Dylan Groenewegen wint weer in Saudi Tour, Van Gils eindwinnaar
foto: Cor Vos
zaterdag 5 februari 2022 om 13:59

Dylan Groenewegen wint weer in Saudi Tour, Van Gils eindwinnaar

Dylan Groenewegen heeft de vijfde en laatste etappe van de Saudi Tour op zijn naam geschreven. Nadat Caleb Ewan in de diepe finale lekreed, was de Nederlander sneller dan Daniel McLay en Davide Ballerini. De leiderstrui van Maxim Van Gils kwam in de slotrit niet meer in gevaar.

Met Maxim Van Gils in de leiderstrui vertrok het peloton vanuit Alula Old Town, waar later ook gefinisht zou worden, voor de laatste, vrij vlakke etappe van de Saudi Tour. Aangezien een massasprint het meest aannemelijk scenario was, hoefden we in de slotrit geen grote klassementswijzigingen meer te verwachten.

In de openingsfase van de 138,9 kilometer lange etappe waren er veel uitvalspogingen. Uiteindelijk slaagden vier renners erin weg te rijden. Martin Bugge Urianstad (Uno-X) en Polychronis Tzortzakis (Kuwait PCT), die we beiden al meerdere malen in de aanval hadden gezien deze ronde, kregen het gezelschap van Jannik Steimle (Quick-Step-Alpha Vinyl) en Urianstads ploeggenoot Anthon Charmig. Hun voorsprong werd nooit groter dan twee minuten.

Van Gils helpt in de achtervolging
Dat was vooral te wijten aan Jan Maas en Thomas De Gendt, die vanuit het peloton de vlucht controleerden in opdracht van hun sprinters: topfavorieten Dylan Groenewegen en Caleb Ewan. Maas en De Gendt werden daarbij op een gegeven moment ook nog geholpen door klassementsleider Van Gils, die in dienst van Ewan zijn steentje bijdroeg aan de achtervolging.

Op dertig kilometer van de streep moest de Griek Tzortzakis vooraan lossen, tien kilometer later – bij de eerste van drie passages van de finishlijn – hield Bugge Urianstad het voor gezien en met nog achttien kilometer te gaan, kon Charmig enkel toezien hoe Steimle bij hem wegreed. De Duitser probeerde het solo. Op het moment dat hij in zijn eentje vertrok, lag hij nog driekwart minuut voor op het peloton.

Van Poppel gaat vroeg aan, Groenewegen komt er overheen
Steimle ging er vol voor, maar gesteund door BORA-hansgrohe en Cofidis, wisten de achtervolgende ploegen de renner van Quick-Step-Alpha Vinyl weer bij de lurven te grijpen. Dit gebeurde net voor het ingaan van de slotronde, op tien kilometer van de streep, waar Danny van Poppel als eerste doorkwam. Hij snoepte drie bonificatieseconden mee. Gelijk daarop probeerde Tim Declercq, de nummer vier van het klassement, er in zijn eentje vandoor te gaan.

Binnen de kortste keren was de Belg echter alweer ingerekend. Een massasprint was onvermijdelijk. Maar dit zou een sprint worden zonder Caleb Ewan, die op een kleine drie kilometer van de streep lekreed. Vervolgens was het Van Poppel die uitstekend gebracht werd door zijn ploeg en vroeg aanging. Te vroeg, zo bleek. Zijn landgenoot Groenewegen wist er op de lichtjes oplopende finish nog over te komen. De renner van BikeExchange – Jayco hield daarbij Daniel McLay en Davide Ballerini af.

De groene leiderstrui van Van Gils was tijdens de etappe niet in gevaar gekomen. De 22-jarige Belg werd de eindwinnaar van de Saudi Tour.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
5 februari 2022 14:06
Als Groenewegen wint dan volgt Jacobsen meestal op dezelfde dag #spoilerValencia
  5 februari 2022 14:09
  Terug naar het oude normaal! :)
  5 februari 2022 14:09
  Dit is wel heel makkelijk te voorspellen gezien er zo goed als geen sprinters in Valencia aanwezig zijn
  5 februari 2022 16:07
  Lekker hoor. Dit had hij nodig.
5 februari 2022 14:09
Jammer dat Ewan lek is gereden
  5 februari 2022 14:10
  Geen getreur ze hebben de leiderstrui nog.
5 februari 2022 14:10
Groenewegen verdiend een ploeg en heeft er een! Perfecte lead out door Mezgec. Wat een aanwinst voor die ploeg, dat je je afvraagt waarom ze niet altijd al zo’n sprinter hadden.
  5 februari 2022 14:13
  Het sprinten en positie houden in een klein peloton is natuurlijk ook een stuk makkelijker. Hier wordt veel minder geduwd en getrokken dan in andere wedstrijden.
  5 februari 2022 14:18
  @harry - ik snap niet zo goed wat je punt is als reactie op mijn post… ze hebben een flinke basis aan hardrijders die perfect dienst kan doen als lead out trein, alsof de ploeg er voor was samengesteld. Zeker omdat voor dergelijke renners individueel resultaten halen erg moeilijk is.
  5 februari 2022 14:33
  Vorig jaar had Groenewegen ook wel een sprinttrein die hem perfect kon afzetten. Alleen raakte Groenewegen zijn trein steeds kwijt. De sprint hier zegt mij nog niet hoe goed de sprintaantrekkers straks zijn in de WT wedstrijden en of Groenewegen straks in het gedrang zijn positie kan houden
  5 februari 2022 14:39
  groenewegen heeft altijd al 80% van zijn zeges op het lagere niveau gehaald, waar het peloton kleiner is en er doorgaans meer ruimte is. weinig nieuws onder de zon.
  5 februari 2022 14:48
  @Chippen klopt, daarom zie ik het als een goede start bij zijn nieuwe ploeg. De komende maanden moet uitwijzen of hij ook op WT niveau kan winnen
  5 februari 2022 15:17
  Iemand die meerdere Tour etappes heeft gewonnen, hoeft zich natuurlijk niet meer te bewijzen op WT niveau.
5 februari 2022 14:21
Spijtig dat er geen nieuw duel met Ewan van kwam, maar netjes gedaan van Groenewegen. Met Mezgec als lead-out kan hij zonder stress in het wiel blijven tot de laatste 150 m.

Wmb verdient Gaviria een DSQ voor zijn beukje/kopstoot richting Mareczko (die net voordien enkel maar de golfbeweging van het peloton volgde). Benieuwd of dit op basis van de beelden nog wordt toegepast. Zou consequent het geval moeten zijn, ook indien Alpecin geen klacht indient.

Felicitaties ook aan Van Gils met de eindwinst! De concurrentie was beperkt, maar je moet het toch altijd maar doen. Zeker die rit van gisteren met waaieren gevolgd door muurkletsen maakt het een mooie zege.
  5 februari 2022 14:33
  "Thats really shit" zei Dylan net over de lekke band van Ewan!
  5 februari 2022 14:37
  Hij had die natuurlijk veel liever voor de 2e keer op rij geklopt ;-)
5 februari 2022 14:25
Van Poppel doet weer een Van Poppeltje
  5 februari 2022 14:35
  Nou ja, het was op zich geen gekke gedachte. Pakt ie de rit dan staat ie via bonificaties nog op het podium. Gegokt en verloren, maar hij heeft wel een hele nette ronde gereden.
  5 februari 2022 14:40
  In dezelfde categorie waren de pogingen van Charmig en El Tractor ook wel leuk.
  5 februari 2022 15:37
  Zeker een sterke ronde gereden. Maar gaat toch vaak de sprint te vroeg aan, ook al kan je natuurlijk niet zomaar de benen stil houden als je lead out te vroeg af moet haken
5 februari 2022 14:31
Mooi Dylan goed bezig
5 februari 2022 14:44
Hoeveel meter moest hij sprinten?
5 februari 2022 14:51
Lekker voor Dylan. Dat er nog maar veel mogen volgen.
5 februari 2022 15:14
Van harte gegund!
5 februari 2022 15:16
Mooi. Gewoon 1 van de 2 Nederlandse wereldtoppers met sprinten. Schrijf maar 20-25 overwinningen op met die 2.
5 februari 2022 15:34
Ik neem graag mijn woorden van eerder deze week over groenewegen terug. Had niet verwacht dat hij weer tot dit in staat zou zijn bij een nieuwe ploeg na zijn incident in Polen, maar hij bewijst nu al wel het tegendeel
5 februari 2022 22:44
De man is veel te goed om niet te winnen. Zeker als de enige topsprinter lek rijdt
6 februari 2022 00:19
Ik neem niks terug over Groenewegen. Eerst maar eens kijken hoe hij het er vanaf brengt in een echte koers ! Voorlopig schat ik Jakobsen veel hoger in !
  6 februari 2022 03:25
  ik lees niet alles en richt me vooral op de omstreeks 50 voor mij veel mooiere koersen, maar van jou sooike, heb ik al heel lang niets meer gelezen.

  Goed je weer te zien.
  6 februari 2022 08:31
  Op wie reageer je nu Sooike?
  6 februari 2022 08:50
  Zoals bij zo veel zaken hier lijkt de visie aan voorkeur gekoppeld te worden. Ik begrijp heel goed wanneer iemand een idee heeft over de schuldvraag in Katowice maar dat staat natuurlijk los van een sportief vraagstuk.

  De 2 belhamels zijn nagenoeg hetzelfde type waarbij Jakobsen een iets handiger coureur is in een (vooralsnog) betere spurttreinploeg. Persoonlijk denk ik dat ze elkaar nauwelijks ontlopen.
6 februari 2022 07:51
Jakobsen en Groenewegen zijn zo goed als hun lead out. En Jakobsen heeft veruit de beste. Het zou me niet verbazen dat Groenewegen net iets sneller is maar Jakobsen positioneert dan weer beter. Ze zullen beide veel gaan winnen.
  6 februari 2022 08:17
  Klopt, gisteren had Jakobsen een perfecte lead out in een zeer mager deelnemersveld.

Reacties zijn gesloten.