemen?

Stan Dewulf heel sterk. Snel nog naar het WK meenemen?

0
Wheely 21 september 2021 om 16:52

Die WK gedachtes had ik ook moet ik bekennen.

0
Romāns Vainšteins 21 september 2021 om 19:07

Gewoon heel correct die last minute wk gedachten, je moet met de mannen in vorm starten immers. Philipsen had niet misstaan als mee te schuiven pion naast topvorm aangezien je concurrenten DK en IT vrij veel snelle mannen daarin afvuren kunnen.

En wat Taco betreft, dat is tegen het onbegrijpelijke aan totdat Moerenhout eens met een verklarend statement komt, en daarna waarschijnlijk nog steeds.

0
Cochise 21 september 2021 om 19:51

Omdat hij in Gooik en Denain wint in een eerder pover deelnemersveld en twee keer aangeeft dat hij eigenlijk moeite had om met de eersten aan de meet te komen.
Ik vrees dat Philipsen geen renner was die nog aan boord zou zijn van het peloton na km 220 op het WK. Laat staan als de koers daarna losbarst.

0
Chasse_patate 21 september 2021 om 16:38

Jeetje, die heeft zijn sprintersbenen gevonden.

0
Wheely 21 september 2021 om 16:45

Dat is de derde op rij voor Jasper. Die leukt zijn palmares aardig op op deze manier.

0
Dikke Vrouw 21 september 2021 om 16:49

De sjeik heeft al spijt dat hij m liet gaan

0
Verweggistan 21 september 2021 om 16:57

Bij bijna ieder land was hij kopman geweest, en toch is t te begrijpen dat hij niet mee gaat.

0
Wim Kruithof 21 september 2021 om 17:00

had op Kwiatkowski gehoopt… da’s alweer lang geleden.

0
chasse patat 21 september 2021 om 17:06

Als je Taco ziet rijden dan is het onbegrijpelijk dat hij niet is geselecteerd voor het WK met een parcours wat bij hem past.

0
JasperMollema 21 september 2021 om 17:20

Wat een baas!

0
Polleke 21 september 2021 om 17:48

De MovistarAward gaat naar TotalEnergie…

0
Kopinkas 21 september 2021 om 19:48

Ex-æquo met Groupama-FDJ?

0
Pol 21 september 2021 om 18:24

Is op 3 na de beste Belg in het UCI klassement , ook de 2e Belg in het UCI klassement mag niet mee naar het W.K. Staan ver voor Evenepoel maar dat zal wel niet meetellen.
Ook de ploeg waar ze voor rijden zal wel een beslissing zijn , nu Poeleke mee rijd.

0
Mark Peeters 21 september 2021 om 19:32

Nummer 3 van de Belgen is volgens mijn info Remco Evenepoel (UCI ranking van week 37) maar dat doet er niet veel toe. Merlier (want dat is nummer 2) en Philipsen (nummer 4 volgens mijn info) zijn net als nummer 1 – Wout Van Aert – spurters en als het op een spurt aankomt, gaan we heus geen 3 spurters inzetten maar zetten we alles in op Wout Van Aert. Zo eenvoudig is de verklaring. Je hoeft er heus niet meer achter te zoeken …

0
Reiger 21 september 2021 om 19:44

@Mark Dat Merlier thuisgelaten wordt snap ik nog wel. Die haakt op een moeilijk parcours als het WK wss redelijk snel af. Philipsen is een coureur die zich ontwikkeld tot een sterke en vooral snelle klassiekerrenner. Wout staat met stip op één bij de Belgen. En terecht natuurlijk. Maar mocht het op één of andere manier mislopen dan lijkt het mij wel lekker als je een Philipsen achter de hand hebt die bloedsnel is na een zware koers.

0
Covadonga 21 september 2021 om 20:59

Helemaal mee eens.

0
Noordbiker 21 september 2021 om 21:26

@Mark,

Pol zegt het correct, op 3na beste belg is de nr 4.

0
Mark Peeters 21 september 2021 om 21:34

@noordbiker: dat klopt, dat heb ik verkeerd gelezen. Wat niet klopt, is dat ze ver voor Evenepoel staan. Evenepoel staat tussen Merlier en Philipsen en ze staan alle 3 dicht bij elkaar, op ruime afstand van kopman en leider op de UCI-ranking, Wout Van Aert.

0
Mark Peeters 21 september 2021 om 21:44

@Reiger: ik ben fan van Philipsen maar het is vooral de laatste weken dat hij heel goed presteert (vooral sinds de Vuelta), voordien was het toch wat minder. En hij manifesteert zich vooral als spurter, niet als klassiek renner. In het voorjaar, in de klassiekers, was het niet zo schitterend de laatste jaren. Dit jaar werd hij door Alpecin ook niet opgesteld in pakweg de Ronde van Vlaanderen. Maar het is een hele goede renner en hij lijkt nu helemaal doorgebroken
We hebben als België een luxeprobleem als we renners als hem en Tim Merlier kunnen thuis laten. Andere landen hebben niet zo veel luxe …

0
Mark Peeters 21 september 2021 om 21:49

Vergeet ook Jordi Meeus niet. Is ook goed bezig en had bijna gewonnen vandaag. Maar je kan er maar 8 meenemen en je moet toch ook een paar knechten zoals Tim Declercq in je ploeg hebben.

0
Reiger 21 september 2021 om 21:56

@Mark Ja die luxe heeft België. Dus kun je voorwaarden stellen als coach. Alles voor Wout en anders blijf je maar thuis. Evenepoel heeft ondanks zijn jonge leeftijd toch al een status dat je hem niet kunt en wil passeren. En wss is hij voor de komende 12 jaar je kopman dus kun je hem ook maar beter te vriend houden. Ook al zou hij eventueel niet helemaal in de pas lopen komende zondag..

0
Mark Peeters 21 september 2021 om 22:39

@Reiger: vergeet ook Jasper Stuyven, winnaar van MSR, niet. Ik vermoed dat hij de rol zal krijgen, stand-in voor WVA, die jij voor Philipsen in gedachten hebt. Hij is vrij snel (niet zo snel als Philipsen of Merlier) maar een betere klassieke renner. Onderschat ook de afstand en het parcours niet! Ik heb het parcours vorig weekend verkend …

0
Reiger 21 september 2021 om 23:03

@Mark o, mooi. En? Zwaar genoeg voor een WK? Ik had Jasper Stuijven een tijdje geleden ook als reserve-aas genoemd. Kan idd de afstand aan, is groot, sterk en redelijk snel. Ook een mooie wereldkampioen!

0
Mark Peeters 22 september 2021 om 08:16

Zwaar genoeg voor een WK. Als er al gespurt wordt in Leuven, dan zal het met een beperkte groep zijn en zonder de spurters van het type Merlier, Groenewegen, Jakobsen, Bonifazio (die onlangs in Leuven won) zijn. Zij zijn dan ook niet geselecteerd.
Ook Cavendish, Démare, Ackermann … zullen niet meespurten voor de bloemen. Een beperkte groepsspurt met o.a. Van Aert, Colbrelli, Sagan, Matthews en MVDP behoort wel tot de mogelijkheden.

0
TIO 21 september 2021 om 18:31

De Jappe wint alweer ,geweldig!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone