Merlier klopt Ewan na fotofinish in UAE Tour, Evenepoel en Bilbao slaan slag in waaiers

maandag 20 februari 2023 om 13:22
Merlier klopt Ewan na fotofinish in UAE Tour, Evenepoel en Bilbao slaan slag in waaiers

foto: Cor Vos

Bijna een kwartier lang was er onduidelijkheid over de winnaar van de eerste etappe van de UAE Tour 2023. Na 151 kilometer vol met waaiers moest er een fotofinish aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen tussen Tim Merlier en Caleb Ewan. Uiteindelijk mocht de Belgisch kampioen van Soudal Quick-Step juichen. Klassementsrenners Remco Evenepoel, Pello Bilbao en Luke Plapp deden in het waaiergeweld goede zaken.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De openingsrit was vrijwel identiek aan de eerste etappe van de UAE Tour 2021, toen Mathieu van der Poel won na een heus waaierspektakel. Dit keer kwam de wind met windkracht 3 uit het noordwesten en dat zorgde opnieuw voor waaiers.

Waaieralarm
Vanaf het startschot nabij het Al Dhafra-kasteel was het raak. Wereldkampioen Remco Evenepoel was bij de pinken en schoof mee in de eerste waaier van 26 man. Ook klassementsrenners Pello Bilbao, Luke Plapp en Tom Gloag schoven mee, net als sprinters Olav Kooij, Cees Bol, Phil Bauhaus, Marijn van den Berg en Elia Viviani.

De koplopers hielden een eerste achtervolgende groep op achterstand. Het verschil schommelde lange tijd tussen de 30 en 60 seconden. In die grote groep reden onder meer toppers als Adam Yates, Tim Merlier, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Arnaud Démare, Caleb Ewan en Sam Welsford met hun ploeggenoten.

foto: Cor Vos

Grote groep gelosten
Het waaierrijden zorgde ook voor enkele valpartijen. Onder meer Jumbo-Visma-klimmer Sepp Kuss en Antwan Tolhoek van Trek-Segafredo kwamen ten van. Zij konden hun weg wel vervolgen, maar raakten zo wel op achterstand. Kuss belandde zelfs in een peloton op ruim vier minuten achterstand, met daarin ook Jay Vine, Jakob Fuglsang en Fernando Gaviria. Zij konden op die manier een streep zetten door rit- en klassementsambities.

Vijftig kilometer voor de finish volgde een samensmelting tussen de kopgroep en de eerste achtervolgende groep. Daardoor kregen we een peloton van ruim 50 renners vooraan en het tweede peloton op 4.40 minuut achterstand.

Nieuwe waaiers
Vooraan waren het Soudal Quick-Step en Bahrain Victorious die de vaart erin probeerden te houden, maar dat ging niet heel makkelijk. Daardoor kon het grote peloton meer dan vier minuten terugpakken. Precies op het moment dat het grote peloton op 35 seconden kwam, brak de kopgroep in een nieuwe waaier.

Evenepoel en Merlier waren de aanstichter van de kopgroep van een dertiental renners. Ook Cavendish, Bol, Bilbao, Arndt, Govekar, Bauhaus, Plapp, Kooij, Ewan, Jarrad Drizners en Bert Van Lerberghe schoven mee. Zij pakten meteen 30 seconden op de achtervolgende groep en meer dan een minuut op het grote peloton.

foto: Cor Vos

Op 18 kilometer van de meet passeerde de kopgroep al eens de eindstreep, waarna nog een lokale omloop volgde rond Al Mirfa. De eerste achtervolgende groep kreeg meer dan een minuut aan broek gesmeerd en het grote peloton volgde op bijna anderhalve minuut. Die groepen smolten op acht kilometer van de finish samen, op 1.20 minuut van de koplopers.

Vijftien lange minuten wachten…
Het verschil tussen de kopgroep en de achtervolgers bleef lange tijd rond de 1.10 minuut schommelen. Bahrain Victorious, Lotto Dstny, Luke Plapp en Remco Evenepoel hielden het tempo hoog, terwijl de rappe mannen zich achterin de groep voorbereidden op de sprint om de ritzege.

Twee kilometer voor de meet leken Evenepoel, Bilbao en Plapp op kousenvoeten weg te rijden toen Merlier een gaatje liet, maar Drizners reed het weer dicht. Van Lerberghe trok vervolgens als eerste de sprint aan voor Merlier. De Belgische kampioen ging vervolgens aan en werd nog geremonteerd door Ewan. De fotofinish kon echter geen uitsluitsel geven…

Pas na een klein kwartier werd de knoop doorgehakt door de jury: Tim Merlier mocht zich de winnaar noemen. Achter Merlier en Ewan werd Cavendish derde, vlak voor Kooij. De Nederlander liet zich voor de laatste bocht wegdrummen en moest van ver beginnen aan zijn sprint.

Het achtervolgende peloton kwam op 51 seconden van Merlier over de finish en dus hebben veel klassementsrenners flink wat tijd goed te maken op Evenepoel, Bilbao en Plapp.

Dit artikel delen:

50 Reacties

SoloSlim 20 februari 2023 om 13:42

Evenepoel wel mooi waaier gereden vandaag.. Was de eerste maal dat ik hem dit zag doen.

6
Dikke Vrouw 20 februari 2023 om 13:55

Kan ie geweldig

2
Handige Harry 20 februari 2023 om 14:26

Volgens mij kan zo’n beetje elke goede tijdrijden wel waaierrijden.

0
JohnDeere 20 februari 2023 om 14:46

@Harry de meeste profs hebben de capaciteiten om mee te kunnen in een waaier. Het moeilijke is echter om mee te zitten door o.a. goeie plaatsing en niet verrast te worden.

2
Handige Harry 20 februari 2023 om 17:50

Maar goede tijdrijders worden zelden verrast in deze situaties.
Daarnaast zijn ze over het algemeen goed in een aerodynamische houding aan te nemen, wat ook een stuk helpt.

Het is geen toeval dat het ook altijd een bepaalde groep is die altijd de juiste waaier mist of als ze er per ongeluk wel inzitten dan waaien ze eruit.

1
Het Luipaard van Lent 20 februari 2023 om 13:34

Als ik bovenstaande finishfoto flink inzoom lijkt het toch alsof de band van Merlier een fractie meer in de witte lijn verdwijnt dan die van Ewan.

4
Tonydepony 20 februari 2023 om 13:28

Had het mooier gevonden als ze allebei mochten winnen

3
Groetjesaandevoetjes 20 februari 2023 om 14:28

Een gedeelde winnaar zou hier inderdaad gepast zijn haha.

0
tramontana 20 februari 2023 om 15:25

Emir-lier, de koning van de zandbaksprint, won met een zandkorrel voorsprong

3
Ronellenfitsch 20 februari 2023 om 13:24

Mooie rit zeg. Bij UAE mogen ze wel even bij de sjeik komen uitleggen waar ze mee bezig waren …

2
go Ineos 20 februari 2023 om 13:34

De Emiraten hebben geen sjeik, maar een Emir. Het zit in de naam

3
Dikke Vrouw 20 februari 2023 om 13:35

Stok slagen voor heel de ploeg !!

-2
AWestie 20 februari 2023 om 13:35

Google maar Sheikh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan en je komt er achter dat hij best wat van fietsen weet.

3
Massimo Bataille 20 februari 2023 om 13:52

Je kan het ook gewoon beide zijn hoor
Emir is echt een vorstelijke titel en daar bij horend dus ook het hoofd van een staat/land (emiraat) net zoals wij hier koningen hebben.
Sjeik is een ruimere titel aan een belangrijk figuur (geestelijk, hoofd vd familie, etc).
Dus een sjeik kan heus ook een emir zijn

2
Zen Hooligan The Shakra Jugend 20 februari 2023 om 16:26

@aWestie
Heb ‘m inderdaad even gegoogeld. Leuke man, behalve erg geïnteresseerd in wielrennen ook een flinke interesse in persoonlijke PR, geld en jouw persoonlijke informatie: https://medium.com/@billmarczak/how-tahnoon-bin-zayed-hid-totok-in-plain-sight-group-42-breej-4e6c06c93ba6
Dit soort figuren zouden toch ver weg moeten blijven van deze mooie sport. En een hoop andere mooie sporten ook. Walgelijk figuur.

2
Geit in mijn Kelderman 20 februari 2023 om 13:32

10e Belgische overwinning al dit jaar. Die gaan dat record van vorig jaar keihard uit de boeken rijden als ze zo doorgaan.

2
Zen Hooligan The Shakra Jugend 20 februari 2023 om 13:43

Geweldige etappe. Geweldig einde. Ewan en Merlier die samen lachend de finishfoto bekijken. Volgens mij suggereert Merlier nog om de zege te delen.
Weet iemand trouwens wie die twee renners van Jumbo waren die nét niet in het wiel van Kooij en Cavendish kwamen om nog aan te sluiten bij dat kopgroepje toen ze wegreden?
Jammer dat Kooij de verkeerde kant gokt net voor de laatste bocht, als hij het wiel van Merlier en Ewan had gekozen dan had ie een kans gemaakt. Nu komt ie net moeilijk uit en zit ie al op achterstand voordat de sprint echt begonnen is.

2
Geit in mijn Kelderman 20 februari 2023 om 13:51

Was het niet eerder doordat hij bijna met Bauhaus in aanraking komt waardoor hij snelheid verliest?

0
Massimo Bataille 20 februari 2023 om 13:54

denk dat het zowiezo moelijk ging geweest zijn.
Merlier zet op het juiste moment aan ( zelfs nog van relatief ver) en Ewan die normaal specialist is om uit het wiel te komen, komt maar net naast hem.
Kooij ging al heel snel moeten geweest zijn om vanuit het wiel van Ewan over beide te springen

0
Groetjesaandevoetjes 20 februari 2023 om 14:45

Mooi man, op de 1e dag direct weer waaiers. De saaiheid van het publiek wordt goedgemaakt door de waaiers. Kooij zat er knap bij. Bol en Cavendish moeten nog wel iets beter afstemmen hoe ze de lead out willen gaan doen.

2
Panamaman29 20 februari 2023 om 14:53

Eens. Bol laat bij het ingaan van die bocht zo'n grooot gat vallen dat Cavendish de hele sprint bezig is om terug te komen naar het wiel van Ewan. Als Bol zijnde is het afzetten van Cavendish op het wiel van Ewan of Merlier is helemaal niet zo slecht maar dan moet je pas afzwaaien op het moment dat Cavendish op het wiel zit en niet op het moment dat je als leadout nog tussen Ewan/Merlier en Cavendish inzit.

2
Schollekop 20 februari 2023 om 14:54

Oeps, Adam Yates al op bijna een minuut van Evenepoel. Gaat voor hem lastig worden om dit zandbakrondje nog te winnen.

2
Lars Maden 20 februari 2023 om 13:30

Zelfs na de finish kun je dus zelfs te vroeg juichen.

1
the student 20 februari 2023 om 13:33

heb je toch even het gevoel gehad dat je echt gewonnen hebt.

2
freire93 20 februari 2023 om 13:46

Dat wordt een leuke strijd tussen Jakobsen en Merlier voor een tour selectie.

1
djerkson 20 februari 2023 om 16:45

Ik gok op Merlier. Soudal wou duidelijk een meer Belgische koers varen en Jakobsen is einde contract.

0
tony2222 20 februari 2023 om 13:33

Zou als Ewan zijnde toch nog even langs de jury passeren. Op de finishfoto was er toch geen verschil te zien in mijn ogen.

0
Peetvader 20 februari 2023 om 13:38

Merlier toch echt de koning van de eerste etappes

0
Anton van Valouwe 20 februari 2023 om 13:41

Ewan's tube tegen de lijn, die van Merlier iets er over…mm. werk.
Knap trouwens dat Kooij er bij zat!

0
SpeedyLegs 20 februari 2023 om 14:04

Merlier fiestst precies haaks op finishstreek. Ewan komt iets schuin daarop erover. Maakt mogelijk dat het verschil: rijdt echt op de finishstreep aan en wijk niet teveel uit!

0
toiletduck 20 februari 2023 om 14:08

Als ik naar de finish foto kijk, zie ik dat bij Merliers wiel een heel klein streepje zwart rechts van de witte lijn te zien is. Dat zie ik niet bij Ewan. Daarnaast is de voorkant van de band van Ewan iets 'ronder' dan die van Merlier. Dit suggereert dat de witte lijn iets verder over Merliers wiel is dan over Ewan wiel (dus: Merlier is iets verder).

Als de apparatuur goed opgesteld staat, lijkt het mij dat Merlier terecht als winnaar uitgeroepen is.

0
PietFriet 20 februari 2023 om 14:36

Sterk gereden van Kooij, jammer dat hij net voordat het los ging in de verkeerde positie terecht kwam.

0
hjjanssen1973 20 februari 2023 om 15:34

Ge-wel-di-ge etappe !! En UAE te kakken gezet door REV en co, wat een koers!

0
Dikke Kater 20 februari 2023 om 20:32

Mooie etappe. Ik vond de manoeuvre van Kooij in de sprint best gevaarlijk.

0
SpeedyLegs 20 februari 2023 om 14:39

@wielerlover:
gewon goed de foro bestuderen.
De weg vertoont horizontale banen. De fiets van Merlier spoort daarmee, die van Ewan niet.en is er een verschil in de schaduw van de voorbanden tov het punt waar de banden de weg raken: De twee fietsen gaan dus niet evenwijdig de finish over. Die van Ewan lijkt de schuine. Verder leidt de toepassing van de stelling van Pythagoras tot de bewering dat je niet schuin op de finish moet afrijden. Als je al moet uitwijken wegens inhalen dan niet teveel uitwijken!

-1
Romāns Vainšteins 20 februari 2023 om 14:13

Uiteindelijk zal er niet eens een opperwezen zijn had er voor in het vuur durven te steken wie er eerder was.

-2
Lars Maden 20 februari 2023 om 14:19

Ik kan hier niets van maken.

3
Craig Vanderswag 20 februari 2023 om 14:34

had = hand

2
KJP 20 februari 2023 om 13:36

Op basis van deze foto kan je geen winnaar uitroepen vind ik.

-3
mocca 20 februari 2023 om 13:43

ben ik het mee eens.
Gewoon beide winaar. En niemand heeft volgende dag leidestrui om.

0
Jumbo 20 februari 2023 om 15:01

Blijkbaar beschik ik over opmerkelijk scherpe ogen dan. Ik had zowat drie tellen nodig om te zien dat de band van Merlier meer in de witte lijn verdwijnt dan die van zijn belager. Snap echt niet dat hier zo lang beraad voor nodig is geweest.

0
Dikke Vrouw 20 februari 2023 om 13:34

Merlier akbaaaar !

-7
JensVdB 20 februari 2023 om 13:35

Volgens mij heeft Lefevre de jury omgekocht

-8
Cycling 20 februari 2023 om 13:38

Volgens mij kun je op deze foto, met uitvergroten, wel zien dat Merlier wint

2

Headlines

Populair

Materiaalzone