Iván García Cortina verslaat Matej Mohoric in Gran Piemonte
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 6 oktober 2022 om 16:12

Iván García Cortina verslaat Matej Mohoric in Gran Piemonte

Iván García Cortina heeft de Gran Piemonte op zijn naam geschreven. Een klein peloton sprintte na een kleine tweehonderd kilometer om de zege en García Cortina toonde zich de rapste van dit stel. Matej Mohoric eindigde op de tweede plek, Alexis Vuillermoz werd derde.

Het parcours van de Gran Piemonte verandert vaak. Nadat de renners in 2019 en 2020 op pittige routes werden getrakteerd, kregen de sprinters in 2021 weer een kans. Dit jaar leken de snelle mannen opnieuw in het voordeel, want de finale van de 198 kilometer lange koers was vlak. Op zestig kilometer van de streep in Beinasco lag echter wel de top van Il Pilonetto (3,3 km aan 8%).

Direct na de start in Omegna kozen vier renners het hazenpad. Marco Tizza (Bingoal Pauwels Sauces WB), Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa), Kamil Małecki (Lotto Soudal) en Matteo Jorgenson (Movistar) kregen een voorsprong van ruim vier minuten. Tot Il Pilonetto bleven de vier bij elkaar, maar op die klim reden Małecki en Jorgenson weg bij hun medevluchters.

Breuken in het peloton
In het peloton ontstonden ondertussen ook breuken. In eerste instantie scheidde een klein groepje met onder anderen Giulio Ciccone, Neilson Powless, Thomas Gloag en Marc Hirschi zich af, maar niet veel later werd de groep weer groter. Enkele sprinters, waaronder Olav Kooij, reden echter nog wel op achterstand. Kooij had wel wat ploegmakkers bij zich: Timo Roosen en Tosh Van der Sande wachtten hem op.

Kooij en co hadden met nog vijftig kilometer te gaan een achterstand van drie minuten op de twee overgebleven koplopers. Die reden op hun beurt een kleine anderhalve minuut voor het peloton. Er was dus werk aan de winkel voor de mannen van Jumbo-Visma, want vooral Intermarché-Wanty-Gobert en Israel-Premier Tech gaven gas in het pak. Corbin Strong en Madis Mihkels zaten wel mee.

Eerste groep haalt het
Door het werk van deze ploegen, kwam Kooij niet meer terug. Een tijdlang won het tweede pelotonnetje met meerdere sprinters langzaam maar zeker terrein terug – het verschil was op een gegeven moment nog maar driekwart minuut -, maar in de laatste vijftien kilometer werd het verschil toch weer groter. De twee vroege vluchters waren op dat moment al ingelopen.

We leken zodoende af te stevenen op een sprint van een groep of veertig. Pieter Serry (Quick-Step-Alpha Vinyl) had echter andere plannen en trok op een kleine vijf kilometer voor het einde ten aanval. Een dappere poging, maar het was tevergeefs. Intermarché-Wanty-Gobert zorgde ervoor dat de Belg werd teruggegrepen. In de sprint die volgde, was Iván García Cortina veruit de snelste. Het was zijn eerste zege, sinds hij zich in 2021 bij Movistar aansloot.

 
22 Reacties
Sorteer op:
6 oktober 2022
Ze hebben het juiste gevoel weer te pakken bij de Movis, mooi.
  6 oktober 2022
  Als het ware op de valreep sprokkelen ze plots, dankzij Valverde's en Mas' podiumplekken en nu deze overwinning, UCI-punten. Goed zo.
6 oktober 2022
Eerste grote zege voor Garcia Cortina bij Movistar. Die ploeg lijkt eindelijk een beetje fatsoenlijk te presteren nu. Had eigenlijk Strong wat hoger ingeschat en de rest van de sprinters kennelijk toch iets teveel moeite met de hoogtemeters.
  6 oktober 2022
  @Murcia Dit heeft ook te maken met positionering. De ploeg heeft er voor gekozen om ook Impey mee te laten draaien. Hierdoor had Strong geen goede ondersteuning in de sprint meer.
  6 oktober 2022
  @Cycling Dat was hun keuze en die begrijp ik ook maar na afgelopen Bernocchi had ik mijn verwachtingen rond hem wat opgeschroefd. Is nog steeds netjes dit najaar van hem.
Leuk dat Garcia Cortina een keer een flinke vis vangt! Ze zijn zo vroeg dat ik helaas niks heb kunnen zien, wat ging er bij Bahrein en Bora mis?
  6 oktober 2022
  Er ging niks mis bij Bahrein. De sterkste sprinter op papier wint gewoon.
6 oktober 2022
Zo , de movis gaan als een speer zo einde seizoen
  6 oktober 2022
  ...om vermoedelijk volgend jaar weer lekker verder te broddelen. Heb niks tegen de ploeg an sich, maar verandering-resistent zijn ze wel.
  6 oktober 2022
  Edit redactie: Niet doen.
6 oktober 2022
Opvallend dat Ineos, Jumbo, Cofidis & Bike Exchange tezamen het verschil richting een door Taaramae & Cepeda geleidde voorste groep niet dicht kregen.
  6 oktober 2022
  @Quesada Ze kregen het gat wel dicht als deze renners alleen op kop waren blijven rijden, maar zoals verwacht als het verschil te klein wordt gaan andere ploegen helpen.
6 oktober 2022
Apart dat Gloag niet op de startlijst staat van lombardije. presteert hier weer goed
  6 oktober 2022
  Is niet apart. Want dat mag namelijk niet.
  6 oktober 2022
  Stagiairs mogen niet in wt wedstrijden starten
  6 oktober 2022
  Dat wist ik niet, dankjewel
6 oktober 2022
puike 84e plaats van de topfavoriet
  6 oktober 2022
  Toch even de moeite genomen om dat op te zoeken en hier neer te plempen, chapeau.
  6 oktober 2022
  ach, het is eens iets anders, nog altijd beter dan degenen die eigenlijk alleen maar neerbuigende sarcastische reacties in de marge maken en eigenlijk zelden of nooit een inhoudelijke discussie aangaan
  7 oktober 2022
  Chippen, want de eigen reactie is inhoudelijk sterk en niet sarcastisch of neerbuigend? De pot verwijt de ketel.
  7 oktober 2022
  Geef die jongen effe wat respijt, net als De Lie, ze hebben nog alle tijd! En in dit gezelschap kon hij nooit topfavoriet zijn.
  7 oktober 2022
  Zal ik dan even inhoudelijk reageren Chippen. Kooij eindigt op 1:30 minuut in het peloton met naast hem ook alle andere topsprinters. Een wanprestatie kan je dat niet noemen. Die groep is net niet meer voorin geraakt. Kan gebeuren en gaat ook nog vaker gebeuren. Of je dan 36ste, 52ste of 84ste wordt, maakt verder ook niks uit natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.