Guillaume Martin reed groot gedeelte van de Tour met een gebroken rib

Guillaume Martin reed groot gedeelte van de Tour met een gebroken rib

foto: Sirotti

zondag 29 juli 2018 om 11:12

Een plek bij de eerste vijftien: dat was het doel van Guillaume Martin voor aanvang van de Tour de France. De Wanty-Groupe Gobert-renner lag na zestien etappes nog op koers, maar viel in de laatste ritten terug naar een 21e plaats in de eindstand. Een verzachtende omstandigheid: uit medisch onderzoek is gebleken dat de 25-jarige klimmer bij een val in de kasseienetappe naar Roubaix een ribbreuk heeft opgelopen.

Op het digitale huis van zijn werkgever gaat Martin dieper in op de kwetsuur, maar weigert dit als excuus te gebruiken. “Mijn ribbreuk heeft zeker niet geholpen, maar dat is zeker niet de enige reden voor mijn mindere presteren. Waarschijnlijk begon ik de Tour al te vermoeid. Daarnaast verliep de eerste week niet zoals gepland, met een valpartij en onnodig tijdverlies.”

De Fransman is dan ook kritisch op zichzelf. “Ik heb mijn doel niet bereikt, en dat was top-15 in deze Tour. Ik kan met andere woorden geen positieve balans opmaken.” Toch weigert hij het glas half leeg te zien. “Het was zeker niet alleen maar negatief deze Tour. Ik heb mezelf kunnen tonen, met een eervolle twaalfde plaats in een van de vluchtritten.”

“Dit is pas mijn tweede grote ronde, en ik leer weer nieuwe dingen bij. Ik ben nog altijd maar 25 jaar. Ik heb gestreden voor de top-15, en het was zeker niet een onbereikbaar doel!”, zo sluit hij hoopvol af. Het is nog niet bekend hoelang Martin – eenmaal hij de Tour heeft uitgereden – uit de roulatie is.

Opvallend: Andrea Pasqualon start vier(!) minuten te laat aan tijdrit
Een ploeggenoot van Martin, Andrea Pasqualon, eindigde in de 31 kilometer lange tijdrit naar Espelette als voorlaatste. Hiermee finishte de Italiaanse sprinter binnen de tijdslimiet. Weinig aan de hand zou je denken, ware het niet dat Pasqualon vlak voor zijn vertrek de verkeerde kant werd opgestuurd.

Hierdoor begon Pasqualon maar liefst vier(!) minuten te laat aan zijn tijdrit. Hierdoor werd het voor de 30-jarige renner alsnog een gevecht tegen de tijdslimiet. Het verhaal doet denken aan dat van Pedro Delgado in de Tour van 1989. De Spanjaard begon als titelverdediger bijna drie minuten te laat aan de proloog in Luxemburg.

Een groot verschil: Delgado zag hierdoor zijn winstkansen een flinke knauw krijgen. In tegenstelling tot Pasqualon, die op ruim drie uur staat van gele trui Geraint Thomas.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Paul81 29 juli 2018 om 12:25

Verkeerde kant op gestuurd… Je zult er door naar huis gestuurd worden op voorlaatste dag zeg.. Pfff

Scott Sunderland 29 juli 2018 om 12:35

Ja ik vond Guillaume Martin ook tegenvallen. Hij probeerde het wel om in vluchtgroepjes mee te gaan maar werd steevast veel te snel eraf gereden. Toch moet top 15 er wel inzitten voor hem in de toekomst. Zo’n typische renner die met wat geluk ongemerkt op plaats 10 kan eindigen.

wkmtvo 29 juli 2018 om 12:43

Had hem van tevoren ook op plek 10-15 ingeschaald. Hij rijd sowieso wat minder sterk als vorig seizoen, al was marco minnaard vorig jaar ook van onschatbare waarde voor hem! Gehele ploeg was gewoon wat minder op wat ereplaatsen van pasqualon na

Verweggistan 29 juli 2018 om 12:57

Verklaart waarom hij de laatste dagen ook nog veel tijd en plaatsen verloor.

Bazzz 29 juli 2018 om 13:27

Tja, ik zie hem niet snel top 15 fietsen. Stel dat Nibali, Porte, Uran, Yates ook top 15 fietsen, is hij alweer 4 plaatsen verder van zijn doel.

Dat verhaal van Pasqualon is wel vreemd, vooral omdat jij dan de dupe bent door toedoen van een ander.

Lalsacien 29 juli 2018 om 13:30

Tot aan de Tour heeft Martin opvallend beter gereden dan vorig jaar!

ah-ja 29 juli 2018 om 14:19

Martin, Zakarin, Jungles, Movistar, Fulsang. Veel tegenvallers deze tour. Enkel de top 5 uitmuntend, de rest viel tegen.
Vreemde tour. De man die niet aanviel wint. Sagan zijn opponenten voor groen gaven op dus moest ie het opnemen tegen een stelletje b sprinters die hij declasseerde. Ala pakte de bollen maar loste in elke serieuze bergrit. Latour, tja, als die ooit top 5 rijdt zal hij me verbazen. En het toppunt Movistar het ploegenklassement…

Jean Dumas 29 juli 2018 om 14:37

De renners zijn een soort circusdieren, niet alleen Pasqualon maar ook Froome met zijn tijdregistratie.

dikkechaap 29 juli 2018 om 15:12

@ah-ja
Misschien viel de rest wel tegen omdat de top 5 (wmbt top 4) zo uitmuntend was…

Polleke 29 juli 2018 om 15:58

Dokter meteen naar huis sturen, vanavond al…

Mwielerfan 29 juli 2018 om 19:40

Movistar ploegen klassement was toch heel voorspelbaar? Zie niet in wat daar raar aan is. Twee man top 10 en valverde en soler ook regelmatig redelijk geplaatst. Plus een hoop vluchtgroepen waarin iemand goed mee kan.

@bazz er vallen altijd wel renners uit of tegen. Beetje raar om te doen alsof dat volgend jaar niet zo is.

@Paul de jury kan dispensatie verlenen en renners weer toevoegen. Lijkt me wel de situatie ervoor.

ah-ja 29 juli 2018 om 19:56

Tuurlijk begrijp ik wat een ploegenklassement inhoud. Maar Movistar als beste ploeg is lache…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair