Giro 2016: Ciccone soleert naar ritzege, Jungels nieuwe leider

dinsdag 17 mei 2016 om 17:06
Giro 2016: Ciccone soleert naar ritzege, Jungels nieuwe leider

Foto: ANSA

Giulio Ciccone heeft de tiende etappe in de Giro op zijn naam geschreven. De pas 21-jarige renner van Bardiani-CSF bleek de beste in een kopgroep van dertien man en reed solo over de streep.  Steven Kruijswijk kwam niet in de problemen, terwijl Tom Dumoulin zich vroeg liet lossen. Bob Jungels is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Opgave Landa
In de openingsfase van de etappe kwam Mikel Landa in de problemen. De Spanjaard was op de rustdag ziek geworden en reed op een gegeven moment zes minuten achter het peloton. Na 65 kilometer besloot hij om de Ronde van Italië te verlaten.

Dertien koplopers
Ondertussen waren drie renners weggereden uit het peloton. Giovanni Visconti (Movistar), Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) en Nicola Boem (Bardiani-CSF) kregen een voorsprong van twee minuten, maar andere ploegen wilden ook meezitten en dus volgden er tegenaanvallen.

Een groep van tien man probeerde het gat daar de drie leiders te overbruggen. Het ging hierbij om Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini), Darwin Atapuma (BMC), Stefano Pirazzi, Giulio Ciccone (Bardiani-CSF), Riccardo Zoidl (Trek-Segafredo), Ivan Rovny (Tinkoff), Guillaume Bonnafond (AG2R La Mondiale), Georg Preidler (Giant-Alpecin), Egor Silin (Katusha) en Nathan Brown (Cannondale).

Vooraan liet Boem zich terugzakken om samen met zijn ploegmaat Ciccone op kop te rijden bij de achtervolgers. De bedoeling was om ex-bergtruidrager Pirazzi vooraan in de koers te krijgen. Uiteindelijk smolten de twee groepen op zeventig kilometer voor het einde samen. Zo kregen we dertien leiders.

17-05-2016 Giro D'italia; Tappa 10 Campi Bisenzio - Sestola; 2016, Bardiani Csf; Ciccone, Giulio; Sestola;

Dumoulin lost
Op 33 kilometer van het einde bereikte de kopgroep de voet van de Pian del Falco (16,3 kilometer aan 5,2 procent), maar even daarvoor al was Preidler in de aanval gegaan. Hij begon met een kleine voorsprong aan de beklimming van eerste categorie. Ondertussen loste zijn ploegmaat Tom Dumoulin uit een nog groot peloton, dat werd geleid door Etixx-Quick-Step.

Op het tweede deel van de Pian del Falco nam Astana de kop over, waarna het tempo direct de hoogte inging. Een klein groepje met favorieten bleef over op de top, met rozetruidrager Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) en Ryder Hesjedal (Cannondale) als belangrijkste afwezigen. In de afdaling plaatste Andrey Amador (Movistar) vervolgens een aanval.

Cicconi plots alleen
Preidler was intussen voorbijgereden door Cunego, Pirazzi en Ciccone. Er volgde een spannende strijd om de bergpunten. Cunego sprintte uiteindelijke als eerste over de top en verzekerde zich daarmee van de blauwe bergtrui. Ciccone bleef pijnlijk genoeg zijn eigen kopman voor. Tot overmaat van ramp miste Pirazzi even later een bocht in de afdaling. Omdat hij daarbij ook Cunego blokkeerde, kwam Ciccone alleen voorop te zitten. Hij soleerde vervolgens naar de overwinning.

Amador versus Etixx-Quick-Step
Daarachter liep Amador steeds verder uit op het groepje met favorieten. Brambilla, die in de afdaling was teruggekeerd, probeerde het gat klein te houden om zijn ploegmaat Bob Jungels het roze te bezorgen. Uiteindelijk kwam Amador met slechts één seconde voorsprong op de overige klassementsrenners over de streep, waardoor de leiderstrui naar Jungels gaat.

De favorieten vielen elkaar vandaag niet aan, al hebben Alejandro Valverde, Estaban Chaves en Jakob Fuglsang vier seconden gewonnen op de rest van de klassementsrenners. Steven Kruijswijk eindigde als twaalfde en staat nu vierde in de algemene rangschikking.

17-05-2016 Giro D'italia; Tappa 10 Campi Bisenzio - Sestola; 2016, Movistar; Amador, Andrey; Sestola;

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

70 Reacties

Purito 17 mei 2016 om 17:08

Valverde kan echt deze Giro winnen. Nibali oogt zo kwetsbaar.

Kruijswijk kan zelfs deze Giro winnen! Die rijdt veel makkelijk dan Nibali.

Prachtige zege van Ciccone! Wat een talent!

Diderick 17 mei 2016 om 17:08

Het is nog niet echt een succes zo’n makkelijke laatste klim. Daardoor heeft het 0,0 zin om aan te vallen vanuit de groep van de favorieten.

ivodepivo 17 mei 2016 om 17:08

Een hele saaie etappe waar de favorieten niet willen of kunnen. De regie er echt een potje van maakt. Zonde….

Wheely 17 mei 2016 om 17:09

Haha Valverde sprint naar het wiel van Visconti

miguelon 17 mei 2016 om 17:11

Arme Giro, zo treden ze nooit ofte nooit uit de schaduw van de Tour… De favorieten achten een etappe hun zweet niet waard en dan wordt het nog eens dramatisch in beeld gebracht… Vive le Tour!!

Wim Kruithof 17 mei 2016 om 17:11

markante rit vandaag…

debarreman 17 mei 2016 om 17:13

Dit telt allemaal mee in het spelletje “wie houdt het het langste vol”. De finish is nog zo ver weg.

LyndaLid 17 mei 2016 om 17:14

Draak van etappe, deels door de regie en zeker doordat een peloton vol met kleppers gewoon niet wil.

Chaves… Man, zou die gast wel weten dat ie anderhalve minuut achterstaat op Valverde en Kruijswijk? Nibali oogt ook zwak, buit dat dan uit! Ik snap het niet.. Maarja, ik ben geen profrenner.

Ik dacht de hele tijd, deels doordat er gesproken werd over Amador in het roze, dat ie een minuut pakte/kreeg, dat was helemaal belachelijk geweest. Maar gelukkig was het niet zó erg! Morgen een etappe met heuvels aan het einde, zal wel weer voor de vluchters worden…

Of misschien durft Lampre wél voor winst te rijden, met Ulissi.

AndriesW 17 mei 2016 om 17:14

Ik dacht zelf te hebben waargenomen dat Amador op 3 km van de streep zo’n 40 seconden voorsprong had genomen. Daarachter is dan aan het eind nog flink doorgetrokken.

Front-runner 17 mei 2016 om 17:14

Niet heel veel wijzer worden vandaag. Enorm saaie etappe. De favorieten kunnen of durven allemaal niet.

mackie 17 mei 2016 om 17:14

Zo dom van Moviestar om niet eerder gas te geven op de laatste berg. Als Nibali niet aanvalt vlak voor een technische afdaling en niet op kop gaat rijden in de afdaling maar een team genoot laat temporiseren. Kun je er vanuit gaan dat hij niet goed is.

Romāns Vainšteins 17 mei 2016 om 17:15

Kruijswijk moet maar eens een roze koersbril gaan aanschaffen want zo afspurtwedstrijdje is wel wat anders dan de beste klimmer in de giro zijn,… Momenteel is nog verre van duidelijk wie dat gaat worden.

Purito 17 mei 2016 om 17:16

Beide grote ploegen in deze Giro maken er tot nu toe een potje van.

Astana rijdt kneiterhard op kop voor een kopman die op dit moment niet in staat is om aan te vallen.

Movistar heeft nu al drie zekere ritzeges voor Valverde door de neus geboord door laf te rijden en niet de verantwoordelijkheid te nemen in het peloton.

Kruijswijk, grijp je kans!

Bertvd 17 mei 2016 om 17:16

Die tijdswaarneming… mijn zoontje van drie zou dat nog beter aanpakken.

Met excuses natuurlijk aan zoonlief.

Tuttipazzi 17 mei 2016 om 17:18

Leuke etappe en leuke winnaar. Jammer dat de moed van Amador niet werd beloond. Ook grappig Rovny en Brambilla weer samen een hoofdrol te zien hebben.
Het is alleen irritant dat ze op de Belg de naam van Jungels als Dzjoengels uitspreken. Waarom zijn ze daartoe overgegaan? Ik kan me niet voorspellen dat dat de Luxemburgse uitspraak is.

RaketVuist 17 mei 2016 om 17:23

Wel mooi dat het potentiële podium binnen 2 seconden van elkaar staat. Jammer dat ze allemaal wachten tot de 3e week. Heb het idee dat de Giro qua waardering steeds meer richting de Tour kruipt en dat de ploegen misschien steeds minder risico durven te nemen, net als in de tour.

Geit in mijn Kelderman 17 mei 2016 om 17:25

De Tour was de afgelopen edities in het hooggebergte ook gewoon een stuk spannender dan de Giro. De fascinatie met de giro hier op het forum is vooral te danken aan het Italiaanse middelgebergte, waardoor veel ritten spektakel bieden.

Bettinwel 17 mei 2016 om 17:26

Prachtige overwinning voor dat Italiaanse ventje. Fraaie aanval van Kruijswijk, origineel ook ;).
Korte samenvating: De jeugd heeft de toekomst.

Hakkie2 17 mei 2016 om 17:26

De Giro bergop moet nog beginnen. Tot nu toe qua favorieten nog een vrij magere Giro. Helaas.

Wel een redelijke ritwinnaar hier (als het uit een kopgroep moet, dan maar een talent) en een leuke drager van de bergtrui.

Purito 17 mei 2016 om 17:26

@RaketVuist
Ik denk dat dat wel meevalt. Op een slotklim van vandaag valt echt niks te ondernemen. Je moet als Giro zijnde gewoon de finish na de afdaling van de Falco leggen. Dan krijg je wel leuke koers. Dergelijke lopers zijn zinloos en halen de angel uit de wedstrijd.

De rit van vrijdag zal oorlog worden.

LyndaLid 17 mei 2016 om 17:30

Dat de Giro mooier is dan de tour heeft voor mij ook te maken met het feit dat Italië een mooier land is. Maar als koers om te volgen vind ik de Tour véél mooier! Alleen al door de regie die mijlenver voor is op wat ze hier en in Spanje hebben. Daardoor komt zelfs het Franse landschap er bij vlagen nog beter uit dan het Italiaanse, maar dat ligt ook aan het seizoen.

Edit: wel bijzeggen dat normáál gesproken het koersen tussen de favorieten in de Giro mooier is. Maar in de Tour hebben we de laatste jaren daarover niets te klagen (behalve Nibali's kadootje).

Senioralex 17 mei 2016 om 17:32

TUTTIPAZZI : Je kan het misschien irritant vinden dat ze op de Belgische T.V. de naam
Jungels anders uitspreken,maar de Luxemburgers doen dat ook zoals “op den Belg” waar jij alle dagen naar de Giro kan kijken…. Val toch niet over zo’n onbelangrijke zaken….
Groeten van Alex.

LyndaLid 17 mei 2016 om 17:33

Haha en ik altijd jouw naam maar gelezen als “Seniora Lex”

pirazzi 17 mei 2016 om 17:34

Wat is er met procyclingstats aan de hand?

Jandepandaman 17 mei 2016 om 17:40

Dat de tijd van 2:11 naar 2:15 ging vind ik persoonlijk bijzonder. Had niet het gevoel dat dat mini gaatje 4 volle seconden was. 2 hooguit.

Headlines

Materiaalzone

Populair