Fabio Jakobsen zegeviert na enerverende Eurométropole Tour
foto: Cor Vos
woensdag 29 september 2021 om 17:14

Fabio Jakobsen zegeviert na enerverende Eurométropole Tour

Fabio Jakobsen blijft maar winnen in het tenue van Deceuninck-Quick-Step. De Nederlandse sprinter won vandaag de Eurométropole Tour. Jakobsen bleek na een aantrekkelijke wedstrijd de beste in de sprint, voor Jordi Meeus en Mads Pedersen.

Pal tussen het WK op de weg en Parijs-Roubaix in konden de sprinters nog eens hun hartje ophalen in de Eurométropole Tour. Deze semiklassieker was vandaag toe aan zijn tachtigste editie en kenden we vroeger als de meerdaagse Circuit Franco-Belge. Vanaf de eeuwwisseling groeide het Circuit Franco-Belge meer en meer uit tot een sprinterskoers, met vooral passages in de provincies Henegouwen en West-Vlaanderen. Sinds 2012 spreken we over de Eurométropole Tour en in 2016 werd er gekozen voor een andere opzet: van een meerdaagse wedstrijd naar een eendagskoers.

Zes renners vormen de vroege vlucht 
Met Fabio Jakobsen, Alexander Kristoff, Fernando Gaviria, Elia Viviani, Nacer Bouhanni, Jordi Meeus en Danny van Poppel was het uitkijken naar een duel tussen de nodige sprinters. Na de start in La Louvière, pal tussen Bergen en Charleroi in, ging het naar goede gewoonte in noordwestelijke richting. De vlucht van de dag werd gevormd door Thomas Bonnet (TotalEnergies), Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert), Robin Carpenter (Rally Cycling), Sergei Chernetski (Gazprom-RusVelo), Kobe Goossens (Lotto Soudal), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise) en de afscheidnemende Kiel Reijnen namens Trek-Segafredo.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

In het peloton waren ze niet van plan om de teugels te laten vieren en dus werd het verschil rond de vier minuten gehouden. Net voor het opdraaien van de lokale rondes in en rond Doornik kregen we een interessant intermezzo voorgeschoteld. Verschillende ploegen probeerden een mannetje mee te sturen in de tegenaanval. Zo ging Luke Rowe in zijn eentje op jacht naar de koplopers, maar de ervaren Brit van INEOS Grenadiers werd al even snel weer ingerekend. Ook UAE Emirates en EF Education-Nippo wilden er overduidelijk een harde koers van maken, maar het zorgde aanvankelijk niet voor erg veel afscheiding.

Omvangrijke kopgroep met meerdere rappe mannen 
De zes leiders kwamen ondertussen voor een eerste keer over de finish in Doornik. Er waren op dat moment nog ruim zeventig kilometers af te leggen. Met nog meer dan vijftig kilometer op de koersteller zagen we vanuit het peloton een versnelling van Mads Pedersen. De wereldkampioen van Yorkshire raakte niet meteen weg, maar was indirect wel de grote katalysator van een omvangrijke vlucht van een dertigtal renners. De meeste ploegen waren vertegenwoordigd, maar Uno-X en Rally Cycling hadden zich laten verrassen. Deze ploegen reden dan ook op kop van het peloton, in de hoop op een hergroepering.

In de voorste groep was er snel sprake van een redelijke verstandhouding, ook al omdat sommige ploegen met een overtalsituatie zaten. Zo had Lotto Soudal drie renners in de frontlinie met Tosh Van der Sande, Florian Vermeersch en Frederik Frison en ook Deceuninck-Quick-Step (Dries Devenyns en Stan Van Tricht), INEOS Grenadiers (Luke Rowe en Michal Kwiatkowski) en Trek-Segafredo (Pedersen en Alex Kirsch) waren goed vertegenwoordigd. Ook enkele rappe mannen hadden de slag overleefd. Jordi Meeus, Danny van Poppel, Hugo Hofstetter, Pedersen en Nacer Bouhanni waren de voornaamste sprinters in de eerste groep.

Spectaculaire finale 
Het verschil tussen de eerste groep en het peloton, nu aangevoerd door de mannen van Sport Vlaanderen-Baloise, bedroeg bij het ingaan van de voorlaatste ronde zo’n driekwart minuut. Vooraan werd er echter steeds meer naar elkaar gekeken en dus probeerden Kirsch en Dimitri Claeys het met een nieuwe aanval. Deze poging hield echter niet al te lang stand. Kirsch en Claeys werden voor het ingaan van de slotronde weer opgeslokt door de eerste groep. Het tweede peloton bleef hangen op een halve minuut, maar ook daar had men de hoop nog niet opgegeven. Jakobsen had namelijk nog meerdere renners in steun.

Op de laatste passage van de Col de la Croix Jubaru (1,5 km aan 5%) ontplofte de koers volledig. In de voorste groep werd het kaf van het koren gescheiden: zo probeerde Kwiatkowski het met een ultieme aanval, maar de Pool raakte niet weg. In het peloton was het inmiddels ook alle hens aan dek. EF Education-Nippo trok eens stevig door om zo Michael Valgren in de positie te brengen om de oversteek te maken. De nummer drie van het voorbije WK ging in de tegenaanval en wist zo bijna de oversteek te maken naar de voorste groep, maar bleef in de dalende kilometers naar Doornik toch een beetje hangen.

foto: Cor Vos

Jakobsen boekt zevende zege van 2021
De verschillen waren speelbaar in de laatste kilometers richting de finish, want ook een derde groepje met daarin Jakobsen was nog zeker niet uitgeschakeld. De sprinter kon in de finale nog rekenen op meerdere ploeggenoten, die zich in de slotkilometers binnenstebuiten trokken om eerst het tweede groepje en vervolgens ook nog de kopgroep bij te halen. Dat lukte en dus kregen we na een spectaculaire finale alsnog een sprint van een uitgedunde groep. Jakobsen werd goed afgezet en bleek uiteindelijk over de snelste sprint te beschikken. De zevende seizoenszege is zo een feit voor Jakobsen.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
29 september 2021 17:19
makkie, helemaal makkie
    29 september 2021 17:29
    Jordi Meeus kwam nog hard opzetten. Die moet balen dat Jakobsen nog bij dat groepje kwam, maar had moest er meer ruimte geweest zijn mss nog wel tot bij fabio geraakt.
    29 september 2021 17:35
    Zei het al. Zatlef wilde nog even scoren. Dus Cavendish eraf en Fabio erop. Knap hoor DQS.
    29 september 2021 17:50
    Meeus komt er wel, ik zie hem zowat hetzelfde parcours als Philipsen afleggen.
    29 september 2021 18:06
    Denk het ook wel. Is trouwens 16e in de stand van meeste koersdagen in het jaar en dat als neoprof.
29 september 2021 17:20
Nederland sprint land.

Dat gaat volgend jaar op het, vermoedelijke, vlakke parcours in Australië helemaal goed komen.

Roosen, Teunissen, Sinkeldam, D. van Poppel als leadouts. Kooij (of Groenewegen) en Jakobsen als speerpunten. Nog wat Van Emdens of Dumoulins om op kop van het peloton te sleuren en dan MvdP als joker.
    29 september 2021 17:22
    Kooij bij de beloften met de tweeling als leadout. De keuze tussen Groenewegen of Jakobsen kan wel een dingetje worden (als het inderdaad een sprinterskoers wordt).
    29 september 2021 17:30
    Dekker hebben we ook nog, eens kijken waar die volgend jaar staat.
    29 september 2021 17:30
    Gewoon kijken naar de vorm van de dag.

    Dit WK was het natuurlijk belachelijk dat Taco niet meeging als je keek naar het moment.
    29 september 2021 17:43
    Van Baarle als tempobeul in de laatste 5 km, dat lijkt me ook wel wat. En dan Jakobsen óf Groenewegen als die volgend jaar beter presteert dan J. Niet allebei meenemen, dat heeft weinig zin.

    Maar ja, Merlier en Ewan kloppen, dat wordt de uitdaging!
    29 september 2021 17:46
    Taco had nooit meegekund als er zo vroeg koers werd gemaakt. In de vroege vlucht is toch wel andere koek dan koers tussen de kopmannen vanaf km 150.
    29 september 2021 17:48
    Iets met een beer en diens huid...
    29 september 2021 17:54
    Van Baarle kun je niet thuislaten natuurlijk na dit jaar.
    29 september 2021 17:56
    Mag eerlijk hopen dat het niet vlak is en al helemaal geen peloton spurt wordt waar beperkte renners als Groenewegen en Jakobsen, of om het even welke andere wielrenner die niks anders kan dan volgen en 200m zijn dingetje doet, met een WK-trui mag rond gaan rijden voor een jaar. Sprinters moeten zich al gelukkig prijzen dat ze zoveel overwinningen mogen bijschrijven, meer dan bijna alle andere type rijders in het peloton.
    29 september 2021 18:35
    Ik zeg MvdP kopman en de rest er vierkant vanaf in de finale. Wk is geen normale koers.
    29 september 2021 18:38
    Bekijk Google maps maar even rondom Wollongong. Dat is niets voor sprinters.
    29 september 2021 18:44
    Stel je voor dat daar 1 of andere brug ligt een paar km voor de finish en Flip weer gaat rammelen. Blimey mate!
    29 september 2021 18:54
    Bekijk dit maar eens. Klim in de wegrit eindigt na 5,5 km en gaan ze linksaf ipv rechtsaf zoals op Strava. https://www.strava.com/segments/8170390
    29 september 2021 22:26
    Op de Franstalige site Directvelo verscheen vorige week volgende info over het parcours in Wollongong:
    (Krakkemikkige Google Translate vertaling omdat ik geen zin had alles over te tikken, maar jullie begrijpen vast de essentie)

    "De start en finish van de wegraces zijn langs Wollongong Beach. Het parcours zal de sprinters ten goede komen. De lopers moeten 27 kilometer afleggen voordat ze een lus van 34 kilometer afleggen waarin een hobbel zit. Ze komen dan aan op het lokale circuit van 17,5 kilometer, dat twaalf keer wordt afgelegd voor de Heren Elites en zes keer voor de Dames Elites. "Het lokale circuit in Wollongong is veel minder zwaar dan dat in Leuven. Het is technisch. Het zal dus niet gemakkelijk zijn om het verschil te zien", zegt Peter Van den Abeele, sportdirecteur bij de UCI.Het eerste deel van de race is moeilijker. Een sprint is zeker niet uitgesloten. Op papier lijkt het eenvoudig, maar we hebben tot nu toe alleen video's gehad. Dus ik ben in ieder geval op mijn hoede. Het is misschien moeilijker dan je denkt. Een Wout van Aert kan natuurlijk schitteren, maar sprinters als Tim Merlier of Jasper Philipsen zouden daar hun weg kunnen vinden."

    Stuart Taggart, organisator van het WK 2022, denkt aan de Australiërs. " Thuis mogen we hopen op Caleb Ewan of een Michaël Matthijs' . Volgens hem zal een pure sprinter die de hobbels niet passeert niet aanwezig zijn om voor de overwinning te spelen. UCI-voorzitter David Lappartient stelt zich een scenario voor in de Geelong, het theater van het WK 2010 waar Thor Hushovd won.“Ik denk dat we met waarschijnlijk meer mensen niet ver van dit scenario zouden moeten zitten”, zei de Breton toen er een twintigtal renners waren gearriveerd voor de overwinning.

    Lire la suite : https://www.directvelo.com/actualite/91411/le-championnat-du-monde-2022-pour-les-sprinteurs"
29 september 2021 17:59
Beste sprinter van het naseizoen.
    29 september 2021 20:00
    Philipsen even uit het oog verloren?
29 september 2021 18:36
Bouhanni kan het ook in deze koersen niet meer waarmaken. Hij is wat mij betreft veel te snel naar een bedenkelijk niveau gezakt. Jammer.

Reacties zijn gesloten.