Flanders Classics-CEO over mensenmassa in Pyreneeën: “Dit kan onze koersen hypothekeren”

Flanders Classics-CEO over mensenmassa in Pyreneeën: “Dit kan onze koersen hypothekeren”

© Cor Vos

zondag 6 september 2020 om 07:30

Alsof het coronavirus de Pyreneeën nooit heeft bereikt. Bekijk bovenstaande foto en geef toe, op een paar – afgezakte – mondmaskers na ziet u weinig verschil tussen de Tour van 2019 en die van 2020. Idem wat betreft de finish in Loudenvielle, waar de fans rijen dik stonden. “Dit kan niet”, reageerde Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics. “Dit hypothekeert ook onze koersen.”

Team Movistar stuurde gisteravond nog een tweet de wereld in waarin de ploeg de fans oproept om mondmaskers te dragen en de social distancing te respecteren. “Deze herstart van het seizoen heeft zoveel moeite gekost. En we willen niet dat het vroegtijdig beëindigd wordt.”  Ook Sven Nys kaartte het probleem aan. “Je zal als renner en team maar elke dag testen ondergaan, je hotel niet mogen verlaten, investeringen moeten doen. Om dan vast te stellen dat langs de andere kant de spelregels niet gevolgd worden.”

Tomas Van Den Spiegel, CEO bij Flanders Classics dat onder meer de Ronde van Vlaanderen organiseert, was gisteren te gast in Vive le Vélo en ook hij uitte zijn ongenoegen. “Dit kan gewoon niet. We zijn voortdurend in overleg met de autoriteiten om onze wedstrijden zo veilig mogelijk te laten verlopen. Er is veel terechte bezorgdheid vandaag. Dit kunnen we ons nu niet permitteren. En laat me duidelijk zijn, zo zullen onze wedstrijden er ook niet uitzien.”

Bij ons geen publiek op de hellingen
“Start en aankomst zonder publiek, dat is de basis sinds de heropstart van het wielrennen”, gaat Van Den Spiegel voort. “Wij trekken dat door. Als de situatie in oktober is wat ze vandaag is, dan komt er geen publiek op de hellingen en roepen we de fans op om niet te komen. Als ik dan dit zie… Ik zie op de mondmasker na geen verschil met een normale Tour.”

Bovendien kaart Van Den Spiegel de voorbeeldfunctie van de Tour de France aan. “Dat stoort me nog het meest aan de beelden. Dit kan ook onze wedstrijden in het gedrang brengen. Iedereen kijkt naar de Ronde van Frankrijk. Die moet de rode loper uitrollen voor de rest van het seizoen: Giro, Vuelta, klassiekers. Het peloton en de renners doen immense inspanningen, maar verwaarloos dan ook de rest niet.”

Dit artikel delen:

45 Reacties

Sephiroth 6 september 2020 om 07:37

Volkomen terecht dit. Ik vond het ook niet kunnen. Ok het staat 1 rij dik ipv 3, maar afstand werd er niet gehouden en mondkapjes ontbraken ook in 20% van de gevallen

Romāns Vainšteins 6 september 2020 om 07:46

Gedoe in de marge met alleen een wat minder voorbeeld tov gedrag in het algemeen / slechte voorbeeldfunctie. Buiten is geen binnen.

Merlinappa 6 september 2020 om 07:51

buiten is vaak veiliger, maar als jij zonder mondkapje lekker in het gezicht van renners in volle inspanning gaat schreeuwen weet ik niet of dat nog op gaat.

platteprijs 6 september 2020 om 07:58

Want in Frankrijk is er op dit moment niks aan de hand … oohhh wacht. Deze beelden worden met argusogen op de Franse ministeries bekeken. Er hoeft maar een overbezorgde overheidsdienaar aan de bel te trekken en Parijs zal dit jaar voor altijd ver weg blijven.

Abdoe 6 september 2020 om 08:22

Buiten af een toe een mondkapje afzetten is niet zo’n ramp. Maar renners worden nu rechtstreeks in hun bek gespuugd door van dichtbij schreeuwende toeschouwers. Dat kan moeilijk goed blijven gaan.

Fred Postma 6 september 2020 om 11:44

Nee platteprijs het is de Franse regering die deze koers wil en zal laten uitrijden.

Merlinappa 6 september 2020 om 07:49

Lekker met je mondkapje omlaag op minder dan een halve meter in het gezicht van de renners schreeuwen, echt een topidee. Die bubbels kunnen ondertussen ook wel de prullenbak in met deze taferelen. De kans dat Parijs niet wordt gehaald wordt met de dag groter, en ik vraag me af of we het seizoen helemaal gaan afwerken zo.

Romāns Vainšteins 6 september 2020 om 08:01

Nogmaals. Dit is natuurlijk het echte probleem niet maar is wel funest voor de beeldvorming. De enige ‘remedie’ voor dit ‘probleem’ is simpelweg de berg aan alle kanten afzetten met een kleine legerpost want mensen gaan niet buiten de godganse tijd met een kapje oplopen, werkt gewoon niet.

De overheid moet hier gewoon de ASO in tegemoetkomen en dat fixen. Net zoals ze in België, en dan met name de RVV. Moeten doen. Agr hier wordt ook een heikele let maar op.

martini151 6 september 2020 om 08:06

@RV weinig gezien van de wereld? Ik ook net uit Italië (Sardinië). En als het daar even druk is, zet iedereen zijn of haar mondkapje op. Binnen sws overal, maar ook buiten op drukkere plekken. Niemand doet er moeilijk over! . .

Merlinappa 6 september 2020 om 08:29

Een pas afzetten is vrij makkelijk. Aan beide kanten een paar agenten en wat hekken en niemand komt er meer op. En buiten je mondkapje af en toe af is niet het probleem. Het in het gezicht schreeuwen en dus spugen van de renners is het probleem. Lijkt me wel duidelijk toch RV?

Bassie 6 september 2020 om 08:41

@martini151
Je bekritiseert mensen die wielrenners aanmoedigen op een berg maar je bent zelf terug van vakantie uit Italië. Je kan beter eens in de spiegel kijken.

xistnc 6 september 2020 om 09:01

@Bassie
Sardinië is geen risicogebied, dus nergens voor nodig om Martini hier de maat te nemen. Je weet dat de lockdown inmiddels is opgeheven?

@Merlinappa
Je kunt zo’n pas op zeventien manieren afzetten, maar de Basken kennen geheid een achttiende sluiproute.

Ze zouden kunnen denken aan een manier waarbij achteraf aan de hand van camerabeelden boetes uitgedeeld kunnen worden voor ‘kinkapjes’.

Bassie 6 september 2020 om 09:36

@xistnc
Voor Sardinië moet je wel het vliegtuig op. Is dat dan geen risico op zich?
Als je echt risicoloos wil zijn, moet je in je tuin blijven zitten?

xistnc 6 september 2020 om 09:48

@bassie
De veerdiensten liggen stil?

Bassie 6 september 2020 om 10:03

@xistnc
Daar zal dan wel een reden voor zijn.
Dus toch risicogebied.

platteprijs 6 september 2020 om 08:00

@ redactie: heeft ASO al gereageerd?

Cyclinglife 6 september 2020 om 08:28

Normaal gesproken vindt ik dat er te veel motor rijders in beeld zijn. En mag het van mij wel minder.

Maar voor bergen als dit zou je extra motoren moeten inzetten. Posteer onderaan de berg extra motoren. En als er een groep renners op het punt staat te passeren gaan er naar gelang de groepsgrote een x aantal motoren voorop rijden. Zodra ze bij mensen massa komen rijden ze kort voor de renners breed over de weg om zo ruimte te maken.
Zijn de motor rijders boven gaan ze of snel door naar de voet van een andere col of terug naar beneden via een andere route. Om nieuwe renners te ondersteunen.
Bij gebrek aan motoren ploegwagens of jurywagens ervoor laten rijden.

Bassie 6 september 2020 om 08:34

Ik vond het net leuk zo. Eindelijk het echte ronde van Frankrijk gevoel terug.
Corona? So what?
In dezelfde uitzending van Vivi le Vélo werd ook gesproken over de gevaarlijk afdaling van de Peyresourdes en de risico’s die renners als Zakarin (en anderen) nemen. Maar tov een paar toeschouwers die te dicht bij de renners komen, is dat natuurlijk allemaal geen probleem.
2 maten, 2 gewichten noemt men dat.

Merlinappa 6 september 2020 om 08:42

In een afdaling bepalen renners zelf welk risico ze nemen. Dat kan je niet zelf bepalen als er honderden ‘fans’ je in het gezicht aan het schreeuwen zijn, of wel? ;)

Bassie 6 september 2020 om 09:18

Ja maar wat als er straks een renner morsdood in een ravijn valt? Waarschijnlijk zal het dan wel weer de schuld van de organisator zijn die graag spektakel-elementen in zijn parcours opneemt. Om maar te zeggen hoe schijnheilig sommige reacties hier zijn.

Limal 6 september 2020 om 08:40

Ik zat gisteren ook met afschuw te kijken naar die taferelen van toeschouwers die vol in de gezichten van de renners stonden te roepen. Het was misschien maar 5% van de fans, maar dat zijn nét die 5% die ook in het dagelijkse leven lak hebben aan de regels en dus de grootste risicogroep vormen op vlak van besmet te zijn.

SaulGoodman 6 september 2020 om 12:00

Exact hetzelfde dacht ik ook

ProfrondeZevenbergen 6 september 2020 om 12:07

+1

Jammer dat dit gebeurde. En het waren niet eens alleen maar Nederlanders.
Ik vrees dat het gevolgen zal hebben.

FDJ 6 september 2020 om 08:47

De mensen die daar staan zijn ook geen wielerliefhebber, maar mensen met een chronisch verlangen zoveel mogelijk tv minuten te krijgen zonder dat ze ook maar iets voorstellen.

Bij schreeuwen op zo’n korte afstand ben je ook buiten een risico. Dat er buiten minder kans op besmetting is, is een feit, maar dat feit wordt hier compleet ongedaan gemaakt door hutje mutje te gaan staan en je mondkapje niet op te zetten en ook nog te gaan schreeuwen. Als je dat op dit moment doet heb je geen enkele liefde voor deze sport, maar ben je een egoist pur sang.

Lalsacien 6 september 2020 om 09:02

Dat is wel heel kort door de bocht. Ik zag een heleboel mensen netjes aan de kant staan met mondkapje op die hun handen op elkaar deden. Hier op het forum zijn het ook de grootste schreeuwers die opvallen maar de overgrote meerderheid is gewoon netjes.

Spake Breekerd 6 september 2020 om 09:18

@ lalsacien, de meerderheid die zich aan de regels hoeft niet geprezen te worden. Je krijgt toch ook geen sticker als je stopt bij een rood verkeerslicht? Het gaat juist om het kleine aantal dat maling heeft aan de voorschriften. De wereldgeschiedenis is gevuld met kleine groepen die “het voor de rest verzieken”. Ook ik aanschouw het met afschuw, maar heb niet de illusie dat enige vorm van optreden effect zal hebben.
Egoïsme, gevoel van superioriteit, onverschilligheid of totale onnozelheid, de achterliggende gedachte doet er eigenlijk niet toe. Helaas is dit de realiteit, en dit benoemen is prima.

Bassie 6 september 2020 om 09:26

@Spake Breekerd
Mag ik je er attent op maken dat bij die “kleine groep” ook sujets aanwezig zijn die ons dagelijks de les spellen? In België is onlangs nog een filmpje opgedoken van een hooggeplaatst politicus die zich aan het vermaken was op een jetset-feestje aan de azurenkust (met DJ en alles erop en eraan, incl drank en drugs). Maar de gewone man mag niet naar een wielerwedstrijd gaan kijken wegens te hoog risico.
PS: ben jij dit jaar op vakantie geweest of in je tuin blijven zitten zoals aanbevolen?

FDJ 6 september 2020 om 09:34

@Bassie en Lalsacien Het gaat om een gezonde dosis verstand gebruiken en daarbij de afwegingen maken.

Ik weet dat als ik op een berg ga staan tijdens de Tour dat de kans groot is dat ik de 1.5 meter afstand (wat je ook van die maatregel vindt, hij is er wel) niet kan aanhouden. Daar hield gisteren zich overigens niemand aan. Dan moet je de afweging maken niet te gaan. Is het zo erg een jaar de Tour te missen terwijl je die perfect, beter zelfs, op TV kunt zien?

Je opmerking over vakantie slaat nergens op natuurlijk. We mochten gewoon maar met gezond verstand. Ik heb daarom de afweging gemaakt: Hoe is de situatie daar?- die was Coronavrij op dat moment in dat gebied, en is de manier van reizen veilig?- auto, dus ja. De besmettingsaantallen lagen daar zelfs lager dan hier in mijn eigen omgeving dus het is veilig als je je ter plekke aan de regels houdt. Nu mis ik van nature sowieso de behoefte om mij structureel tussen grote groepen mensen te begeven dus maakt het misschien wat makkelijker allemaal hoewel ik graag naar de koers ga overigens. De drukte zou ik daar missen als kiespijn.

Bassie 6 september 2020 om 09:56

@FDJ
Het gaat mij niet om al dan niet op vakantie gaan. Ik ben zelf ook even weggeweest, zij het zeer bescheiden in eigen land. Een vakantie in het buitenland heb ik aan mij laten voorbijgaan, zoals onze overheid had aanbevolen. Diezelfde mensen van onze overheid hebben echter lak aan hun eigen regels, zo blijkt.
Dus aub stop ermee om toeschouwers in de Pyreneeën af te schilderen als een stelletje marginalen die de volksgezondheid in het gedrang brengen.

FDJ 6 september 2020 om 10:20

@Bassie Die hebben we hier ook natuurlijk met onze Ferd. Maar is dat een vrijbrief om jezelf niet aan de regels te houden? Vergeet niet dat de regels slechts worden uitgesproken door de Politici en op advies van medici en virologen. Het is niet zo dat die politici ze bedenken. Dat het bijzonder slecht is dat ze ze schenden mee eens uiteraard.

Bassie 6 september 2020 om 11:57

@FDJ
Voor de goede orde: ik hou mij – zo veel als mogelijk – aan de regels.
Het is echter sneu om toeschouwers met de vinger te wijzen terwijl politici zelf het slechte voorbeeld geven.

BW52 6 september 2020 om 09:35

Spijker op de kop. Bergen afzetten enige mogelijkheid mi. Dit zal niet goed gaan.

Onie 6 september 2020 om 09:43

Deze ontwikkeling/beeldvorming is een probleem voor de Tour. Kan mij voorstellen dat de Franse overheid dit op de beklimmingen volgende week wel anders wil zien.

Ze zitten misschien in een gebied waarin het minder speelt (al kleurt het wel Oranje rondom Toulouse) en ben je buiten, maar dit is natuurlijke slechte reclame. Voor volgende koersen lijkt het me nog duidelijker welke probleempunten er zijn. Start en finish is al wel opgelost, nu nog de beklimmingen.

guyremgabdel 6 september 2020 om 09:43

Goeiemorgen hier vanuit F. Als we Parijs willen halen en vooral daarna (WK, klassiekers, etc) nog willen koersen, dan zal het publiek zich toch gedisciplineerder moeten gedragen. ASO beperkt het aantal toeschouwers op een col tot 5000, maar het is zeker niet de bedoeling dat die dan allemaal samengehokt op de top staan.
Ik begrijp dat velen de coronaregels moe zijn (sommigen kunnen ook niet veel hebben) maar als we nog enkele maanden volhouden komen de vaccins op ons af en kunnen we volgend jaar deze tijd hopelijk terug normaal doen,
Hier in F gisteren op één dag bijna 9000 nieuwe besmettingen, I 1700, B stijgt ook alweer. Alert blijven is dus de boodschap. En laat een paar “slappe” enkelingen niet de boel verpesten voor de grote massa.

FDJ 6 september 2020 om 09:53

Maar je neemt zelf wel het risico naar een land te gaan dat op oranje/rood staat en hier al maanden met het vingertje wijzen. Ook een beetje dubbel nietwaar?

Romāns Vainšteins 6 september 2020 om 11:55

Ga toch niet hier de wijze coronagoeroe uithangen joh, niet te harden jouw gezwam.

Wheely 6 september 2020 om 10:22

Wat een stelletje stakkers op die berg zeg. Het zijn er maar een paar maar die weten het wel weer mooi te verneuken voor de rest. Straks zijn de andere koersen de lul. Wat mij betreft sturen ze een paar motoren met sadistische gendarmes vooruit om deze gasten uit de weg te meppen. Lekker extreem.

Bassie 6 september 2020 om 13:43

Edit redactie: Niet op de man a.u.b.

koos1 6 september 2020 om 10:35

Was te verwachten dat het publiek gewoon zou komen. ASO had ervoor moeten zorgen dat op beklimmingen en bij de finish geen publiek kan komen. Toegangswegen afsluiten moet toch niet zo heel lastig zijn.
Als de renners en ploegen dit niet meer vinden kunnen, moeten ze zich samenpakken en bv een etappe staken. Grote kans dat ASO dan opeens met maatregelen gaat komen.
Aan de andere kant, als er nu niet opeens een grote uitbraak komt, is dat misschien juist ook een teken dat het buiten relatief veilig is, zelf met grote massa.

Baukema Tomoulin 6 september 2020 om 11:31

Dit jaar leek mij juist een uitstekend moment om alle hellingen/bergen van naam van onder tot boven af te zetten met hekken en entree te vragen wie er wil staan. Zo verdien Je de extra veiligheidskosten terug en controlleer je de hoeveelheid mensen per helling/berg. En zoals enkele andere maatschappelijke corona maatregelen zou dit ook wel een blijvende verandering mogen zijn.

Bassie 6 september 2020 om 11:59

Beste Baukema Tomoulin
Kan je mij eens uitleggen hoe het praktisch haalbaar is om alle hellingen/bergen van naam van beneden tot boven af te zetten met hekken? We spreken hier toch algauw over enkele tientallen km hekken.

Bassie 6 september 2020 om 12:04

Ik kom nog even terug op de uitspraken van de heer CEO van Flanders Classics T. VD Spiegel in Vive le Vélo.
Hij gaat toeschouwers verbieden op de hellingen. Maar eigenlijk liegt hij. Gewone toeschouwers zullen verboden worden. Very Important Persons in glanzend witte tenten en champagnebars blijven uiteraard welkom. En uiteraard allemaal volkomen corona-proof. Goe bezig Thomas!

Charles Karimoen 6 september 2020 om 12:33

Nou, Bassie, dat wordt dan hetzelfde als de bruiloft van Fer. Voor bepaalde mensen gelden de regels niet, voor de rest geldt: mondkapje op al heeft het volgens de wetenschap weinig effect maar meer als disciplinaire maatregel.

Schollekop 6 september 2020 om 12:57

Benieuwd of ze vandaag wel de bergen gesloten houden voor publiek anders vrees ik voor een vroegtijdig einde met Yates als eindwinnaar.

Bassie 6 september 2020 om 13:42

Yates als eindwinnaar is niet slecht.

Headlines

Materiaalzone

Populair