Harrie Lavreysen sprint naar nieuwe wereldtitel in finale tegen Jeffrey Hoogland

zondag 1 maart 2020 om 16:41
Harrie Lavreysen sprint naar nieuwe wereldtitel in finale tegen Jeffrey Hoogland

foto: Cor Vos

Harrie Lavreysen heeft in Berlijn zijn wereldtitel op de individuele sprint geprolongeerd. In de finale was hij over twee wedstrijden te sterk voor landgenoot Jeffrey Hoogland, die zilver pakte. Mohd Azizulhasni Awang reed naar brons.

Vooraf wist Harrie Lavreysen wel wie zijn belangrijkste concurrent zou zijn in het sprinttoernooi. Samen met Jeffrey Hoogland verdeelde hij immers de belangrijkste prijzen afgelopen seizoen. De spurtbom uit Luyksgestel werd wereldkampioen in Pruszów en won drie wereldbekers, Hoogland ging hem vooraf op de Europese Spelen en het EK. Lavreysen waakte wel voor te veel optimisme: “We moeten eerst maar eens zien dat we in de finale komen.”

Hoogland in de halve finale tegen Mateusz Rudyk – foto: Cor Vos

Gisteren al waren beide Nederlanders de voorrondes doorgekomen op weg naar de halve finales, die vandaag verreden werden. Lavreysen trad aan tegen Mohd Azizulhasni Awang. De Maleisiër gooide zijn trukendoos in de strijd, maar kon niet voorkomen dat zijn Nederlandse opponent over twee wedstrijden de betere was. Omdat Hoogland over twee races Mateusz Rudyk versloeg, kreeg het WK zijn verwachte Nederlandse finale.

Lavreysen wist met nipt verschil de eerste wedstrijd te winnen. Het betrof echter een best-of-three waardoor hij nog een keer zijn landgenoot moest verslaan om de wereldtitel te pakken. In de tweede wedstrijd ging Lavreysen de sprint vroeg aan, waarmee hij Hoogland op een gaatje zette. Die kwam vervolgens nog wel dichter, maar kon niet voorkomen dat Lavreysen zijn tweede wereldtitel veroverde op dit nummer. Awang versloeg Rudyk in de strijd om het brons.

Harrie Lavreysen (l) en Jeffrey Hoogland in de finale – foto: Cor Vos

Met de wereldtitel van Lavreysen komt een einde aan het uiterst succesvol WK voor de nationale baansprinters. Nadat op de openingsdag de wereldtitel werd gepakt op de teamsprint, volgden donderdag en vrijdag successen op de Keirin (met Lavreysen) en de Kilometer tijdrit (Sam Ligtlee).

Sprint – mannen
flag-nr1 flag-nl Harrie Lavreysen
flag-nr2 flag-nl Jeffrey Hoogland
flag-nr3 flag-my Mohd Azizulhasni Awang

Dit artikel delen:

5 Reacties

stoempen op de pedalen 1 maart 2020 om 16:59

16:37 Kuurne: 20 reacties,
16:41 Nederlander wordt WK: 0 Reacties
raar hé?

Wheely 1 maart 2020 om 17:19

Vind ik ook, maar dit is wel voornamelijk een site over wielrennen op de weg natuurlijk.

stoempen op de pedalen 1 maart 2020 om 17:00

Kijk het baanwielrennen zelf ook amper maar “onze” mannen zijn gewoon bizar goed hier in!

leegloper 1 maart 2020 om 17:24

Raar maar waar. Een paar flitsen gezien, maar er valt minder over te vertellen, dan een koers die je uren bekijkt. Wel fantastisch hoe de Nederlandse mannen het doen op met name de sprint. Een tijdje terug was het nog slecht gesteld met het Nederlandse baanwielrennen.

erwin elst 1 maart 2020 om 20:06

Het is echt een fantastische sport.
Natuurlijk ligt mijn hart ook in de eerste plaats bij wegwielrennen, maar de voorbije dagen in Berlijn waren geweldig. En niet enkel als NL wint

Headlines

Materiaalzone

Populair