Giacomo Nizzolo de beste in Circuito de Getxo, late aanval Ide Schelling strandt

zondag 1 augustus 2021 om 16:33
Giacomo Nizzolo de beste in Circuito de Getxo, late aanval Ide Schelling strandt

foto: Cor Vos

Giacomo Nizzolo heeft zondag de Circuito de Getxo op zijn naam geschreven. De Europees kampioen van Qhubeka NextHash was na ruim 193 kilometer de beste in de Baskische eendagskoers. Hij klopte Giovanni Aleotti (BORA-hansgrohe) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) in een sprint heuvelop. Een late aanval van Ide Schelling werd onschadelijk gemaakt, maar de Nederlander eindigde nog wel als vijfde.

Mohoric en Trentin in de vlucht
Twaalf renners kleurden de kopgroep van de dag. Het waren Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe), Dayer Quintana, Thomas Boudat, Matis Louvel (Arkéa-Samsic), Jérôme Cousin (TotalEnergies), Mathias Norsgaard, Lluis Mas (Movistar), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Antonio Nibali (Trek-Segafredo), Antonio Soto (Euskaltel-Euskadi) en Matteo Trentin (UAE Emirates). Het elftal kreeg nooit meer dan twee minuten voorsprong cadeau.

Het waren onder meer Caja Rural-Seguros RGA en Qhubeka NextHash die de achtervolging leidden en het verschil terugbrachten tot onder de minuut. Vijftig kilometer voor het einde spatte de kopgroep uit elkaar op een van de klimmetjes en ook in het peloton werd aangevallen. Onder meer Wilco Kelderman en Ide Schelling lieten zich er zien. BORA-hansgrohe nam in de zonnige omstandigheden het initiatief en probeerde met een achtervolgende groep naar de kopgroep te rijden.

Elitegroep dunt uit op Pike Bidea
Vooraan waren het Mohoric, Albanese, Norsgaard en Trentin die het langst overbleven. De elitegroep met onder anderen Kelderman, Giacomo Nizzolo, Gianluca Brambilla, Giovanni Aleotti, Patrick Konrad en Alessandro Covi volgde bij de passage aan de finish op 33 kilometer van het einde op ruim twintig seconden.

Omdat het bij de koplopers stilviel kon die jagende groep de aansluiting maken, vlak voor voor de steile Pike Bidea (2,2 km à 9,4%). Dat was de grote scherprechter die in de laatste twintig kilometer was gelegd.

Schelling keert terug bij de kopgroep
De kampioen van Puerto Rico, Abner González, trok daar als eerste ten aanval uit die favorietengroep en hij kreeg Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) achter zich aan. Zij kwamen samen over de top, maar niet veel later waren het Aleotti en Ciccone die de oversteek wisten te maken.

De klimmers was het echter niet gelukt om Nizzolo definitief overboord te gooien; de Europees kampioen sloot in de afdaling aan bij de kopgroep, samen met Covi. Omdat ook een veerkrachtige Schelling wist terug te keren, waren er zeven koplopers. BORA-hansgrohe was de enige ploeg met een overtal. Ook de gevaarlijke Luis Léon Sánchez kwam nog dichtbij, maar het zevental liet de Spanjaard spartelen op 15 seconden.

Demarrage Schelling strandt
Schelling vond dat het op 6,7 kilometer van de finish zijn moment was. Hij plaatste een demarrage en sloeg meteen een gat. Buitrago en Nizzolo gingen in de tegenaanval, maar Aleotti counterde de aanval van Schelling. Toch wist Nizzolo, met Buitrago en Aleotti in zijn zog, het gat met de Nederlander te dichten op vier kilometer van de meet.

Het kwartet denderde vervolgens op de finish, gelegen op de Alto de Aiboa Gane (900 meter à 6,7%) in de straten van Getxo, af. Schelling deed veel kopwerk in dienst van zijn rappe Italiaanse ploeggenoot, maar het was Buitrago die op 200 meter van de meet als eerste de sprint aanging. Nizzolo koos echter voor de juiste timing en won met sprekend gemak, voor Aleotti en Buitrago. Abner González werd nog vierde, vlak voor een moegestreden Schelling.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Etio 1 augustus 2021 om 16:40

Kelderman was de sterkste in koers vandaag, deed zowat 70% van het kopwerk in de achtervolgende groep. Ik snap niet dat hij geen kopman was, hij had Nizzolo op dat voorlaatste steile klimmetje gewoon kunnen lossen. Nizzolo wel verdiend gewonnen, BORA heeft niet slim gereden.

0
Wheely 1 augustus 2021 om 16:41

Mooi koersje, Ide lekker gestreden. Nizzolo verdiende winnaar, blijft toch een leuke renner, veel meer dan alleen een sprinter.

0
Sagan=hulk 1 augustus 2021 om 17:00

Wat sterk van Nizzolo om met een elite groepje over die klim te raken.

0
Murcia 1 augustus 2021 om 17:33

Nizzolo weer uitstekend, teamwerk van Bora kon hem niet breken en hij maakt het koeltjes af. Voor Qhubeka een reddingsboei gebleken met zijn overwinningen maar ik denk dat hij gaat cashen bij Cofidis nu.

0
Ronellenfitsch 1 augustus 2021 om 18:03

Klinkt als leuker dan San Sebastián …

0
Groetjesaandevoetjes 1 augustus 2021 om 18:08

Aleotti haalde Schelling (zijn ploegmaat) terug? Of hoe precies?

0
Romāns Vainšteins 1 augustus 2021 om 18:39

Tactiek omgegooid, Schelling zal leeg geweest zijn.

0
toiletduck 1 augustus 2021 om 21:10

Lijkt idd dat de redactie hier het woord ‘countert’ wat vreemd gebruikt hier.

0
Kannibaal van Schepdaal 1 augustus 2021 om 19:59

Aleotti in de luwte mooie stappen aan het zetten dit seizoen.

0
Ronellenfitsch 1 augustus 2021 om 20:42

Eerste jaar op dit niveau. Ide was als studiogast al erg lovend over wat hij voor de ploeg deed tijdens de Giro

0
Kannibaal van Schepdaal 1 augustus 2021 om 21:37

Inderdaad. Was al wereldtop bij de beloften, en steekt de afgelopen weken al voorzichtig zijn neus aan het venster bij de profs. Dat belooft voor volgend seizoen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone