Giro 2019: Boonen snapt niets van deklassering Viviani
Dit manoeuvre kostte Viviani gisteren de zege - foto: Cor Vos
dinsdag 14 mei 2019 om 13:35

Giro 2019: Boonen snapt niets van deklassering Viviani

De deklassering van Elia Viviani in de derde etappe van de Giro d’Italia heeft in wielerland heel wat stof doen opwaaien. Diverse topsprinters uit het verleden hebben er ook zo hun gedachten over. Tom Boonen vindt de beslissing om Viviani in de uitslag terug te zetten nergens op slaan, terwijl Alessandro Petacchi en Mario Cipollini het juist eens zijn met de jury.

“Ik vind dit geen zwieper”, steekt Boonen van wal in Het Laatste Nieuws. “Viviani komt gewoon uit het wiel. De basis is dat je op je lijn moet blijven eens de sprint is ingezet: wel, Viviani zet zijn sprint pas in nadat hij naar links is gegaan. Ik vind het logisch dat hij uitwijkt: de baan draait een beetje en een sprinter wil altijd de kortste weg naar de finish. Als hij in het midden was blijven rijden, had hij vijf à tien meter extra moeten doen.”

Boonen vermoedt dat alle sprinters het met hem eens zijn als hij zegt dat hier geen kwaad opzet mee was gemoeid. “Viviani brengt ook niemand in gevaar”, vervolgt de Bom van Balen. “Moschetti moet de benen even stilhouden, maar dat is ook alles. Dit gebeurt in elke sprint in elke koers, bij de nieuwelingen, bij de junioren, bij de beloften en bij de profs. Dat is juist het mooie aan een massasprint.”

“Willen ze misschien dat die mannen zich op honderd meter van de streep netjes naast mekaar gaan opstellen om dan te sprinten? Ik stel voor dat we een enquête houden in het peloton en dat we stemmen om de jury naar huis te sturen”, eindigt Boonen zijn relaas.

Robbie McEwen, oud-collega van Boonen, vindt ook dat de overwinning van Viviani onterecht is afgenomen, zo blijkt uit een reactie op Twitter.

Italiaanse topsprinters van weleer zijn het echter eens met de jury. Mario Cipollini en Alessandro Petacchi snappen juist dat er een streep door de naam van Viviani is gezet.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2019 13:38
Cipollini is voornamelijk bang dat er eens een andere Italiaan in de spotlights zal komen te staan...
14 mei 2019 13:49
Wat een kul redeneringen van Boonen. Nog steeds vriendjes met den Patron Patrick zeker?
14 mei 2019 13:51
Eens met Tommeke. Je kan elke sprint helemaal kapot analyseren.
14 mei 2019 13:55
Mee eens. Onterechte diskwalificatie wat mij betreft. En ik ben geen supporter van Viviani, Boonen of Lefevre. Verre van.
14 mei 2019 13:57
Ik vind dat Boonen wel een punt heeft en heb intussen ook al mijn mening herzien.
14 mei 2019 13:58
Iemand met de meetkundige skills om het verschil in lengte van traject Viviani:
rechtdoor:
met zwieper:
te berekenen of het klopt wat Boonen zegt: "5 à 10 meter extra sprinten"?
14 mei 2019 14:01
100% eens met Boonen, prachtig verwoord. Massaspurts moeten ook op chaotische wijzen beslist kunnen worden en alleen ingrijpen als er echt iets onbeschofts gebeurt SVP. Op deze manier maak je het specialisme kapot.
14 mei 2019 14:14
Lijkt me eerlijk gezegd een prima en terechte beslissing van de jury!
14 mei 2019 14:20
Wat heeft dat er nou weer mee te maken, probeer toch eens objectief te blijven. Ik zie voornamelijk drogredeneringen van je voorbij komen.
14 mei 2019 14:32
Boonen heeft wederom gelijk.
14 mei 2019 14:33
Kan ook niks anders verwachten van deze notoire coke snuiver
14 mei 2019 14:42
Dit begint een beetje te lijken op een handsbal bij het voetballen. De helft van de wereld vindt het terecht en de andere helft vindt het onterecht.

Neemt niet weg dat ik Boonen niet echt serieus kan nemen als het over DQS gaat. Dan is hij totaal niet meer objectief
14 mei 2019 14:45
Terecht dat hem de zege afgenomen is, zie ToB 2017 waar EBH eenzelfde actie deed.
Dat hij 50pt mindering krijgt, is dan weer overdreven.
14 mei 2019 14:46
Als Moschetti valt en er nog 10 renners overheen duiken met veel grotere fysieke gevolgen dan wordt Viviani gedeklasseerd na 1 minuut over de finish - niet 30 minuten!

Als hij rechtdoor sprint wint hij ook en in een interview heeft hij zelf ook gezegd dat hij zelf niet begrijpt waarom hij zo van zijn lijn afwijkt.

Het zal geen makkelijke beslissing geweest zijn voor de jury - zeker en vast niet omdat Moschetti en zijn team geen klacht hebben ingediend, dus ook voor hen was het een 'racing incident'.
14 mei 2019 15:04
De actie van Viviani kan je een beetje vergelijken met het incident Sagan-Cavendish in de Tour van een paar jaar terug.
Is het al of niet terecht ? Je merkt ook aan de poll dat de meningen verdeeld zijn.
Echter heeft de jury onmiddellijk een signaal willen geven bij het begin van deze Giro zoals in het voetbal de ref ook al vlug een gele kaart zal trekken in het begin van de match om te tonen dat er niet gesold moet worden.
Dus voor mij DSQ = ok, 50 punten aftrek = nok.
14 mei 2019 15:32
Pffft, weer een artikel. Next.
14 mei 2019 16:00
Als Viviani correct zou hebben gesprint moet Moschetti wel iets verkeerd hebben gedaan en worden gedeclasseerd. Ze kwamen in ieder geval gevaarlijk dicht naar elkaar toe. Een van beide moet niet correct hebben gesprint.
14 mei 2019 16:20
Hoe kan je zo iemand nu serieus nemen als het over regels gaat? Hij volgt duidelijk zelf de wet niet. Cipo heeft een enorm veel anger issues, altijd al gehad ook. Hij heeft ooit ook eens een renner in het gezicht geslagen.

Zijn gedrag op de fiets liet ook vaak de wensen over, zie maar onderstaand fragment:

"Miguel Martinez, the former mountain bike maestro who for three years dabbled on the road, recalls launching an attack in a race in 2002 and feeling Cipollini’s giant paw on his helmet moments later, then his skull being rotated like a joystick. “If you ever do that again, I’ll see to it that you never start another race,” Cipollini apparently threatened. There were often plenty of riders, admittedly, who were grateful for this kind of intervention: Bradley Wiggins says that a rocket-fuelled 2003 Giro was made bearable only by Cipollini deciding who was allowed to ride fast and when."



Het enige waar Cipo tegenwoordig goed in is, is het kleineren van de hedendaagse (Italiaanse) renners. Hij moet gewoon zijn mond houden, want er komt zelden iets verstandig uit.
14 mei 2019 16:24
Cipo is voor de uitsluiting, zal wel, grootste ego-tripper ooit.

Opvallend dat geen enkele spurter, zelfs Moschetti en Gaviria, de uitsluiting terecht vinden.
    14 mei 2019 16:52
    Net nog prachtig beargumenteerd door Karsten.

    "Alle sprinters reageren in het eigen belang, dus politiek correct. Het is als coureur veel makkelijker om t jammer voor Vivi te vinden, dat ie t zo verdient, de beste is blabla en dat t een fout jurybesluit was, dan om straight je mening te geven. "

    Straks doen de gevraagde medesprinters zelf iets fout en dan zijn ze ook de sjaak...

    Karsten+1
    14 mei 2019 18:53
    Viviani zegt zelf min of meer dat hij het er eigenlijk wel mee eens was (niet met de 50 punten in mindering). Ze raakten elkaar door de rare actie van Viviani, die zelf ook niet begreep waarom hij zo naar links uitweek.
14 mei 2019 17:34
Boonen heeft natuurlijk gelijk.
14 mei 2019 18:02
Wat een onzin, 5 à 10 m extra.....
14 mei 2019 19:28
Had meneer Boonen hetzelfde gezegd wanneer het niet een renner van zijn voormalige (?) broodheer was geweest, maar bijvoorbeeld een Cavendish?

Reacties zijn gesloten.