Hugo Hofstetter snelt naar felbetwiste zege in Le Samyn, David Dekker derde

dinsdag 3 maart 2020 om 17:11
Hugo Hofstetter snelt naar felbetwiste zege in Le Samyn, David Dekker derde

foto: Cor Vos

Hugo Hofstetter heeft de 52e editie van Le Samyn op zijn naam geschreven. De Fransman van Israel Start-Up Nation bleek na een enerverende wedstrijd de snelste renner in finishplaats Dour. Hofstetter versloeg na iets meer dan tweehonderd kilometer Aimé De Gendt en David Dekker.

Na een geslaagd Vlaams openingsweekend was het vandaag tijd voor de traditionele Waalse seizoensopener: de GP Le Samyn. De semi-klassieker in en rond Dour werd vorig jaar gewonnen door Florian Sénéchal en de Franse kasseienvreter van Deceuninck-Quick-Step hoopte vanmiddag voor de tweede opeenvolgende keer te zegevieren. Sénéchal moest echter wel rekening houden met enkele concurrenten.

Deceuninck-Quick-Step neemt het initiatief 
Zo stonden ook Omloop Het Nieuwsblad-winnaar Jasper Stuyven, tweevoudig kampioen Niki Terpstra, Edvald Boasson Hagen en Tim Merlier aan het vertrek van Le Samyn. Maar eerst ging de aandacht uit naar zes vroege vluchters, die op ruim tachtig kilometer van de finish werden opgepeuzeld door een eerste groep van zo’n dertig renners. We zagen vooral de mannen van Deceuninck-Quick-Step op kop beuken.

De Belgische sterrenformatie had snode plannen met onder meer titelverdediger Sénéchal, Davide Ballerini en Tim Declercq, maar andere favorieten als Stuyven, Merlier, Terpstra en Boasson Hagen hadden zich niet laten verrassen. Het zorgde echter wel voor flink wat nervositeit bij de renners, wat resulteerde in een valpartij van Bert van Lerberghe en Lawrence Naesen: de twee Belgen moesten gedesillusioneerd opgeven.

Tweevoudig winnaar Tepstra rijdt lek, maar keert terug 
Het tempo bleef onverminderd hoog in de eerste groep, maar toch wisten geloste renners weer terug te keren en kregen we met nog zeventig kilometer te gaan een algemene hergroepering. Deceuninck-Quick-Step bleef zich echter met de wedstrijd bemoeien, waardoor de coureurs in een sneltreinvaart naar de volgende kasseistrook reden. Dit bleek het punt voor Terpstra om… voor de eerste en laatste keer lek te rijden.

De kopman van Total Direct Energie moest lang wachten op een nieuw wiel, waardoor hij aan een ware inhaaljacht moest beginnen. De eerste groep (van zo’n vijftig renners) had geen medelijden met Terpstra en hield het tempo strak in aanloop naar de laatste vijftig kilometer. Niet veel later begonnen de grote ploegen dan toch naar elkaar te kijken, waardoor het tempo stokte en Terpstra vanuit de achtergrond kon terugkeren.

Vele plottwisten 
Luca Mozzato, Erik Nordsaeter Resell en Frederik Backaert profiteerden van een moment van wildstilte, maar deze drie renners werden nog voor de kasseien van de Côte de la Roquette ingerekend door Sénéchal, die vol doortrok op de slecht liggende keien. De Franse hardrijder rolde de rode loper uit voor zijn ploeggenoot Ballerini, die versnelde net na de kasseien van de Côte de la Roquette maar weer werd bijgehaald door een eerste groep met favorieten.

Circus-Wanty Gobert had maar liefst vier renners in de vuurlinie met Aimé De Gendt, Timothy Dupont, Andrea Pasqualon en Loïc Vliegen, terwijl Alpecin-Fenix kon rekenen op Merlier, Roy Jans en Gianni Vermeersch. Tim Declercq, Ballerini en Sénéchal waren de pionnen van Deceuninck-Quick-Step, terwijl ook renners als Stuyven, Alex Kirsch, Giacomo Nizzolo, Clément Venturini en Nederlands belotenkampioen David Dekker mee waren.

Elitegroepje maakt zich los 
Het bleef maar aanvallen regenen aan kop van de wedstrijd, maar geen enkele renner wist een definitief gaatje te slaan. Deceuninck-Quick-Step probeerde een beslissing te forceren door Ballerini, Declercq en zelfs sprinter Álvaro José Hodeg vooruit te sturen, maar de concurrerende ploegen wilden zich niet laten verrassen. Met nog vijftien kilometer te gaan zagen we plots een duo-aanval van Trek-Segafredo.

Maar ook Stuyven en Kirsch werden al snel weer opgeslokt door een eerste groep tegenaanvallers, met onder meer Venturini, Declercq, Sénéchal, Bryan Coquard, Nizzolo, Hugo Hofstetter, Vermeersch, De Gendt, Taminiaux en een ijzersterke Dekker. Op de Côte des Nonettes werd het tempo onderhouden door Declercq, die zich leek op te offeren voor zijn ploegmaat Sénéchal, de winnaar van vorig jaar.

Declercq bleef in de laatste kilometers op kop buffelen van het elitegroepje, maar het was vervolgens aan Sénéchal om weg te snellen op de kasseien van de Rue de Belle Vue. De Fransman wist een hoog tempo te ontwikkelen en flink wat renners uit zijn wiel te kletsen, maar Kirsch, De Gendt en een verbazingwekkende Nizzolo weigerden te plooien. Maar net voor het ingaan van de laatste kilometer wisten enkele geloste renners weer aan te pikken.

Het podium van Le Samyn – foto: Cor Vos

Hofstetter boekt emotionele zege 
We kregen na iets meer dan tweehonderd kilometer dan toch een sprint, maar wel van een elitegroepje van ongeveer tien renners. De meeste ogen waren gericht op Nizzolo, maar de Italiaan bleek te weinig jus meer in de benen te hebben. Heel even leek Dekker op weg naar een toch wel sensationele zege, maar de coureur van SEG Racing Academy werd uiteindelijk nog voorbijgesneld door De Gendt en Hofstetter. Die laatste liet zijn tranen vervolgens de vrije loop.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Dayer Quintana 3 maart 2020 om 17:15

Wat een leuke koers toch altijd!

Mooie winnaar en een straffe prestatie van de jonge David Dekker.

AZH 3 maart 2020 om 17:22

“Jong”

Hij is toch al 22 jaar

FDJ 3 maart 2020 om 17:35

We vergeten het misschien even door de prestaties van Pogacar en Bernal, maar 22 is gewoon piepjong voor een renner.

Franco Ballerini 3 maart 2020 om 17:39

Ja, vrij troosteloze omgeving maar elk jaar een mooie koers.

ChefSpijker 3 maart 2020 om 17:15

Mooie kennismaking met Dekker. Niet alleen heel rap dus, maar ook de klassiekergenen meegekregen van papa.

Jori 3 maart 2020 om 17:16

Mooie zege Hofstetter, enorm sterk. David Dekker hele leuke eerste kennismaking! Ook Kirsch, Nizzolo, Coquard, Venturini en Declercq oogden zeer goed. Venturini alleen op het einde dom (begint zijn sprint met nog 700 meter ofzo te gaan), waardoor ook Nizzolo en Sénéchal kansloos zijn gezien de posities.

ChefSpijker 3 maart 2020 om 17:26

Oftewel heel slecht positie gekozen dan. Wie kiest er nu p8 (Nizzolo) van de 10 als je met een groep naar de streep rijdt. Denk dat ’t beste er ook gewoon af was.

Wheely 3 maart 2020 om 17:17

Wint hij dan toch! Remember San Juan?

Fieldbird 3 maart 2020 om 17:20

En waarom is het een emotionele zege? Of heb ik iets gemist

Ivanoviclover 3 maart 2020 om 17:52

Verjaardag van de vriendin. Meer is er niet gezegd.

Wheely 3 maart 2020 om 18:29

Maar hij zit onder de tatoeages en elke tattoo heeft een verhaal.

Erik33 3 maart 2020 om 17:21

Leuke koers dit, veel leuker dan afgelopen weekend. Ook lekker als je dan thuis moet werken ivm corona ;)

David 3 maart 2020 om 17:25

Elk jaar is dit toch een spannende wedstrijd. Mooie winnaar ook.

rosencrantz 3 maart 2020 om 17:27

Straf van Dekker.
Bij Deceuninck mogen ze wel eens aan het tactisch vermogen van Declercq sleutelen. Dat is nu 2 keer in 4 dagen dat hij een overtal teniet doet door gewoon op kop te gaan sleuren.

Massimo Bataille 3 maart 2020 om 17:35

Wat is er mis met wat Declercq doet? Hij is niet explosief genoeg om echt weg te kunnen demareren (en dan nog heeft hij het vandaag geprobeerd). Hij rijdt gewoon hard op kop om de achterkomende groep af te houden en aanvallen af te moedigen. Waarna door de kopman aangevallen worden ( Lampaert op de muur en Senechal op een van de stroken). Jammergenoeg blijft die groep van 4 met Senechal niet weg en wordt er toch gesprint.
Hoe zou jij het willen zien? Declercq die hem toch opblaast met niet sterk genoege aanvallen of tempo laten zakken waardoor er toch slag om slinger wordt gedemareerd

Silent Hill 3 maart 2020 om 18:03

Declercq probeerde inderdaad zelf ook aan te vallen. Vlak voor een bocht …

Jacco van Stierop 3 maart 2020 om 17:33

Heerlijke koers en lekker smerige kasseienstroken gezien. Goeie timing van Hofstetter die met een paar machtige pedaalslagen de zege pakt. Prima seizoendebuut van Dekker jr. inderdaad.

Baik-Baik 3 maart 2020 om 17:38

Mooie koers gezien met steeds wisselende scenario’s.

Dekker de kracht en intelligentie om op de juiste momenten op te schuiven. Begint alleen iets te vroeg aan zijn sprint, maar dit kan zeker wat worden. Ik ben benieuwd waar hij volgend jaar rijdt. Staat hier toch als enige continentale renner in de top 10 omringt door world tour renners.

Riwal eigenlijk niet in de live beelden gezien.

harryjohan71 3 maart 2020 om 17:41

Volgens mij was Dekker kapot en was een derde plek maximaal

Franco Ballerini 3 maart 2020 om 17:45

Gaat het met Terpstra nog wat worden? Ik vrees het ergste. Natuurlijk, hij reed lek op 55km van de finish, maar het tempo viel gelukkig voor hem toen helemaal weg waardoor hij na 6km al weer in het eerste peloton zat. Dus dat heeft hem nauwelijks extra inspanningen gekost. Daarna lag hij er bij elke versnelling af.

KnightBiker 3 maart 2020 om 18:03

wat een opportunistische kwatsch opmerking: terpstra bewees vorig jaar in Parijs-tours al weer helemaal hersteld te zijn, dit is de 3e koers dit jaar en hij zit er een keertje niet bij… het is niet dat hij ff een klassieker wint maar hij komt straks wel weer in beeld hoor.

Franco Ballerini 4 maart 2020 om 02:42

Van tevoren als één van de topfavorieten aangeduid. Ik vind het geen goed teken dat hij in dit niet al te sterke deelnemersveld meerdere malen niet kon volgen. Hopelijk heb ik ongelijk, maar ik denk dat het beste er vanaf is.

Olly 3 maart 2020 om 17:52

Schrijf maar op: “DD voor einde seizoen naar WT-ploeg”.

Jan Blokland 3 maart 2020 om 18:12

Nizzolo 6e. Ach ja, die wordt niet graag 2e, zoals hij zelf zegt, zoals zaterdag in de omloop. Dan kan je toch beter 6e worden.

Polleke 3 maart 2020 om 19:31

Hij oogde alert, zat steeds goed in positie in de hele finale en dan…kwam hij niet meer van zijn zadel af, bizar…

Brabander 3 maart 2020 om 18:19

Toch een deftig deelnemersveld. Deze koers is groeiende. Goede winnaar met Hofstetter ook. Zit best wat in. Kasseien verteert-ie goed en rap aan de meet

Ligthning 3 maart 2020 om 19:01

Declercq inderdaad opnieuw slecht uitgespeeld door QSD.

Verder hadden de vier laatste vluchters, ondanks hun kleine voorsprong, altijd voor de zege moeten spurten. Maar er zaten er een paar bij die niet voluit wilden meewerken. Liever zich laten inhalen. Dat ze, eenmaal ingehaald, weinig kans hadden om nog top vier te rijden, dat was blijkbaar bij hen niet opgekomen. Ik denk hierbij aan Nizzolo. De Gendt slaagde daar wel nog in. Zou allicht dus gewonnen hebben. Begrijpelijk dat Sénéchal kwaad was.

harryjohan71 3 maart 2020 om 19:11

Op basis van het wedstrijdverloop geen enkele reden gezien waarom Senechal kwaad op anderen moet zijn. DQS was vandaag gewoon niet goed genoeg om weg te rijden en hun sprinter kon het niet bijbenen.

superbove 3 maart 2020 om 19:54

3h na de race nog geen resultaten.

Sauerpraum 3 maart 2020 om 20:04

Ai, had niet in de peiling dat deze vandaag verreden werd, maar bedankt voor de uitvoerige beschrijving WF. Leuke winnaar ook, zal niet snel een massasprint winnen, maar zo kan het dus ook. Mooi voor de ploeg ook. Hoop dat ze het beter gaan doen dan Cofidis, CCC en NTT dit jaar. Hogere gunfactor om de club renners waar ze het mee gaan doen, hoewel ik dan wel weer geen zak om Israël als land geef. Het leven is moeilijk man.

John Berger 3 maart 2020 om 20:10

Uitslag staat al een tijdje op http://www.lesamyn.be (top50)

Scott Sunderland 3 maart 2020 om 22:44

Ik zie dat Jan Maas 93ste werd op meer dan tien minuten. Hij kreeg net geen contract bij Jumbo. Dit is zijn tweede jaar bij dit kleine ploegje inmiddels, maar ik heb niet de indruk dat hij progressie boekt. In ieder geval niet zodanig dat hij een stapje hoger zal kunnen zetten qua ploeg in de toekomst.

Headlines

Materiaalzone

Populair