Van Dijk over Sunweb: “Het is allemaal iets strikter geweest dan ik me had kunnen voorstellen”

Van Dijk over Sunweb: “Het is allemaal iets strikter geweest dan ik me had kunnen voorstellen”

foto: Anton Vos/Cor Vos © 2017

maandag 24 september 2018 om 10:23

Ellen van Dijk vertrekt eind dit jaar na twee jaar Sunweb naar de nieuwe Trek-formatie. De 31-jarige Nederlandse is blij dat ze bij haar nieuwe werkgever wat meer vrijheid krijgt. “Bij Sunweb wordt mij gewoon gezegd wat ik moet doen”, is Van Dijk duidelijk tegenover het ANP.

Binnen de Sunweb-ploegen heerst een duidelijk regime met regels waaraan renners en rensters zich dienen te houden. “Bij Sunweb zijn er 48 protocollen die moeten worden nageleefd, en er komen er steeds meer bij”, omschrijft de Nederlandse dit regime. “Ik vind het soms beklemmend dat alles voor je wordt beslist en je zelf niets mag bedenken.”

Dat er zoveel regels waren waaraan Van Dijk zich moest houden leidde af en toe tot irritatie tussen de renster en ploeg. “Ik heb intussen de nodige ervaring opgedaan als renster en vind dat ik daarom soms beter mijn eigen weg kan bewandelen. Als je dat dan wilt, ben je eigenwijs”, legt ze uit waar die irritatie dan vandaan komt.

Of ze het dan twee jaar lang niet naar haar zin heeft gehad bij Sunweb? “Ik heb me niet verkeken op Sunweb. Ik heb er veel plezier gehad met de andere meiden. Natuurlijk wist ik van de protocollen, maar niet dat het er 48 waren. Ik dacht nog: komt wel goed, ik vind er mijn weg wel in. Maar het is allemaal iets strikter geweest dan ik me had kunnen voorstellen”, vervolgt ze haar relaas.

“Overal zijn wel eens conflicten, vooral als je het op scherpst van de snede werkt. Maar het is nooit geëscaleerd. Ik heb enorm veel plezier gehad, heb zelfs de voorbij twee jaar bij Sunweb het plezier in het fietsen weer hervonden, maar het is nu tijd om verder te gaan”, sluit Van Dijk af.

Dit artikel delen:

34 Reacties

ghostwriter 24 september 2018 om 10:27

Ik vind dit een netjes verhaal van Van Dijk. Het is natuurlijk niet positief over Sunweb maar ze brengt het als een persoonlijk iets (het past niet bij haar) en niet als algemene kritiek. Dat vind ik netjes gedaan.

0
KimJungPoels 24 september 2018 om 10:27

En schieten maar! Of doet Sunweb dat bij zichzelf met die extreme protocollen?

0
kielabokki 24 september 2018 om 10:31

Als Ellen van Dijk al in het keurslijf gedwongen wordt..

Sunweb staat er niet goed op naar buiten toe. Duidelijk dat het rommelt daar.

0
Jean Dumas 24 september 2018 om 15:58

Controledrift is iets dat moeilijk te stoppen is, maar wel nodig in de wielersport, waar incidentmanagement en het recht van de machtigste nog steeds wedijveren met goede regelgeving.

0
AWestie 24 september 2018 om 10:40

De een kan beter om gaan met de protocollen dan de ander. LtD vond zijn weg er in maar zag iets nieuws, Warren Barguil kon het niet meer hebben toen hij plots ging presteren, Tom Dumoulin voelt zich er op zijn gemak bij en Ellen van Dijk is er na twee jaar op uitgekeken. Ik snap dat sommige mensen dat lezen als ‘het rommelt bij Sunweb’, maar dat lijkt mij schielijk overdreven.

0
Mwielerfan 24 september 2018 om 19:26

Na twee jaar erop uitgekeken klinkt wel heel positief. Na de eerste mogelijkheid dat haar contract eindigt weg, met een duidelijke reden in een interview. Tussen de regels is natuurlijk wel duidelijk dat ze dit belachelijk vindt. En terecht.

0
KnightBiker 24 september 2018 om 10:41

Benieuwd of dat bij de mannen ploeg hetzelfde werkt… kan een reden zijn voor Het vertrek van Geschke en Ten Dam, en Degenkolb en Kittel eerder.

0
ChefSpijker 24 september 2018 om 11:50

Bij Kittel zal dat zeker niet het geval zijn. Die kiest gewoon voor het meeste geld. Of zal ie bij Katusha ook veel beter behandeld worden dan bij QS? Degenkolb gaf destijds zelf aan dat hij ondersteuning in de ploeg miste omdat Sunweb steeds meer richting een klassementsploeg ging.

Matthews lijkt me juist een renner die wel van vrijheid houdt. Maar lijkt dan weer prima op z’n plek te zitten bij Sunweb.

0
Vincent Lacressonniere 24 september 2018 om 13:07

Bij Koen de Kort was dit in ieder geval wel deels de reden om te verkassen.

0
Petra Vegt 24 september 2018 om 10:42

Wielerflits heeft het verhaal wat opgeleukt t.o.v. het originele verhaal in het AD. Chique Ellen; natrappen op de dag na je laatste race. Ik ben nu blij dat je je tijd bij Sunweb niet hebt afgesloten met een gouden medaille.

0
ChefSpijker 24 september 2018 om 11:52

In het AD staat inderdaad ook nog een sneer richting het ‘Keep Challenging’. Heb een beetje hetzelfde gevoel. Gister de laatste race voor de ploeg gereden en dan vandaag met zo’n interview komen. Da’s gewoon natrappen nu het kan.

0
Emergo 24 september 2018 om 11:59

Natrappen ?? Aardig om te lezen hoe het in zo’n ploeg toegaat. Het is haar beleving.

0
rahimns 24 september 2018 om 12:40

@chefspijker zij komt niet met het interview, het AD komt met het interview. Verder zegt ze daar toch niet opeens zoveel anders dan hier vermeld wordt. Dit is echt geen natrappen, maar gewoon hoe zij het ervaren heeft.

0
Mwielerfan 24 september 2018 om 19:32

Triest dat je na dit hele nette verhaal zelf natrapt en haar iets misgunt.

0
Arema Pro Cycling Team 24 september 2018 om 11:12

48 protocollen? Nou WF leuke taak om uit te zoeken welke dat zijn?

0
Harker 24 september 2018 om 13:22

zeker interessant om meer van te weten.

0
john 24 september 2018 om 11:21

Als dit waar is kunnen ze beter een Turkse licentie aanvragen past er beter bij dan Ned (vrouwen ) en Duitse (mannen)

0
Mwielerfan 24 september 2018 om 19:34

Mooi verwoord

0
HoofdIsVrij 24 september 2018 om 11:23

Lijkt mij de ideale omgeving voor Boom om nieuw leven in zijn carrière te blazen.

0
Mwielerfan 24 september 2018 om 19:33

Hehe inderdaad lol

0
AnderJ 24 september 2018 om 12:08

In een van zijn podcasts heeft Ltd (met Niki Terpstra) wel eens gezegd dat hij die protocollen met een korrel zout nam en dat ook Dumoulin zich er niet strak aanhoudt. Beide zouden de ruimte krijgen om (wat meer) op gevoel te trainen. Terpstra maakte daarbij wel duidelijk dat hij nooit bij Sunweb zou kunnen koersen vanwege al die protocollen.

0
Slurpie Blauw 24 september 2018 om 12:57

Heb die podcast toevallig gisteren geluisterd, dat is dus een van de redenen waarom renners niet naar Sunweb willen. De stricte protocollen die je krijgt als je bij zo’n groot team rijdt(vrouw/man/opleiding).

0
Mwielerfan 24 september 2018 om 19:36

Groot team? Juist kleinste wt team toch? Veel te kleine budget en de helft van de wt koersen een b team. Beetje one trick pony team aan het worden dat zich specialiseert in tweede plaatsen in klassementen ;)

0
Romāns Vainšteins 24 september 2018 om 12:26

Ze zijn gewoon een beetje doorgeslagen daaro maar wel met successen tengevolge. Het is per coureur om dat te willen of te laten waarbij ik me goed voor kan stellen dat velen zoiets hebben van ‘jaja, tuurlijk joh’

0
tendam 24 september 2018 om 12:50

Het koersplezier straalt niet bepaald van die ploeg af. Ik vind het wel opvallend dat een speelvogel als Matthews het daar toch redelijk naar z’n zin lijkt te hebben, lijkt me nou niet het type voor al die protocollen. Dumoulin eigenlijk ook niet.

0
Samlambeej 24 september 2018 om 13:00

Wanneer structureel goeie mensen vertrekken zou ik me toch vragen beginnen stellen. Successen (amper #9) zijn vooral te danken aan bakken talent. Matthews was zo iemand die op zoek was naar oriëntatie om dat talent in neer te leggen. A-grade VWO-studentjes zullen ook niet zoveel moeite hebben met die protocollen maar een gelouterde prof als Geschke leg je toch geen 48 leefregels op met iedere week een nieuwtje? Blijkt nu dat de Unicorns minder strak beteugeld worden, niet moeilijk dat de net iets minder begenadigden daar gedegouteerd weg lopen.

0
jooprioolpijp 24 september 2018 om 13:09

‘structureel goede mensen vertrekken’, nou moet je niet overdrijven, wat weg gaat zijn niet bepaald de kleppers van Sunweb.
‘een gelouterde prof als Geschke’… Of is het wellicht zo dat een middelmatige renner als Geschke dankzij Sunweb boven de middelmaat kon uitsteken? We gaan het volgend jaar zien. Mijn gok: die presteert niks meer. Je mag me aan deze uitspraak herinneren als hij opeens de keien uit de straat rijdt :-)
Ben het met je eens over Matthews.

0
Samlambeej 24 september 2018 om 13:36

Ik vind het gevaarlijk spel wat ze daar spelen. De kleppers zijn langdurig vastgelegd met de gebruikelijke beloften van ondersteuning en winstbonussen. Kragh Andersen op de keien, Oomen in de Giro, Matthews op elke puncheraankomst van de wielerkalender en Tom&Wilco doen hun programma maar samen met kopmanschap om beurten. Dat is komend seizoen dus niet mogelijk want alle ballen op Tom, alles op de Tour. Zonde want je kunt met die renners+ondersteuning gewoon overal de hoofdvogel afschieten. Die ondersteuning moet er echt eind 2019 staan of anders zijn ze einde '20 foetsie. De sponsor is net zo strikt, zij eisen prestaties op topniveau maar ze beperken de toevoer van fondsen, én het moet onberispelijk clean zijn, of de stekker gaat er meteen uit.

0
jooprioolpijp 24 september 2018 om 13:01

Vind het een net interview, maar niet heel verrassend – je kunt niet alles in detail regelen en toch iedereen lekker veel vrijheid geven. Dat past bij je, of niet. Of van Dijk volgend jaar beter presteert dan de afgelopen jaren moet ik nog zien. Van wat ik over de ploeg lees zijn die protocollen overwegend heel goed onderbouwd. Als je in plaats daarvan met een ik-weet-zelf-wel-wat-goed-voor-me-is-houding gaat trainen lijkt de kans dat je beter wordt me niet zo gek groot. Feit is dat weinig renners het na hun Sunweb-carrière beter zijn gaan doen.

0
HoofdIsVrij 24 september 2018 om 13:46

Precies dit.

0
Mwielerfan 24 september 2018 om 19:42

Toch kun je moderne inzichten ook door goede persoonlijke begeleiding overbrengen. Ipv onpersoonlijke protocollen.
Meestal is het bovendien zo dat wetenschappelijke inzichten na vertaling richting de maatschappij veel te breed worden toegepast en daarbij te strikt. Dus bijvoorbeeld (hypothetisch) dat blijkt dat ma een 250k wedstrijd bij 35 graden een koelbad zinvol is. Vervolgens wordt het geïmplementeerd bij elke wedstrijd en vanaf 20 graden. Terwijl het misschien bij wedstrijden van 200k nauwelijks wat toevoegt en onder de 25 graden zelfs schadelijk is. Heel veel wetenschappelijke inzichten worden maar beperkt getest en de resultaten worden daarna gigantisch opgerekt.

0
Mwielerfan 24 september 2018 om 19:31

Klinkt zeer onprofessioneel en zeer ouderwets management. Protocollen werken goed bij situaties doe je kunt standaardiseren. Mensen kun je niet standaardiseren.
Elk mens verdient een manager die erkent dat elke persoon uniek is. Elke moderne goede manager geeft ervaren mensen in zn team de ruimte om goed zn werk te doen.
Elke topsporter is gebaadt bij unieke en op zijn haar persoon en lichaam toegespitste begeleiding. Als je begeleiding in protocollen vat ben je echt verkeerd bezig.

0
xistnc 24 september 2018 om 20:11

Wat een bla bla.

Er valt heel veel juist wél te standaardiseren. Processen rondom training, lichamelijke conditie, voorbereiding op en deelname aan wedstrijden, communicatie etc zijn allemaal te standaardiseren. Als je daar als ploeg mee aan de slag gaat en er voordeel uit wil halen, zul je dat op een manier moeten doen waarbij de sporter, die zoals je terecht stelt uniek is, zich gefaciliteerd en aangemoedigd voelt. Een sporter redeneert namelijk (zoals elk mens) vanuit de “what’s in it for me” gedachte.

Kennelijk slaagt Sunweb daar niet in, waardoor de persoonlijke beleving van meerdere sporters is dat de ploeg is doorgeschoten. Dat lijkt me iets voor Spekenbrink cs om te blijven challengen.

0
Samlambeej 25 september 2018 om 00:30

Ellen Van Dijk: “Bij Sunweb wordt mij gewoon gezegd wat ik moet doen”

Sunweb: "Ellen, jij gaat deze week op di, woe, vrij en zaterdag 100km trainen. X Minuten aan y Watt – x Minuten Rust – x Minuten aan Y Watt." enzovoorts

Ellen ziet na 70km een mooi plekje in het hinterland waar ze wel even wil stoppen voor een frisje en te genieten van de natuur. Hierdoor zal ze een ommetje van 20km maken en een uurtje langer buiten zijn. Ze gaat erop af.
ondertussen bij Sunweb:
Syntax Error – ERROR!!! …
"biepbiep biepbiep", de telefoon van Ellen rinkelt
er staat: [Sunweb] "Ellen wat ben je aan het doen?"

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone