Giro 2016: Ulissi snelt na boeiende finale naar ritzege in Asolo

Giro 2016: Ulissi snelt na boeiende finale naar ritzege in Asolo

foto: ANSA

woensdag 18 mei 2016 om 16:49

De elfde etappe in de Giro d’Italia 2016 heeft een zege opgeleverd voor Diego Ulissi. De 26-jarige Italiaan van Lampre-Merida was na een venijnige finale sneller dan Andrey Amador en Bob Jungels. De Luxemburger blijft wel in het bezit van de roze leiderstrui.

Oorlog vanaf eerste kilometer
Nadat de start was afgevlagd, vlogen de renners er vandaag meteen in. Een enorme strijd om de vlucht van de dag te halen barstte vervolgens los. Na enkele kilometers rukten Manuel Quinziato (BMC), Moreno Moser (Cannondale), Leigh Howard, Roger Kluge (beiden IAM Cycling), Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini), Anton Vorobyev (Katusha), Manuele Boaro (Tinkoff), Filippo Pozzato en Eugert Zhupa (Wilier Triestina-Southeast) zich los uit het peloton. Lampre-Merida en Bardiani-CSF hadden niemand mee en schroefden het tempo in de Po-vallei op. Mede daardoor legden de renners in het eerste wedstrijduur liefst 51,5 kilometer af.

Nieuw leiderstrio, opgave Dumoulin
De negen leiders werden door het helse tempo snel teruggepakt door het peloton. Het duurde vervolgens even voordat zich een nieuwe kopgroep vormde. Uiteindelijk sloegen opnieuw Vorobyev, Liam Bertazzo (Wilier Triestina-Southeast) en Vegard Stake Laengen (IAM Cycling) de handen ineen. Zij kregen een vrijgeleide van het peloton en bouwden in zeer korte tijd een ruime voorsprong op. Het peloton deed het kalmpjes aan, maar dat weerhield Tom Dumoulin er niet van om in de remmen te knijpen. De voormalig drager van de roze trui kampt met een zitvlakblessure, die hem vandaag te veel werd. De kopman van Giant-Alpecin stapte tijdens de bevoorrading op.

Kruijswijk valt aan op enige klim van de dag
De drie leiders kregen een maximale voorsprong van meer dan tien minuten, maar dat mocht voor hen niet baten. De Noor Laengen werd als laatste gegrepen op de Forcella Mostaccin, de enige gecategoriseerde klim (van de vierde categorie) van de dag. Bergtruidrager Damiano Cunego leidde daar de dans, in de hoop om nog wat bergpuntjes aan zijn totaal toe te voegen. De hoop werd aan gruzelementen gereden door Steven Kruijswijk, die er met een versnelling voor zorgde dat er maar tien renners in zijn wiel zaten toen hij aan de afzink begonnen. Daar namen Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Johan Esteban Chaves de regie over.

Roze trui en nummer twee in de aanval
De drie scheidden zich lichtjes af in de afdaling, maar Jungels zou alles weer bijeen brengen. Op het moment van de samensmelting, muisde Andrey Amador ervan onder. Jungels kon niet anders dan reageren en reed het gat bijzonder snel dicht. Daarachter bleef men naar elkaar lonken. Een ferme acceleratie van Kruijswijk leek de tien weer bijeen te brengen, maar hij kreeg het gat naar de twee leiders niet dicht. Vanuit de achtergrond kwam er een groep van zo’n twintig renners terug, met veel volk van Bardiani-CSF. Op vijf kilometer voor het einde lag er nog een kasseiklimmetje van anderhalve kilometer, aan zes procent. Domenico Pozzovivo was daar niet meer bij. Hij lag bij een val en zou de verliezer van de dag zijn.

Spannende slotfase
Jungels en Amador maakten daar nog altijd het mooie weer. Uit de achtervolgende groep sprong Diego Ulissi naar de twee leiders toe, met Carlos Betancur in zijn kielzog. De Colombiaan parkeerde echter vrij snel. De voorsprong van de drie was echter gering, mede door een impuls van opnieuw Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo wist namelijk dat ploeggenoot Enrico Battaglin nog in diezelfde groep zat. In de afzink nestelde meesterdaler Nibali zich op kop van de achtervolgers, maar zij bleven hangen op zo’n tien seconden van het groepje Amador-Jungels-Ulissi. Zij mochten uiteindelijk gaan strijden voor de dagzege, die vrij gemakkelijk naar Ulissi ging. De Italiaan boekte al zijn tweede dagzege deze Giro.

foto: ANSA

Jungels staat nog steviger in het roze – foto: ANSA

Dit artikel delen:

82 Reacties

AZH 18 mei 2016 om 16:50

13 seconde? Ik dacht dat ie op 11 stond.. Maarja.

Vreemde tactiek van Brambilla om Pozzo dichterbij te rijden. Zullen wel matties zijn

LyndaLid 18 mei 2016 om 16:50

Geweldige finale!

Geweldige Jungels!

Geweldige Ulissi! Gewoon je ploeg zo laten rijden en het dan zo doen, hulde!

Kruijswijk mist wel wat explosiviteit en dalerskunsten.. Bergop bij de allerbesten, hopen dat dat genoeg is voor podium!

RaketVuist 18 mei 2016 om 16:50

Het wordt door de toppers weer weggegeven. Erg jammer. Kruijswijk leek er naartoe te springen, en ik snap nog niet helemaal waarom hij er niet bij kwam.

LutsenkoFan 18 mei 2016 om 16:50

De overgangsetappes zijn tot nu toe het mooist. Altijd mooi die Ulissi. Jungels.. Pfff dat wordt nog een taaie. Amador is ook taai maar iets minder sterk dan Bob.

Kruijssie! Geweldig toch!

Edit: Ik heb geen kasseienklim gezien trouwens, wel een afdaling..

jerteg 18 mei 2016 om 16:50

Zou Jungels dadelijk de Giro winnen?

schlossborn1995 18 mei 2016 om 16:50

Jammer dat Kruijswijk net te laat die jump probeerde te maken. Was duidelijk sterk! Mooi slot van de etappe. Ik heb genoten.

klootje kriekeljon 18 mei 2016 om 16:51

Alweer die Ulissi. :(

Jungels rijdt erg sterk maar heeft ook al met zijn krachten gesmeten. Van de week zelfs zien knechten voor Kittel.

Tuubke 18 mei 2016 om 16:52

Ik vraag mij serieus af of Kruijswijk hier slim aan heeft gedaan. Smeet met zijn krachten, terwijl hij daarmee anderen in het zadel hielp. Je ziet aan Jungels hoe weinig hij wint met zo’n inspanning; die gaat het dus niet lang volhouden zo. Zuinig rijden is heel belangrijk in dit stadium.

stijnlah 18 mei 2016 om 16:53

@raketvuist de andere waren gewoon eerder bij hem dan dat hij bij Jungels kwam.

LutsenkoFan 18 mei 2016 om 16:53

@RaketVuist
Omdat de rest meesprong, vlak nadat Kruijswijk was gegaan

martini151 18 mei 2016 om 16:53

Jungels gewoon de nieuwe favoriet in deze Giro. Samen met Kruijswijk, Chaves en Valverde. Nibali vind ik nog ietsje tegenvallen.

LyndaLid 18 mei 2016 om 16:53

Jungels weet, en zegt, zelf ook dat ie het hier moet doen. Eigenlijk zoals Dumoulin dat ook steeds zei, het hooggebergte gaat in principe een stuk te zwaar zijn.

Purito 18 mei 2016 om 16:53

Wat een schitterende rit! Dit maakt de Giro zo leuk!

Bob Jungels: wat een beest! Ik moet toegeven: ik vond het altijd een net-niet renner. Maar hij laat toch serieus zien een geweldige kampioen in spe te zijn.

En Ulissi is toch wel echt een fenomeen. In een dergelijke etappe is hij er altijd bij. Knap.

En wat was Kruijswijk goed zeg! Hij was echt de gelijke van Valverde bergop! Ook Chaves hoorde opnieuw bij de beste coureurs, en Nibali was ook beter dan in de voorgaande etappes. Mooie coupe in de afdaling.

Jammer dat Valverde dan weer gaat plakken. Ik begrijp dat nooit. Je rijdt met twee renners die je altijd verslaat in de spurt, en je kunt tijd pakken op Kruijswijk, Majka en Zakarin. Waarom dan niet vol rijden? Op de Alpe di Poti aanvallen als een beest, en vandaag dan weer tegen het laffe aan koersen. Blijft een enigma die Valverde.

TheBFG 18 mei 2016 om 16:54

Nizzolo die dus overleeft, ook bijzonder!

RoglicPrimoz 18 mei 2016 om 16:54

Denk dat we Jungels moeten vergelijken met Dumoulin van afgelopen Vuelta. In de derde week knapt hij een keer.

NairoQ 18 mei 2016 om 16:54

Denk dat Jungels de laatste 500m er beter aan gedaan had wat minder vol door te rijden, op die paar seconden naar de achtervolgers toe zou het toch niet aankomen, hij speelt boni’s weg en verliest (oké, niet veel) zelfs wat tov Amador. Meer inhouden en voor een plaats sprinten had me verstandiger geleken vanaf het moment dat de voorsprong binnen was.

Cap 18 mei 2016 om 16:55

Hij is goed maar een kanttekening, toch niet al te best gedaan van Kruijswijk:

1. “Aanvallen” als je op luttele meters van de top bent, dat kan je dan beter wat eerder doen zodat je iets meer buffer hebt in de afdaling
2. Te laat reageren op de demarrages van eerst Amador en toen Jungels, vervolgens zelf een halve jump maken maar niet de power hebben om door te trekken
3. Weer te laat aangaan als Ulissi en Betancur de jump maken naar Jungels en Amador, en wellicht ook weer niet de power hebben om door te trekken.

Goed geprobeerd maar jammer!

RaketVuist 18 mei 2016 om 16:55

@stijnlah, LutsenkoFan
Het laatste beeld dat ik van hem zag was het beeld waarop hij twee keer zo hard reed als de groep en 50 meter voorsprong had. Dan heeft hij dat wel heel erg snel weggegeven. Ik denk eerder dat hij het zelf heeft laten lopen.

LyndaLid 18 mei 2016 om 16:56

Trouwens toch ook wel even stilstaan bij een erg sterk staaltje van Nizzolo. Dat vind ik echt meer dan indrukwekkend, dat hij hier erbij zit, en zijn ploeg was dus niet helemáál gek.

Front-runner 18 mei 2016 om 16:56

Heerlijke finale zeg!

Mooi om te zien dat Kruijswijk het probeerde. Dat is ook een teken dat hij zich goed voelt. Zoals LL al aangeeft zijn de daalkunsten van hem wel twijfelachtig. Gisteren al die touchee met Majka en vandaag werd hij toch erg snel op een redelijke achterstand gereden door Nibali, Valverde en Chaves.

EDE# 18 mei 2016 om 16:57

Nizzolo had ik niet verwacht. Sterk. Waar is onze vriend Primoz? Had ik ook wel bij de eerste groep verwacht. Kruijswijk is erg sterk, wel een slechte daler.

mhp88 18 mei 2016 om 16:57

Dat was een mooie etappe. Alles kon gebeuren. Kruijswijk die een aanvalletje deed om zelf op kop te gaan dalen. Dat ging goed tot halverwege de afdaling, maar als Nibali en Valverde gaan overnemen kunnen er natuurlijk niet veel volgen in een afdaling. Hopelijk blijft de schade beperkt en maakt hij de goede keuzes.

Ulissi pakt toch zijn momenten waar hij kan. En Jungels… Amador zat om zn moeder te schreeuwen. Ik moet nog zien waar Jungels instort, als hij dat al doet, deze ronde!

En nog een punt: Deze Giro wordt gigantisch snel gereden. Het peloton zit altijd rond het snelste schema, vandaag zelfs ruim ervoor. On-Italiaans, haha!

martini151 18 mei 2016 om 16:59

Valverde, Nibali en Chaves de enige drie in het wiel van Kruijswijk. De rest moest een klein gaatjes laten. Jammer dat Kruijswijk niet eerder de aanval inzette.

Koel 18 mei 2016 om 16:59

Gedurfd gereden van Kruijswijk, prima!
Maar wat zou het lekker zijn als "wonderkind" Roglic er bij had gezeten..
En wat te denken van Battaglin? Achter in de groep hangen om daarna mee te gaan sprinten terwijl de eerste drie plekken al vergeven zijn!
Die moet natuurlijk zorgen dat Kruijswijk in zijn wiel zit, om te voorkomen dat er een gat valt en Kruijswijk extra seconden aan zijn broek krijgt.
Het zal wel weer vloeken in de kerk zijn…

Hulde voor Jungels natuurlijk!

Chrys 18 mei 2016 om 17:00

Mooie etappe, sterke Jungels en Kruijswijk. Jungels gaat er nog wel doorheen zakken in de laatste week denk ik. Kruijswijk moet bergop tijd pakken want met een ontketende Nibali in de afdaling wordt het lastig om te volgen.

Amador laten ze nu wel rijden, maar kan zomaar op het podium belanden!

Headlines

Materiaalzone

Populair