Jasper Philipsen klopt Olav Kooij in UAE Tour

donderdag 24 februari 2022 om 13:36
Jasper Philipsen klopt Olav Kooij in UAE Tour

foto: Cor Vos (archief)

De vijfde etappe in de UAE Tour is op naam gekomen van Jasper Philipsen. Nadat de ontsnapte Michael Kukrle (Gazprom-RusVelo) op drie kilometer van de streep werd ingelopen, won de Belg de massasprint voor Olav Kooij. Sam Bennett werd derde.

Met Tadej Pogačar in de rode leiderstrui begon het peloton vanochtend aan de vijfde etappe van de UAE Tour. Vroeg in de 182 kilometer lange rit tussen Ras al Khaimah Corniche en Al Marjan Island, waarin de sprinters een nieuwe kans verwachten, reden vier renners renners weg. Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè) kreeg het gezelschap van drie renners van Gazprom-RusVelo: Michael Kukrle, Pavel Kochetkov en Dmitry Strakhov.

Waaiers
De traditionele vroege vlucht hield echter niet lang stand. Op een kleine 130 kilometer van de streep werden ze weer gegrepen, nadat er in het peloton waaiervorming was ontstaan en het tempo flink de hoogte in was geschoten. Naast Tom Dumoulin hadden onder andere Filippo Ganna en zijn ploeggenoten van INEOS Grenadiers de slag gemist. De Italiaan, de nummer twee van het klassement, zorgde er vervolgens eigenhandig voor dat de breuken hersteld werden.

Deze aansluiting kwam net na de eerste tussensprint van de dag. Jasper Philipsen had hier de meeste punten gepakt, maar achter hem sprintte ook klassementsleider Pogačar mee. Hij raapte twee bonificatieseconden op, eentje meer dan Alexandre Vlasov. Niet lang hierna was het intermezzo voorbij, keerden de achtervolgers terug en mocht er opnieuw een kopgroep wegrijden.

Het peloton in een rustige fase van de wedstrijd – foto: Cor Vos

Een nieuw viertal voorop
In deze kopgroep vrijwel alle eerdere namen. Alleen de Tsjech Michael Kurkle was er ditmaal niet bij: hij werd vervangen door de Colombiaan Johnatan Cañaveral (Bardiani-CSF-Faizanè). De twee duo’s – dat van Gazprom en dat van Bardiani – kregen minder voorsprong dan het oorspronkelijke kwartet. Vanwege de eerdere waaiers, was het nerveus in het peloton, wat de snelheid deed stijgen.

Dit leidde ertoe dat alles met nog vijfenvijftig kilometer te gaan weer bij elkaar kwam. Vervolgens ging het nog even op een lint, maar ditmaal ontstonden er geen gaten. Het viel daarop behoorlijk stil. Met nog ongeveer dertig kilometer voor de boeg besloot Kukrle daarom maar om het nog eens te proberen, deze keer in zijn eentje. Omdat het peloton gezapig voortpeddelde, reed de Tsjechisch kampioen in geen tijd een voorsprong van bijna tweeëneenhalve minuut bij elkaar.

Kukrle probeert het solo – foto: Cor Vos

Lekke band Pogačar
De sprintersploegen leken het gevaar niet direct te ruiken en jaagden de vluchter aanvankelijk niet op. Alleen BikeExchange-Jayco zette twee mannetjes op kop voor Dylan Groenwegen. Later schoot BORA-hansgrohe hen te hulp, daarna droeg ook INEOS Grenadiers haar steentje bij. Zodoende werd het gat met Kukrle vrij vlot weer gereduceerd. Toch had de koploper met nog tien kilometer te gaan nog altijd een kleine anderhalve minuut.

Op zeven kilometer van de streep was er dan een bang moment voor Tadej Pogačar. Terwijl het peloton op volle snelheid lag, reed de klassementsrenner lek. Dankzij zijn ploeggenoten wist hij – via de auto’s – echter snel weer terug te keren. Nadat Kukrle op drie kilometer van de streep werd gegrepen, volgde de verwachte massasprint.

In deze sprint werd Sam Bennett goed gebracht door BORA-hansgrohe. Jasper Philipsen, die ook de openingsrit al wist te winnen, kwam er echter uit. Hij pakte de zege, voor Olav Kooij. De 20-jarige Nederlander van Jumbo-Visma werd tweede.

Dit artikel delen:

59 Reacties

Wim Kruithof 24 februari 2022 om 13:40

Bijzonder knappe sprint van Kooij, goed gepositioneerd en een sterk eindschot. Hulde, hij maakt stappen, ook op het allerhoogste niveau nu.

Michelangelo 24 februari 2022 om 13:49

Goed gepositioneerd, totdat hij klem kwam te zitten achter Bennett.

Verder is dit WT, en dus zogezegd het allerhoogste niveau. Maar uiteindelijk is het ook maar de UAE tour. Neemt niet weg dat dit veelbelovend is voor deze jonge gast.

Ook Philipsen maakt indruk….

Jules Sedee 24 februari 2022 om 14:06

@Michelangelo, toch is de UAE tour qua sprinters toch een van de best bezette world-tour races. Al is wellicht nog niet iedereen op z’n scherpst hier.

Michelangelo 24 februari 2022 om 14:26

@Jules,
Exact wat je zegt. Veel goede sprinters, maar niet de belangrijkste afspraak van het jaar.

Het is en blijft een voorbereidingskoers, waarin automatismen verder worden fijngeslepen, net als de vorm. Maar een eerste indicatie is het zeker. Net als overigens de rondjes rondom Valencia en Algarve.

Maillot à Pois 24 februari 2022 om 14:40

@Michelangelo
Helemaal waar, maar ook voor Kooij zelf geldt dat hij naar alle waarschijnlijkheid nog niet zijn beste vorm heeft (eerste wedstrijd van het jaar), en bovendien heeft hij hier verre van de best mogelijke sprintondersteuning.

Michelangelo 24 februari 2022 om 14:42

@Maillot,
Daarom is het een mooie indicatie, niet meer en niet minder.

Neemt niet weg dat je beter in zo’n indicatiewedstrijd kunt winnen (Jakobsen, Philipsen, Evenepoel) dan verliezen. Ga je toch net wat lekkerder naar de wedstrijden die er meer toe doen.

Wim Kruithof 24 februari 2022 om 14:43

Michaelangelo, eens hoor, in principe. Toch lijkt soms alles gedevalueerd te worden tot voorbereidingskoeren op de Ronde en Roubaix, om via de Giro en Tour alweer af te zakken naar twee toetjes, de Vuelta en Lombardije.

Persoonlijk heb ik niet veel op met deze opgespoten zandbakkoers en vindt bijvoorbeeld de Tour de la Provence veel mooier om te volgen. Maar op Wielerflits wordt in het algemeen ‘devalueren’ tot kunst verheven.

(Hiermee doel ik niet specifiek op jouw post).

Michelangelo 24 februari 2022 om 15:02

@wim,
het is uiteindelijk gewoon de realiteit. Toppers kunnen niet meer overal goed zijn (zoals in de tijd van Merckx), en dus maken toppers keuzes. En die kiezen voor wedstrijden die echt wat toevoegen aan hun palmares. Grote rondes, WK en monumenten, en daaromheen nog een paar wedstrijden die net wat extra allure hebben.

Maar dit betekent ook gewoon dat je als andere renner daar gebruik van kunt maken. Namelijk door specifiek toe te werken naar pakweg RvZwitserland of een klassieker als San Sebastian, waar je doorgaans een mix hebt van uitgebluste tourrenners en Vueltarenners in opbouw. En op die manier kun je ook gewoon een hele mooie erelijst opbouwen, maar helaas nooit een legende worden in de wielersport.

En dat je daarmee overwinningen kapot relativeert is helaas een beetje de consequentie. Overigens vaak ook als reactie op te veel enthousiasme aan de andere kant, die op basis van een sprint of etappe in zo’n c rondje meteen conclusies trekken over een monument of grote ronde.

Wim Kruithof 24 februari 2022 om 15:21

I know…

ik weet nog haarscherp dat in 2002 – toen ‘we’ de Europa League wonnen – mij werd verteld, “ach, vergeleken met de Champions League stelt het niets voor…”

Dus wellicht een onderliggend trauma hier.

bellevue 24 februari 2022 om 15:26

ooh wat een oeverloos gezeur

"uiteindelijk is dit de realiteit" BINGOoooo

en kunnen we alleen enthousiast zijn
als het een monument of een grote ronde is?

Fijne koersbeleving heb je dan..

Michelangelo 24 februari 2022 om 15:32

Ach Wim,

Zelfs als liefhebber van 020 was dat destijds toch een reden voor een heel mooi feestje in 010… was niks relatiefs aan, absoluut een topavond. En wie het kleine niet eert…

Ik word oud ;-)

Gebruikersnaam 24 februari 2022 om 16:49

Vorig jaar deed David Dekker dat, die won zelfs het puntenklassement in dit rondje. En daarna was 't grotendeels over. Voor dat seizoen althans.

Al heb ik het idee dat het bij Kooij echt wel over groot potentieel gaat en bij Dekker eerder een toevallige samenloop van omstandigheden was.

Romāns Vainšteins 24 februari 2022 om 13:42

Philipsen maakt naast Jakobsen duidelijk de meeste indruk in de spurts tot nu toe.
Kooij ditmaal in het verdoemhokje vanuit die positie ga je geen spurt winnen, hij komt wel steeds dichter. Uiteraard triggert zijn afkomst bovengemiddeld het gevoel dat hij zonder… …gewonnen maar ik denk eigenlijk van niet.

Michelangelo 24 februari 2022 om 13:44

Zat precies verkeerd achter Bennett… Laat Bennett het gaatje langs het hek open dan zou ons Jachtluipaard er dichterbij geweest zijn.

ChefSpijker 24 februari 2022 om 13:48

Ewan was toch ook wel indrukwekkend qua snelheid in Saudi. Wel de top 3 tot nu toe.

Steven_E 24 februari 2022 om 13:52

Ik vind dat Cav nog meer indruk maakte dan Philipsen. Nog maar 1x aan spurten toegekomen maar Philipsen kwam er vanuit het wiel simpelweg niet over.

Murcia 24 februari 2022 om 13:44

Jasper uitstekend. Olav gaat een mooie toekomst tegemoet, durft zich te smijten in de aanloop met mafklapper Barbier en ondanks de dichte deur van Bennett knap naar de tweede plek. Die zeges gaan wel komen dit jaar. Verder weer een vreemde plek om te finishen zo met een bocht maar dit soort eigenaardigheden zullen we blijven houden.

Gebruikersnaam 24 februari 2022 om 13:46

Vooral omdat Kooij ook het peloton kan lezen en bijna altijd de juiste sporen volgt. .

Murcia 24 februari 2022 om 13:50

@Gebruikersnaam
Klopt, in het TJV forum heb ik ook aangegeven dat dit zijn voordeel is t.o.v. Dylan. Hij kan zijn weg vinden en een plekje behouden waar Dylan juist dat onderdeel minder beheerst.

Marik 24 februari 2022 om 13:53

Ik heb ook het idee dat Groenewegen sinds Polen significant minder durft. Dan wordt het wel lastig hoor.

Gebruikersnaam 24 februari 2022 om 13:58

Ik vind Groenewegen daar niet minder, maar gewoon zwak. Daarom gaat die ook nooit een rit of 4 winnen in een grote ronde. Als er 6 sprints zijn, dan mist hij er sowieso 3 door foute keuzes in de aanloop.

Zo’n Philipsen is daar veel beter in. Heeft duidelijk niet de topsnelheid van Groenewegen, maar plaatst zich veel beter. Zoals ook Van Aert dat kan. En Sagan vroeger (vóór hij 27 kwakken per sprint begon uit te delen).

Michelangelo 24 februari 2022 om 14:19

@Gebruikersnaam,
Denk dat we het eens zijn dat Groenewegen niet de "instinctieve sprinter" is zoals vroeger McEwan of nu bijv Ewan, Cavendish (en Philipsen lijkt daar ook goed in te zijn).

Ik denk dat hij qua type meer is zoals Merlier: misschien wel de snelsten van allemaal als ze goed zijn gebracht, maar niet goed in staat om bij een chaotische sprint (en die zijn er regelmatig) ook een goede uitslag binnen te fietsen.

Zowel voor Merlier als ook voor Groenewegen is het denk ik van belang om een heel goed koppel te gaan vormen met de laatste man. Rickaert bij Merlier, en nu wie weet Mezgec in de rol van Teunissen bij TJV.

Gebruikersnaam 24 februari 2022 om 16:45

Ewan vind ik ook toch net iets te vaak problemen hebben met improviseren als zijn eigen trein faalt, daar vond ik McEwen en Cavendish iets beter in het alsnog corrigeren door aan te pikken bij een concurrerend treintje.

Waarschijnlijk ook de reden dat die 2 een paar keer groen haalden en Ewan dat waarschijnlijk nooit zal doen.

Kopinkas 24 februari 2022 om 19:14

@gebruikersnaam
Beetje voorbarig ivm Ewan lijkt me. Was in 2019 toch een goeie tweede in de puntenstand achter Sagan. Was toen in alle sprintetappes op de afspraak.
Als de WVA’s en MVDP’s van deze wereld echt voor groen gaan, mag hij het wel op zijn buik schrijven natuurlijk.

Zadelsnuffelaar 24 februari 2022 om 13:48

Ik had liever Kooij zien winnen omdat die geen renners afsnijdt.

Kopinkas 24 februari 2022 om 13:52

Wie heeft Philipsen vandaag afgesneden?

Marik 24 februari 2022 om 13:56

Hey, zelfde persoon nieuwe naam?

Michelangelo 24 februari 2022 om 13:58

Ben jij dat, NT?? Welkom terug ouwe snuffelaar….

Zadelsnuffelaar 24 februari 2022 om 14:12

@Kopinkas
Bij de vorige twee sprintpartijen week Philipsen af van zijn lijn waarbij hij respectievelijk Groenewegen en Ackermann in de problemen bracht. Dat geeft mij een beetje een wrange nasmaak, tenzij het toevallig twee maal op rij gebeurde.

Begrijp me niet verkeerd, Philipsen oogde vandaag het snelst en wint lekker. Als Kooij zich net wat beter positioneert kan hij later aangaan waardoor hij misschien wel wint van Jasper. Maar dat is praat achteraf.

Steven_E 24 februari 2022 om 13:50

De vervoeging van beroven werd beroofd van een correcte laatste letter.

Beer 24 februari 2022 om 13:50

Die Kooij komt er wel. Sterke sprint en daarvoor steeds goeie keuzes makend. Philipsen wel de sterkste vandaag. Die heeft vorig jaar de stap naar het topsprinterschap wel gezet. Benieuwd waar hij (later) in de klassiekers uitkomt.

Romāns Vainšteins 24 februari 2022 om 14:06

Ik kijk er ook naar uit, hij blinkt in zijn vel iig. Misschien wordt dit wel de nieuwe Boonen joh, qua paspoort en power al de twee hoofdvinkjes getikt.

Beer 24 februari 2022 om 14:33

De mannen komen ook best goed overeen naar verluid; Philipsen en Boonen. Qua bravoure gaat het ook wel in dezelfde richting.

Alfons Haavers 24 februari 2022 om 14:51

Boonen, als meest succesvolle renner aller tijden in de kasseiklassiekers (en veruit dan nog), is misschien wel niet de meest dankbare figuur om mee vergeleken te worden. Als je al die overwinningen in het Vlaamse voorjaar op een rijtje ziet, besef je wel dat er niet zo snel nog zo eentje gaat voorbijkomen.

Romāns Vainšteins 24 februari 2022 om 15:13

Snap ik wel. Ik doel meer op het profiel grote sterke snelle Vlaming die ooit als spurter zijn carrière aanving :) het mooie ook aan Philipsen is dat hij er reeds een traject van ‘zijn potentie…. … nooit helemaal uitgekomen’ achter de rug heeft en een ploeg doorstaan die niet bij hem paste. Die is snel wijs geworden.

Brabander 24 februari 2022 om 16:06

Ik vind Philipsen al 2 jaar echt een topper in wording. Er werd hier vaak nogal neerbuigend gedaan over hem, maar dat heb ik nooit begrepen. Hij is (nog steeds) erg jong ook

Kopinkas 24 februari 2022 om 16:25

@RV
De nieuwe Boonen, interessante insteek. Meer sprinter en net iets minder klassiek renner, zo zie ik hem.
Benieuwd waar hij komt in Gent-Wevelgem en Scheldeprijs dit jaar.
Boonen won beide races in 2004 voor het eerst, maar deed daar meteen ook de E3 bovenop (die rijdt Philipsen nog niet)
Probleem voor Philipsen: Gent-Wevelgem is er sindsdien een stuk langer en zwaarder op geworden…

josi 24 februari 2022 om 13:59

Kooij zet mooie stappen. Als hij zo blijft rijden, kan zijn eerste zege bij de grote mannen niet lang uitblijven.

thorsen 24 februari 2022 om 14:28

Gazprom 4e vandaag, gezellig.

FDJ 24 februari 2022 om 14:46

Gazprom in de UAE Tour dat is nog logisch, maar ik hoop dat de andere koersen deze ploeg geen wildcards en uitnodigingen meer geven. Gazprom is voor een groot deel in handen van de Russische staat. Prima reden ze volledig te skippen en geen aandacht meer te geven.

ChefSpijker 24 februari 2022 om 16:45

Iets met sport en politiek gescheiden houden. Die ploeg is gefinancierd mede door Gazprom, maar de ploeg zelf staat toch los van het land Rusland en evt. politieke besluiten. Waarom zou je die mensen individueel moeten straffen? Een groot deel van de werknemers is niet eens Rus. Anders kun je andere ploegen, die direct gefinancierd worden door discutabele landen, ook wel gaan uitsluiten.

FDJ 24 februari 2022 om 17:58

Je kiest er zelf voor om voor een ploeg te gaan rijden met dubieuze sponsoren m.i.
Ik ben ook geen fan van UAE in dat opzicht, maar meningen mogen verschillen. Schalke 04 gaat komende wedstrijden bijvoorbeeld Gazprom al afplakken op de shirts en maakt geen reclame voor Gazprom.

ChefSpijker 24 februari 2022 om 18:33

Dat zou ook een keuze kunnen zijn. Net als destijds de Unibet-ploeg met een ? moest rijden ipv Unibet in veel landen vanwege de gokwetgevingen. Dat is iets anders dan meteen die ploeg weigeren hun beroep uit te oefenen.

Romerike 24 februari 2022 om 18:54

En 3 van de 4 in de vlucht van vandaag. Lijkt me haast geen toeval, krijg ik toch een raar smaakje van in de mond.

poeskescherens 24 februari 2022 om 14:31

Geweldig, een stuk of 7-8 topsprinters nu…Ik wacht het WK sprinten in Schoten af wie echt de beste is. Alpecin en QS hebben problemen met de selecties voor de grote rondes straks. Op gevoel zijn Jakobsen en Ewan de snelsten.

Verweggistan 24 februari 2022 om 14:32

Kooij liet zich niet wegzetten, goed om te zien.

Cochise 24 februari 2022 om 14:39

Sterk van Philipsen. Kon er als enige nog een extra laagje opleggen. Bennett sprintte al aan 73km/h volgens z’n data, benieuwd wat dat bij Philipsen was.

Japsie 24 februari 2022 om 14:48

Wat is er met Cees Bol aan de hand?

De Cabybara van de Conradkade 24 februari 2022 om 15:06

Rijdt hier in dienst van Dainese.

Bimbo Visma 24 februari 2022 om 15:28

En vandaag ook nog eens lek op 5km

zietemgaan 24 februari 2022 om 16:29

Zouden ze idd beseft hebben dat het toch niet echt meer gaat lukken met Bol?

De Cabybara van de Conradkade 24 februari 2022 om 15:05

Sterk hoor van Philipsen. Ik had gedacht dat het dit voorjaar zonder Mathieu een lastig verhaal zou worden voor Alpecin om veel punten te scoren, maar Philipsen laat vooralsnog mooie dingen zien. Eens zien of hij in de (semi-)klassiekers kan bevestigen.

Dimitrofiets 24 februari 2022 om 15:40

Wie zal er als kopman uitgespeeld gaan worden bij Alpecin in Milaan San Remo?

Kopinkas 24 februari 2022 om 19:15

Je vraagt je af of ze Philipsen gaan opvissen voor San Remo?

zietemgaan 24 februari 2022 om 16:33

Sam Bennett is dus voorlopig niét de overheersende topper die hij dacht te zijn. dat gaat in zijn hoofd beginnen spelen. Een nieuw hoofdstukje in het boek “toen ik bij DQS reed, kon ik de hele tijd winnen, maar nadien lukte het niet meer” (cf Viviani, Gaviria, Cavendish voor hij terug was, etc).

ChefSpijker 24 februari 2022 om 16:47

Bennett was twee weken geleden nog niet eens fit genoeg om te starten in de Saudi Tour. Niet heel gek dat hij nu dan nog de power mist om de uitstekende leadouts af te maken. Denk dat hij juist veel vertrouwen krijgt van deze week, omdat hij ziet dat hij tot nu toe in 2 van de 3 sprints in winnende positie is afgezet door zijn nieuwe leadout. Zijn conditie wordt vanzelf wel beter.

adelaarvanantwerpen 24 februari 2022 om 16:58

Cavendish zijn eerste periode bij Quick Step was redelijk teleurstellend. Hij won in een tour bij Dimension Data meer dan in drie jaar bij Quick step. Dat hij nadien de ziekte van Lyme is opgelopen is natuurlijk pure pech. Maar dat kon bij Quick Step ook gebeuren.

Bennett rijdt zijn eerste serieuze wedstrijd sinds de Ronde van Algarve in mei vorig jaar. Laten wij nog niet te vroeg conclusies maken.

Marco Willems 24 februari 2022 om 16:50

Bennett is nog verre van zijn oude topvorm verwijderd en het zal mij benieuwen of hij dat niveau nog zal aantikken. Philipsen de allersterkste hier en mooi voor Kooij dat ie gewoon nog 2e wordt hier op het sprintersbal van de eerste weken.

bunchsprinter 24 februari 2022 om 21:32

Knap staaltje van Kooy. Moest het de laatste km zelf rooien. Die overwinning komt vanzelf. Zijn voorganger in geen velden of (groene) wegen te bekennen.