Froome blikt voor het eerst terug op zware crash: “Nog veel geluk gehad”

zaterdag 3 augustus 2019 om 10:41
Froome blikt voor het eerst terug op zware crash: “Nog veel geluk gehad”

foto: Cor Vos

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome heeft voor het eerst (uitgebreid) gereageerd op zijn zware crash in het Critérium du Dauphiné. De renner van Team Ineos kwam tijdens de verkenning van de individuele tijdrit zwaar ten val, waardoor hij een kruis mocht maken over de Tour de France. “Ik heb nog ongelofelijk veel geluk gehad”, zo vertelt Froome.

Het gebeurde allemaal op woensdag 12 juni in de buurt van Roanne, de start- en finishplaats van de individuele tijdrit van het Critérium du Dauphiné. Tijdens de verkenning ging het gruwelijk mis voor Froome. De Brit verloor namelijk de controle over zijn fiets, en dat bij een snelheid van ruim vijftig kilometer per uur.

“Ik weet niks meer van de val”
Wat bleek: de 34-jarige renner werd verrast door een windvlaag, waardoor hij op hoge snelheid tegen een muur botste. “Ik herinner me nog het eerste deel van de verkenning, maar van de val zelf weet ik niks meer. Dat is een groot zwart gat”, aldus Froome, die zijn rechterdijbeen, heup, elleboog, nek en meerdere ribben brak.

De renner werd in allerijl overgebracht naar het ziekenhuis van Saint-Étienne, waar hij een zware operatie moest ondergaan. Froome moest ruim één week op de intensive care verblijven, maar werd vervolgens overgebracht naar een revalidatiecentrum. Nu, ruim één maand later, werkt Froome thuis aan zijn herstel.

Chris Froome in betere tijden: als winnaar van de Tour – foto: Cor Vos

“Ik voelde me een dag na de operatie hopeloos. Ik kon nauwelijks ademen door de gebroken ribben die op mijn longen duwden. Ik hoestte bovendien bloed op. Dat was beangstigend. Ik besefte bovendien dat ik de Tour de France zou missen”, aldus Froome, die inmiddels weer vooruit kijkt.

“Ik loop voor op schema”
“Ik klaarde op toen de chirurg zei dat ik volledig kan herstellen. Ik heb nog ongelofelijk veel geluk gehad dat ik geen ergere blessures heb opgelopen”, zo beseft de klimmer, die zo snel mogelijk zijn comeback wil maken. “Ik loop voor op schema. Ik mag nu al voorzichtig met gewichten werken. Ik ga elke ochtend drie tot vier uur naar de fysio.”

“Na het middageten doe ik zelf ook nog twee uur oefeningen. Het doel is om volgend jaar weer terug te keren in de Tour, dat drijft me”, zo besluit Froome, die zijn ploeggenoot Egan Bernal de Ronde van Frankrijk zag winnen.

Dit artikel delen:

9 Reacties

maximumniels 3 augustus 2019 om 11:01

Na al die jaren heb ik toch respect gekregen voor Froome en nadat ik meer over zijn achtergrond las al helemaal. Gun hem het beste en dat hij in topvorm mag verschijnen in de tour van 2020.

Olly 3 augustus 2019 om 11:25

Dan kan hij knechten voor Egan :-)

Walacra 3 augustus 2019 om 11:47

Ontzettend naar ongeluk. En toch heb ik hem niet gemist in de Tour de France. Zijn aanwezigheid gaf, helaas, een soort negatief sfeertje aan de Tour. Uitgejouwd door het publiek, bespot, bespuugd, vernederd zelfs met urine. Knap dat hij dan toch steeds weer een glimlach liet zien. Maar het gaf de Tour een donker randje. En door zijn afwezigheid dit jaar was de Tour ook weer verfrissend, open en ontspannender.

Kingstown 3 augustus 2019 om 12:00

Het (weg)pesten van mensen ervaar jij als iets positiefs?

Walacra 3 augustus 2019 om 12:11

Nee, natuurlijk niet. Froome was niet afwezig doordat hij weggepest werd maar door zijn val. Was hij niet gevallen was hij absoluut aanwezig geweest. Die laat zich niet wegpesten.

lander luypaert 3 augustus 2019 om 13:49

Ik had het niet voor Froome maar heb toch enorm veel respect gekregen voor die man!

BenderBeach 3 augustus 2019 om 14:39

Geweldige renner en sinds ik hem bij de Tourstart in Utrecht gesproken heb weet ik dat het ook een zeer aardige, bescheiden man is die zijn hele leven in het teken van de sport wielrennen heeft gezet. Diep respect voor Froome en hopelijk een goed herstel richting de Tour 2020.

Cédric 3 augustus 2019 om 16:45

Ik blijf zijn verhaal, opkomst en prestaties heel erg twijfelachtig en dubieus vinden. Maar als persoon lijkt me dit een enorm sympathieke kerel, knap ook hoe hij ondanks de vele negatieve reacties is blijven doorgaan. Een zeer zware crash zoals hij heeft meegemaakt gun je geen renner, en ik hoop dan ook van harte dat hij weer zal herstellen en koersen kan rijden.

jan jansen 3 augustus 2019 om 17:59

Respect heb ik pas als hij eerlijk is over de Vuelta van 2017

Headlines

Materiaalzone

Populair