Greg Van Avermaet: “Benen opgeblazen op Sante Marie”

zaterdag 6 maart 2021 om 17:41
Greg Van Avermaet: “Benen opgeblazen op Sante Marie”

© Cor Vos

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet stapte in Siena ontgoocheld op de teambus. “Nee, ik ben niet met een voldaan gevoel over de finish gereden. Op de Monte Sante Marie blies ik mezelf op. Daarna herstelde ik, maar de koers was voorbij.”

Het was op meer dan vijftig kilometer van de finish, dat we Greg Van Avermaet uit het peloton der favorieten zagen wegrijden. “Ik wilde anticiperen”, vertelde hij anderhalf uur later in de teambus. “Ik denk niet dat dat een slecht idee was. Maar op de klim zelf verloor ik toch contact met de zes besten.”

“In de daaropvolgende afdaling probeerde ik alsnog het gat te dichten, maar mijn benen reageerden niet zoals ik gehoopt had. Ik heb me daar een beetje opgeblazen, waardoor ik ontzettend veel posities verloor. Daarna kon ik goed herstellen, maar de wedstrijd was voorbij.”

Van Avermaet in het spoor van Tobias Foss – foto: Cor Vos

“Geen voldaan gevoel”
En dat was balen voor de olympische kampioen. “Omdat ik nu niet het gevoel heb dat ik alles gegeven heb. Normaal kom je met een voldaan gevoel over de finish, in de wetenschap dat je er alles hebt uitgehaald. Nu voelt het wat vreemd aan. Op het moment dat het moest, kon ik niet mee. Daarna was de koers over.”

Van Avermaet finishte uiteindelijk als negentiende, op net geen zesenhalve minuut van winnaar Van der Poel, in het zog van zijn Franse ploegmaat Clement Venturini en Bauke Mollema.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Spartacus 6 maart 2021 om 18:08

Lek of opgeblazen maakt dus niet uit…

Sven.99 6 maart 2021 om 18:13

Ben bang dat dit het seizoen is waar de nieuwe generatie het definitief over heeft genomen en dat het over is voor Van Avermaet en zijn generatie..

DeGroteMolen 6 maart 2021 om 18:29

Begon vorig jaar al een beetje. Greg was nooit echt echt topper toch? Die Olympische titel dankt hij grotendeels aan het doorstoempen als kip zonder kop van Fuglsang als ik me goed herinner. Anyway, mooie koers gezien vandaag, dat telt.

HSV 6 maart 2021 om 18:31

Dat denk ik ook. Hij werd gewoon weggereden. Alle koersen van dit jaar.

Romāns Vainšteins 6 maart 2021 om 18:40

Ik deel het idee dat Greg nu bij de renners zit die moeten anticiperen en niet pogen te volgen. Doch was hij 2017 gewoon de beste voorjaarsrenner mijns inziens, dus we degelijk en duidelijk DE topper geweest.

Michelangelo 6 maart 2021 om 18:46

Of het over is voor Greg weet ik niet. Maar het niet de renner die kan wachten tot de besten gaan en dan mee kan glippen om de sprint te winnen.

Hij moet in ieder geval het geweer van schouder veranderen. Anticiperen was een goed idee, maar de puzzelstukjes vallen niet altijd op hun plek.

Goed dat hij het op deze manier probeert. Wie weet volgende keer wel met succes.

Romāns Vainšteins 6 maart 2021 om 19:04

Parijs Roubaix natuurlijk ideaal daarvoor, zeker als Alpecin en jumbo de dragende ploegen moeten zijn.

MarkPeeters 6 maart 2021 om 22:33

Nooit echt een topper? Olympisch kampioen, winnaar Parijs Roubaix, 2 x de Omloop, 2 x GP Montreal, de E3 prijs, Gent Wevelgem, eindklassement Tirreno Adriatico, 2 ritten in de Tour. Niet slecht voor iemand die nooit echt een topper was …

MarkPeeters 6 maart 2021 om 22:38

Maar het klopt dat hij over zijn hoogtepunt heen is. En dat de jongere generatie nu aan de macht is. Ook voor Sagan, Stybar en de iets jongere generatie Naessen, Stuyven, … wordt het moeilijk om nog iets te winnen, vrees ik.

FW07 6 maart 2021 om 18:17

Weet hij nog steeds niet dat hij een leegloper had?

Thijs E 6 maart 2021 om 18:41

Die gouden helm mag van mij onderhand de kast in, samen met de rest van de gouden accenten.

fietsvriend 6 maart 2021 om 18:53

Hoezo? Hij is toch nog steeds de regerend Olympisch kampioen. Heeft wel iets moois toch, in vier (deze keer vijf) jaar kan de wereld er ineens heel anders uitzien. GVA's gouden helm herinnert ons daar iedere keer aan.

Bikeage 7 maart 2021 om 10:36

Zo! Niet te doen die lelijke helm en fiets. Hopen dat de volgende Olympisch kampioen niet jaren met dit soort potsierlijkheid rond gaat rijden. Heb Anna gelukkig ook nooit op gouden helmen betrapt. Normaal doen.

Joaquim Agostinho 6 maart 2021 om 18:59

Deze koers is gewoon te kort voor Greg.

Barry Batsbak 6 maart 2021 om 19:06

En niet hard genoeg.

guyremgabdel 6 maart 2021 om 19:08

Van Avermaet heeft een groot gedacht van zijn eigen. Dat hij maar kijkt om vanaf nu alle kansen te benutten die zich nog aanbieden en zich niet louter meer richt op RVV of PR. Ook E3, GW en DDV staan mooi op een erelijst.

Jerry9630 6 maart 2021 om 19:53

Sommigen moeten toch Greg zijn palmares nog eens nakijken. E3, Gent Wevelgem, Roubaix, de omloop, enkele tourritten, gele trui, … Beweren dat het nooit een echte topper is geweest is gewoon niet correct. Hoeveel van huidige peloton kan zo’n palmares voorleggen? Ik vrees wel dat hij aan het jaar en misschien zelfs jaren te veel bezig is.

Hensie 6 maart 2021 om 20:31

Gravel te los, viel niet normaal op te fietsen, toch Greg. En dan hadden ze die klimmetjes dit jaar ook nog steiler gemaakt dan normaal. En die bluwe lucht, daar ben je helemaal niet aan gewend natuurlijk, als Vlaming. Dus dat was ook in je nadeel.

Enzovoorts.

MarkPeeters 6 maart 2021 om 22:27

Flauw. Greg VA zoekt geen uitvluchten maar geeft gewoon toe dat hij niet goed was. Wat bedoel je trouwens met “ bluwe lucht”? Als Vlaming ken ik dat niet.

Ward 6 maart 2021 om 21:29

Heeft vroeg koers gemaakt , maar niet sterk genoeg vandaag en man met de hamer tegengekomen. Wordt uiteindelijk toch verdienstelijk 19de in een loodzware koers, dus waar gaat het gezeur hierboven eigenlijk?
Is regerend Olympisch kampioen (dus mag hij dat laten zien), heeft een uitstekend palmares en is al jaren één van de meest constante renners doorheen het seizoen. Winnen is duidelijk moeilijker geworden voor hem met de huidige generatie toptalenten, maar een beetje respect van de keyboard warriors die zich voor koersliefhebber uitgeven is wel op zijn plaats!

LDV 6 maart 2021 om 22:57

Sommige individuen hebben jammergenoeg geen kaas gegeten van wat de iets oudere generaties gepresteerd hebben.

Het palmares van Greg is meer dan verdienstelijk. 95% van het peloton moet het met veel minder doen.

Dat men überhaupt durft af te geven over zijn Olympische accenten op zij´ fiets en kledij, is een toonbeeld van haat, onderschatting en minachting.

Als Matje die leeftijd bereikt, hoop ik dat hij ook met dezelfde gedrevenheid zijn beroep uitoefent.

klootje kriekeljon 6 maart 2021 om 23:59

Was bij Sanchez al net zo meh. Alleen die hoorde je niet voortdurend Gggouden Gggreeggg genoemd worden.

Hensie 7 maart 2021 om 10:05

Olympisch kampioen van niks. Ongeveer in de schoot geworpen gekregen. Hij was niet de slimste en niet de sterkste. Kun je zeggen dat de tegenstand maar op zijn fiets had moeten blijven zitten en dat dat ook bij de koers hoort. Is allemaal helemaal waar. Maar dan dat overdreven gedoe met gouden brillen, helmen en fietsen is wat misplaatst. Mag hij allemaal doen, maar het getuigt van extreme zelfoverschatting en wekt weinig sympathie.

Headlines

Materiaalzone

Populair