Fem van Empel neemt na EK veldrijden twee weekends rust
Foto: Cor Vos
donderdag 2 november 2023 om 15:30

Fem van Empel neemt na EK veldrijden twee weekends rust

Fem van Empel zal na het Europees kampioenschap twee weekends aan de kant blijven. De wereldkampioene is toe aan rust en herneemt pas in de Urban Cross van Kortrijk op 25 november. “We gaan twee weekenden volledig overslaan en vanaf het derde is Fem er weer bij”, zo bevestigt Jumbo-Visma-ploegleider Jan Boven aan WielerFlits.

Van Empel begon haar crossseizoen op 8 oktober in Beringen. Het 21-jarige multitalent won meteen en dat zou ze ook in al haar daaropvolgende veldritten doen, waardoor haar zegeteller momenteel op zes staat. Het EK in Pontchateau winnen zou de kers op de taart zijn.

“Het is verstandig om na het EK een kleine break te nemen”, vindt Boven. “Fem heeft best al een periode op de weg gereden en daarna meteen doorgetrokken naar de cross. Maar onze ambities zijn groter dan het veldrijden alleen. Na het crossseizoen gaat ze weer een stukje doortrekken op de weg, later wacht ook het mountainbiken weer. Dus moeten we blijven nadenken en op gepaste momenten even gas terugnemen.”

X2O Trofee
Betekent dit dat de regelmatigheidsklassementen voor Van Empel van ondergeschikt belang zijn? “Wat de Wereldbeker en Superprestige betreft, was het voor ons bij voorbaat al zeker dat die niet volledig gingen lukken. Maar de X2O Trofee zou qua planning goed moeten komen.”

Daarom zette Van Empel – in tegenstelling tot veel van haar concurrentes – de Koppenbergcross nog op haar planning, ook al valt die amper twee dagen voor het EK veldrijden. “De Koppenberg missen was geen optie. Het is een van de mooiste crossen die er is, en ze heeft er vorig jaar een heel goed gevoel aan over gehouden. Natuurlijk is twee rustdagen weinig, maar iemand die fit is, kan dat wel.”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
6 Reacties
Sorteer op:
2 november 2023 10:47
Dat biedt weer kansen voor de anderen. Fem wint vooralsnog iedere cross waar ze aan de start staat.
  2 november 2023 16:45
  Dan wordt het nog niet veel spannender ben ik bang omdat Alvarado weer boven de overige rest uitsteekt.
2 november 2023 17:20
Weekends? Weekenden? Het jeukt allebei en schijnt allebei te mogen. Door elkaar is natuurlijk weer een ander verhaal.

Juist in het X2O-klassement kan ze wel wat wedstrijden missen, lijkt me. Ze zal heus niet elke keer zoals gisteren 2 minuten wegrijden, maar alles bij elkaar moet het haar toch lukken om 2x 5 minuten marge op te bouwen.
3 november 2023 04:30
Waarom weer mountainbiken? Deelname OS gaat sowieso niet meer lukken.
  4 november 2023 13:12
  Alvarado doet het ook. Zullen het wel leuk vinden om te doen. Het begin van Van Empels wielercarrière was als junior relatief uit het niets op het podium eindigen bij het NK Mountainbiken. Daarna heeft ze besloten om het wielrennen echt serieus te nemen. Het helpt wellicht ook om het gat qua techniek met Pieterse niet te groot te laten worden. En Cervelo zal er wellicht blij mee zijn.
  4 november 2023 20:14
  @Oblomov
  Ceylin rijdt een klein beetje berg en een klein beetje weg, en is dus feitelijk een pure veldrijdster.
   
  Voor Fem zie ik MTB als pure verspilling. Beter alles op de weg en het veld zetten. Op de weg kan Fem net zo groots worden als ze nu al is in het veld. Bovendien zijn weg en veld de echte wieleronderdelen, terwijl MTB meer een soort van kermisattractie is: leuk voor de deelnemers, maar weinig of geen sportieve waarde en ook niet echt onderhoudend. De enige reden om MTB te beoefenen is Olympisch goud (cf. Mathieu).

Reacties zijn gesloten.