Iserbyt maakt favorietenrol meteen waar in Belgische seizoensopener

Iserbyt maakt favorietenrol meteen waar in Belgische seizoensopener

Foto: Cor Vos

Eli Iserbyt heeft de Belgische openingsprofcross naar zijn hand gezet. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal koos in de Rapencross in Lokeren iets voor halfweg het hazenpad, om uiteindelijk met een geruststellend verschil Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions) en Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) voor te blijven.

Tom Meeusen, vorige week nog tot opgave gedwongen in het Zwitserse Baden, had vandaag duidelijk iets recht te zetten in de Belgische openingsprofcross. Meeusen perste er een snelle openingsronde uit, zonder echt verschillen te forceren. Het was een speciaal gevoel, zo crossen zonder publiek, maar de renners trokken zich er weinig van aan.

Overtal van Pauwels Sauzen-Bingoal
De troepen van Pauwels Sauzen-Bingoal waren vandaag het best vertegenwoordigd en dat bleek in de openingsfase. Achter Meeusen kwam een viertal van de ploeg van Jurgen Mettepenningen, met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en belofte Ryan Kamp, postvatten. Alles onder controle dus voor de rode brigade.

Bij Telenet-Baloise Lions was het inmiddels een beetje paniek. Voormalig Europees kampioen Lars van der Haar vonden we terug in positie vijftien, kopman Toon Aerts nog vijf postjes verder. Zelfs de 17-jarige eerstejaarsbelofte Thibau Nys, die vandaag zijn eerste profwedstrijd in België betwistte, stak zijn kopje niet veel verder op.

foto: Cor Vos

Na twintig minuten wedstrijd koos Eli Iserbyt het ruime sop op de Mont Henry. Belofte Niels Vandeputte zat op dat moment in tweede positie en kon logischerwijs alleen maar toekijken op die machtsexplosie. Een slim gekozen moment van Iserbyt dus, die wel nog een beetje weerwerk kreeg van Meeusen. Alleen werden die drie seconden er snel tien, en voor we het goed en wel beseften was Iserbyt een halve minuut weg.

Aerts komt er nog door
Sweeck en Kamp toonden zich daarachter voorbeeldige ploegmaats. De twee schuwden het werk, waardoor Iserbyt als maar meer secondjes kon rapen. Anderzijds gaven ze zo ook Toon Aerts een tweede kans om in de koers te komen. Aerts reed op zijn beurt iedereen uit het wiel, maar zijn achterstand op Iserbyt was al veel te groot.

Ook een fikse plensbui kon de man uit Bavikhove in de slotfase niet meer afremmen. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal deed vandaag wat van hem verwacht werd in Lokeren: winnen. En dat na een knap ploegenspel.

foto: Cor Vos

Ethias Cross 2020-2021
Uitslag manche 1: Lokeren

1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions)
3. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
5. flag-be Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal)
6. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal)
7. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise Lions)
8. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix)
9. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Baloise Lions)
10. flag-be Jens Adams (Hollebeekhoeve)
Volledige uitslag heren

Dit artikel delen:

21 Reacties

Turtlehead 26 september 2020 om 18:34

Blijft leuk vermaak voor t winterseizoen.
Alleen wacht ik zelf met aanhaken tot na de Ronde, PR en Vuelta (ijs, weder en Corona dienende).

@redactie: het ‘wij-gevoel’ mag wel wat minder in de verslaglegging.

Arie den Blanken 26 september 2020 om 19:01

Voor mij andersom. Veldrijden is veel minder saai dan veel wegwedstrijden.

Lalsacien 26 september 2020 om 19:26

Het technische aspect bij veldrijden vind ik mooi om te zien. Het tactische daarentegen is vrijwel nihil. De beste wint bijna altijd.

Hollow Knight 26 september 2020 om 18:39

Lars van der Haar haalt toch ook al jaren niet meer het niveau dat je van hem zou verwachten.

Dolfy 26 september 2020 om 18:43

Ja, die is wat teruggezakt, nu ook niet vergeten dat hij corona heeft gehad, geen idee hoeveel invloed dat nog zal hebben gehad/hebben.

Limal 26 september 2020 om 19:11

Zijn specialiteit waren altijd de snelle crossen en niet zoiets als vandaag, maar het is idd al enkele jaren magertjes. Spijtig, want ik vond zijn vechtersmentaliteit altijd wel mooi om zien.

Misschien dat hij mentaal tenonder gegaan is aan het nooit-aflatende ge-‘Jack Russell’ van Michel Wuyts… @Dolfy: het lijkt me in elk geval weinig waarschijnlijk dat Lars al enkele jaren last zou hebben van covid-19 ;-p

Dolfy 26 september 2020 om 20:10

Grinnik, ja nee, voor dit seizoen dan toch… :-)

leo jansen 27 september 2020 om 03:57

@ H.K
Ik denk niet dat Lars van der Haar is weg gezakt….Maar er zijn vooral van uit Belgie veel wereld toppers bijgekomen in deze brede wereld sport….Gelukkig hebben we als Nederlanders van der Poel nog want alles na de eerste plaats is eigenlijk maar bladvulling.

Baik-Baik 26 september 2020 om 18:41

En waar is de kroonprins geëindigd?

Dolfy 26 september 2020 om 18:41

Iserbyt weer sterk van start, ondanks dat hij iets later piekt dit jaar zei-ie vooraf.. Aerts goede tweede. Vandebosch, Vandeputte en Kamp goed bezig. Af en toe ook beeld van Nys onderweg, die droomde van een top 10/15 maar zat daar toch niet bij in de buurt nog. Wat misschien wel goed voor hem is.

Hollow Knight 26 september 2020 om 19:00

Nys was gevallen in de slotronde.

Dolfy 26 september 2020 om 20:09

Dat nog wel ja, maar reed dacht ik misschien bij Cleppe op dat moment, das dan net top 15.

boenk 27 september 2020 om 02:15

Hij moest ook helemaal achteraan starten, dan is het voor zo’n gast eigenlijk al meteen hopeloos. Die moet dan diep gaan gewoon om gewoon vooraan te geraken, en dan moet het nog beginnen, wetende dat zo’n renner niet gewoon is om crossen van een uur te rijden. Compleet normaal dat hij dus in de tweede helft blijft steken op die 15-20ste plek

Murcia 26 september 2020 om 18:46

Netjes van Iserbyt, maar ik mis VDP, Wout en Pidcock toch wel. Saaiere wedstrijden als ze meedoen maar de pure klasse druipt er vanaf. Een kleine sport als de cross heeft haar sterren hard nodig.

Oddjob 26 september 2020 om 18:47

Toch wel een trieste boel zo’n cross in corona-tijden. Als je vergelijkt met vorige jaren, de duizenden toeschouwers, biertenten, ambiance, … lijkt dit meer op een zondags veldtoertochtje.

Romāns Vainšteins 26 september 2020 om 19:33

Hij komt ook volwassener en evenwichtiger over dit jaar, alsof het een mentale stap heeft gemaakt. Mijn vriendin viel dat ook meteen op en zij is echt een gevoelsmens.
Je ziet dat hij er lol in heeft en vanwege de betere kop er op kan hij meteen de herwonnen positieve energie in winst om zetten, dat zie je gewoon.

yo-eddy 26 september 2020 om 21:12

@RV wat heb jij gebruikt? ;)

Romāns Vainšteins 26 september 2020 om 21:20

Was bij de Strade en vond ergens een zwarte bidon met gouden leeuwtje er op in de berm, was nog helemaal vol!

Turtlehead 26 september 2020 om 21:49

@RV: gelukkig was t niet in een ravijn ergens in Lombardije ;)

Frank V 26 september 2020 om 22:26

Jaaaa, die fringaleremmer doet wat met je…

Toch maar die bidons en gelletjes bijhouden. Je weet maar nooit, heh.

sweetlake 27 september 2020 om 03:51

Energie heeft eli genoeg over nu hij niet meer puck heeft. Maar haalt het niet bij wout matthieu en tom

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair