Francesco Busatto sprint naar winst in beloftenversie Luik-Bastenaken-Luik
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 15 april 2023 om 16:56

Francesco Busatto sprint naar winst in beloftenversie Luik-Bastenaken-Luik

Francesco Busatto heeft Luik-Bastenaken-Luik U23 gewonnen. De Italiaan van Circus-ReUz-Technord was in finishplaats Blegny de snelste van een elitegroepje. Hij klopte de Fransman Antoine Huby (Vendée U) en zijn landgenoot Davide De Pretto (nationale selectie Italië).

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik U23 was ten opzichte van vorig jaar op verschillende punten gewijzigd, maar bevatte wel weer enkele bekende hellingen uit de profversie. Zo moesten de jongelingen onder andere over de Côte de Stockeu, Côte de la Haute-Levée en Côte de la Redoute. In de diepe finale van de 173 kilometer lange koers werden echter andere wegen opgezocht: minder bekende beklimmingen als de Côte de José en de Côte de Bolland, het laatste obstakel van de dag, vormden de belangrijkste scherprechters. Al liep ook de slotkilometer in Blegny nog venijnig omhoog.

Nederlander Bodi del Grosso in de kopgroep
Het duurde even, maar na 35 kilometer ontstond er dan toch een vroege vlucht. Nicola Marcerou (Vendée U), Hugo Wertz (Bingoal WB Devo), Alexandre Kess (selectie Luxemburg) en Hendrik Breinder Pedersen (Coloquick) reden aanvankelijk met zijn vieren weg, maar uiteindelijk kon ook de Nederlander Bodi del Grosso (ABLOC CT) de aansluiting nog maken. Niet veel later werd de kopgroep echter alweer gereduceerd tot vier renners, want voor Wertz ging het te hard.

Het resterende kwartet reed een voorsprong van ruim zes minuten bijeen. De opleidingsploegen van Lotto Dstny en Jumbo-Visma begonnen daarop te achtervolgen, waardoor het verschil al snel weer halveerde. Op Côte de Wanne, met nog iets meer dan tachtig kilometer te gaan, kon Del Grosso zijn medevluchters niet meer volgen. We bleven zodoende met drie over vooraan.

Del Grosso zat mee in de vroege vlucht – foto: Cor Vos

Segaert en Gudnitz in de aanval
Goed twintig kilometer laten werden ook de rest van de kopgroep ingerekend. De finale kon beginnen. We zagen verschillende pogingen om weg te rijden, maar niemand had succes, al dunde het peloton weg stevig uit. Met nog iets meer dan veertig kilometer voor de boeg reden twee renners weg uit dit gedecimeerde pak: Alex Segaert (Lotto Dstny Development) en Joshua Amos Gudnitz (ColoQuick). Twee andere renners, Loe van Belle (Jumbo-Visma Development) en William Junior Lecerf (Soudal Quick-Step Devo) probeerden de bres nog te dichten.

Van Belle kon Lecerf al niet volgen, waardoor de Belg in zijn eentje in de achtervolging moest. Hij kreeg het gat met het kopduo echter niet dicht en viel terug in het peloton. Dat peloton had even een achterstand had van meer dan veertig seconden op Segaert en Gudnitz, maar daarna kwam de meute weer wat dichterbij. Jumbo-Visma Development had meerdere renners in deze groep en nam het initiatief.

Sprint
De geelzwarten wisten de twee koplopers bij de lurven te vatten. Net daarna reed Tijmen Graat lek, maar hij wist in geen tijd terug te keren. Graat, noch een van zijn ploeggenoten, zat echter mee toen Alexy Faure-Prost (Circus-ReUz-Technord) en Gil Gelders (Soudal Quick-Step Devo) ten aanval trokken op dik tien kilometer van de streep. Geen man overboord, want de twee konden hun inspanning niet volhouden en waaiden al gauw weer terug.

In de laatste tien kilometer, op Côte de Bolland, gingen nog wel wat renners overboord. Een klein groepje zou uiteindelijk sprinten om de zege, want een uitvalspoging van William Junior Lecerf werd in de slotkilometer in de kiem gesmoord. Vervolgens bleek Franseco Busatto over de snelste benen te beschikken. Hij klopte Antoine Huby en Davide De Pretto. De Belg Ramses Debruyne eindigde op de vierde plaats. Lars Boven was op de zesde plaats de eerste Nederlander.

foto: Intermarché-Circus-Wanty

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
15 april 2023 17:46
Gezien de tijdsverschillen was het dus praktisch een sprint van een peloton van 44 man. Best matig voor een koers als LBL, ook al zijn het maar beloftes. Dat parcours mag wel een stukje zwaarder voortaan.
  15 april 2023 18:00
  Uitslagen van de echte Luik zien er ook regelmatig zo uit. Er zijn gewoon steeds meer renners die een hoog niveau aankunnen: ook bij de pareltjes.

  Aan het verslag te lezen was het volgens mij best een leuke koers met veel dadendrang.
  15 april 2023 18:25
  LBL u23 is dan ook helemaal niet zo een zware koers, dan krijg je dit soort dingen. In het verleden al vaak gewonnen door halve sprinters zelfs.

  Fleche Ardennaise is vele zwaarder, voor mij de echte ardennenklassieker bij de beloften.
  15 april 2023 18:39
  Hele dag tegenwind zal de aanvallers ook niet echt in de kaart gespeeld hebben.
  15 april 2023 18:41
  Klopt serieuze wind op de kop bijna de hele dag, vooral in de finale.
  15 april 2023 18:52
  Boonen werd hier zelfs ooit 2e en geen enkele winnaar van de U23-versie kwam ooit op het podium in de profversie, ik denk zelfs maar eentje die op beide wedstrijden podium haalde (quizvraagje, wie kopt hem binnen!).

  Dat geldt natuurlijk ook voor andere wedstrijden: de Ronde Van Vlaanderen werd in de laatste 30 jaar ook enkel door Nuyens (beloften+profs) en Devolder (junioren+profs) gewonnen, Parijs-Roubaix niemand, Lombardije niemand. Al vind je in die koersen wel al meer specifieke namen terug die ook in dat werk specialisten worden.
  15 april 2023 18:58
  Gilbert? Zou je toch denken.
  15 april 2023 19:30
  Bardet, beide podium
  15 april 2023 19:37
  Elite versie zijn ook wel groepen van meer dan 10 geweest, één of twee edities met Valverde en gerrans toen. Al was dat ook omdat dan Martin viel
  15 april 2023 19:39
  Boonen won ook wk op best zwaar parcours, San Remo tweede. In andere delen van het jaar kon hij in begin tijd ook best wat heuvels over, langer dan die in Vlaanderen. Al waren dat vaak niet zoveel als in Luik natuurlijk. Maar er werd vaak benoemd destijds dat de reden dat hij de amstel nooit scoorde toch ook met decompressie te maken had, dat had ie nogal nodig in z'n jonge jaren, zoals iedereen wel weet
  15 april 2023 20:32
  Bardet inderdaad. Ooit 2e na Tosh Van Der Sande in een spurt met tien (met oa ook Dumoulin, Lindeman en Elissonde).

  @mwielerfan: dat WK in Madrid was "zwaar" maar geen LBL-niveau. Toen stond hij ook wel scherper dan in z'n beloftentijd. Paar maand voor die LBL waar hij 2e werd moest hij nog thuisblijven van het beloften-WK wegens "te dikke kont".
  15 april 2023 20:49
  Bedankt voor het wijzen op de Fleche Ardennaise Samamba.

  Net de site en het parcours bekeken, ik zou deze liever dan de Waalse Pijl zien zeg.

  Dit is enkel voor beloften en in landverband?

  Edit: ja dus, Cees Bol op de erelijst joh?
  15 april 2023 21:55
  Het is een 1.2 koers, Romans. In principe mogen dus enkel WT ploegen niet mee doen. Leeftijd maakt niet, maar het wordt wel een beetje gezien als beloftenkoers.

  De erelijst wil niet echt veel zeggen, omdat het parcours eigenlijk pas in 2021 aangepast en veel zwaarder geworden is. Daarvoor kwamen ze aan in Hervé, nu rijden ze rond Stavelot, het hardje Ardennen. Vroeger was het ook vooral een clash tussen wat Belgische beloftenploegen en continentale teams, nu zie je een veel sterker internationaal deelnemersveld. De beste beloften ter wereld stonden er vorig jaar aan de start en dat gaat dit jaar normaal weer zo zijn.

  Vorig jaar bijvoorbeeld gewonnen door Gregoire, voor Van Eetvelt en Gloag. Dat zegt wel iets.

  Ik hecht er dus meer belang aan dan aan LBL bij de beloften. LBL wordt natuurlijk aan zien als een grotere koers gezien de naam, maar in de Ardense Pijl kunnen enkel de sterksten nog winnen. Wie daar wint, is goed.
  15 april 2023 22:20
  @Samamba, los van de zwaarte van een parcours... je vergeet in je analyse mee te nemen dat de laatste pakweg 10 winnaars van LBL U23 allemaal toppers zijn geworden of dat gaan zijn. Dat zal toch geen toeval zijn?
  15 april 2023 22:33
  @AdZ

  Los van dat je statement toch niet helemaal klopt met een Owen (vroege vlucht wel als ik me goed herinner) en Vermaerke er op (en Leo Hayter vind ik overschat, was ook een vroege vlucht), ging het daar ook helemaal niet om. Het is een mooie erelijst, maar ze weerspiegelt niet helemaal Luik Bastenaken Luik imo omdat het parcours gewoon niet enorm lastig is. Iets wat de echte LBL wel kenmerkt. Daarom dat ik Fleche Ardennaise aanhaalde. Dat is wel een koers die echt lastig is, en waar dus altijd één van de sterksten zal winnen.
  15 april 2023 23:09
  Parcours is geweldig. Weliswaar steeds terugkerend in Stavelot maar steeds via nieuwe lussen en zonder dubbele beklimmingen. Ik ken er veel van want heb er regelmatig gereden. Zeer fraai ontwerp. Met het aspect dat er nieuwe Luikrenners in op gaan staan is het een koers die ik dolgraag zou willen zien.

  Voor de verdere liefhebbers: https://www.fleche-ardennaise.be/fr/fa/race/route
  Mooie site ook, lekker old school.

  Misschien dat de RTBF hem uitzendt?
15 april 2023 18:33
Edit redactie: Je hebt helemaal gelijk. Het is aangepast, bedankt voor de opmerking!
17 april 2023 18:05
FRANCESCO BUSATTO Pro-contract

https://intermarche-circus-wanty.eu/news/busatto2025/

Reacties zijn gesloten.