Groot-Brittannië met broers-Yates, Thomas en Geoghegan Hart naar Tokio

maandag 21 juni 2021 om 14:48
Groot-Brittannië met broers-Yates, Thomas en Geoghegan Hart naar Tokio

foto: Cor Vos

Het Brits olympisch comité heeft bekendgemaakt welke renners meedoen aan de wielerkoersen op de Olympische Spelen van Tokio. Adam en Simon Yates komen in actie in de wegwedstrijden, net als Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart die ook de tijdrit doen.

Simon Yates rijdt met zijn ploeg Team BikeExchange eerst nog de Tour de France, voordat hij naar Tokio vertrekt. Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart (beiden INEOS Grenadiers) doen de Tour eveneens eerst. Lizzie Deignan, die tijdens de Olympische Spelen van Londen (2012) zilver pakte, wordt in de olympische wegwedstrijd voor vrouwen vergezeld door Anna Shackley, die ook in de tijdrit van start gaat.

In de olympische mountainbikewedstrijd maakt de regerende U23-wereldkampioen Tom Pidcock zijn opwachting. De getalenteerde Britse alleskunner moest onlangs de Ronde van Zwitserland laten schieten door een sleutelbeenbreuk, maar hij is op tijd hersteld voor zijn eerste Olympische Spelen. In de mountainbikewedstrijd voor vrouwen verschijnt Evie Richards aan het vertrek voor Groot-Brittannië.

Baannummers
Met Laura en Jason Kenny heeft Groot-Brittannië de meest succesvolle vrouwelijke en mannelijke baanrenners ooit in de selectie. Laura Kenny wordt in de vrouwen-duurploeg vergezeld door de olympische kampioenen Katie Archibald en Elinor Barker, net als door Neah Evans en Josie Knight. Jason Kenny vormt samen met Ryan Owens en Jack Carlin de mannen-sprintploeg van de Britten.

Ed Clancy gaat proberen zijn vierde gouden medaille op rij te winnen op de ploegenachtervolging. De mannen-duurploeg bestaat verder uit Ethan Hayter, Ethan Vernon, Matt Wals en Ollie Wood. Katy Marchand tot slot vertegenwoordigt Groot-Brittannië op de sprintnummers voor vrouwen.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Murcia 21 juni 2021 om 15:00

De namen die je verwacht bij het parcours van deze OS. Ik zie Thomas overigens niet een grote rol spelen want die gooit volgens mij alle ballen op de Tour maar met name Simon lijkt mij geknipt voor een hoofdrol in de wegwedstrijd.

Pidcock is een topkandidaat voor Goud op de MTB en bij de baan ben ik echt benieuwd naar de prestaties van de Britse ploeg. In het verleden kwamen de successen daar aan de lopende band maar er zijn nu meer kapers op de kust bij zowel de mannen als de vrouwen en voor Jason Kenny gaan de jaren ook tellen.

bilthoven 21 juni 2021 om 15:30

Een ploeg om rekening mee te houden!!

vincenzo 21 juni 2021 om 15:41

Zou Simon Yates de Tour uitrijden?

KimJungPoels 21 juni 2021 om 16:07

Als je als etappejager naar de Tour komt lijkt afstappen na etappe 18 me het meest logisch. Dan zijn er toch geen kansen meer, en heb je mooi drie dagen extra in Tokio om te acclimatiseren.

S'mon 21 juni 2021 om 16:53

Goh, als hij al een etappe heeft kan hij ook al vroeger afstappen (als dat van de ploeg mag).

Wheely 21 juni 2021 om 16:20

Voor Adam is dit de ideale situatie, heeft zijn ploegmaats en zijn broer in steun. Rijdt zelf geen Tour dus kan de ideale aanloop creëren. Voor mij wegens deze redenen opeens een van de grootste favorieten.

LB117 21 juni 2021 om 16:25

Is Pidcock of Kenny dan de 5e man bij de wegwedstrijd net zoals Havik dat is bij Nederland? of mogen de britten slechts 4 man afvaardigen?

bilthoven 21 juni 2021 om 23:39

De Britten mogen slechts 4 man afvaardigen. Dat maakt het natuurlijk wel een stuk moeilijker.

Romāns Vainšteins 21 juni 2021 om 23:10

Levensgevaarlijke ploeg voor de titel.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair