Groupama-FDJ bevestigt: Thibaut Pinot niet naar de Giro d’Italia

zaterdag 24 april 2021 om 10:03
Groupama-FDJ bevestigt: Thibaut Pinot niet naar de Giro d’Italia

foto: Cor Vos

Groupama-FDJ neemt Thibaut Pinot niet mee naar de Giro d’Italia. Wat deze week al in de media doorklonk, werd vandaag door de ploeg officieel bevestigd.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Groupama-FDJ heeft in overleg met Pinot besloten dat de Franse klimmer niet deelneemt aan de Giro d’Italia. De 30-jarige renner reed deze week de Tour of the Alps als test in aanloop naar de Italiaanse ronde, maar door zijn aanhoudende rugproblemen kon hij zijn potentieel niet volledig laten zien. Daarop werd besloten dat hij niet aan de Giro meedoet. Pinot gaat verder met het behandelingstraject dat hij in de afgelopen acht maanden al onderging om zo zijn volledige fysieke kracht weer terug te krijgen.

‘Mentaal zwaar’
Er is vooralsnog geen datum voor een terugkeer in koers vastgeprikt. Ook zijn er voorlopig geen sportieve doelen gesteld voor de Franse renner. “Ik kan het niet langer ontkennen: ik ben niet in de medische staat om te schitteren in de Giro”, laat Pinot via Groupama-FDJ weten. “Ik zou zeker afzien en de ploeg niet kunnen helpen. Mijn vorm komt niet eens aan de orde, de pijn in mijn rug voorkomt dat ik goed kan presteren. Het is moeilijk uit te leggen.”

foto: Cor Vos

“Eerst gaat het nog wel. Op de laatste dag van de Tour of the Alps was ik zelfs mee in de vlucht van de dag. Jammer genoeg neemt de pijn gaandeweg toe en uiteindelijk heb ik te veel pijn om diep te gaan. Dinsdag was een slechte dag. Het was mentaal zwaar om zo ver in het klassement te staan. Opgeven speelde door mijn hoofd”, gaat de Fransman verder.

“Maar ik ben een vechter, ik wil doorgaan tot het eind. Elke dag gaf ik alles. Het doet zeer om de Giro d’Italia niet te rijden. We hebben er alles aan gedaan om er te staan. Ik ben teleurgesteld, maar tegelijk gefocust op de volgende stap. Ik denk er alleen maar aan om beter te worden, deze problemen achter me te laten en weer op mijn normale niveau te koersen”, aldus Pinot.

‘Conclusie is helder’
Ploegdokter Jacky Maillot zag de afgelopen weken geleidelijk aan verbetering in de prestaties van Pinot. “We wisten dat de Tour of the Alps ons wat antwoorden zou geven. Helaas is de conclusie helder: zijn lage rugpijn als gevolg van zijn val in de Tour weerhoudt hem van koersen op een erg hoge intensiteit, ondanks alle behandelingen die hij al onderging. Nader onderzoek met nieuwe specialisten op dit gebied staan voor volgende week gepland.

Ploegmanager Marc Madiot – foto: Cor Vos

Volgens ploegmanager Marc Madiot is er alles aan gedaan om Pinot naar zijn normale niveau te helpen. “We zijn teleurgesteld, maar we kunnen nergens spijt van hebben – hij niet en wij ook niet. In de Tour of the Alps heeft hij tot aan het einde toe gestreden, maar door zijn lichaam kan hij over drie weken niet met de besten meedoen. Thibaut moet hier doorheen. Vanzelfsprekend geven we hem alle tijd om terug te komen. Hij heeft de steun van de hele ploeg.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

oborobo 24 april 2021 om 10:36

Conclusie is helder

Stoppen!

Lalsacien 24 april 2021 om 13:05

Jij bent wel voor de draconische maatregelen.

josi 24 april 2021 om 10:38

Het zou ook onverantwoord zijn om hem wel mee te nemen. Hopelijk komt hij nog van die problemen af, het zou zonde zijn als hij zo het peloton zou moeten verlaten.

Wildebert 24 april 2021 om 10:46

Hoop voor deze krijger dat de ellende snel achter de rug is.

Magician 24 april 2021 om 10:47

Zo sneu voor die jongen. Hij kan niet willen opgeven, maar er komt een punt in dit hele traject dat je je moet afvragen of het nog reëel gaat zijn wat je graag wil. Het lijkt dat die onderzoeken van aankomende tijd een soort laatste hoop is voordat het boek dicht moet.

Marik 24 april 2021 om 11:03

Ik zie wel een parallel met Sven Kramer. Sneu dit hoor, het hoofd wil wel, maar het lichaam niet.

Dikke vrouw 24 april 2021 om 13:42

Sowieso herkenbaar voor veel mensen

lampje 24 april 2021 om 11:29

De bekende prachtfoto van Cor waarin Thibaut echt straalt weer :)

Hopelijk zien we hem eind vh seizoen weer topfit, maar het klinkt niet heel best.

Johnny7 24 april 2021 om 12:03

Lastig verhaal. Is al een giro podium en een (wrs) tour podium misgelopen door allerlei fysieke ongemakken in de laatste dagen van een grote ronde. Nu kan hij niet eens starten. Echt heel jammer en deze renner gun je het al helemaal niet want hij valt altijd aan. Hopelijk komt hij weer op zijn oude niveau! Hij zou nog jaren moeten kunnen koersen.

Scott Sunderland 24 april 2021 om 12:06

Misschien een jaar zonder grote rondes proberen. Als zijn rug niet voldoende herstelt en kwetsbaar blijft dan kan hij presteren op hoog niveau vergeten. Dan blijft het aanmodderen.

CechRepublic 24 april 2021 om 13:18

Doet me op e.o.a. manier altijd aan Dumoulin denken hoewel ik echt geen idee heb waarom. Ik zie zo snel namelijk geen overeenkomsten behalve dat ze allebei erg vroeg klaar lijken te zijn met wielrennen. Allebei overigens met een aantal topprestaties waar ik erg van genoten heb.

Julien Van der Aert 24 april 2021 om 15:30

Met een podium in de tour en een monument op zak kan niemand Thibaut iets maken. De tijd nemen voor herstel en sterker terugkomen. Of dat nou als ronderenner is, of als vrijbuiter. Hij heeft zijn strepen al verdiend. Plezier in de koers is ook wat waard!

Net binnen

Populair

Materiaalzone