Fernando Gaviria toont zijn snelle benen in opener Tour of Guangxi

donderdag 17 oktober 2019 om 08:59
Fernando Gaviria toont zijn snelle benen in opener Tour of Guangxi

foto: Cor Vos

De openingsetappe van de Tour of Guangxi is gewonnen door Fernando Gaviria. Voor de Colombiaan van UAE Emirates is het zijn eerste zege sinds mei, toen hij een etappe wist te winnen in de Giro d’Italia. Gaviria – die ook de eerste leider is – versloeg met een ultieme jump Pascal Ackermann en Matteo Trentin.

In China ging vandaag de laatste WorldTour-ronde van het seizoen van start: de Tour of Guangxi. In de openingsetappe van deze zesdaagse rittenkoers reden de renners van en naar Beihai, gelegen aan de bekende Golf van Tonkin. De relatief korte rit bestond uit drie plaatselijke ronden rond de kustplaats van ongeveer 45 kilometer. We konden ons opmaken voor een eerste massasprint, aangezien het peloton over relatief vlakke wegen werd gestuurd, al was het parcours zeker niet biljartvlak.

Groepje hardrijders krijgt de ruimte 
De vroege vlucht werd gevormd door drie typische hardrijders. Josef Černý, Ryan Mullen en Mikkel Frølich Honoré sloegen de handen ineen en wisten een maximale voorsprong bij elkaar te fietsen van twee minuten. In het peloton zagen we BORA-hansgrohe en UAE Emirates op kop rijden voor sprinters Pascal Ackermann en Fernando Gaviria, op papier toch de grote favorieten voor de ritzege in Beihai. Niet veel later kregen deze ploegen hulp van Bahrain Merida (voor Phil Bauhaus) en Deceuninck-Quick-Step.

De vroege vlucht – foto: Cor Vos

We kregen het aloude kat-en-muisspel tussen de vluchters en het peloton, al was er van een echte strijd geen sprake. De Ierse tijdrijder Mullen probeerde nog een indrukwekkende solo uit zijn sterke benen te schudden, maar de renner van Trek-Segafredo werd op ruim twintig kilometer van de finish ingerekend door de sprintersploegen. Dit was het sein voor Benjamin Perry om te versnellen, maar de Canadees van Israel Cycling Academy werd al snel weer opgepeuzeld door het peloton, dat op weg was naar de laatste klim van de dag.

Campenaerts redt het niet
Op het korte maar pittige slotklimmetje zagen we wel degelijk enkele aanvallen, maar uurrecordhouder Victor Campenaerts, Duits kampioen Maximilian Schachmann en Guillaume Martin kregen geen meter ruimte. Het bleef echter onrustig op weg naar Beihai, ook al omdat de sprintersploegen de controle kwijt waren. Een groepje met Rémi Cavagna werd op tijd weer ingerekend, maar Campenaerts en Julius van den Berg wisten met z’n tweeën wel een mooie voorsprong uit te bouwen. De twee laaglanders moesten nog wel vijf kilometer afleggen tot de finish.

Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

In het peloton gingen inmiddels alle alarmbellen af, aangezien Campenaerts en Van den Berg – twee erkende hardrijders – hun beperkte voorsprong wisten vast te houden. Het waren de mannen van Wanty-Gobert die plots op kop reden van het peloton, het tempo verhoogden, waardoor een moegestreden Van den Berg werd opgeslokt. Campenaerts probeerde het nog even alleen, maar ook de Belg zou de openingsetappe niet winnen. We kregen kortom ‘gewoon’ een massasprint in de straten van Beihai.

Eindelijk weer raak voor Gaviria 
Het werd een sprint op hoge snelheid tussen de beginnende Ackermann en de opkomende Gaviria. De spurter van BORA-hansgrohe leek met de zege aan de haal te gaan, maar het was de Colombiaan van UAE Emirates die met een ultieme kattensprong wist te winnen. Voor de 25-jarige Gaviria is het alweer zijn vijfde zege in de Tour of Guangxi, aangezien hij twee jaar geleden al vier etappes wist in de openingseditie van de Chinese rittenkoers. De zege in Beihai is een welkome opsteker voor de sprinter, die een moeilijke periode achter de rug heeft.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

13 Reacties

ThorHushovd 17 oktober 2019 om 09:14

Lekker hoor, prima sprintersgilde hier. Boni’s aan de streep?

Oblomov 17 oktober 2019 om 10:12

Matig juist. Het zegt veel over het belang dat aan deze race wordt gehecht dat Ewan, Jakobsen en Groenewegen gewoon thuis zitten.

ChefSpijker 17 oktober 2019 om 11:27

Normaal gesproken waren Hodeg en Danny gestart voor QS en Jumbo, dus dat Fabio en Dylan hier niet zijn is wel logisch. En zag het sprintersveld er meteen ook weer een stuk beter uit. Ewan wel erg lang seizoen gehad natuurlijk. Die heeft van half januari tot half september gereden incl. twee grote rondes.

Samlambeej 17 oktober 2019 om 14:08

Dat men niet echt zit te springen voor deze wedstrijd is te zien aan het groot aantal renners einde contract of die verkassen. Niet aan de sprintersbezetting.

tdola 17 oktober 2019 om 09:27

Vooral gunstig voor groenewegen dat ackermann niet wint, om zegekoning van 2019 te worden.

DvH6 17 oktober 2019 om 10:00

Wanty 15, 19 en 20. Ik vind de wedstrijden die ik normaal niet interessant vind, door de Corendon-Wanty strijd opeens wel een stuk leuker geworden!

Thoin 17 oktober 2019 om 11:02

Blijft 0 punten…

WernerFranke 17 oktober 2019 om 12:46

Wacht maar op GC, wanneer Martin, Eiking en Vliegen 6e, 13e en 14e worden.

Fassa Bortolo 17 oktober 2019 om 10:24

Iemand ergens nog een finishfoto? Op de stream kwam deze niet meer langs, en het leek mij heel erg nipt!

assen 17 oktober 2019 om 10:31

ZES Italianen in de top10, ongelooflijk… Dat met NUL Italiaanse WT teams?

west 17 oktober 2019 om 16:17

Er zijn ook nul Colombiaanse teams..

tvm 17 oktober 2019 om 17:12

Minali rijdt weer eens top 10, mooi om te zien. Hopelijk kan hij na stagnatie weer doorgroeien.

Vreemd dat DQS geen sprinter mee heeft genomen. Jakobsen en Hodeg vermoeid?

Samlambeej 17 oktober 2019 om 18:05

@tvm
Jakobsen heeft na een succesvolle Vuelta nog zijn dienst gedaan in de najaarskoersen en Hodeg stond op de lijst voor Guangxi maar is zwaar gevallen in de laatste bocht van Tour de l'Eurométropole.
https://sporza.be/nl/2019/10/05/update-over-hodeg-na-zware-val-in-tour-de-l-eurometropole/

Headlines

Materiaalzone

Populair