Hectische taferelen in waaierrit Vuelta: Van Vleuten mist tot drie keer toe een bidon

donderdag 4 mei 2023 om 13:01
Hectische taferelen in waaierrit Vuelta: Van Vleuten mist tot drie keer toe een bidon

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten kwam de waaierrit van La Vuelta Femenina zonder kleerscheuren door, al kende de wereldkampioene onderweg wel de nodige stress. De renster van Movistar verloor nog bijna de aansluiting met de eerste groep, nadat ze tot drie keer toe een bidon miste.

Van Vleuten wilde op weg naar La Roda, de finishplaats van de derde etappe van La Vuelta Femenina, een bidon aanpakken. Dit liep alleen niet erg gesmeerd. De Nederlandse miste tot drie keer toe haar doelwit, maar bij de nummer was het – mede door fel af te remmen – wel raak.

Met een ferme inspanning wist ze vervolgens weer naar de eerste groep te rijden. Van Vleuten kwam uiteindelijk als twaalfde over de finish en verloor geen tijd op haar grootste concurrenten voor de eindzege. In het algemeen klassement staat ze nu tiende, op 34 seconden van leidster Marianne Vos.

“Wow! Het was al lang geleden dat ik nog zo’n rit heb meegemaakt, met zo veel wind en waaiers”, vertelde Van Vleuten na afloop aan Het Nieuwsblad. “Gisteren (dinsdag, red.) was het al super nerveus, maar gebeurde er niks. Nu waren er veel manoeuvres. Ik vond het wel leuk eigenlijk, maar ik denk dat iedereen moe naar bed gaat.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

KopOverKop 4 mei 2023 om 14:03

Het vrouwenwiekrennen wordt verpest door de UCI. Ondanks criteria mbt testosteron hoeveelheden etc heeft in mijn optiek elke nieuwe dame een voordeel.

https://www.telegraaf.nl/sport/467223016/kritiek-na-eerste-zege-transgender-in-uci-koers-onderwerp-van-een-week-vol-onzin

-1
Reusjen 4 mei 2023 om 14:31

Lol, dit wordt de backlash voor de genderpolitics en het is well deserved.

-1
Koffiemolen 4 mei 2023 om 14:54

Die regels zijn inderdaad idioot, maar dat heeft toch niets met dit artikel te maken.

3
KopOverKop 4 mei 2023 om 16:49

Klopt, echter dit is zeer zeker een opkomend probleem en al dagen bekend. En een wielerwebsite die het niet vermeld. Wellicht omdat men anders weer verwijten krijgt om te scoren etc hoewel groot deel peleton vrouwen dit als een probleem ziet.

-2
KopOverKop 4 mei 2023 om 16:53

Geeft toch te denken. Zie foto van de broek o.a.
Gaat wel heel erg ver.

https://twitter.com/DonArturito/status/1654006837258121219

0
Cornelius 4 mei 2023 om 20:29

Zou simpel op te lossen zijn door het wielrennen in twee categorieën in te delen:
vrouwen: waar uitsluitend vrouwen deel mogen nemen;
open: waar iedereen mag deelnemen.
In theorie zouden vrouwen mogen kiezen voor deelname in de open categorie, maar in praktijk gaat dat natuurlijk nooit gebeuren.

3
Reusjen 4 mei 2023 om 21:06

@cornelius
Die categorieën zijn er al, alleen heet de ‘open categorie’ nu “mannen”. Daar mogen mensen meedoen ongeacht hoe ze zich identificeren, heerlijk inclusief. Behalve vrouwen, maar die hebben hun eigen categorie.

2
mikepoels 4 mei 2023 om 13:28

En dat is dan de wereldkampioen. Zit nog steeds een amateuristisch tintje aan het vrouwen wielrennen. Als voorbeeld: bij sommige ploegen die meedoen aan deze Vuelta hebben de rensters elk een ander merk fiets. En een opzetstuurtje tijdens de TTT.

-3
AnderJ 4 mei 2023 om 13:41

Ik heb zelf geen ervaring ermee om met 50 km/u een bidon aan te pakken. Lijkt me geen sinecure. Zie je het vaak bij de mannen?

2
mocca 4 mei 2023 om 13:46

inderdaad, ook bij mannen zie je vaak genoeg dat ze bidonnen missen.

2
mikepoels 4 mei 2023 om 14:05

Tuurlijk worden er wel eens bidonnen gemist bij de mannen. (Al zie ik niet vaak dat dit 3x achter elkaar gebeurt op een licht hellend stuk.) Ook de andere punten die ik noem in mijn eerdere reacties vind ik persoonlijk vrij amateuristisch. Om nog niet te spreken van de vele valpartijen in dames koersen. Maar goed ik wens ze het allerbeste deze Vuelta.

-3
Koffiemolen 4 mei 2023 om 14:53

Dat nog niet alle ploegen in het vrouwenwielrennen even professioneel zijn geloof ik graag. Het feit dat iemand bidons mist in volle finale van een hectische koers heeft echter niets met professionalisme te maken. Gebeurt in het mannenwielrennen ook. Eerder professioneel dat er zoveel mensen klaar stonden om iets aan te geven.

4
Polleke 4 mei 2023 om 14:56

Het grootste probleem is dat het allemaal té snel moet… veel ploegen hebben noch het budget, het talent en/of een ervaren staff om op professioneel niveau mee te draaien.
Deze editie van de Vuelta straalt aan alles uit dat het een moetertje is, geen publiek, geen begeestering en een waardeloos parcours met véél te veel onnodige transferts om over de plaats op de kalender nog te zwijgen…

1
Gr.R. 4 mei 2023 om 15:20

@Polleke: Net zoals de mannen vuelta, dus?

1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone