Jakub Mareczko is Olav Kooij de baas in ZLM Tour
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld vrijdag 9 juni 2023 om 16:47

Jakub Mareczko is Olav Kooij de baas in ZLM Tour

Olav Kooij is vanmiddag geklopt door Jakub Mareczko in de ZLM Tour. De Italiaan van Alpecin-Deceuninck bleek in Buchten net iets sneller te zijn dan de Nederlander van Jumbo-Visma. Kooij is wel de nieuwe leider.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De tweede etappe in de ZLM Tour bracht het peloton van het Noord-Brabantse Schijndel naar het Limburgse Buchten. Een dag voor de sprinters moest en zou het worden, nadat de kopgroep met Yentl Vandevelde als winnaar er donderdag tot ongenoegen van de sprintteams in was geslaagd om uit handen te blijven van het peloton. 

Opnieuw zou een kopgroep met renners van Nederlandse continentale ploegen proberen om de rit te winnen. Hartthijs de Vries was dit keer de man van Tour de Tietema-Unibet, verder noteerden we de namen van Thijs de Lange (Metec-Solarwatt), Jelle Johannink (ABLOC), Tim Bierkens (Allinq) en Timo de Jong (VolkerWessels). De Duitsers Miguel Heidemann en Vinzent Dorn maakten de vlucht van de dag compleet.

Peloton neemt geen risico
De maximale voorsprong van de vlucht was iets minder dan vijf minuten na een kilometer of dertig. Het peloton begon daarna meteen te rijden, waardoor de zeven renners vooraan al snel weer een aantal minuten voorsprong moesten teruggeven aan het peloton. Op 37 kilometer van de meet zou de vroege vlucht vervolgens al worden ingerekend. Dit keer nam het peloton het zekere voor het onzekere. Een massasprint was nu zeker in de maak. 

Mareczko klopt Kooij
Cavendish zou in Buchten niet meesprinten. De Brit kende pech in de laatste kilometer, die overigens vrij chaotisch verliep. Zo moest Kooij nog flink wat manoeuvres maken in de laatste meters, die hem uiteindelijk nipt de dagzege zouden kosten. Mareczko kwam in Buchten net iets eerder aan de finish.

Een doekje voor het bloeden voor de Nederlander: zaterdag start Kooij wel in de leiderstrui.

 
17 Reacties
Sorteer op:
9 juni 2023
Kooij werd meerdere keren weg geduwd / gebeukt. Logisch dat je dan wat snelheid en kracht tekort komt.
9 juni 2023
Waarom zou Alpecin hem meenemen met Philipsen en Van der Poel in de ploeg. Zodra de eerste serieuze brug er is stapt hij af.
9 juni 2023
Mareczko is idd waarschijnlijk de slechts klimmende profrenner die er is, maar anderzijds kan hij echt wel meer dan sprinten dan alleen. Als je een profsprint kan winnen dan ben je ook een uitstekende hardrijder anders kan je nooit in de positie komen om uiteindelijk te sprinten voor de overwinning. De twee dagen hiervoor heeft hij het enorm laten lopen om alles op vandaag te zetten.
  9 juni 2023
  Hij is de nieuwe Kenny van Hummel.
  9 juni 2023
  Ivan quaranta!
Glad laatste in de proloog, gister achterin de bus op bijna een kwartier. Wat een figuur...
9 juni 2023
Wat een k-koers om naar te kijken.
9 juni 2023
Deze cult held flikt het toch weer. Oogde voor de start wat nerveus, maar komt in deze vorm gewoon in aanmerking voor de Tour. Zou onbegrijpelijk zijn mocht Alpecin hem niet meenemen.
  9 juni 2023
  Zou die uberhaupt in Frankrijk aankomen?
  Zeker, want Philipsen kan echt niet sprinten, en zit vast te wachten op een ploegmaat die in het openingsweekend al buiten tijd aankomt …
  9 juni 2023
  De eerste rit die eventueel geschikt voor hem is komt pas op de 7e dag. Vermoedelijk overleeft hij inderdaad de eerste drie heuvelritten in het Baskenland niet eens.
  Zeker niet mee naar de Tour nemen. Voor een niet al te lange wedstrijd op een vlak parcours kun je hem zo opstellen, maar in een grote ronde heeft hij niks te zoeken. Hoewel misschien wel voor een kleinere ploeg als je zeker weet dat de eerste etappes volledig vlak zijn en je het prima vindt als hij daarna naar huis gaat
  We hebben het vaak over de "meest complete renner". Ik denk dat Mareczko in aanmerking zou komen voor de "meest incomplete renner". Één kunstje en daar blinkt ie na zoveel jaar nog steeds in uit.
  9 juni 2023
  in de tour komt hij ook geen betere sprinters tegen dan deze snelheidsduivels uit de zlm tour
  9 juni 2023
  Marecko wordt zwaar onderschat. In mijn podcast leg ik uit waarom de ploeg niet om hem heen kan :)
  9 juni 2023
  Benieuwd of je in je podcast zijn naam wel fatsoenlijk uit kan spreken
  9 juni 2023
  Niemand snapt de mop …

Reacties zijn gesloten.