Giro 2015: Lampre-Merida kiest voor de aanval

Giro 2015: Lampre-Merida kiest voor de aanval

Foto: Lampre-Merida

zaterdag 9 mei 2015 om 09:54

De komende drie weken mogen we het kenmerkende blauw en roze van Lampre-Merida veelvuldig in de ontsnappingen verwachten. Door het ontbreken van een klassementsrenner, legt de enige overgebleven Italiaanse WorldTour-ploeg zich toe op de aanval. Het team zet in op een ritzege en een dag roze, zo vertelt teammanager Brent Copeland aan WielerFlits.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar
Lampre-Merida heeft dit jaar geen renner die zich richt op het algemeen klassement. “Met één dag de roze trui zouden wij al ontzettend blij zijn”, legt Copeland uit. “Het is voor een ploeg altijd mooi om daar naartoe te werken. Met een ritzege van bijvoorbeeld Modolo of Ulissi zouden we zeer tevreden zijn. We zijn een team dat de hele Giro voor de aanval zal kiezen. We moeten immers realistisch zijn. Met die lange tijdrit is het niet makkelijk om voor het eindpodium te gaan. We gaan proberen om zo veel mogelijk mee te zitten in de ontsnappingen.”

De ploeg heeft zijn hoop met name gevestigd op de teruggekeerde Diego Ulissi. “Zijn vorm wordt elke week beter. Na negen maanden afwezigheid keerde hij terug in het Baskenland, waarna hij ook de Ardennenklassiekers heeft gereden. Hoewel hij zijn vorm graag bevestigd had gezien door een mooie uitslag, hebben we gezien dat hij in Romandië elke dag beter werd. Misschien zal het nog niet voor de eerste week zijn, maar wij denken dat hij in de tweede week net zo goed kan zijn als vorig jaar.”

Tijdens de sprintetappes speelt Lampre-Merida de kaart van Sacha Modolo. “Hij komt bij ons op nummer één”, geeft Copeland aan. “Hij heeft het erg goed gedaan in Turkije. Ferrari en Richeze zullen voor hem rijden in de sprintetappes.”

De ploegleiding moest door enkele onverwachte tegenslagen puzzelen om de selectie rond te krijgen. “We hadden graag Kristijan Durasek erbij gehad. Hij heeft in Turkije laten zien dat zijn conditie erg goed was. Helaas heeft hij vorige week zaterdag in Turkije een maagvirus opgelopen. Hij heeft de slotrit nog wel uit kunnen rijden met koorts van 38 graden, maar hij was na de wedstrijd compleet leeg. Hij heeft daarna vier dagen in bed gelegen, waardoor we hem helaas niet mee konden nemen naar de Giro”, legt Copeland uit.

Hij ziet Durasek als een renner voor de toekomst. “Hij is een zeer talentvolle renner voor etappekoersen van één week. Maar hij is ook een renner die warm weer nodig heeft. We zullen hem in de Tour opstellen, want dan is het warm. Maar in een wedstrijd van drie weken mogen we nog geen resultaten van hem verwachten. Hij heeft altijd wel een slechte dag.”

Durasek was niet de enige renner die aanvankelijk gepland stond om de Giro te rijden. “Ook Valerio Conti hadden we hier graag ervaring op laten doen. Maar hij heeft tien dagen geleden tendinitis opgelopen, waardoor hij er niet bij kan zijn.”

Een andere opvallende afwezige is Filippo Pozzato. “We hebben na de klassiekers zijn conditie bekeken en die was niet goed genoeg om naar de Giro te gaan. Hij krijgt nu de kans om zich te kwalificeren voor de Tour de France. We hebben de route bekeken en in de openingsweek hebben we iemand nodig als Pozzato. Maar hij moet dan wel de conditie hebben om een Tourselectie te verdienen.”

Vandaag staat de ploegentijdrit op het menu. “Elke ploeg staat aan de start met als doel het goed te doen in de ploegentijdrit. Als je daar goed begint, heb je direct een goede moraal. Maar we moeten ook realistisch zijn. We hebben geen ploeg die enkel bestaat uit specialisten. We zetten in op een plaats bij de beste acht, maar richten ons er vooral op om zo weinig mogelijk tijd te verliezen en gaan voor minder dan veertig seconden. Op die manier kunnen we in de openingsweek kans maken op het roze.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

billi 9 mei 2015 om 09:59

Let op Gang Xu (mijn adoptie renner), kan wel is de verrassing van de giro gaan worden :)

xistnc 9 mei 2015 om 10:00

Beetje jammer dat juist rasaanvaller Bono er niet bij is…

BlancoProCycling 9 mei 2015 om 10:11

Aanvallen in de ploegentijdrit. Als dat niet mis gaat…
grapje haha

billi 9 mei 2015 om 10:15

ze 'vallen' eerst de andere renners aan, en 'slaan' dan toe ;)

alle gekheid op een stokje, ploegen met aanvallen als doelstelling, kan mij wel bekoren

pirazzi 9 mei 2015 om 10:26

Dus ook geen klassement voor Niemic.

SolerEritrean 9 mei 2015 om 10:49

@xistnc

Bono rijdt dit jaar echt een lekker seizoen, zullen hem wel sparen voor de Tour denk ik.

Mooi van de redactie, Copeland even strikken. Benieuwd naar Grmay natuurlijk ook ! :D Wist niet dat Copeland algemeen manager was bij Lampre, verklaard natuurlijk wel de transfer van Grmay aangezien Copeland nog algemeen manager bij MTN is geweest.

PeterK 9 mei 2015 om 10:59

Lampre – Merida is echt goed bezig, top materiaal, een internationaal team. Je ziet gewoon de frisse wind door het team waaien!! En ze rijden dit voorjaar ook als team echt van voren, een roze/blauwe trein.
Top, ga zo door mannen!

SolerEritrean 9 mei 2015 om 11:55

@PeterK

De input van Merida en dus ook Copeland heeft Lampre echt weer nieuw leven ingeblazen. Leek echt dat het team ging stoppen met Cunego en Scarponi maar nu toch weer geherlanceerd!

Orakel 9 mei 2015 om 12:05

Benieuwd naar Ulissi. Lampre zelf verwacht hem niet in de eerste week, maar er zijn etappes op zijn lijf geschreven. Hij zal zijn rappe benen toch wel gebruiken, al is het voor een ereplaats?

denistel 9 mei 2015 om 12:14

niemic kan toch gewoon een goed klassement rijden?

Koersmaniak 9 mei 2015 om 12:43

Ik vind Lampre toch wat tegenvallen, als enige Italiaanse team op het hoogste niveau hebben ze amper Italiaanse (sub)toppers. Nibali, Aru, Pozzovivo, Nizzolo, Viviani, Paolini, Caruso, Felline, Malori, Trentin,… Die rijden allemaal voor buitenlandse teams.
Van de top-30 beste Italiaanse renners volgens de CQ-ranking rijden enkel Bonifazio en Cimolai bij Lampre.
Ze hebben met Costa buitenlandse topper in de rangen.

Marmaris 9 mei 2015 om 13:23

@koersmaniak
Dat Viviani en Nizzolo niet bij Lampre rijden is niet vreemd. Ze hebben namelijk Modolo al als sprinter. Daar naast hebben ze met Pozzato toch een van de beste Italianen voor het klassieke werk en met Ulissi voor de heuvels. Voor het klassement missen ze tegenwoordig wel een Italiaan. Maar dat vangen ze toch redelijk op met Costa.

HF2013 9 mei 2015 om 14:17

Mijn keuzes voor m’n scorito-team lijken iig de juiste te zijn geweest. Ook niet onbelangrijk. ;-)