Ellen van Dijk eindwinnares Healthy Ageing Tour, imponerende Uneken wint slotrit

vrijdag 12 maart 2021 om 13:22
Ellen van Dijk eindwinnares Healthy Ageing Tour, imponerende Uneken wint slotrit

Lonneke Uneken boekt haar eerste profzege - foto: Cor Vos

Lonneke Uneken heeft een razendspannende slotetappe van de Healthy Ageing Tour gewonnen. De beloftevolle renster van SD Worx wist op en rond de VAM-berg een indrukwekkende solo uit haar benen te schudden, maar de eindzege ging opnieuw naar een knokkende Ellen van Dijk.

Op de slotdag van de Healthy Ageing Tour was het nog een laatste keer alle hens aan dek voor de rensters, aangezien de derde en laatste etappe finishte na ontelbare passages over de VAM-berg. Jolien D’hoore, de winnares van de openingsetappe op het TT-circuit van Assen, was verantwoordelijk voor de eerste serieuze aanval van de dag.

Vijf rensters vinden elkaar
De sterke sprintster van SD Worx wist in haar eentje een maximale voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar te fietsen in en rond Wijster. Na goed twintig kilometer kreeg D’hoore het gezelschap van vier tegenaanvallers: Lonneke Uneken, Anna Henderson, Lauretta Hanson en Emma Norsgaard. In het peloton stond de deur inmiddels wagenwijd open.

De vluchters op de flanken van de VAM-berg – foto: Cor Vos

Met nog meer dan dertig kilometer te gaan bestond de favorietengroep, mede door een val, nog maar uit achttien rensters. Het verschil met de vier vluchters was inmiddels geslonken tot een halve minuut. D’hoore en Hanson waren inmiddels gelost, maar de Canadese Karol-Ann Canuel wist de oversteek te maken naar Uneken, Henderson en Norsgaard.

Waar slagveld 
De slotetappe werd overigens verreden in zeer slechte weersomstandigheden, waardoor de etappe eindigde in een waar slagveld. In de groep der favorieten kon geletruidrager Van Dijk nog rekenen op een ploeggenote van Trek-Segafredo, waardoor het verschil in de finale lange tijd bleef schommelen rond de vijftien tellen.

Een probleem voor Van Dijk: in de uitgedunde favorietengroep kon SD Worx (de ploeg van naaste belager Amy Pieters) maar liefst vijf renners uitspelen. De ervaren Nederlandse van Trek-Segafredo moest kortom op haar hoede zijn en werd in de finale constant bestookt door de vrouwen van SD Worx.

Toptalent Uneken maakt indruk 
Vooraan bleek Uneken over een begenadigde dag te beschikken. De 21-jarige renster van SD Worx wist zich van de rest los te rukken en reed al snel een voorsprong van anderhalve minuut bijeen. Uneken profiteerde deels van het afstoppingswerk van haar SD Worx-ploeggenoten, maar bleek ook sterk genoeg om de voorsprong vast te houden.

Lonneke Uneken op de keitjes van de VAM-berg – foto: Cor Vos

Sterker, in de laatste tien kilometer wist Uneken alsmaar verder uit te lopen. In de achtervolgende groep keken de favorieten voor de eindzege vooral naar elkaar, maar door enkele tempoversnellingen werd het gat toch kleiner. Met nog veertien kilometer te gaan zagen we een tegenreactie van de Duitse Lisa Klein.

Uneken doet gooi naar eindzege, maar Van Dijk houdt stand
De voor Canyon-SRAM uitkomende Klein begon echter met een achterstand van tweeënhalve minuut aan de laatste twee rondes en dus mocht Uneken ook dromen van de eindzege. Die laatste begon namelijk met een achterstand van net geen twee minuten aan de slotetappe en reed dus virtueel in de leiderstrui. De groep met Van Dijk reed zelfs drie minuten in het krijt.

Uneken kreeg in de laatste kilometers vleugels, maar verloor in de finale toch wat van haar pluimen. De voorsprong van de koploopster liep, door enkele versnellingen in de achtervolgende groep, terug tot twee minuten en Van Dijk was in de laatste kilometers nog altijd niet kansloos voor de zege. Die laatste worstelde, maar kwam boven.

Ellen van Dijk zit stuk, maar pakt wel de eindzege – foto: Cor Vos

Uneken mocht na een laatste keer krasselen op de VAM-berg het zegegebaar maken, als ritwinnaar maar niet als eindwinnares van de Healthy Ageing Tour 2021. Van Dijk bleek in de finale nog genoeg over te hebben, profiteerde van de samenwerking met enkele concurrentes en slaagde er na een spannende finale toch nog in om de eindzege veilig te stellen.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Dolfy 12 maart 2021 om 13:30

Sterke zege van Uneken, uiteindelijk vierde in het algemeen klassement op 20sec. Van Dijk met een sterk slot, had op de voorlaatste klim het nog lastig en als ze de aansluiting niet daarna nog had gemaakt was het klassement weggeweest denk ik. Nu Brennauer 2e op 6sec en Norsgaard op 12sec derde.

0
tendam 12 maart 2021 om 13:42

De laatste koersen die ik over dit parcours heb gezien waren allemaal redelijk episch. Het is moeilijk achtervolgen, maar het is ook heel erg zwaar. Ideale combinatie, zeker met dit weer er ook nog bij. Indrukwekkende Uneken, deed niks onder voor Vd Breggen vorig jaar.

0
madeinstars 12 maart 2021 om 13:31

Het is toch wel echt een leuk rondje voor een koers met een enigszins beperkt peloton.

0
Franco Ballerini 12 maart 2021 om 13:32

Leuke wedstrijd op een fraai parcours met een indrukwekkende winnares gezien.

0
RidderSchwobin 12 maart 2021 om 13:34

Wat een hondenweer.

Mooie eerste overwinning voor Uneken.

0
Bikeage 12 maart 2021 om 13:34

Mooi voor Ellen!

0
Poeksel 12 maart 2021 om 13:38

Uneken traint veel op dat parcours, wellicht een voordeel (en vast een extra motivatie).

0
Oblomov 12 maart 2021 om 14:05

Het commentaar van José Been was weer als vanouds. Enthousiast, maar blunder na blunder. Zo was Wild voor Van Dijk aan het rijden, terwijl Brennauer gewoon in die groep zat. Ook was ze zich, met haar focus op Van Dijk en Pieters, bijna tot op het laatst onbewust van het gevaar dat Brennauer en Norsgaard nog vertegenwoordigden.

0
chasse patat 12 maart 2021 om 14:12

Prachtige koers weer gezien op een dito rondje. Wat mij betreft is dit een blijvertje welke ieder jaar terugkeert. Ook bij de mannen in combinatie met de ronde van Drenthe misschien wel.

0
Theo Bovengemiddelkamp 12 maart 2021 om 14:30

Ik deel ook het enthousiasme over het parkoers. De VAM-berg wordt plots leuk, wanneer hij continu moet worden beklommen.

Ik heb het in een andere post ook al geplaatst, van mij mag dit initiatief op meerdere plaatsen in Nederland navolging krijgen. Als het niet voor wedstrijden is, dan kunnen altijd nog de amateurrenners er plezier aan beleven.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone