Giro 2016: Sprintzege Kittel in Nijmegen, Dumoulin blijft leider
foto: Marcel Koch
zaterdag 7 mei 2016 om 17:18

Giro 2016: Sprintzege Kittel in Nijmegen, Dumoulin blijft leider

Marcel Kittel heeft de eerste rit in lijn in deze Giro d’Italia gewonnen. De Duitse renner van Etixx-Quick-Step won in Nijmegen met grote overmacht de massasprint. Tom Dumoulin behoudt de roze leiderstrui, al nadert Kittel hem tot op één seconde.

Achter Kittel legden Arnaud Démare (FDJ) en Sacha Modolo (Lampre-Merida) beslag op de plaatsen twee en drie. Moreno Hofland was de beste Nederlander op de vierde plaats.

Tjallingii rijdt in schijnwerpers in eigen provincie
Hoewel het niet terug is te zien in de uitslag, wist Maarten Tjallingii de etappe voor een groot deel te kleuren. In zijn eigen Gelderland koos de 38-jarige renner, bezig aan zijn laatste weken als prof, direct na de start in Arnhem voor de aanval. De LottoNL-Jumbo-renner kreeg de Italiaan Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini) en de Spanjaard Omar Fraile (Dimension Data) met zich mee. De voorsprong van de drie schoot snel de hoogte in en liep op tot maximaal tien minuten.

Het mooie weer had veel wielerfans naar buiten gelokt en dat werkte inspirerend voor Tjallingii, al kon hij niet voorkomen dat de voorsprong stukje bij beetje afbrokkelde. Wel bewezen de koplopers Tom Dumoulin een goede dienst, door onderweg de bonificatieseconden voor de neus van Marcel Kittel weg te kapen.

Fraille kaapt de blauwe trui weg
Tjallingii had een mooi souvenir kunnen overhouden aan de ontsnapping door in Berg en Dal, op 35 kilometer van de finish, de eerste bergtrui van deze Giro te verdienen. Fraile was echter niet in de stemming voor het uitdelen van een cadeautje en verzekerde zich met een snedig sprintje bergop van het blauw.

De samenwerking vooraan bleek er wel een deukje door opgelopen te hebben, zeker toen Berlato probeerde alleen weg te komen. Tjallingii en Fraile lieten de Italiaan uiteindelijk begaan en werden op twintig kilometer van de finish ingelopen. Berlato hield nog een tijdje dapper stand, mocht als eerste finishplaats Nijmegen binnenrijden, maar werd vlak voor het ingaan van het laatste plaatselijke rondje (met nog pakweg 10 kilometer te gaan) tot de orde geroepen.

Kittel klasse apart in de sprint
In de slotkilometer nam de FDJ-ploeg van Démare het initiatief, maar Kittel wist het juiste gaatje te vinden en gooide toen de turbo erop. De Duitser duldde verder niemand anders op de  finishfoto en won met een aantal fietslengtes. Hofland kwam net tekort voor een podiumplaats.

Kittel pakt door zijn ritzege tien bonificatieseconden en brengt zijn achterstand terug tot één seconde. De Sloveen Primoz Roglic staat tussen de Nederlander en de Duitser op de tweede plaats.

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
7 mei 2016 17:28
Met een betere positie had Hofland 2de kunnen worden. Was na Kittel de snelste.
7 mei 2016 17:30
@diederik absoluut, maar waarschijnlijk ook Valverde mee vooraan gehouden en vooraan gebleven de laatste 3 km, dus ik zou er niet te veel conclusies aan vastknopen, wat Viviani betreft @123poetertjes
7 mei 2016 17:32
Nizzolo ook een knappe sprint gereden. Zat volgens mij niet bij de eerste 40 aan het begin van de laatste kilometer.
7 mei 2016 17:32
Thijs legt de vinger op de zere plek. Andere ploegen laten zich naar de slachtbank fietsen.
7 mei 2016 17:33
Démare dacht blijkbaar er komt nog een rondje...
7 mei 2016 17:34
Wat een sprint van Kittel zeg. Al heeft hij aan dit soort renners natuurlijk ook totaal geen tegenstand.

Rare move van die knecht van Hofland, die zat prima toen die knecht in de weg kwam rijden waarna Hofland uit positie was. Heeft hij eindelijk eens 'hulp', had het beter achterwege kunnen blijven ;)
7 mei 2016 17:43
Een heel peloton wat zich vooraf al neerlegt bij een sprint. Morgen weer ben ik bang. Ik hoop dat tjallingi een man of 10 mee mag krijgen dat er op zijn minst voor gestreden gaat worden en de ploeg van kittel kapot gereden wordt.
7 mei 2016 17:43
Hofland toch wel sterk. Iets heuvelachtiger zou beter voor hem zijn.

In Italië zijn er kansen voor hem.

Kittelaar outstanding. Publiek geweldig!
7 mei 2016 17:53
Mareczko kon er niet tussen komen. Zou het toch te veel niveauverschil zijn in dit sprintersgeweld.
7 mei 2016 17:57
Quote:
grootverzet - 7 mei 2016 om 17:43

Een heel peloton wat zich vooraf al neerlegt bij een sprint. Morgen weer ben ik bang. Ik hoop dat tjallingi een man of 10 mee mag krijgen dat er op zijn minst voor gestreden gaat worden en de ploeg van kittel kapot gereden wordt.


Dat gaat al jaren zo en zal niet veranderen. Toptienplaatsje is belangrijker dan kans op winst.
Mooi treintje van Etixx-Quick Step en goed afgemaakt door Kittel.
Goede aankoop van Lefevre.
7 mei 2016 18:14
Nieks aan te doen aan die kittel, eigenlijk weet je het op voorhand al en morgen het ross
7 mei 2016 18:15
Ewan zat ook perfect. Helaas werd hij wat weggedrumd. Greipel moet gebracht worden want het is geen vechtersbaas. Maar zij hadden er ook niks aan kunnen doen.

Het kan ondanks de sfeer, en met een Nederlander in het roze wel eens een 'Noord-Ierland weekend' gaan worden.
7 mei 2016 18:26
Schitterende sprint van Marcel , om in wielertermen te spreken , niemand op de foto dan wel alleen op de foto.
7 mei 2016 18:44
Quote:
Diego99 - 7 mei 2016 om 17:53
Mareczko kon er niet tussen komen. Zou het toch te veel niveauverschil zijn in dit sprintersgeweld.


In zo'n ronde als Turkije doen er maar 2 fatsoenlijke sprintersploegen (Lampre en Lotto) mee en is het eenvoudig in een goede uitgangspositie te komen. Nu is het alleen al een flinke strijd om bij de beste 10 door de laatste bocht te komen, dat zag je vandaag met Nizzolo en Viviani ook. Zou me ook niet verbazen als het bij Wilier deze Giro wel één keer perfect valt en Mareczko gewoon wint a la Guardini destijds.
7 mei 2016 19:21
Als Kittel tot op de lijn had doorgesprint had hij die ene seconde ook al goed gemaakt. En Amador kan nu echt alles? :)
7 mei 2016 19:44
bij de weg, als tjallingi morgen weer de twee tussensprints pakt en kittel 3e of lager wordt (en demare niet 1e) dan heeft hij de puntentrui :D

Dus go greipel, hofland, viviani en ewan!
7 mei 2016 20:09
Die Amador ging ineens meesprinten zag ik, zeer opvallend. Zal toch niet hebben gedacht dat hij hier podium kon rijden en zo het roze zou kunnen overnemen?
7 mei 2016 20:29
Hopend dat er ergens een gaatje van een seconde valt en je kunt zomaar wat goedmaken op roze. Wie niet waagt, wie niet wint.
7 mei 2016 21:41
Het was (te) mooi weer waardoor het logischer wijs geen spectaculaire etappe kon worden.
Ook het parkoers is simpelweg niet actractief om aan te vallen, dus krijg je een voorspelbare koers als vandaag. Ik heb me niet verveeld en genoten van het mooie land van Maas en Waal;)
Spektakel zal er nog genoeg te beleven zijn in Italie deze Giro.
7 mei 2016 22:00
was aan het kijken maar ben net wakker geworden.:)wat een oersaaie rit zeg!!
kittel duidelijk de beste
7 mei 2016 22:17
Porsev en Ruffoni verrassen mij toch wel met hun resultaat hier, had ze pas vanaf plek 10 verwacht!
Machtige sprint van Kittel, die gaat er nog een stuk of 3 opschrijven deze Giro.
8 mei 2016 08:00
Ik Heb prima genoten van deze sprintetappe eerlijk gezegd.. er kan niet elke vlakke etappe iemand heldhaftig aan 65 km per uur in de laatste ronden/km's wegspringen en zo winnen, anders zou dat ook weinig bijzonder meer zijn. Belangrijk onderdeel van grote rondes met prachtige geschiedenis.

Wel hoop ik dat het AK snel wat meer vorm krijgt zodat dat ge-emmer van 30 kopmannen in de kop van de wedstrijd ophoud, dit vind ik wel een negatieve ontwikkeling. Genoeg renners die ook hierdoor niet aan sprinten of een ontsnapping toekomen. Al met al benieuwd naar morgen
8 mei 2016 11:48
Kittel van een ander niveau.

Greipel was echt nergens. Zat perfect in het wiel van Démare. Zal ongelooflijk moeten meezitten als hij deze Giro nog een etappe wil winnen.

Reacties zijn gesloten.