Guimard: “Tadej Pogacar boven Hinault en Merckx”

zaterdag 1 mei 2021 om 13:37
Guimard: “Tadej Pogacar boven Hinault en Merckx”

foto: Cor Vos

“Of Tadej Pogačar van hetzelfde kaliber als Bernard Hinault en Eddy Merckx is? Gezien wat hij al heeft gepresteerd zou ik zelfs zeggen dat hij boven ze staat.” Dat schrijft voormalig ploegleider en oud-bondscoach van Frankrijk Cyrille Guimard in een column voor Cyclism’Actu.

De inmiddels 74-jarige Guimard, die meerdere etappes won in de Tour en als ploegleider Bernard Hinault en Laurent Fignon naar eindzeges begeleidde, twijfelt niet om Pogačar met de grootste renners uit de geschiedenis te vergelijken. “Een van de dingen die me bij Pogačar opvielen, is dat het lijkt alsof hij altijd op zijn fiets aan het rijden is, wat de omstandigheden ook zijn. Nooit zie je hem worstelen.”

“Zelfs als het volle bak gaat, lijkt het alsof het geen moeite kost. Het gaat allemaal zo vloeiend en makkelijk. Het is eigenlijk leuk om te zien. We hadden Hinault, Merckx… Is hij van hetzelfde kaliber als deze legendes? Gezien wat hij al heeft gepresteerd zou ik zelfs zeggen dat hij boven ze staat. Hij is pas 22 jaar oud en won al de Tour de France en Luik-Bastenaken-Luik en hij was op zijn twintigste al derde in de Vuelta a España, waar hij drie etappes won”, aldus de Fransman.

‘Afwachten of Evenepoel op zijn beste niveau terugkomt’
Volgens hem is het echter nog te vroeg om te zeggen dat Pogačar de beste renner ter wereld is. “Daarvoor moeten we wachten op de terugkeer van Remco Evenepoel na zijn val in de Ronde van Lombardije vorig jaar. We moeten niet vergeten dat Evenepoel daarvoor ongeslagen was. Hij had alle wedstrijden gewonnen waar hij aan deelnam. Dus laten we afwachten of Evenepoel op zijn beste niveau terugkomt. En als hij op zijn beste niveau terugkomt, wie kan hem dan verslaan?”

“Hij heeft de kwaliteiten in het klimmen en het tijdrijden…”, gaat Guimard verder. “Maar hij heeft moeite met afdalen en ik denk dat zijn val in de Ronde van Lombardije daar niet bij helpt. Maar als hij leert afdalen en dat niet langer zijn zwakte is, wordt het moeilijk om hem te kloppen. Dus Tadej Pogačar of Remco Evenepoel? We moeten nog even afwachten. En laten we ook Egan Bernal niet afschrijven.”

‘Pidcock kan praktisch alles’
Guimard heeft ook de snelle opkomst van Tom Pidcock in de gaten. Volgens de oud-ploegleider kan de Brit meerdere grote ronden winnen. “Waarom niet? Laten we niet vergeten dat hij pas 21 is en hij al een flinke trackrecord heeft opgebouwd. Hij won Parijs-Roubaix bij de junioren en bij de beloften, wat al het talent van deze renner laat zien, maar hij won ook de Giro d’Italia voor de U23 door iedereen te lossen.”

“Ook is hij een jongen die vlak achter Van Aert en Van der Poel komt in het veldrijden. Hij kan praktisch alles, nu gaat hij zelfs voor de lol mountainbiken. Het probleem vandaag de dag is dat de concurrentie in de grote ronden uit Bernal, Pogačar en Evenepoel bestaat, die ook allemaal nog erg jong zijn. Er zijn verschillende jongens uit dezelfde generatie die de komende tien jaar allemaal de Tour kunnen winnen.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

S'mon 1 mei 2021 om 13:47

De uitspraken zijn wat kort door de bocht, vind ik. Net omdat ze zo jong zijn kan er ook nog veel mis gaan. Wat uiteraard niets afneemt van hun prestaties tot dusver.

adelaarvanantwerpen 1 mei 2021 om 13:59

Merckx zal altijd de goat blijven. Het is praktisch onmogelijk om in het moderne wielrennen zo’n erelijst te realiseren. Vergelijken met de oude generatie is ook moeilijk omdat de sport veel professioneler is. Er is veel meer specialisatie, de top is breder, de sport is veel internationaler.

Eljorro 1 mei 2021 om 14:49

In de tijd van Merckx waren er nog geen fietsen in Slovenië. Pogacar is de beste renner aller tijden als hij dit kan blijven volhouden. Gezien zijn leeftijd zie ik dat wel lukken.

S'mon 1 mei 2021 om 15:35

Met het verschil dat Merckx het echt overal kon, in Vlaanderen, heuvelklassiekers, grote rondes, etc.
Pogacar heeft dit nog niet bewezen, dus hij zal nog in Vlaanderen moeten rijden voor de prijzen. En dan kan hij misschien op gelijke hoogte komen.

Handige Harry 1 mei 2021 om 16:04

@S’mon

Dat is in de huidige tijd gewoon niet mogelijk.
Vroeger had je nog geen specialisatie in elk onderdeel.
Je gaat nu niet de klassieker specialisten kloppen in Vlaanderen of Roubaix en dan een paar maanden later de Giro of Tour winnen van de klassementstoppers.

Peter Lippens 1 mei 2021 om 17:19

idd, andere tijden, ten tijde van Merdkx waren er wereldwijd zo’n 500 profs waarvan 300 Belgen voor een groot deel enkel actief inhet kermiskoerscircuit en de TDF had het soms moeilijk om een volwaardig deelnemersveld aan de start te krijgen

KimJungPoels 1 mei 2021 om 14:02

Laten we de komende jaren even afwachten. Over een jaar of 10 kunnen we wellicht een vergelijking maken tussen Pogacar en Merckx.

Maar een jaar geleden stond Bernal nog op het voetstuk waar Pogacar nu staat, en nu lijkt het alsof Bernal alweer vergeten is als de absolute topper.

tvm 1 mei 2021 om 14:08

@Kimgjungpoels,

Wat Pogacar heeft laten zien is echt van een andere orde dan Bernal. Tadej levert altijd als het gevraagd wordt. Lijkt ook niet te leiden onder prestatietdruk.

Eljorro 1 mei 2021 om 14:52

Bij Bernal ging het om de hoge verwachtingen na die Tour maar bij Pogacar waren het de resultaten. Daarnaast is Bernal fysiek minder sterk.

Anketieletje 1 mei 2021 om 15:33

Zullen we over de genoemde 10 jaren eens verder praten en die onzinnige discussies laten voor wat we zijn? Schrijf wel even de naam Pogacar goed in je geheugen. Het zou zomaar kunnen zijn, dat je hem dan vergeten bent… En dat zal met ene Merckx niet het geval zijn!

Dikke vrouw 1 mei 2021 om 14:19

Ouwe gek. Eerst even zuen of pogacar dit niveau over 2 jaar nog heeft

Panache 1 mei 2021 om 14:22

Heeft Guimard een superlatief ingeslikt?

Marszzz 1 mei 2021 om 15:46

Het is toch appels met peren vergelijken, vroeger en nu. Eén ding is zeker, succes op jonge leeftijd is zeker geen garantie voor de toekomst. Er komt toch continue weer nieuwe aanwas van jongere coureurs maar ook van laatbloeiers.
De lijst met renners die jong goed presteerden, maar die die de hooggespannen langetermijnverwachtingen niet konden waarmaken is langer dan die het wel konden.

Aerosolo 1 mei 2021 om 15:55

Dit moet Wuyts toch deugd doen. Dat een Fransman Pogacar boven Hinault plaatst, ook nog boven Merckx, maar dat het dan nog niet gezegd is dat Pogacar de beste ooit is vanwege Evenepoel.

Jean Dumas 1 mei 2021 om 16:36

Heeft iemand wel onderzocht of Evenepoel echt bestaat?

Romāns Vainšteins 1 mei 2021 om 16:21

De tijdsgeest in acht genomen en gezien het uitgebreide palet aan talent van dhr Pogacar (geen zwakke plek) kan ik me een vergelijking met Hinault best voorstellen. Persoonlijk denk ik eigenlijk nog nooit zo’n compleet talent gezien te hebben, ik acht die gast nog in staat Paris Roubaix de rest op Mont en Peveles uit het wiel te knallen.
Wat Evenepoel betreft denk ik dat zijn zwakke plek tov Pogacar niet zozeer het afdalen is maar meer de ‘natuurlijkheid’ en het ‘1 zijn met’ de fiets, maar dat kan eventueel af te leren en schijn zijn natuurlijk, het gaat om een heel jong coureur. All eyes on him vanaf volgende week.

En verhalen van wie we ons later wel vs niet zullen gaan onthouden,.. tsja, ik kan me zelf niks bij Merckx voorstellen eigenlijk, zo een paar van die schokkerige beeldjes van vroeger,.. het zal vast ja.

Pogacar_GOAT 1 mei 2021 om 16:45

Ik zou zeggen kijk zijn palmares er eens op na. Dat gaat nooit meer verbeterd worden. Niet door Pogacar of Evenepoel.

Romāns Vainšteins 1 mei 2021 om 17:05

Destijds was wielrennen toch veel meer een niche sport, een palmares is vandaag de dag vele maken moeilijker te vergroten dan toen. Het zojuist verreden voorjaar is daar een fraai voorbeeld van.

girardengo 1 mei 2021 om 17:30

Merckx was zo goed, dat het in zijn tijd nauwelijks voor te stellen was dat er ooit iemand beter zou kunnen worden. Ik vermoed dat velen van degenen die hem hebben zien rijden die overtuiging nog steeds hebben. Ik ook.

debarreman 1 mei 2021 om 16:36

Zet Guimard en de Vlaminck eens aan 1 tafel. Lees graag de overdreven uitspraken die kant noch wal raken.

stalle 1 mei 2021 om 16:42

Wie is dat ventje ook weer????
Effe aan Lucien Van Impe vragen.

girardengo 1 mei 2021 om 17:22

Dat het tegenwoordig professioneler en gespecialiseerder toegaat zal wel, maar Pogacar is juist een generalist, zoals Merckx en Hinault, en tamelijk relaxt, Merckx was zeker zo professioneel.
Ik zou een renner aan het begin van zijn loopbaan zeker nog niet gelijk of boven Merckx en Hinault plaatsen, dat is veel te vroeg. Het zal nog moeten blijken. Die twee waren uitzonderlijk goed. Concurrenten konden soms het duel aan, maar meestal korte tijd (bijvoorbeeld Ocana tegen Merckx).
Als je kijkt naar wat renners in hun eigen tijd presteren kun je wel degelijk renners uit verschillende tijdperken vergelijken. Het ‘nu is alles professioneler en gespecialiseerder’ is ook maar betrekkelijk. Je moet hen ook niet in absolute zin vergelijken, gezien het verschil in voeding, training, materiaal en dus snelheid.
Het zou zeer opmerkelijk zijn als Evenepoel nog weer een niveau hoger zou staan dan Pogacar. Dat geldt ook voor Bernal en Pidcock. Afwachten maar. Het zal zeker niet voor alle drie gelden. Mij lijkt Pogacar het grootste talent, gezien het gemak waarmee hij rijdt. Hij lijkt niet te lijden op de fiets.

Alavoine 1 mei 2021 om 18:19

Hier is sprake van heel erg oud zeer.

stalle 1 mei 2021 om 18:31

Effe serieus nu.Hinault komt nog niet aan de enkels van Merckx.

Beer 1 mei 2021 om 19:06

Voor mij is Hinault wel een goede nummer 2 in de wielergeschiedenis. Benieuwd hoe anderen dat zien.

girardengo 1 mei 2021 om 19:58

Ik plaats Hinault op 2, net voor Coppi op 3. Maar Hinault komt wel een stuk hoger dan de enkels van Merckx, laten we zeggen de schouders (figuurlijk dan, want letterlijk zal het ongeveer kloppen).

Jean Dumas 2 mei 2021 om 02:37

Voor mij ook, Hinault nummer 2. Van Guimard als zijn belangrijkste ploegleider mag dit ook verwacht worden. Je moet zijn uitspraak ook in de context zien: als je kijkt naar Pogi’s leeftijd, zegt hij.
Ook raak over Evenepoel: die moet zich nog bewijzen als daler.

Deel Koeper 1 mei 2021 om 18:57

Toch fijn dat er in deze grimmige Covid-tijden nog steeds ruimte is voor humor.

peervaneynthoven 1 mei 2021 om 20:09

Waren er al dopingcontroles in de tijd van Merckx? O ja, toen hij huilend uit de Giro werd gezet, toch? Of was Eddy altijd brandschoon en blijven zijn prestaties altijd buitenaards? Dat blijft natuurlijk de ‘mythe’ van totale adoratie voeden zoals ” Hinault komt nog niet aan de enkels van Merckx”. In huidige tijden wordt ook altijd aan doping gerefereerd als het gaat om “buitenaardse” presaties. Waarom toen eigenlijk niet? Johan Museeuw, in nog niet lang vervlogen tijden, reed ook altijd “brandschoon” totdat hij in zijn laatste jaar betrapt werd en hij het, volgens zijn ploegbaas, de capo di tutti ploegleiders capi, als het om de omerta gaat, in zijn laatste jaar toch nog een keer wilde proberen. Als een soort “experiment”. Tja, de rest daarvoor moet je dan maar geloven. Soms kan een gezonde relativering geen kwaad bij ongebreidelde adoratie.

Beer 1 mei 2021 om 20:24

In de tijd van Adri VDP waren er in elk geval al dopingcontroles.

Marik 2 mei 2021 om 06:50

Ik heb begrepen dat die oude VDP een fantastisch daler was.
Voor de rest zelfde laken een pak. Of het nou om Eddy, Joop of Adri ging, ze zaten allemaal in de verboden snoeppot. En vaak kregen ze dan een tijdstraf.
Het is overigens wel opmerkelijk dat alleen in een sport als wielrennen de GOAT iemand is die op doping gepakt is. Ik kan me zo snel geen sport voor de geest halen waarbij dit ook zo is.
Misschien boksen ofzo.

antilek 1 mei 2021 om 22:09

Jammer(maar niet heus) voor die evp dat er een Pocagar bestaat

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair