Gran Piemonte finisht dit jaar op klim naar Oropa

donderdag 19 september 2019 om 14:33
Gran Piemonte finisht dit jaar op klim naar Oropa

foto: Cor Vos

Sonny Colbrelli won vorig jaar een verregende editie van de Gran Piemonte, maar de sterke sprinter zal de Italiaanse eendagswedstrijd dit jaar niet winnen. De organisatie heeft namelijk besloten om de finish te verplaatsen naar de top van de klim naar het heiligdom van Oropa. De Gran Piemonte wordt verreden op donderdag 10 oktober.

De Gran Piemonte finishte vorig jaar nog in de straten van Stupinigi. Het was de eerder genoemde Colbrelli die na een vlakke finale wist af te rekenen met Florian Sénéchal en Davide Ballerini. Deze renners zullen over een kleine maand niet strijden om de overwinning, aangezien de semiklassieker een koers is geworden voor de klimmers. De slotklim naar Oropa is namelijk 11,8 kilometer lang aan ruim 6%.

De Giro d’Italia heeft een geschiedenis met de klim naar het heiligdom van Oropa, aangezien de drieweekse ronde al zes keer finishte op de top van deze 1142 meter hoge beklimming. In 1999 kwam Marco Pantani als eerste boven, en dat na een lekke band net voor de voet van de slotklim. Twee jaar geleden zagen we Tom Dumoulin in het roze naar de zege sprinten, voor Ilnur Zakarin en Mikel Landa.

De Gran Piemonte – in het verleden gewonnen door onder meer Gino Bartali, Eddy Merckx en Adrie van der Poel – lijkt nu een ideale wedstrijd voor de klimmers en klassiekerspecialisten die zich richten op het vijfde en laatste wielermonument: de Ronde van Lombardije. Deze wedstrijd staat twee dagen later op het programma. Een dag voor de Gran Piemonte zal met Milaan-Turijn een andere traditierijke klassieker worden verreden.

De 103e editie van de Gran Piemonte begint in Agliè, een gemeente in de provincie Turijn, dat weer deel uitmaakt van de regio Piëmont. De renners rijden aanvankelijk over relatief vlakke wegen naar het plaatsje Valdengo en de voet van de eerste beklimming van de dag: de Nelva. Dit is een klim van dertien kilometer aan 3,5%. Na een korte afdaling bereikt het peloton de voet van de slotklim naar Oropa, waar normaal gesproken de beslissing zal vallen.

De organisatie verwelkomt begin oktober tien WorldTour-teams en negen ProContinentale formates. Zo zakken onder meer Astana, Bahrain Merda, BORA-hansgrohe en Movistar af naar Piëmont. Jumbo-Visma en Team Sunweb zijn dan weer niet van de partij. RCS Sport-directeur Mauro Vegni heeft tijdens de presentatie van het parcours bevestigd dat Tourwinnaar Egan Bernal aan de start zal staan namens Team Ineos.


Officiële website organisatie

Dit artikel delen:

7 Reacties

Tuubke 19 september 2019 om 15:06

Dit bericht maakt de indruk dat het parcours pas heel recent is gewijzigd. Dat zou lullig zijn, toch? Bij het samenstellen van je jaarprogramma wil je weten of zo’n wedstrijd een sprinters- of een klimmerskoers is. Stel dat iemand als Colbrelli dit als laatste doel van zijn seizoen heeft gesteld, dan moet hij nu opeens iets anders zoeken. En iemand die Lombardije op zijn programma heeft, denkt nu: had ik dit maar eerder geweten.

aardappeljager 19 september 2019 om 15:12

Ik ben het met je eens dat dit bericht doet vermoeden dat dit nieuws is en dus recent besloten. Maar zoals je zelf al schets kan ook ik me niet voorstellen dat dit nu pas bekend is.

aardappeljager 19 september 2019 om 16:45

Dus wel pas net bekend. Gaat dat met meer koersen op deze manier?

Jean Dumas 19 september 2019 om 16:00

Vrij bijzonder dit, voor een eendagswedstrijd. Ook voor het koersverloop.

Jacco van Stierop 19 september 2019 om 16:35

Bijna hetzelfde profiel als Milaan-Turijn: een lange vlakke aanloop en 2 beklimmingen op het eind waarvan op de laatste de finish is getrokken. De Superga is dan iets meer voor punchers, de langere Oropa voor echte klimmers.

IlPirata 19 september 2019 om 19:16

Dat was inderdaad een indrukwekkend staaltje bergop fietsen van Pantani in 1999. Heel het peloton ingehaald op 1 klim. … Met of zonder doping, die man kon echt goed klimmen.

https://www.youtube.com/watch?v=4ocv78XS2Lw

Headlines

Populair

Materiaalzone