Eindzege voor Cosnefroy in Tour du Limousin, dagzege voor Gavazzi

Eindzege voor Cosnefroy in Tour du Limousin, dagzege voor Gavazzi

foto: Cor Vos

zaterdag 24 augustus 2019 om 17:03

Francesco Gavazzi heeft de slotetappe in de Tour du Limousin op zijn naam geschreven. De Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec snelde in Limoges na een chaotische finale naar de zege, voor Guillaume Martin en Benoit Cosnefroy. De eindzege ging naar Cosnefroy, die in de derde etappe de macht had gegrepen.

Het klassement in de Tour du Limousin is vrijdag gevormd: Cosnefroy won de etappe en greep de leiderstrui, die hij zaterdag in de slotetappe naast Limoges ‘alleen’ nog moest verdedigen. Moeilijk leek dat op voorhand niet te zijn, aangezien de laatste beklimming zich al op 64 kilometer van de meet bevond.

Drie coureurs rijden weg in rustige etappe
Een massasprint leek dus op voorhand het verdict van de etappe te zijn, maar dan moesten de drie vroege vluchters eerst nog worden teruggepakt. Julien El Fares, Sergio Martin en Morne van Niekerk reden een voorsprong van tien minuten bij elkaar in de eerste drie uur van de etappe, waarin er met een gemiddelde van 37 kilometer per uur werd rondgereden.

Klassementsrenners doen aanval op leiderstrui, nieuwe groep rijdt weg
Toch deden de concurrenten van Cosnefroy nog moeite om de Fransman de leiderstrui afhandig te maken. In aanloop naar de slotklim gaf het peloton gas, waarna Guillaume Martin en Lilian Calmejane het op deze klim probeerden. Cosnefroy pareerde de aanval van zijn concurrenten, waarna een nieuw groepje zonder gevaarlijke klanten voor het klassement wegreed.

Olivier Le Gac, Cyril Gautier, Pierre Gouault en Marco Minnaard naderden de drie koplopers in korte tijd tot op een minuut, terwijl het peloton op iets meer dan twee minuten volgden. Op dat moment waren er nog maar veertig kilometer af te leggen.

Veel aanvallen in chaotische slotfase, Gavazzi wint
Alhoewel zij de koplopers bij de kraag grepen, maakten zij nooit kans op de overwinning. Met nog tien kilometer te gaan volgde een hergroepering, waarna de chaotische slotfase begon. Aanvallen volgden vervolgens van Elie Gesbert, Guillaume Martin, Quentin Pacher en Rui Vinhas.

Vooral die laatste twee namen leken kans op de dagzege te maken. Met nog twee kilometer te gaan reden zij nog altijd vooruit, maar in de slotmeters werden zij weer teruggegrepen. Een sprint moest vervolgens uitwijzen wie de etappe op zijn naam zou schrijven. Gavazzi bleek daarin de snelste te zijn, voor Martin en Cosnefroy.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Hollow Knight 24 augustus 2019 om 17:09

Toch al weer de zesde overwinning voor de nog maar 23-jarige Cosnefroy (al wordt hij wel nog 24 dit jaar). Volgend seizoen moet hij proberen op een iets hoger niveau te winnen (.HC of WT niveau). En kan hij het ook buiten de eigen landsgrenzen? Het niveau in die kleine Franse koersjes is lager dan in landen als België of Italië.

0
Random wielerliefhebber. 24 augustus 2019 om 17:14

Deelnemers veld hier is .HC waardig, Franse koersen vaak van hoog niveau door vele Franse pct ploegen en Fdj en Ag2r doen ook vaak mee

0
Hollow Knight 24 augustus 2019 om 17:25

Maar die ploegen winnen nauwelijks buiten de eigen landsgrenzen. Dat bevestigd mijn vermoeden dat het niveau veel lager ligt in die Franse koersjes. De beste Franse renner van het moment rijdt gelukkig niet voor een Franse ploeg. Qua begeleiding lopen die gewoon jaren achter.

0
Random wielerliefhebber. 24 augustus 2019 om 17:34

Pinot rijd voor een Franse ploeg.

Wat je zegt klopt helemaal niet, je noemt Italië en België maar d beste Italiaanse en Belgische pct ploeg doen hier ook gewoon mee. Worden vandaag zelfs 1 en 2.

Frankrijk heeft de .1 koersen met de beste startlijsten.

0
Hollow Knight 24 augustus 2019 om 17:54

Pinot komt nog niet tot aan de enkels van Alaphilippe… Het gaat niet om de ploegen die aan de start staan, maar de renners. Je kan die koersjes toch niet vergelijken met koersen als de Brabantse Pijl, Kuurne-Brussel-Kuurne of de Scheldeprijs. Die koersen hebben een WT-waardig deelnemersveld.

0
Lalsacien 24 augustus 2019 om 19:27

Pinot heeft andere doelen en hoort bij de favorieten bij iedere grote ronde.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone