Giro 2019: Vuillermoz komt met de schrik vrij na astma-aanval

woensdag 29 mei 2019 om 12:46
Giro 2019: Vuillermoz komt met de schrik vrij na astma-aanval

foto: Cor Vos

Alexis Vuillermoz beleefde enkele bange momenten in de zestiende etappe van de Giro d’Italia. De Franse klimmer kreeg aan de voet van de gevreesde Mortirolo namelijk een astma-aanval, waardoor hij in een ravijn viel. Gelukkig voor de Fransman viel de schade mee.

De 30-jarige Vuillermoz – die nog behoorlijk goed stond in het klassement – kwam als 117e over de streep in Ponte di Legno, op meer dan een halfuur van ritwinnaar Giulio Ciccone. Een tegenvallende prestatie, ware het niet dat Vuillermoz onderweg last kreeg van een astma-aanval.

Hierdoor viel de renner van AG2R La Mondiale bergop in een ravijn. Gelukkig voor de Fransman kon hij weer omhoog kruipen en zijn weg vervolgen, zij het na overleg met de koersdokter. “Ik wil iedereen van AG2R La Mondiale bedanken, evenals de Giro-organisatie”, zo schrijft Vuillermoz op Twitter.

“Ik wist uiteindelijk mijn weg te vervolgen”, zo vertelt de puncheur in een perscommuniqué. “Ik heb veel tijd verloren, maar de Giro gaat gewoon door”, blijft Vuillermoz strijdbaar.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Viktrodriguez 29 mei 2019 om 12:50

De echte astmapatiënt in het profpeloton?

jooprioolpijp 29 mei 2019 om 13:14

Inspanningsastma schijnen er -oprecht- een boel te hebben. Zo klinkt dit ook. Bikkel om dan toch nog uit te fietsen.

Romāns Vainšteins 29 mei 2019 om 13:29

Inspanningsastma is je reinste bullshit. Als je zo veel te hard gaat fietsen dat je geen lucht meer krijgt ga je boven je natuurlijke niveau uit en moet je gewoon terugschakelen en lossen.

Viktrodriguez 29 mei 2019 om 13:47

Inspanningsastma en dan gaan duursporten in de open lucht klinkt sowieso als een geweldige combinatie.

Verder eens met RV. Gewoon onzin. Kernpunt om mee te kunnen doen met topsport is een gezond lichaam zonder gekunstelde ingrepen als medicatie. Het kan ook niet zo zijn dat zogenaamde astmapatiënten dankzij die doping beter kunnen presteren dan gezonde atleten.

thorsen 29 mei 2019 om 14:10

“Elk nadeel hep ze voordeel” wordt door de inspanningsastma patienten tot hele nieuwe hoogtes gedreven.

Fast Freddy 29 mei 2019 om 14:42

Lekker lompe reacties van lui die duidelijk geen idee hebben waar ze het over hebben.

Romāns Vainšteins 29 mei 2019 om 14:53

Vandaar ook dat jij even haarfijn uitlegt waarom het wel normaal is dat mensen met ‘inspanningsastma’ zich wagen aan de meest uitputtende sport op deze aardbol.

mk187 29 mei 2019 om 13:32

dus vanmorgen een pufje en vandaag knallen?!

Polleke 29 mei 2019 om 15:30

Die dokter(s) die hem verder laten fietsen mogen ook eens onder de loep…lijkt me niet verantwoordelijk om iemand met een labiele gezondheid uit een ravijn te vissen en weer op de fiets te duwen….

Baukema Tomoulin 29 mei 2019 om 17:40

Grappig dat er nog steeds mensen zijn die denken dat er een verschil is tussen “gezonde” sporters en sporters met inspanningsastma. Elk persoon ter wereld heeft last van inspanningsastma zolang je je maar hard genoeg inspant. Volgens mij zit daar in de medische wereld ook nog geen tax op met tot hoever we het inspanningsastma noemen dus als serieuze wielrenner kan het geen kwaad om even wat testjes te doen bij je lokale dokter en dan zo’n formuliertje voor een puffer te krijgen.
OT: lullig voor Vuillermoz en ik hoop dat het goed met hem gaat

hanjovdberg 29 mei 2019 om 18:30

Ik snap sowieso de link tussen astma-aanval en val in ravijn niet zo .. je kunt ook zonder astma-aanval het ravijn in fietsen. Of een aanval hebben zonder astma. Of het ravijn in rijden zonder astma die aanvalt.

Maar hoe dan ook hij had er fiks last van. Dat ie weer de weg op kon is idd vrij bijzonder. Een echte aanval is behoorlijk ingrijpend op je hele energie level.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair