Giro 2016: Ciccone soleert naar ritzege, Jungels nieuwe leider
Foto: ANSA
dinsdag 17 mei 2016 om 17:06

Giro 2016: Ciccone soleert naar ritzege, Jungels nieuwe leider

Giulio Ciccone heeft de tiende etappe in de Giro op zijn naam geschreven. De pas 21-jarige renner van Bardiani-CSF bleek de beste in een kopgroep van dertien man en reed solo over de streep.  Steven Kruijswijk kwam niet in de problemen, terwijl Tom Dumoulin zich vroeg liet lossen. Bob Jungels is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Opgave Landa
In de openingsfase van de etappe kwam Mikel Landa in de problemen. De Spanjaard was op de rustdag ziek geworden en reed op een gegeven moment zes minuten achter het peloton. Na 65 kilometer besloot hij om de Ronde van Italië te verlaten.

Dertien koplopers
Ondertussen waren drie renners weggereden uit het peloton. Giovanni Visconti (Movistar), Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) en Nicola Boem (Bardiani-CSF) kregen een voorsprong van twee minuten, maar andere ploegen wilden ook meezitten en dus volgden er tegenaanvallen.

Een groep van tien man probeerde het gat daar de drie leiders te overbruggen. Het ging hierbij om Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini), Darwin Atapuma (BMC), Stefano Pirazzi, Giulio Ciccone (Bardiani-CSF), Riccardo Zoidl (Trek-Segafredo), Ivan Rovny (Tinkoff), Guillaume Bonnafond (AG2R La Mondiale), Georg Preidler (Giant-Alpecin), Egor Silin (Katusha) en Nathan Brown (Cannondale).

Vooraan liet Boem zich terugzakken om samen met zijn ploegmaat Ciccone op kop te rijden bij de achtervolgers. De bedoeling was om ex-bergtruidrager Pirazzi vooraan in de koers te krijgen. Uiteindelijk smolten de twee groepen op zeventig kilometer voor het einde samen. Zo kregen we dertien leiders.

17-05-2016 Giro D'italia; Tappa 10 Campi Bisenzio - Sestola; 2016, Bardiani Csf; Ciccone, Giulio; Sestola;

Dumoulin lost
Op 33 kilometer van het einde bereikte de kopgroep de voet van de Pian del Falco (16,3 kilometer aan 5,2 procent), maar even daarvoor al was Preidler in de aanval gegaan. Hij begon met een kleine voorsprong aan de beklimming van eerste categorie. Ondertussen loste zijn ploegmaat Tom Dumoulin uit een nog groot peloton, dat werd geleid door Etixx-Quick-Step.

Op het tweede deel van de Pian del Falco nam Astana de kop over, waarna het tempo direct de hoogte inging. Een klein groepje met favorieten bleef over op de top, met rozetruidrager Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) en Ryder Hesjedal (Cannondale) als belangrijkste afwezigen. In de afdaling plaatste Andrey Amador (Movistar) vervolgens een aanval.

Cicconi plots alleen
Preidler was intussen voorbijgereden door Cunego, Pirazzi en Ciccone. Er volgde een spannende strijd om de bergpunten. Cunego sprintte uiteindelijke als eerste over de top en verzekerde zich daarmee van de blauwe bergtrui. Ciccone bleef pijnlijk genoeg zijn eigen kopman voor. Tot overmaat van ramp miste Pirazzi even later een bocht in de afdaling. Omdat hij daarbij ook Cunego blokkeerde, kwam Ciccone alleen voorop te zitten. Hij soleerde vervolgens naar de overwinning.

Amador versus Etixx-Quick-Step
Daarachter liep Amador steeds verder uit op het groepje met favorieten. Brambilla, die in de afdaling was teruggekeerd, probeerde het gat klein te houden om zijn ploegmaat Bob Jungels het roze te bezorgen. Uiteindelijk kwam Amador met slechts één seconde voorsprong op de overige klassementsrenners over de streep, waardoor de leiderstrui naar Jungels gaat.

De favorieten vielen elkaar vandaag niet aan, al hebben Alejandro Valverde, Estaban Chaves en Jakob Fuglsang vier seconden gewonnen op de rest van de klassementsrenners. Steven Kruijswijk eindigde als twaalfde en staat nu vierde in de algemene rangschikking.

17-05-2016 Giro D'italia; Tappa 10 Campi Bisenzio - Sestola; 2016, Movistar; Amador, Andrey; Sestola;

Volledige uitslag

RIDE Magazine
70 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2016 19:09
Uit het tips voor je Giro poule bericht van 4 mei:
Quote:
Verweggistan - 4 mei 2016 om 14:05 - Bewerkt op 04 mei 2016 om 14:15
Wel een beetje de verwachte namen natuurlijk. De echte wielerkenner was natuurlijk aangekomen met Giulio Ciccone
:)
17 mei 2016 19:09
Mooi een vluchter die wint. Zware etappe als je ziet hoe ze allemaal finishen.

Ciccone zowaar in een poultje :D
17 mei 2016 19:19
@miemel Probeer steephill.tv
17 mei 2016 19:24
Waardeloos hoe de klassementsrenners aan het koersen zijn deze giro. Laten de aanvallers lekker hun gang gaan en missen daardoor elke bergrit de ritwinst.... ik snap Kruijswijk en Chaves ook niet, doen beide niets onder voor Valverde, maar vallen beide niet aan... hadden ze aangevallen op de enalaatste klim, dan had een select groepje klassementsrenners gesprint voor de dagzege en hadden diverse klassementsrenner tijd aan hun broek gehad. Kruijswijk gaf aan zelf te gaan aanvallen en niet af te wachten... val dan ook aan! Overigens erg jammer voor Landa...
17 mei 2016 19:25
@Rosanero
Morgen mogen ze Nibali wel testen, ik ben razend benieuwd hoe zijn vorm nu is. Er zitten ook best lastige puisten in de finale, dus wie weet...!
17 mei 2016 19:26
Net zo aanvallen als Amadore en je eigen dan helemaal kapot rijden voor 4 seconden? Nee ik denk dat Kruiswijk verstandig heeft gekoerst
17 mei 2016 19:49
Altijd mooi, vanaf de bank roepen dat er meer aangevallen moet worden. Ik vond het mooie koers, Preidl die weg leek te zijn,toch niet. Ciccone die wint na klassewerk van Bardiani daarvoor
17 mei 2016 19:57
ik had bij zweeler in beide teams ciccione ingevuld .was maar 25 x ingevuld !!
ronde van trentino reed hij ook al goed talentje dit
17 mei 2016 20:11
Ciccone wordt een grote. Dit heb ik nog niet veel neoprofs zien doen. Mooie actie ook van Brambilla!
17 mei 2016 20:49
Vibeman - 17 mei 2016 om 19:24
Als Kruijswijk had gekund, was die aanval er echt wel gekomen. Maar het verraderlijke van zijn stijl is dat het er zo gemakkelijk uitziet, een echte klimmer.
Even te overmoedig en je loopt op een counter, de Giro is nog lang....
Wat mij betreft koerst hij verstandig en zuinig.
Waar was het "wonderkind" Roglic eigenlijk....?
17 mei 2016 21:02
Precies Koel. Miste toch wat ondersteuning voor Steven. Kijken of hij daar geen last mee gaat krijgen. Ben er niet gerust op.
17 mei 2016 21:05
Ik ben van mening dat het parcours niet uitnodigde om aan te vallen.
De slotklim was niet sorterend genoeg om te gaan. Aanvallen op de klim van 1e categorie met daarna de afdaling en een lopend klimmetje kost veel kracht en levert waarschijnlijk niet veel tijd op.

Kruijswijk zegt overigens zelf dat hij krachten over had maar dat hij vandaag geen nut in aanvallen zag.

"Ik voelde me goed op de steile klim in de slotfase, maar zag niet echt een kans om aan te vallen. Ik ben in de groep der favorieten gebleven toen roze truidrager Brambilla wegviel. Ik zag dat Bob Jungels goed was en ik wist dat Brambilla een goede afdaler is. Daarom koos ik ervoor om niet met mijn krachten te smijten." Aldus Kruijswijk tegen de Telegraaf
17 mei 2016 21:10
Wat een onzin. Hoeveel teams hadden er meer dan een renner in die elite groep zitten?

Alleen Movistar etix en Astana
17 mei 2016 21:14
Zouden ze bij de RAI al weten dat iemand anders in het roze zit morgen?
Wat een ongelooflijk, bijna misselijkmakend amateurisme van die Rai ploeg. On-voor-stel-baar.
Amador? Aanval op het roze? Nooit van gehoord. Tijdsverschillen? Ha-ha-ha! doe dat lekker zelf maar! Ik denk dat ze morgen nog Brambilla de hele dag in beeld brengen.
17 mei 2016 22:31
Het is toch logisch, dat de klassementsrenners zich sparen voor de laatste week?
17 mei 2016 23:06
Wat een dramatische regie. Wie weet wat er allemaal gebeurd is. Leuke winnaar trouwens. De etappe vond ik verder niet onaardig.
17 mei 2016 23:09
Wat een dramatische regie. Het lijkt wielerflits wel, want een berichtje posten wordt er niet makkelijker op.

On
Leuke winnaar. Ik ben verder benieuwd wat er achter Amador is gebeurd. Wie weet was dat wel heel boeiend. De etappe vond ik overigens niet onaardig.
18 mei 2016 08:02
Zonder een Contador is zo een ronde nou eenmaal minder aantrekkelijk.
18 mei 2016 09:23
@ ddb

Met andere woorden: podiumkandidaten hadden een mannetje mee. Tuurlijk, laten we niet overdrijven want Kruijswijk wordt goed geplaatst afgezet en houdt uitstekend stand. Aan de andere kant gaan we toch niet ontkennen dat een mannetje extra in die eerste groep geen overbodige luxe is?
18 mei 2016 10:19
Kruijswijk zijn doelstelling was top 10 alles daarboven was nooi meegenomen.

Plus daarbij Roglic rijdt zijn eerste grote ronde die kun je niet drie weken lang verwachten.

Reacties zijn gesloten.