vrijdag 20 juli 2018 om 09:30

Frans Maassen niet blij met scherpe tijdslimiet: “Belachelijk!”

Ploegleider Frans Maassen van LottoNL-Jumbo is niet blij met de scherpe tijdslimiet in de Tour de France. Hij zag gisteren in de Alpenrit naar Alpe d’Huez Dylan Groenewegen de strijd staken en ook onder anderen Fernando Gaviria en André Greipel gaven op. “De organisatie hanteert een veel te scherpe tijdslimiet. Het is toch belachelijk dat drie heel goede sprinters eruit zijn?”, zei hij voor de camera van WielerFlits.

De jury besliste tijdens deze twaalfde rit om de tijdslimiet op te rekken. “Maar toen was het kwaad al geschied”, aldus Maassen.

Meer video’s zien uit de flag-fr Tour de France?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2018 10:49
helemaal terecht een te scherpe tijdslimiet is voor het publiek helemaal niet leuk. Ik had liever straks weer een paar mooie sprints gezien met daarbij de topsprinters. De organisator moet het doel van het hebben van een tijdslimiet evalueren. Waarom zou je een tijdslimiet krap nemen, misschien wel om alle topsprinters te grillen. Dan is het goed zoals het is. Maar misschien is het doel van een tijdslimiet wel een ander.
20 juli 2018 10:54
Maassen heeft gelijk; als alle topsprinters er voor de derde week al uitliggen zijn de limieten te scherp.
20 juli 2018 11:03
Zijn er regels voor de % tijdslimiet of is dat per koers verschillend? In bv de Giro mag er dacht ik veel meer tijd verloren worden
20 juli 2018 11:04
Belachelijke vent
20 juli 2018 11:07
Dit is ook een beetje gejank achteraf.... het kwaad is toch al geschied.
20 juli 2018 11:14
Zo beredeneerd is het toch belachelijk dat enkele klassementsmannen uit de Tour zijn na de kasseien in Noord-Frankrijk, en is het belachelijk dat er sprintetappes zijn waarin klimmers geen enkele kans hebben, en dat er nog ook nog een tijdrit is: heel slecht voor renners die matig tegen het klokwerk rijden.
Wat mij betreft prima zo: tis geen toertocht, maar een tourtocht.
20 juli 2018 11:19
Prudhomme kan niet blij zijn met het drieluik dat ie heeft voorgeschoteld; de eerste etappe gebeurde er niks qua klassement en je bent uiteindelijk al je sprinters kwijt.
20 juli 2018 11:21
@skylimit: dat is maar 1 superdag, bovendien wind mee en op een parcours wat op zijn lijf geschreven is met lange klimmen.
@Heesterboy: heb jij enig bewijs dat er iets niet in de haak is bij hem?
20 juli 2018 11:21
Inderdaad prima zo. Dat maakt de Tour juist zo heroïsch.

Bijkomend voordeel is dat de kans op een sprint vandaag kleiner wordt, dus dat de vluchters de kans kunnen krijgen. Als Roosen of Jansen vandaag wint, zal je Fransje echt niet meer horen klagen ;)
20 juli 2018 11:27
@SprintMaster
Nee, gelukkig niet. Hij is echter wel een van de weinigen, zo niet de enige, die Froome en Sky al anderhalve grote ronde op rij kan volgen. En dat met een minder goed team om zich heen. Heel knap, maar ik vind het wel naïef om iedere Sky-renner van van alles en nog wat te beschuldigen en Tom heilig te verklaren. Als Kruiswijk zijn solo gisteren succesvol had afgerond was het hosanne geweest, terwijl bij Froome (of Yates voordat hij er in de Giro doorheen zakte) de dopingbeschuldigingen je meteen om de oren vliegen.
20 juli 2018 11:33
Nog even wat zitten te rekenen met hoogtemeters van de gecategoriseerde klimmen. Twee voorbeelden met ronde getallen:
1. hoogtemeters gedeeld door 100 is tijdslimiet in minuten. Dit levert een ruime limiet op. In het voorbeeld van gisteren bijna 45 minuten. In het voorbeeld van eergisteren bijna 34 minuten.
2. hoogtemeters gedeeld door 2 is tijdslimiet in seconden. Dit levert voor gisteren 37:16 op, voor eergisteren 28:09. Dit is dan weer te streng.
Met de tussenoplossing aantal hoogtemeters*0.55 = tijdslimiet in sec. houd je de laatste van gisteren nog binnenboord. Voor de korte etappes zoals woensdag zou optie 1 de beste zijn.
20 juli 2018 11:34
Leuk juist, veel sprinters eruit, geeft nieuwe dynamiek aan de koers bij die saaie vlakke etappes. Minder sprinttreintjes, grotere kans op een geslaagde vlucht. Prima.
20 juli 2018 11:38
@Heesterboy: we gaan het wel zien in de derde week. Dan zou Thomas de Tour moeten winnen en CF en TD er door zakken.
20 juli 2018 11:45
Maassen kan wel klagen maar aan de andere kant heeft LTJ wel 2 etappes gewonnen met diezelfde sprinter door het belachelijk makkelijke parcours in de eerste 9 etappes.
20 juli 2018 11:55
@NDI22

Dat slaat nergens op, sprintersetappes zijn vaak makkelijk dat is niet iets van deze ronde.
20 juli 2018 12:09
Top sprinters zijn meestal gemankeerde wielrenners, zeker in een grote ronde, het is niet anders...
20 juli 2018 12:46
Niet met hem eens. Het is voor iedereen rijden op de top van je kunnen. Niets energie sparen. Iedereen flink afzien. Er is ook afgezien in sprint ettapes vooral door valpartijen en veel stress. Nu mogen die sprinters eens lekker afzien en als vooral zij niet binnen tijd kunnen komen terwijl hun lead outs dat wel gewoon kunnen geeft dat alleen maar meer aan hoe incompleet ze zijn als wielrenner. Ze trainen zichzelf zo'n lichaam aan waar ze de bergen niet mee over kunnen komen. Voorspelbaar trouwens dat vooral zij het niet bolwerken. Sagan komt wel over die bergen. Dus verdiend hij het nog een etappe mee te pikken.
20 juli 2018 12:56
@sunnyweb
Als alle sprinters nou altijd buiten tijd zouden komen in de bergen had je gelijk. Dat is echter niet zo, dus was in dit geval de tijdslimiet waarschijnlijk wat te krap. Vind je ook dat de klimmers moeten aantonen bij de beste 10 te kunnen finishen in een massasprint, anders moeten ze de Tour verlaten?
20 juli 2018 14:03
Het is wel een interessant probleem. Als renners zich steeds meer gaan richten op hun specialisatie krijg je steeds grotere verschillen in tijd. Klimmers rijden de etappe steeds sneller, terwijl renners die zich steeds meer toeleggen op het pure sprinten, steeds langzamer zullen klimmen (ivm spiermassa).
Daarom zul je dus toch de limieten moeten verhogen of je krijgt twee soorten sprinters. De pure sprinters redden het dan niet meer om etappekoersen uit te rijden, maar zijn voor de eendagskoersen wel de snelste mannen. Eigenlijk zie je dit nu al gebeuren, nu mannen als Sagan een Matthews het groen winnen.
Voor het sprinten in een volledige grote ronde heb je dus meer nodig dan die pure sprintsnelheid. Wil je dus als Groenewegen de Tour uit kunnen rijden zal je dus anders moeten trainen.
20 juli 2018 14:37
Of je moet in de Tour na de eerste week helemaal geen sprint ritten meer opnemen. Nou ja, Parijs mag dan nog voor de die hards. Hoeven de meeste sprinters ook niet over de bergen en kunnen ze uitstappen. De rest van de etappes allemaal in de bergen of midden gebergte (Central Massif, Jura o.a.)
20 juli 2018 14:56
Of ze maken er gewoon een afvalkoers van: de laatste (of 2 of 3) moet na iedere etappe uit koers. Krijg je tenminste nog een mooie massasprint in de bus op Alpe d'Huez :)
En de tijdslimiet kun je dan afschaffen (of heel ver oprekken).
20 juli 2018 16:03
Gewoon wat meer solidariteit in het peloton en zorgen voor een grote bus van minimaal 30 man, dan word je er toch niet uitgezet.
Verder krijg ik een zwaar allergische uitslag van mensen die roepen "regels zijn regels" dat is een uitspraak die je doet als computerprogrammeur maar NOOIT over mensen. Regels vragen interpretatie en een 'menselijke maat" of zoals mijn opa altijd zo mooi zei: "regels zijn er om mensen te dienen, mensen zijn er niet om regels te dienen"
20 juli 2018 16:09
@illan
Het schijnt dat Groenewegen de Tour al eens heeft uitgereden, ik weet het niet meer helemaal zeker...
20 juli 2018 16:53
Het probleem is volgens mij niet dat sprinters deze tijdslimiet niet kunnen halen, maar dat ze teveel last hadden van blessures om drie dagen op rij tegen de tijdslimiet te vechten. Het probleem is dus de blessures van de kasseirit. Als het geen sprinters, maar klimmers waren die door zere knieën en ruggen de tijdslimiet opgaven hadden we ook niet gesproken over te strenge tijdslimiet in de bergritten. Nu zijn het (toevallig) de twee sterkste sprinters...

Wat mij betreft hoort de kasseirit niet in de Tour: teveel risico op materiaalpech en lichamelijke tegenslag waar je een week van moet bijkomen. Dat gaat met een eendagswedstrijd, maar niet met een drieweekse ronde en de belangen die daarbij horen: denk aan BMC en EF.
21 juli 2018 09:10
Ik vind die afvalkoers nog wel leuk, dat zorgt er ook voor dat Sky niet zomaar al zijn knechten kan sparen. Elke dag de laatste 3 van de dag, en de laatste 3 in het klassement exit. Dan hou je in Parijs nog de top 20 over ongeveer.. en wint Sagan...

Reacties zijn gesloten.