Elisa Longo Borghini schrijft in extremis Emakumeen Bira bij op palmares

zaterdag 25 mei 2019 om 17:48
Elisa Longo Borghini schrijft in extremis Emakumeen Bira bij op palmares

foto: Cor Vos

Amanda Spratt heeft zich niet kunnen opvolgen als eindwinnares van Emakumeen Bira. De Australische begon weliswaar als leidster aan de slotrit van de hoog aangeschreven Women’s WorldTour-ronde, maar Elisa Longo Borghini reed haar door een geslaagde aanval nog uit de leiderstrui. Met een grote marge deed de Italiaanse van Trek-Segafredo dat overigens niet, want het verschil tussen de twee in de eindrangschikking is slechts twee tellen.

Na drie ritten had Amanda Spratt – ploeggenote van Annemiek van Vleuten – de leiding in handen. Ze verdedigde een voorsprong van vijf seconden op Soraya Paladin (Alé Cipollini), maar er waren meer dames die nog uitzicht hadden op de eindzege. Zeker daar de laatste rit van Emakumeen Bira (vrij vertaald: vrouwenronde) ook meteen de zwaarste van de hele ronde was kon Spratt zich allerminst rijk rekenen.

Marissa Baks probeert het, anderen reiken verder
In de 156 kilometer lange rit waren vier serieuze hellingen in de buurt van start- en finishplaats Oñati opgenomen. Nog voor de eerste beklimming werden de inleidende beschietingen verzorgd door Marissa Baks, maar ver droeg de aanval van de jonge Nederlandse van Biehler niet. De aanval van de immer bedrijvige Malgorzata Jasinska, Sheyla Gutiérrez (beiden Movistar), Omer Shapira (Canyon-SRAM), Nikola Nosková (Bigla) en Anna Plichta (Trek-Segafredo) hield langer stand, maar ook dit vijftal zong het niet uit tot de finish.

Longo Borghini trekt ten aanval
Op de laatste beklimming van de Baskische ronde, die al sinds 1988 onafgebroken op de internationale vrouwenkalender staat, ging Elisa Longo Borghini op de pedalen staan. De 27-jarige, een van de kopvrouwen van de afgelopen zomer opgerichte vrouwenploeg van Trek-Segafredo, bereikte de top van de Asentzio (8,9 kilomet à 4,9%) als eerste, met genoeg voorsprong om het klassement op haar naam te schrijven.

Helaas voor de Italiaanse lag de finish niet op de top van de beklimming, het was immers nog achttien kilometer koersen naar de finish in Oñati. In de afdaling hield Longo Borghini stand, maar op de soms nog smerig oplopende wegen richting de meet werd het zwoegen. Toch hield de Italiaanse net genoeg over om de etappe te winnen. Ze bereikte de streep met vier seconden voorsprong op Christine Majerus (Boels-Dolmans).

Italiaanse wint de ronde op bonificatieseconden
ELB kreeg dankzij etappewinst ook nog eens tien bonificatieseconden, waardoor Spratt de derde plaats moest pakken om de ronde op haar naam te kunnen schrijven. Het was echter niet de Australische van Mitchelton-Scott, maar juist een ploeggenote van Longo Borghini die derde wist te worden. Tayler Wiles – gisteren al winnares van de derde etappe – reed naar de laagste podiumplaats, waarmee ze de eindwinst van haar ploeggenote veiligstelde. Spratt werd vijfde.

In het eindklassement is Annemiek van Vleuten de hoogste geklasseerde Nederlandse. De Wageningse vinden we terug op plaats zes.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Gilberto 25 mei 2019 om 20:26

En met z’n allen maar roepen dat het vrouwenwielrennen meer aandacht verdient, en de moraalridder uithangen, maar zoals de meeste vrouwenkoers topics, blijft het hier bij de reacties weer leeg..

Asje Menou 25 mei 2019 om 21:07

Ik denk dat de meeste mensen deze koers niet hebben gezien, dus dan is het onzinnig om te reageren, Gilberto.

Gilberto 25 mei 2019 om 21:57

Er staat zo vaak een topic over kleinere herenkoersjes die nergens uit worden gezonden, maar dan word er toch nog wel aardig op gereageerd hoor

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair