Ellen van Dijk fietst weer na zware val in Boels Ladies Tour

donderdag 7 november 2019 om 17:23
Ellen van Dijk fietst weer na zware val in Boels Ladies Tour

foto: Cor Vos

Ellen van Dijk zit weer op de fiets na haar zware val in de Boels Ladies Tour twee maanden geleden. Breuken aan arm en bekken hielden haar lange tijd aan de kant, maar inmiddels richt ze haar vizier voorzichtig weer op volgend jaar.

Van Dijk kwam in de vierde rit van de Boels Ladies Tour ten val. Ook in de proloog was ze al onderuitgegaan, maar terwijl ze op de openingsdag weer kon opkrabbelen en haar weg kon vervolgen, had haar valpartij op weg naar Nijmegen grotere gevolgen: ze brak namelijk haar bekken en bovenarm. Ze moest onder het mes en door de bekkenbreuk kon ze meerdere weken niet lopen. Door de gevolgen van de val moest de wereldkampioene tijdrijden van 2013 toekijken tijdens het WK in Yorkshire.

Haar revalidatie waarbij ze voor langere tijd aan haar bed was gekluisterd, was een aanslag op haar geduld, liet ze CyclingOnline.nl weten. “Vervolgens was het een kwestie van stappen zetten. Uit bed kunnen, uit de rolstoel mogen, weer mogen fietsen. En zo zal ik het moeten blijven benaderen. Mijn lichaam zal de grenzen moeten aangeven van wat mogelijk is tijdens dit herstel.” Hoewel haar spieren nog moeten aansterken, is ze aan de beterende hand en zit ze weer op de fiets.

Kilometers maken
“Het is van belang om eerst die spieren sterker te maken en dan weer volop te gaan trainen. Als ik scheef op de fiets kom te zitten, zijn we verder van huis en krijg ik wellicht andere klachten.” Komende week trekt ze naar Spanje met de fiets. Van Dijk: “Het is geen pure vakantie met niets doen en het is geen trainingskamp, maar het wordt iets er tussenin.” Volgende maand gaat ze met Trek-Segafredo op trainingskamp naar Sicilië en daar hoopt ze echt kilometers te kunnen maken.

Dat moet ook de opmaat worden naar het voorjaar, waar ze zich in beeld wil rijden voor de Spelen. Van Dijk heeft wat te bewijzen na het missen van het WK tijdrijden, waar Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten zilver en brons pakten: voor de Spelen zijn immers slechts twee startbewijzen voor de chronorit. “De bondscoach gaf al aan dat er eigenlijk geen meetpunten meer zijn. Dus alles wat ik kan doen, is proberen volledig te herstellen en dan in het voorjaar door hard te fietsen te laten zien waar ik toe in staat ben.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair