IOC schorst Russisch Olympisch Comité, nog geen gevolgen voor individuele atleten
foto: Cor Vos
donderdag 12 oktober 2023 om 17:24

IOC schorst Russisch Olympisch Comité, nog geen gevolgen voor individuele atleten

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het Russisch Olympisch Comité voorlopig geschorst. De internationale sportkoepel bestraft de Russen voor het opnemen van geannexeerde Oekraïense gebieden in de eigen nationale sportkoepel. Later zal pas een besluit volgen over de deelname aan de Olympische Spelen 2024 van individuele Russische atleten (waaronder wielrenners) onder een neutrale vlag.

Het Russisch Olympisch Comité heeft de regionale sportorganisaties van vier geannexeerde gebieden in Oekraïne als leden heeft opgenomen. Het gaat om de sportbonden in Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja. Volgens het IOC wordt hiermee het Olympisch Handvest geschonden.

Door de beslissing van het IOC mag het Russisch Olympisch Comité niet langer opereren als een Nationaal Olympisch comité. Ook krijgt het geen enkele financiering meer vanuit het internationale sportkoepel.

Olympische Spelen 2024
De schorsing van het Russische Olympisch Comité heeft geen onmiddellijke gevolgen voor de deelname van Russische atleten aan de Olympisch Spelen in 2024. Mogelijk kunnen Russische atleten, waaronder wielrenners, onder een neutrale vlag wel deelnemen aan de Spelen in Parijs. Daar moet later nog over besloten worden. “De schorsing van het Nationaal Olympisch Comité heeft op geen enkele manier invloed op de deelname van onafhankelijke atleten”, zei IOC-woordvoerder Mark Adams op een persconferentie na een bestuursvergadering.

RIDE Magazine