Iván Ramiro Sosa wint in Vuelta Asturias, Simon Yates zakt week voor Giro door het ijs

zaterdag 30 april 2022 om 17:10
Iván Ramiro Sosa wint in Vuelta Asturias, Simon Yates zakt week voor Giro door het ijs

foto: Cor Vos (archief)

Iván Ramiro Sosa heeft de tweede etappe van de Vuelta Asturias gewonnen. De renner van Movistar viel aan op een van de beklimmingen van de dag, terwijl leider Simon Yates de rol volledig moest lossen. Lorenzo Fortunato vocht nog even terug, maar de vogel was al gaan vliegen. Sosa is ook de nieuwe leider.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Nadat de renners gisteren in de openingsetappe, die vlotjes gewonnen werd door Simon Yates, al flink wat kilometers moesten klimmen, stonden er ook vandaag een heleboel bergen op het menu. In totaal moest er 202 kilometer afgelegd worden, gelukkig waren de eerste honderd kilometers redelijk eenvoudig.

In die openingsfase reed er een ruime kopgroep met daarin Orluis Aular (Caja Rural-Seguros RGA), Jesús Ezquerra (Burgos-BH), Alessandro Fancellu (EOLO-Kometa), Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi), Paul Ourselin (TotalEnergies), Vinicius Rangel Costa (Movistar), Vojtech Repa (Equipo Kern Pharma) en Michel Ries (Arkéa Samsic) weg.

Yates moet de rol lossen
De vele bergen begon ook vooraan zijn tol te eisen, na een tijdje klimmen bleven enkel Aular, Fancellu, Juaristi, Ourselin en Ries nog in de eerste groep over. In het peloton was het, net zoals gisteren, BikeExchange-Jayco die het initiatief nam. De ploeg van leider Yates verzorgde het tempo, waardoor de voorsprong van de koplopers niet al te groot werd.

Op 23 kilometer gebeurde dan opeens wat niemand zag aankomen, Yates moest afhaken. De Brit reed gisteren nog overtuigend naar de winst, maar had de vele beklimmingen blijkbaar toch niet zo goed verteerd. Dat was het signaal voor Iván Ramiro Sosa om aan te vallen. De renner van Movistar reed knap weg en begon aan een lange solo. In de achtergrond reed Lorenzo Fortunato in de achtervolging. De groep met de overgebleven favorieten volgde al snel op een kleine minuut.

Strijd tussen Sosa en Fortunato 
Wat volgde was een spannend duel tussen Colombiaan Sosa en Italiaan Fortunato. Laatstgenoemde reed op slechts achttien seconden toen hij de laatste tien kilometer aansneed, maar echt dichterbij komen lukte hem niet. Onder de boog van de laatste kilometer had Sosa nog altijd een voorsprong van twintig seconden, toen werd duidelijk dat de zege naar de Colombiaan ging. Fortunato kwam uiteindelijk binnen op elf seconden. De derde plaats was weggelegd voor Igor Arrieta, die nog zeer dicht kwam bij zijn Italiaanse concurrent.

Een knappe solo dus van de renner van Movistar, die voor het eerst dit seizoen kan zegevieren. De 24-jarige coureur is ook de nieuwe leider in de Vuelta Asturias. Yates kwam uiteindelijk als 40ste over de meet op meer dan elf minuten van winnaar Sosa. Morgen – zondag – is de laatste etappe van de Vuelta Asturias.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Limal 30 april 2022 om 17:16

Oei, nu zakt Yates er al door in de 2e dag in plaats van de 2e week? (hopelijk geen opkomende ziekte…)

Mooi dat Sosa weer komt bovendrijven, maar dat was in dit deelnemersveld ook absoluut noodzakelijk natuurlijk als je iets of wat wil meespelen in de Giro.

0
Turtlehead 30 april 2022 om 17:17

Nou, Yates oefent alvast voor de Giro, alleen moet je van ‘dagen’ straks ‘weken’ maken.

Vreemd verhaal. Ziek aan het worden, zou je haast zeggen.

0
KimJungPoels 30 april 2022 om 17:19

Bijzondere coureur blijft het toch die Yates. De ene dag wereldklasse, de dag erna zit ie tussen de knechten van wat PCT ploegjes mee te pedellen.

Je weet het gewoon nooit bij die man. Het is in ieder geval bepaald geen goed voorteken richting de Giro.

0
vevie 30 april 2022 om 20:24

Dat is zeker zo, waarschijnlijk tot zijn ongenoegen. Het is echt een hele menselijke renner. Heeft idd hele sterke dagen en dagen die echt puin zijn. Zoals de meeste klassementsmannen dat wel hebben, behalve Pogacar.

0
vincenzo 30 april 2022 om 21:23

Waarom zou hij niet aan het trainen zijn en daarop focussen in plaats van tot het uiterste gaan?

0
bilthoven 1 mei 2022 om 00:20

@ vincenzo Yates gaf na de eerste etappe nog aan dat het eindklassement zijn doel was. Dan lijkt me dit dus geen gunstige ontwikkeling.

0
quickstep_wolfpack 30 april 2022 om 18:24

Mooi dat sosa weer overwinning pakt.was groot talent. Maar bij Ineos wat blijven hangen. Hopen dat hij nu door kan pakken

0
Quincy Adams 30 april 2022 om 18:59

Poeh! Dat valt dan weer niet mee…!

0
Kopinkas 30 april 2022 om 19:44

Asjemenou! Astmaman met aspiraties afgestraft in Asturias!

0
Svenepoel 30 april 2022 om 19:58

Yates heeft gister gewoon de benen getest en zag dat het goed was. Nu km’s malen en verstoppertje spelen ;-)

0
Limal 30 april 2022 om 21:22

Arrieta Jr. rijdt op zijn 19e ook al een trosje mooie uitslagen bij elkaar – die zal snel bij Movistar zitten lijkt me.

0
Steve De Wolf 1 mei 2022 om 07:46

Eindelijk! Sosa is terug boven water. Dat werd tijd.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone