Jack Haig schiet raak in Ruta del Sol

zaterdag 22 februari 2020 om 16:22
Jack Haig schiet raak in Ruta del Sol

foto: Cor Vos

Jack Haig heeft de vierde etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De coureur van Mitchelton-Scott flitste in de slotmeters verrassend nog langs Jakob Fuglsang en Mikel Landa, met wie hij was weggereden op de Alto del Purche.

Wie zaterdag als eerste de top van de Alto del Purche rondde, zou goede kans op de overwinning maken in de vierde etappe van de Ruta del Sol. Na deze beklimming van eerste categorie (9 kilometer aan 7,5 procent) volgde namelijk alleen nog een afdaling van 18 kilometer naar finishplaats Granada.

Lammertink en Hofstede in de vroege vlucht
Achttien coureurs zagen wel mogelijkheden in het profiel van deze etappe, waaronder twee Nederlanders en twee Belgen. Lennard Hofstede en Maurits Lammertink waren de twee Nederlanders, Jimmy Janssens en Floris De Tier de twee Belgen. Hun vroege vlucht kreeg een maximale voorsprong van drie minuten. Te weinig, bleek achteraf. Op de Alto del Purche werd De Tier als laatste vluchter ingerekend.

Fuglsang gaat voor derde ritzege
Het was daarna niet lang wachten op een nieuwe aanval. Jakob Fuglsang plaatste op 24 kilometer zijn demarrage op zoek naar een derde overwinning. Niemand leek in staat om te kunnen volgen, maar later sloten Mikel Landa, Dylan Teuns, Ion Izagirre, Jack Haig en Brandon McNulty weer aan.

McNulty valt aan
Een status quo volgde, totdat McNulty het op 20 kilometer van de streep probeerde. De Amerikaan geraakte echter niet weg. Zijn aanval leek wel ten koste te gaan van Izagirre, die al enige tijd op een gaatje reed. Met hangen en wurgen wist de Spanjaard even later toch weer aan te sluiten.

Demarrage Haig, McNulty en Izagirre passen
Daarna ging het licht wel uit toen Haig versnelde. Ook McNulty moest zijn eerdere inspanningen bekopen. Landa, Fuglsang en Haig rondden met een voorsprong van dertig seconden op de twee gelosten de top en begonnen aan de afzink richting Granada.

Haig spurt naar de zege
In de afdaling behielden de drie koplopers hun voorsprong, waarna er in Granada om de zege werd gesprint. Landa ging in deze sprint vroeg aan. Fuglsang kwam vervolgens snel over de Spanjaard heen. De Deen leek op weg te zijn naar zijn derde overwinning, maar in de slotmeters kwam Haig nog opzetten om de rit te winnen. Fuglsang behield met zijn tweede plaats de leiderstrui.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Samlambeej 22 februari 2020 om 16:28

Nog eens een zege voor Haig. Mooi zo.

McNulty weerde zich kranig tussen de topklimmers vandaag. Tussen die mannen lijkt hij echt een kolos en een zwaargewicht, raar genoeg.

Harm Vanhoucke houdt hem wel nog knap af in het algemeen klassement.

Kannibaal van Schepdaal 22 februari 2020 om 16:36

Jammer dat McNulty het wat liet afweten in de eerste rit. Ik geloof in hem, daar gaan we nog mooie dingen van zien. Misschien deze Vuelta al.

Grobbel 22 februari 2020 om 16:53

McNulty gaat wel stevig over Vanhoucke heen morgen in de tijdrit.

Samlambeej 22 februari 2020 om 17:10

uiteraard

ChefSpijker 22 februari 2020 om 18:10

Zal wel aan zijn stijl/bouw liggen, want hij is qua postuur vergelijkbaar met een Dumoulin bijvoorbeeld.

bartje 22 februari 2020 om 16:41

Fuglsang wel buitengewoon veel sterker dan de rest in dit veld, wat jammer toch van de smet op zijn naam, die al dan niet terecht, hem zal blijven achtervolgen..

Samlambeej 22 februari 2020 om 17:10

bij mij niet

Romāns Vainšteins 22 februari 2020 om 17:59

Nee man, het is al weer vergeten.

kelderfan 22 februari 2020 om 16:46

Jack Haig maakt 't mooi af met een mooie zege in deze klimkoers.

Jacco van Stierop 22 februari 2020 om 16:48

Leuk eindsprintje van de drie; mooi voor Haig dat ie de zege pakt.

Wheely 22 februari 2020 om 17:05

Bahrain McLaren weet het toch niet helemaal waar te maken hier, wel elke rit op het podium, maar dat zal op de eindafrekening het hoogst haalbare blijken. Tenzij Landa ons aller verrast in de tijdrit…

Groningen 22 februari 2020 om 18:14

Ik vrees dat dat voor de halve selectie van Bahrein geldt/zal gelden dit seizoen. Aardig wat interessante namen, maar grote koersen winnen kon wel eens lastig worden (ze zullen wellicht wel de nodige WT punten bij elkaar kunnen rijden)

Jean Dumas 22 februari 2020 om 20:00

Belabberde regie, bijna niet te volgen.

Covadonga 22 februari 2020 om 21:05

”Wie zaterdag als eerste de top van de Alto del Purche rondde, zou goede kans op de overwinning maken in de vierde etappe van de Ruta del Sol. Na deze beklimming van eerste categorie (9 kilometer aan 7,5 procent) volgde namelijk alleen nog een afdaling van 18 kilometer naar finishplaats Granada.”

Het is maar hoe je het bekijkt. Ik zie het in ieder geval niet zo. Alleen met een flinke voorsprong klopt het.

Merzbow 23 februari 2020 om 01:48

Dat Harm Vanhoucke het hier wel heel goed doet. Deed het bij de beloften als klimmer allesbehalve slecht na Lambrecht (RIP) en Cras als Belg. Toonde daar toen ook al wat mooie dingen. Eerste anderhalf seizoen bij de profs was niet echt goed qua klimmen.

Maar zijn resultaten van de koersen die hij dit seizoen al reed zijn allesbehalve slecht. Kortom die jongen komt er wel. Hoop ik ook wel voor Cras.

Net binnen

Populair

Materiaalzone